Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σιδηροδρομική Εγνατία | Όλα τα στοιχεία του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού έργου

Οι στάσεις, οι σταθμοί, τα έργα στο οδικό δίκτυο και όλα τα στοιχεία της νέας νότιας χάραξης της ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής (κατά το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όλων των εποχών) αρχίζει από ιδέα να γίνεται σταδιακά πράξη. Μέρος της οραματικής «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», το ανατολικό τμήμα, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τους Τοξότες της Ξάνθης, μέσω νέας χάραξης, είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρόκειται να αλλάξει άρδην τα δεδομένα του σιδηροδρόμου στη χώρα.

Το έργο παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα αναλυτικά σε σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρη Μπίλλια, και τη συμμετοχή των δημάρχων και των εμπλεκομένων, από τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ.

Η νέα γραμμή Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες έχει μπει ήδη στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, έχουν προκριθεί οι υποψήφιοι ανάδοχοι και η όλη διαδικασία των διαγωνισμών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023 κι αυτό επειδή οι προκαταρκτικές διαδικασίες έτρεξαν πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Το έργο αφορά στη νέα µονή σιδηροδρομική γραµµή στο τµήµα από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νέας Φιλαδέλφειας Θεσσαλονίκης μέχρι τους Τοξότες της Ξάνθης, καθώς επίσης και στην ανακαίνιση επιδοµής της υφιστάµενης σιδηροδρομικής γραµµής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης στο τµήµα Τοξότες – Ξάνθη.

Η νέα γραμμή θα πηγαίνει παράλληλα με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά νότια. Η υφιστάµενη σιδηροδροµική γραµµή ακολουθεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Στρυµόνας – Σέρρες – Δράµα – Τοξότες.

Η γραμμή Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες θα διαθέτει:

-Τρεις σιδηροδρομικές στάσεις σε: Δρυμό, Λουτρά Βόλβης και Νέα Καρβάλη.

-Εννέα σιδηροδρομικούς σταθμούς σε: Καβαλάρι, Λαγκαδίκια, Νέα Μάδυτο, Βρασνά, Αμφίπολη, Αυλή, Ποδοχώρι, Αμυγδαλεώνας και Πέρνη – Γραβούνα.

Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστούν οι απαιτούμενες κτιριακές εγκαταστάσεις των εννέα σιδηροδρομικών σταθμών και με τον περιβάλλοντα χώρο αυτών, ενώ θα ανακαινιστεί και η επιδομή της υφιστάμενης γραμμής Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης στα περίπου 10 χλμ., μεταξύ Τοξοτών και Ξάνθης, περιλαμβανομένου και του σιδηροδρομικού σταθμού της Ξάνθης.

Θα συνδέεται με την υφιστάμενη γραμμή στη Νέα Φιλαδέλφεια και στους Τοξότες και προβλέπεται κατασκευή περίπου 206 χλµ. επιδοµής κύριας µονής σιδηροδροµικής γραµµής και επιδοµή πρόσθετων σιδηροδρομικών γραµµών κλάδων προς το λιμάνι της Καβάλας και προς τις εγκαταστάσεις της Βιοµηχανίας Φωσφορικών Λιπασµάτων, του Εµπορευµατικού Σταθµού Διαλογής, της ΒΙΠΕ Καβάλας καθώς και πρόσθετων σιδηροδρομικών γραµµών των λοιπών σιδηροδρομικών σταθµών. Επίσης, θα διαμορφωθεί υπηρεσιακός σιδηροδρομικός σταθμός µε κατάλληλη γραµµολογία σύνδεσης µε την υφιστάµενη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στους Τοξότες (περιοχή παλαιού Εργοστασίου Ζάχαρης) βάσει των απαιτήσεων του ΟΣΕ.

Προβλέπεται επίσης κατασκευή οδικών έργων ανάπτυξης – αποκατάστασης του υφιστάµενου παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου και συγκεκριμένα:

-Τμήμα: Θεσσαλονίκη – Καρβάλη: Οδικό δίκτυο συνολικού µήκους περίπου 150 χλµ.

-Τμήμα: Καρβάλη – Τοξότες: Οδικό δίκτυο συνολικού µήκους περίπου 30 χλµ.

Επίσης προβλέπεται κατασκευή υδραυλικών έργων αντιπληµµυρικής προστασίας – αποχέτευσης – αποστράγγισης του συνόλου των σιδηροδροµικών και οδικών έργων.

