Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαμπιχά Σουλεϊμάν | Έκκληση για στήριξη των Ρομά του Δροσερού Ξάνθης

Όχι μόνο «υγειονομική βόμβα» δεν είναι όπως ακούστηκε ή γράφτηκε, το Δροσερό Ξάνθης, ο μεγαλύτερος οικισμός Ρομά στην Ελλάδα, αντίθετα δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό δείγμα από τα 336 που ελήφθησαν μετά το κρούσμα 15μηνου βρέφους, πριν 9 ημέρες.

Ωστόσο η δυσφήμιση που δέχθηκε το Δροσερό σε συνδυασμό με την καραντίνα που ακολούθησε και τα περιοριστικά μέτρα έχουν φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους της πόλης.

Μιας πόλης με 8.300 κατοίκους εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά, όπως λέει χαρακτηριστικά στο CNN Greece η κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης.

Όπως μας λέει η κυρία Σουλεϊμάν, ο οικισμός του Δροσερού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω της καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας με τον κόσμο να έχει ανάγκη για τρόφιμα.

«Οι άνθρωποι εδώ είναι στην πλειοψηφία τους πλανόδιοι πωλητές ή έχουν κάποιοι μαγαζιά ενώ η ανεργία είναι μεγάλη. Τώρα που δεν μπορούν να δουλέψουν τους λείπουν ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης. Δεν είναι βέβαια το πρόβλημα μόνο τοπικό αλλά εδώ είναι πολύ χειρότερα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο βοήθημα» λέει η κυρία Σουλεϊμάν.

«Παλιότερα έπαιρναν μια κάρτα σίτισης αλλά με την καινούρια νομοθεσία, πρέπει να έχει ο κάθε δικαιούχος ρεύμα στο όνομά του. Σε έναν οικισμό Ρομά που να βρει ο καθένας ρεύμα στο όνομά του;».

Αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού, η κυρία Σουλεϊμάν λέει ότι ο κόσμος πειθαρχεί, τηρεί τα μέτρα όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα, λέει όμως ότι «θα ήταν καλό να υπάρχει συνεχής προσπάθεια καθαριότητας και απολύμανσης από το Δήμο Ξάνθης» όπου ανήκει το Δροσερό.

Όπως λέει η κυρία Σουλεϊμάν μία απολύμανση έγινε στον οικισμό κι αυτή πριν από το κρούσμα με το βρέφος και όχι σε ολόκληρο τον οικισμό.

«Εμείς είμαστε 8.300 άτομα στον οικισμό και έχουμε δύο πλατείες. Η μία 500 τετραγωνικά και η άλλη 100. Με τόσο κόσμο αποκλείεται να παραμείνουν καθαρές».

Η κυρία Σουλεϊμάν τόνισε ότι ο Σύλλογος του οικισμού είχε ενημερώσει το Δήμο Ξάνθης από τις 30 Μαρτίου με γραπτό αίτημα και νωρίτερα προφορικά και τηλεφωνικά, για το ότι θα χρειαστούν βοήθεια σε τρόφιμα και σε καθαριότητα λέγοντας ότι αν υπάρξει κρούσμα θα υπάρξει πρόβλημα δεδομένων των συνθηκών, καθότι οι Ρομά είναι ευάλωτη ομάδα.

Επιπλέον εκφράζει το παράπονο του Συλλόγου για τον τρόπο που έγινε η διανομή τροφίμων από το Δήμο Ξάνθης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη γιατί δεν έγινε με τη συνεργασία τους Συλλόγου τους όπως λέει, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες που έχουν παιδιά να μην πάρουν τρόφιμα.

Η κυρία Σουλεϊμάν ως πρόεδρος του συλλόγου είχε κάνει έκκληση για να σταλεί γάλα στον οικισμό γιατί υπάρχουν 3.000 παιδιά και οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, δεν έχουν κανένα εισόδημα και επανέλαβε τις εκκλήσεις σε ιδρύματα ενώ όπως είπε έστειλε και επιστολή στον πρωθυπουργό.

Τέλος τονίζει ότι θα πρέπει ο Δήμος να στέλνει συχνότερα κλιμάκια για την ενημέρωση του κόσμου, τη σημασία της τήρησης των μέτρων περιορισμού την καθαριότητα και την απολύμανση του οικισμού.

Ο Σύλλογος γυναικών προσπαθεί να συμπαρασταθεί στους κατοίκους του Δροσερού με κάθε μέσο και μία από τις βοήθειες που προσφέρει είναι να συμπληρώνει τις αιτήσεις εξόδου των κατοίκων από τον οικισμό.

«Οι κάτοικοι είναι αγράμματοι, δεν μπορούν με τα κινητά να στέλνουν μηνύματα και έρχονται σε εμάς να τους φτιάχνουμε τις αιτήσεις. Το Κέντρο Κοινότητας δεν έχει εκτυπωτή και ο σύλλογός μας έχει τον μοναδικό εκτυπωτή στον οικισμό. Φανταστείτε πόσος κόσμος έρχεται για βοήθεια για όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en