Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

ΡΩΣΙΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ | Μιά θεμελιώδης μεταβολή στην ισορρπία δυνάμεων της Μ. Ανατολής

Τεκτονικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής σηματοδοτεί η παρουσία των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στο Ιράν, καθώς από τη βάση Hamedan η οποία βρίσκεται στα δυτικά της χώρας, τα Tu-22M3 εξαπέλυσαν επιθέσεις και θα χτυπούν από εδώ και στο εξής στόχους της τρομοκρατικής ομάδας DAESH. Πρόκειται για την πρώτη παρουσία ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μέχρι προηγουμένως τα ρωσικά βομβαρδιστικά TU-22M3 (Tupolev) απογειώνονταν από τη βάση Mozdok της Β. Οσετίας (νότια Ρωσία). Ετσι τα ρωσικά βομβαρδιστικά κάνουν λιγότερο κατά 60% χρόνο πτήσης, πράγμα που σημαίνει και μεγάλη εξοικονόμηση κόστους ανά αεροπορική επιδρομή.

Αυτό επίσης σημαίνει πρακτικά πως τα ρωσικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά θα είναι σε θέση πλέον να φέρουν μεγαλύτερο φορτίο και την ίδια στιγμή θα προβούν σε αύξηση των αεροπορικών τους εξόδων. Κατά συνέπεια, η ένταση και η αποτελεσματικότητα των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Η αεροπορική βάση Hmeymim στη Λατάκια της Συρίας (πρώην πολιτικό αεροδρόμιο) δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενήσει τέτοιο είδους βομβαρδιστικά.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ
karta1hamada
Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία διαδίδουν πληροφορίες πως μεταξύ Ρωσίας και Ιράν έχει επέλθει συμφωνία για την ανάπτυξη των TU-22M3 στη βάση Hamedan για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πληροφορία αυτή έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από Ιρανούς αξιωματούχους.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν Ali Shamkhani δήλωσε πως η Ιρανική πλευρά θα παράσχει την κατάλληλη υποδομή της για την Ρωσία με σκοπό να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά στο Ιράν πλέον θα αλλάξουν δραματικά το γεωπολιτικό status quo της Μ. Ανατολής.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤU-22M3
101970
Οι δυνατότητες του TU-22M3 είναι τόσο μεγάλες, όπου μπορούν να καλύψουν λόγω της υπερηχητικής του ικανότητας το σύνολο της Μ. Ανατολής. Όπως διαβάζουμε στο redstar.gr, ο κύριος οπλισμός του Tu-22M3 περιλαμβάνει συνδυασμό τριών βλημάτων Χ-22ΜΑ ( ένα βλήμα κάτω από την άτρακτο και δυο κάτω από τις πτέρυγες). Ο πύραυλος προορίζεται για την προσβολή ναυτικών στόχων ή χερσαίων στόχων και την προσβολή κέντρων αεράμυνας. Το βλήμα αυτό διαθέτει εμβέλεια 140-150 km , βάρος εκτόξευσης 5.900 kg και ταχύτητα 4 Mach. Εκτός από την μεταφορά του Χ-22ΜΑ το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει και τους Χ-15 για προσβολή ναυτικών στόχων με αισθητήρα χιλιοστρομετρικού μήκους κύματος ή με παθητική καθοδήγηση για προσβολή ραντάρ.

Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 6 βλήματα εσωτερικά σε εξαπλό κυλινδρικό εκτοξευτή και τέσσερα βλήματα σε εξωτερικούς φορείς οπλισμού (δυο κάτω από τις πτέρυγες και δυο κάτω από την άτρακτο). Η μεταφορά συμβατικών φορτίων περιλαμβάνει 69 βόμβες FAB των 250 kg ή οκτώ FAB-1500). Υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς νέων οπλικών συστημάτων.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αποτελείται από ραντάρ ναυτιλίας-βομβαρδισμού μεγάλης ισχύος PNA (κατασκευής της Leninets), διατηρεί την ικανότητα βομβαρδισμού όψης και φέρει το τηλεοπτικό σκοπευτικό OBP-15T παρέχοντας πλήρη λειτουργία μέρα και νύκτα. Επίσης περιλαμβάνεται και το εφεδρικό ραντάρ αδρανειακού συστήματος ναυτιλίας και ραδιοναυτιλιακός εξοπλισμός.

Η ευρύτερη περιοχή πλέον όπως καταλαβαίνουμε μπορεί να ελέγχεται με ευκολία από τα ρωσικά βομβαρδιστικά και περιλαμβάνει χώρες όπως: το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, ΗΑΕ, την Υεμένη, το Ιράν, τα νερά του Περσικού Κόλπου. Εντός της εμβέλειας είναι στρατιωτικές βάσεις και όλα τα στρατηγικά σημεία των Ουαχάμπι μοναρχιών του Περσικού Κόλπου. Η πτήση προς Ριάντ (Σ. Αραβία) μπορεί να γίνει σε λιγότερο από μισή ώρα.
hamadanbaza1
O ΑΞΟΝΑΣ ΜΟΣΧΑΣ-ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ

Η προθυμία της Τεχεράνης να δώσει στην Ρωσία την βάση Hamedan είναι ένα μοναδικό γεγονός και αποδεικνύει την στενή στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών. Πλέον τα ρωσικά γεωπολιτικά συμφέροντα συνδέονται με τα αντίστοιχα του Ιράν στην Μ. Ανατολή. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις θα προστατεύσουν τόσο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας, όσο και του Ιράν.

ΡΗΓΜΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΩΝ

Για την Ρωσία το γεγονός αυτό είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή η γεωπολιτική επέκταση προς τον νότο ήταν μία στρατηγική επιθυμία της ρωσικής γεωπολιτικής από τον 18ο αιώνα και αποτελούσε την βασική έννοια του ”Μεγάλου Παιχνιδιού” από τη ρωσική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, Μ. Βρετανία και Η.Π.Α. προσπάθησαν και προσπαθούν να αποτρέψουν την ρωσική πρόσβαση στην Μ. Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά στην βάση Hamedan σπάνε αυτό τον αποκλεισμό των ατλαντιστών, με την Ρωσία να έχει πλέον άμεση πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, με την δυνατότητα να προστατεύσει τόσο τα δικά της συμφέροντα όσο και αυτά των συμμάχων της.

by

Πληροφορίες: katehon.com

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en