Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ – Το τετ α τετ με Μητσοτάκη και οι προσδοκίες της Ελλάδας

Πνεύμα «συμμαχικής αλληλεγγύης» επιχειρεί να εμπεδώσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και την πολιτική «καρότου και μαστιγίου» που υιοθέτησαν οι «27» έναντι της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας και συναντά στις 10.30 τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο ΝΑΤΟ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Παράλληλα, τετ α τετ θα έχει και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Προηγήθηκε η χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ταγίπ Ερντογάν για ένα ακόμη «διπλωματικό μασάζ», ενόψει της έναρξης των διερευνητικών ελληνοτουρκικών συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση διήρκεσε λίγο πάνω από μία ώρα, είχε πλούσια ατζέντα τόσο για τα θέματα ασφαλείας, όσο και για τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Οι προσδοκίες της Αθήνας
Με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ έχει ειδική τεχνογνωσία σε στρατιωτικά θέματα εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε με τεχνικό τρόπο στην όποια αποκλιμάκωση. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταφέρει να «περάσει» στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τις ελληνικές θέσεις, προκειμένου ο ρόλος του να είναι ουσιαστικός και διαμεσολαβητικός και να μην κλίνει προς την πλευρά της Τουρκίας.

Άλλωστε, η Αθήνα επιχειρεί να διατηρήσει το τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών μέσω ενδελεχών διπλωματικών διεργασιών, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια προσπαθεί να προωθήσει το ΝΑΤΟ.

Καχυποψία και μυστική διπλωματία
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έσπευσε να ανακοινώσει την «συμφωνία» μηχανισμού αποτροπής θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Πέμπτη. Και επειδή στο παρελθόν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επιχείρησαν να προωθήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία έγερναν υπέρ της τουρκικής επιχειρηματολογίας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει ευθέως να αντιμετωπιστεί η πηγή των προκλήσεων, δηλαδή οι τουρκικές κινήσεις αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Γιατί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επιθυμεί ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, αίνιγμα παραμένει η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο πλαίσιο φόρουμ για την Ενέργεια και την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο οποίο θα είναι ομιλητής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ερωτηθείς σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει δουλέψει εντατικά και είναι καθόλα έτοιμη για αυτή τη συνάντηση, ωστόσο ακόμα αυτή δεν έχει «κλειδώσει». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιχειρεί με κάθε μέσο να ανοίξει το δρόμο για τις διπλωματικές προσπάθειες. Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσε ότι για πρώτη φορά χθες κατά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε ανοιχτά τις ανησυχίες του για το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία, γεγονός που αποτελεί αλλαγή στάσης του επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δεν θα λειτουργήσουν τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων λόγω θεμάτων ασφαλείας

Στον προσανατολισμό μη-λειτουργίας των Λασπόλουτρων των Κρηνίδων βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Καβάλας όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Όπως τόνισε ο κ. Μουριάδης υπάρχουν θέματα ασφαλείας τα οποία καθιστούν δύσκολη την λειτουργία των Λασπόλουτρων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τρόμος για γυναίκα στην Δράμα : Βρήκε κομμένα τα φρένα του οχήματος της -Κινδύνεψαν τα παιδιά της!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Δράμα, όταν 38χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστοι της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή η δική της και των δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε στην αστυνομία άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της, την ώρα που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο σπίτι της. «Μπήκα με τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο επειδή είχαμε κάτι προγραμματισμένο. Μόλις ανέπτυξα λίγη ταχύτητα το φρένο δεν πατιόταν!»

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Ελευθερούπολη Δήμου Παγγαίου έφτασε η Ολυμπιακή Φλόγα

Αφίχθη το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελευθερούπολη του Δ. Παγγαίου. Πρώτα πραγματοποιήθηκε η λαμπαδηδρομία με τους καταξιωμένους αθλητές ενώ στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η τελετή αφής της Φλόγας ακολουθούμενη από ύμνους και την έπαρση των σημαιών.

Ωστόσο εντυπωσιακά ήταν και τα πολιτιστικά δρώμενα που έλαβαν χώρα με μικρά παιδιά να αναπαραστάνουν τα αθλήματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και να καθηλώνουν τους παρευρισκόμενους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en