Quantcast
Connect with us

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Σε λειτουργία το Μητρώο Ασθενών COVID-19 με κοινή υπουργική απόφαση

Το μητρώο ασθενών είναι το πρώτο βήμα και για την εφαρμογή της τηλεσυμβουλευτικής, η οποία θα εξασφαλίζει την εξ αποστάσεως ιατρική εξέταση

Σε λειτουργία τίθεται το Μητρώο Ασθενών COVID-19 με Κοινή Απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη ΚΥΑ, η οποία υπογράφεται ηλεκτρονικά εκμηδενίζοντας τον χρόνο έκδοσης και απλοποιώντας την διαδικασία.

Το Μητρώο Ασθενών COVID-19 θα αποτελεί το ένα και μοναδικό σημείο αναφοράς για τα κρούσματα του ιού, με τα απαραίτητα δεδομένα για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας να βρίσκονται στη διάθεση των εμπλεκομένων φορέων. Το Μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν και θα προσβληθούν από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα εγκαίρως.

Με την υλοποίηση του Μητρώου Ασθενών COVID – 19 καθίσταται πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η συνεργασία μεταξύ του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, απλοποιείται η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς με COVID-19 στους τομείς της τηλεσυμβουλευτικής καθώς και της άυλης και απομακρυσμένης συνταγογράφησης. Σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα παρέχεται πρόσβαση μόνο σε εκείνα τα δεδομένα που έχουν άμεση σχέση με τις αρμοδιότητες και τη δράση τους. Αυτονοήτως, η λειτουργία του Μητρώου Ασθενών ακολουθεί πλήρως το εσωτερικό και ενωσιακό δίκαιο αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα που σημαίνει ότι τα στοιχεία δε θα είναι ανοικτά και διαθέσιμα στο κοινό.

Το μητρώο αυτό αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την τηλεσυμβουλευτική, η οποία ως αντικείμενο θα έχει την εξέταση από απόσταση ασυμπτωματικών φορέων του κορονοιού ή ασθενών με ήπια συμπτωματολογία, στους οποίους έχει συστηθεί η ανάρρωση στο σπίτι.

Αυτή είναι η φιλοσοφία της νέας πλατφόρμας που θα θέσει στη διάθεση των πολιτών το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τις επόμενες ημέρες παρέχοντας στην πράξη υπηρεσίες τηλειατρικής και τηλεσυμβουλευτικής

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα απομακρυσμένης ιατρικής παρακολούθησης, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στην επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς.

Παράλληλα το νέο σύστημα θα προσφέρει λύση στην παρακολούθηση ασθενών, οι οποίοι βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα λόγω της νόσου.

Στην ψηφιακή παρακολούθηση των ασθενών θα συνδράμουν και οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το προσωπικό τους και κυρίως τα Κέντρα Υγείας, καθώς θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κατάλογος ιατρών, οι οποίοι θα προσφέρουν έργο μέσω της πλατφόρμας.

Πρακτικά ο ασθενής θα συνδέεται με τον γιατρό του μέσω βιντεοκλήσης, η οποία όμως θα διενεργείται με αυστηρό πρωτόκολο, καθώς θα αποτελεί μία απόλυτα επίσημη και πιστοποιημένη διαδικασία που θα φέρει τη «σφραγίδα» του Ελληνικού Δημοσίου, όπως διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η πλατφόρμα σε πρώτη φάση δε θα προσφέρεται μέσω του gov.gr, αλλά στόχος είναι σε δεύτερο χρόνο να ενσωματωθεί σε αυτό.

Βάσει του προγραμματισμού, είναι σχεδόν έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία προσφέροντας μία ολοκληρωμένη τηλε-εξέταση, ενώ το ιατρικό κομμάτι (οι γιατροί που θα συμμετέχουν, το πρωτόκολλο που θα τηρείται, κλπ) αποτελεί ευθύνη του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.

Σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε άτομα που νοσούν ελαφρά από κορονοιό. Ωστόσο στόχος είναι στο αμέσως επόμενο στάδιο να ενταχθούν σε αυτήν και αλλοι επιστήμονες, όπως π.χ. ψυχολόγοι, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που τη χρειάζονται και λόγω της υποχρέωσης παραμονής στο σπίτι.

