Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρωγμές στη γαλλογερμανική ραχοκοκαλιά της Ευρώπης

Οταν στην Ουάσιγκτον κυβερνούσαν οι νεοσυντηρητικοί του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, Βρετανός σχολιαστής με ροπή προς τον αυτοσαρκασμό έλεγε ότι η περίφημη «ειδική σχέση» της χώρας του με τις ΗΠΑ ήταν «τόσο ειδική, που τη βλέπει μόνο η μία πλευρά» – εννοώντας βεβαίως ότι στο τέλος της ημέρας οι Αμερικανοί θα κάνουν πάντα το δικό τους. Δύο δεκαετίες αργότερα, παρόμοια συναισθήματα αρχίζουν να αναπτύσσουν Γάλλοι σχολιαστές για την ειδική σχέση της δικής τους χώρας με τη Γερμανία. Οι πιο έγκυρες γαλλικές εφημερίδες κατακλύζονται το τελευταίο διάστημα από ρεπορτάζ και αναλύσεις που αποπνέουν αγωνία για την αυξανόμενη αποξένωση στο γαλλογερμανικό ζεύγος, τον βασικό μέχρι σήμερα κινητήρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς οι δύο ισχυρότερες δυνάμεις της Ε.Ε. βρίσκονται στους αντίποδες σε σειρά καίριων ζητημάτων, από το ενεργειακό και την άμυνα μέχρι τη διεύρυνση της Ενωσης και τις σχέσεις με την Κίνα.

Την περασμένη Τετάρτη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο κάστρο του Φοντενεμπλό διακυβερνητική διάσκεψη Γαλλίας – Γερμανίας, παρουσία των ηγετών και σύσσωμων των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Πρόκειται για θεσμό που συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και ειδικά τη φετινή χρονιά θα είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω ενεργειακής κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να αναβάλουν τη διακυβερνητική για τον Ιανουάριο για δύο σοβαρούς λόγους: ο πρώτος ήταν οι ασυμφωνίες των δύο πλευρών για τα επίμαχα ζητήματα και ο δεύτερος, από μια άποψη ακόμη σοβαρότερος για τη Γαλλία, ότι αρκετοί Γερμανοί υπουργοί ήταν απρόθυμοι να χάσουν μια μέρα σε ένα ανούσιο κατ’ αυτούς τελετουργικό και προτίμησαν μια οικογενειακή εκδρομούλα, εκμεταλλευόμενοι τις σύντομες σχολικές διακοπές των παιδιών.

Προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, κανονίστηκε βιαστικά στη θέση της διάσκεψης ένα γεύμα εργασίας των Εμανουέλ Μακρόν και Ολαφ Σολτς την ίδια ημέρα. Ενώ όμως η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι μετά το γεύμα θα ακολουθούσε, ως είθισται, κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, το Μέγαρο των Ηλυσίων, στη δική του ανακοίνωση, δεν έλεγε τίποτα περί συνέντευξης. Πράγματι, την επομένη ο Γερμανός καγκελάριος αναχώρησε από το Παρίσι για την Αθήνα χωρίς να έχει μιλήσει, μαζί με τον οικοδεσπότη του, στους εκπροσώπους Τύπου για όσα διημείφθησαν μεταξύ τυρού και αχλαδιού. Οταν ο Σολτς αρνήθηκε στον Ορμπαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στο Βερολίνο, την κοινή συνέντευξη Τύπου, το επεισόδιο δεν προκάλεσε κανένα σκάνδαλο. Αλλά όταν ο ίδιος ο Σολτς εισπράττει την ίδια μεταχείριση από τον πρόεδρο της Γαλλίας –έστω κι αν υπάρχει η τυπική δικαιολογία του γεύματος εργασίας και όχι της επίσημης επίσκεψης– το πράγμα γίνεται πολύ σοβαρότερο.

Ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει μια τέτοια ατμόσφαιρα τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Ολαφ Σολτς, μόλις δύο ημέρες μετά την εγκατάστασή του στη γερμανική καγκελαρία, επισκέφθηκε το Ελιζέ με όρκους πίστης στη γαλλογερμανική συμμαχία και στο όραμα του Μακρόν για τη «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης απέναντι στις άλλες μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Ωστόσο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε δύο μήνες αργότερα, έφερε τα πάνω κάτω στο Βερολίνο, απειλώντας να μετατρέψει τις γαλλογερμανικές σχέσεις σε μία από τις μεγαλύτερες παράπλευρες απώλειες του πολέμου.

Η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. κατά την περασμένη εβδομάδα ήταν αποκαλυπτική. Γαλλία και Γερμανία βρέθηκαν στους αντίποδες, με το Παρίσι να συντάσσεται με πολλές χώρες-μέλη υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και το Βερολίνο να διαφωνεί. Και ναι μεν τα προσχήματα διασώθηκαν με τη συμφωνία επί ενός οδικού χάρτη για το ενεργειακό, αλλά οι αποκλίσεις παραμένουν και ο δρόμος για τη γεφύρωσή τους προβλέπεται ανηφορικός. Προηγουμένως, οι Γάλλοι είχαν ερεθιστεί από την απόφαση της κυβέρνησης Σολτς για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ενίσχυσης των γερμανικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ύψους 200 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας με το δίκιο τους ότι με αυτόν τον τρόπο οι Γερμανοί εξαγωγείς αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εταίρων τους, με τους οποίους δεν υπήρξε καμία διαβούλευση – ο ίδιος ο Μακρόν έμαθε τα μαντάτα από τις εφημερίδες.

Εκεί όπου οι ρωγμές έγιναν πραγματικό ρήγμα είναι στο πεδίο της άμυνας. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των όπλων της, η Γερμανία παρήγγειλε από τις ΗΠΑ 35 μαχητικά αεροπλάνα F-35, αφήνοντας στην άκρη όχι μόνο τα γαλλικά Rafale, αλλά και τα ευρωπαϊκά Eurofighter, παρότι συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ που τα παράγει. Παράλληλα, η γερμανική απροθυμία πάγωσε επ’ αόριστον τα φιλόδοξα προγράμματα για παραγωγή ευρωπαϊκών ελικοπτέρων Tiger, αρμάτων μάχης και αεροπλάνων νέας γενεάς. Το αποκορύρωμα ήρθε όταν η Γερμανία συνομολόγησε με 13 χώρες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης το πρόγραμμα για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας (Sky Shield), στην οποία θα συμμετάσχουν οι Βρετανοί, αλλά όχι και οι Γάλλοι, καθώς οι Γερμανοί προτίμησαν τα αμερικανικά συστήματα Patriot και τα ισραηλινά Arrow-3 από τα γαλλικά ΜΑΜΒΑ.

Με άλλη πυξίδα

Η εντύπωση που τείνει να διαμορφωθεί στους Γάλλους αναλυτές είναι ότι τα ανησυχητικά μηνύματα από το Βερολίνο δεν απηχούν απλώς κάποιες επιλογές με στενά εθνικά, εγωιστικά κριτήρια, αλλά μια στρατηγική μετατόπιση στην εξωτερική πολιτική. Στη σημαντική ομιλία που εκφώνησε στην Πράγα, στις 29 Αυγούστου, ο Ολαφ Σολτς ουσιαστικά θεωρητικοποίησε την αίσθησή του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκαστικά μετατοπίζει το κέντρο βάρους της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής προς την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, το Βερολίνο πιέζει για περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Βαλκάνια και τα ανατολικά, κάτι που θα σήμαινε μια χαλαρή Ευρώπη των 30 ή μέχρι και των 36 κρατών, με κυρίαρχη δύναμη τη Γερμανία. Αντίθετα, η Γαλλία πιέζει για βαθύτερη πολιτική ενοποίηση της Ενωσης, με έναν γαλλογερμανικό σκληρό πυρήνα και με πολλές ταχύτητες. Ωστόσο, η προοπτική αυτή μοιάζει να απομακρύνεται, με κίνδυνο να περιοριστεί ο χώρος επιρροής της Γαλλίας στο Κλαμπ Μεντιτερανέ των νοτίων χωρών, δημοφιλών ως τουριστικών προορισμών για το καλοκαίρι, αλλά με μικρότερη επιρροή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

.kathimerini.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en