Έχει προβλεφθεί κατασκευή σύγχρονου συστήµατος αµφίδροµης σηµατοδότησης µε τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1, κατασκευή συστήµατος ηλεκτροκίνησης 25kV/50Hz, µε τηλεδιοίκηση (SCADA), καθώς και κατασκευή σύγχρονου συστήµατος τηλεπικοινωνιών.

Εκτός της κύριας σιδηροδρομικής γραµµής Θεσσαλονίκη – Τοξότες, προβλέπονται οι ακόλουθοι σιδηροδρομικοί σταθµοί:

1.Εµπορευµατικός Σταθµός Διαλογής, στο 3ο χλµ. του σιδηροδροµικού κλάδου προς Λιµένα Καβάλας.

2.Τερµατικός Σταθµός Βιοµηχανίας Φωσφορικών Λιπασµάτων, περί το 4ο χλµ. του σιδηροδροµικού κλάδου προς Λιµένα Καβάλας.

3.Τερµατικός Σταθµός Λιµένα Καβάλας στο 5ο χλµ. του σιδηροδροµικού κλάδου προς Λιµένα.

4.Τερµατικός Σταθµός ΒΙΠΕ Καβάλας στο πέρας του σιδηροδροµικού κλάδου προς ΒΙΠΕ µε σηµείο σύνδεσης περί το 77ο χλµ. της κύριας σιδηροδρομικής γραµµής Καρβάλη – Τοξότες.

5.Στον σιδηροδρομικό σταθμό Αµφίπολης θα υπάρξει πρόβλεψη στη γραµµολογία για µελλοντική σύνδεση µε νέα γραµµή Αµφίπολης – Ν. Ζίχνης.

6.Στον σιδηροδρομικό σταθμό Ξάνθης θα γίνει εξυγίανση υποδοµής, αναµόρφωση / ανακαίνιση γραµµολογίας και ανακατασκευή – αναβάθµιση των απαραίτητων κτηρίων και των αποβαθρών σε συνεννόηση µε τον ΟΣΕ.

Συνολικά 101 είναι τα τεχνικά έργα που θα απαιτηθούν, όπως οι άνω και κάτω διαβάσεις σε δρόμους από τις οποίες διέρχεται η νέα σιδηροδρομική γραμμή (71) και για την προστασία αγωγών ΔΕΣΦΑ (30).

Πηγή: voria.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πωλείται σε τιμή «ευκαιρίας» το Φιδονήσι στην Καβάλα!

Σε τιμή «ευκαιρίας» πωλείται ένα νησάκι στην Καβάλα το οποίο έχει περίπου 150 στρέμματα έκταση και βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ναυτικό μίλι από τη Νέα Ηρακλείτσα.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες οι ιδιοκτήτες του οι οποίοι είναι τρεις, δύο Καβαλιώτες και ένας Αθηναίος, ζητούν για το εν λόγω νησάκι 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αγγελική Δεληκάρη: “Τα χαστούκια δεν με τρομάζουν με κάνουν πιο δυνατή”

Μόλις λίγα 24ωρα μετά το χαστούκι που δέχθηκε εντός ιερού ναού, η βουλευτής της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την τρομάζουν τα χαστούκια, αντιθέτως την κάνουν πιο δυνατή και υπογράμμισε ότι παρά τη βία που υπέστη θα συνεχίσει να πηγαίνει στην εκκλησία.

Επιτιθέμενη στη ΝΙΚΗ αλλά και προσωπικά στον Δημήτρη Νατσιό, είπε: «Όχι κ. Νατσιέ δεν θα επιτρέψουμε εσείς ή κανένας άλλος να μας απαγορεύσει την είσοδο στην εκκλησία- αυτή που θέλετε ως δεξαμενή ψήφων δεν μπορείτε να την στερήσετε από κανέναν». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «τα χαστούκια σας δεν με τρομάζουν αλλά με κάνουν πιο δυνατή! Συνεχίστε να εκθειάζετε τη βία. Η βία από γυναίκα σε γυναίκα κ. Νατσιέ! Δεν έχετε σχέση με χριστιανισμό».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εθελοντική δράση του 5ου ΓΕΛ Καβάλας στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Κρυονερίου

Ενεργή και εθελοντική είναι η δράση του 5ου ΓΕΛ Καβάλας με μαθητές και καθηγητές να βρίσκονται το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Καβάλας στο Κρυονέρι.

Θλιβερό ωστόσο χαρακτηρίζει ο Αντιδήμαρχος Καβάλας κύριος Χρήστος Τσιτσιλικάκης, για το γεγονός ότι τα σκυλιά είναι πολλά. Ωστόσο από πλευράς τους ο Δήμος Καβάλας φροντίζει να φιλοξενήσει όσα περισσότερα σκυλιά γίνεται.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en