Πηγή: ethnos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Υπέρταση: Η άσκηση που ρίχνει την πίεση

Η άσκηση που ρίχνει τις τιμές της πίεσης δεν είναι αυτή που φαντάζεστε

Σύμφωνα με νεότερες μελέτες έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει ένας φυσικός τρόπος χωρίς φαρμακα που μπορεί να ρυθμίσει το πρόβλημα της αρτηριακής πίεσης .

Οι ερευνητές του Κρατικού Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο (UNESP) προτείνουν  μια απλή άσκηση και συγκεκριμένα την προπόνηση ενδυνάμωσης που μπορείται να εντάξετε στην καθημερινότητα σας .

Ειδικότερα, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μέτριας ή έντονης έντασης δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα αποτελεί ένα αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου της υπέρτασης και μάλιστα χωρίς παρενέργειες, σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports.

Είναι γνωστό οτι και η αερόβια άσκηση μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , ωστόσο οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν περαιτέρω τις επιδράσεις των ασκήσεων ενδυνάμωσης.

Η επικεφαλής  Giovana Rampazzo Teixeira, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής του UNESP στο Presidente Prudente με την βοήθεια της ερευνητικής ομάδας ανέλυσε πάνω από 21.000 επιστημονικά άρθρα και διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση Cochrane, που θεωρείται το χρυσό πρότυπο για τις συστηματικές ανασκοπήσεις.

Μάλιστα, προηγούμενες ανασκοπήσεις έδειξαν οτι βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ της προπόνησης ενδυνάμωσης και τη ρύθμιση της υπέρτασης, αλλά η μελέτη αυτή καινοτόμησε συγκεντρώνοντας πρόσθετα στοιχεία σχετικά με την επίδραση της ηλικίας, της επιβάρυνσης, της έντασης και της συχνότητας.

Στη συγκεκριμένη μελέτη  συμμετείχαν 253 υπερτασικοί ασθενείς, με μέση ηλικία τα 59 έτη, ενώ η μετα-ανάλυση επικεντρώθηκε στις επιδράσεις της άσκησης στις τιμές της αρτηριακής πίεσης κατά την έναρξη και μετά την προπόνηση σε ελεγχόμενες μελέτες, που αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της προπόνησης για οκτώ εβδομάδες ή περισσότερο.

 Η δρ. Teixeira δήλωσε χαρακτηριστικά :«Ενδιαφερθήκαμε κυρίως για τον όγκο και την ένταση που μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Συμπεράναμε ότι, κατά μέσο όρο, οκτώ έως δέκα εβδομάδες προπόνησης ενδυνάμωσης οδήγησαν σε μείωση της συστολικής πίεσης κατά 10 mmHg και της διαστολικής πίεσης κατά 4,79 mmHg».

Τα νεα αποτελέσματα έδειξαν οτι η διαφορά ήταν ορατή μετά από  είκοσι περίπου τέτοιες προπονήσεις και οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παρέμειναν χαμηλότερες για περίπου 14 εβδομάδες μετά το τέλος της προπόνησης,  εφόσον η ενδυνάμωση γινόταν με μέτρια ή έντονη άρση βαρών με επανάληψη τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα εως συνολική διάρκεια οκτώ εβδομάδων.

Η μέτρια έως έντονη ένταση επιβάρυνσης από τα βάρη ορίστηκε ως περισσότερο από το 60% του βαρύτερου βάρους που τα άτομα μπορούσαν να σηκώσουν μόνο μία φορά, γνωστό ως μέγιστο μιας επανάληψης ή 1RM, έτσι ώστε για 1RM 10 κιλών, το πιο αποτελεσματικό φορτίο προπόνησης θα ήταν περισσότερο από 6 κιλά.

«Στην κλινική πρακτική και στα γυμναστήρια, η προπόνηση ενδυνάμωσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ως μη φαρμακολογική παρέμβαση, αρκεί να γνωρίζετε αρκετά για τις βασικές μεταβλητές και να λαμβάνετε υπόψη τους στόχους του ασκούμενου» καταλήγει η καθηγήτρια.

ygeiamou.gr

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en