Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στις 19.00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και εστίαση

Στις επτά το απόγευμα θα κάνει ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός για την πανδημία και την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Ακολουθώντας το βηματισμό πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει «τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας», γνωστοποίησε σήμερα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει το χαμένο χρόνο στη θωράκιση της χώρας από το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι μόνο εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

Παρότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα αφορά σε πρώτη φάση ειδικές, επαγγελματικές ομάδες, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ανεμβολίαστους σε μια κομβική στιγμή για την μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα, δηλαδή λίγο πριν επικρατήσει καθολικά, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Θέλοντας να αποφύγει το… «κακό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο τα νέα κρούσματα ημερησίως θα φτάνουν μέχρι και τις 18.000, το Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το πρώτο στάδιό του θα αφορά, ωστόσο, πρωτίστως τους επαγγελματίες της Υγείας τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα, δηλαδή εργαζόμενους σε:

· Μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων

· Μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ

· Μονάδες φροντίδας ασθενών με χρόνιες παθήσεις και

· Υγειονομικούς, δηλαδή γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Την υποχρέωση εμβολιασμού των παραπάνω επαγγελματικών ομάδων προκρίνει και η Επιτροπή Βιοηθικής, ενώ αντίστοιχη πρακτική ισχύει ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου, μπροστά στη σφοδρότητα μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη εκδοχή του κορονοϊού «χτυπά» τις νεανικές ηλικίες, η κ. Πελώνη ανακοίνωσε πως «αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών», κρατώντας, ωστόσο, αποστάσεις από την υποχρέωση εμβολιασμού όλων των εν ενεργεία των εκπαιδευτικών. Στον αντίποδα, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο εθελοντικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έχει ξεπεράσει το 77% σε ποσοστό πανελλαδικά, χωρίς να τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα υποχρεωτικότητας.

Εκστρατεία πειθούς αντί του υποχρεωτικού εμβολιασμού προκρίνει σε αυτή τη φάση και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφορικά με τους οδηγούς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τον αρμόδιο Υπουργό, Κώστα Καραμανλή να απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς στα λεωφορεία έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, δηλαδή υπάρχει διαχωριστικό, οι οδηγοί φορούν μάσκα απαραίτητα και έχει καταργηθεί η μπροστινή πόρτα ως πύλη επιβίβασης. Ακόμη πιο «στεγανοποιημένοι» είναι και οι οδηγοί των συρμών του μετρό, καθώς βρίσκονται απομονωμένοι σε ειδικό βαγόνι πλοήγησης.

Προβληματισμός, ωστόσο, καταγράφεται τις τελευταίες ώρες σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλεφθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός για απασχολούμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα οι σεφ και οι μάγειρες. Οι ίδιες σκέψεις υπάρχουν και για υπηρεσίες με επείγοντα χαρακτήρα, όπως συνεργεία επισκευών και βλαβών της ΕΥΔΑΠ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ κτλ.

Ανοιχτή, σε δεύτερο κύκλο, παραμένει και η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και για τους αθλητές.

Στην παρούσα φάση, πάντως, «στην κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε την πειθώ και να δίνουμε κίνητρα» περιέγραψε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, εξαγγέλλοντας ειδικές διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους. «Μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο – και αν θέλετε και ένα δίχτυ ασφαλείας – στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιασθούν», σημείωσε.

Προτεραιότητα η νεολαία

Στο… χορό των κινήτρων μπαίνει και η νεολαία, η οποία αποτελεί τον κατεξοχήν στόχο της μετάλλαξης Δέλτα. Εκτός από την έξαρση του τέταρτου κύματος στις γεωγραφικές ενότητες της Αττικής, της Κρήτης και του Βορείου Αιγαίου, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος τόνισε πως «κύριο χαρακτηριστικό της [μετάλλαξης Δέλτα] είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους». Ειδικότερα, «το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών» εξήγησε η κ. Πελώνη, επισημαίνοντας παράλληλα πως «σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών».

Η… τριβή της μετάλλαξης Δέλτα με τον νεανικό πληθυσμό αναγκάζει το κυβερνητικό επιτελείο σε αναθεώρηση και του αρχικού πλάνου των μέτρων για την εστίαση και τη διασκέδαση, χωρίς να αποκλείονται επιπλέον περιορισμοί για την νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και η λειτουργία των κλειστών χώρων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο για εμβολιασμένους, ούτως ώστε να κινητοποιηθεί ως προς τον εμβολιασμό ένα μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας.

Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η άυλη, ψηφιακή χρεωστική κάρτα Freedom Pass, η οποία θα διατίθεται από τις 18 Ιουλίου, προσφέροντας 150 ευρώ για υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών σε κάθε νέα και νέο. Ήδη, η ανταπόκριση της νέας γενιάς στο μέτρο είναι μετρήσιμη, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, καθώς από τις τις 28 Ιουνίου, οπότε ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία μέχρι και σήμερα έχουν μπει στο σύστημα περίπου 330.000 νέοι. Επιπρόσθετα, «από αυτούς οι 90.000 είναι ηλικίας 18-25 ετών. Οι μισοί περίπου είναι 18-35 ετών, αλλά σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους 80 ετών, προστίθενται ραντεβού» παρατήρησε ο κ. Γεωργαντάς.

Καμπάνια για τους επιμένοντες

Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος σκόπελος για το κυβερνητικό επιτελείο ακούει στο όνομα «κυρώσεις», δηλαδή πως θα αντιμετωπιστούν -ιδίως στις δημόσιες υπηρεσίες- όσοι επιμείνουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, καθώς η μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία -χωρίς επαφή με το κοινό- εκλαμβάνεται ως ευμενής μεταχείριση και όχι απαραίτητα ως «επίπληξη». Για το λόγο αυτό, εντείνεται τις τελευταίες ώρες και η κυβερνητική εκστρατεία πειθούς, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα να δίνουν το παρόν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Καμπάνια πειθούς ανά την Ελλάδα έχει ξεκινήσει και ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα έχει την Πέμπτη σύσκεψη στον Δήμο Θέρμης, ο οποίος βρέθηκε στην πεντάδα των δήμων με τις μικρότερες εμβολιαστικές επιδόσεις. Εκτός του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου, στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι αντιδήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων όπως του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Επαγγελματιών και Εμπόρων Θέρμης, ώστε να μεταδώσουν με τη σειρά τους το μήνυμα του εμβολιασμού στα μέλη τους.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σοκ με νεκρό άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε από φωτοβολίδα την Καθαρά Δευτέρα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας από τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αδικοχαμένος νεαρός μαζί με φίλους του παρακολουθούσαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η γιορτή ,οι φίλοι πήγαν για διασκέδαση στον κεντρικό πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου όταν μια ναυτική φωτοβολίδα που έφερε κάποιος από την ευρύτερη παρέα εξερράγη και καρφώθηκε στο σώμα του Μανώλη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου λίγη ώρα υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που έφερε στην κοιλιακή χώρα . Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κακή χρήση μιας φωτοβολίδας – λάμψης η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στον 33χρονο.

Η μητέρα του 33χρονου έσπευσε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν τα κατάφεραν να κρατήσουν τον γιο της στη ζωή.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελίες για περιστατικά βίας από γονείς σε εκπαιδευτικούς!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς για περιστατικά βίας από γονείς (!) επειδή διαφωνούν με τις βαθμολογίες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή στην proini

Τα περιστατικά βίας τα οποία αντιμετωπίζουμε, τα περιγράφουμε στην ανακοίνωση μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Είναι περιστατικά τα οποία γίνονται συνήθως στο διάλειμμα. Οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, τσακώνονται και χτυπιούνται μεταξύ τους. Υπάρχουν φραστικές επιθέσεις αλλά υπάρχουν και φραστικές επιθέσεις των γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Οι αιτίες είναι πολλές. Κυρίως οι γονείς νομίζουνε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιτελούν το έργο τους όπως πρέπει. Αυτό αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν περισσότερο και επιτίθενται φραστικά τους εκπαιδευτικούς.

Για το θέμα μίλησε και το μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ Νεκτάριος Κορδής στο enanews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en