Quantcast
Connect with us

ΠΑΙΔΙ

Πώς θα πείσουμε το παιδί να φάει το μεσημεριανό του;

Ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι γονείς είναι να πείσουμε το παιδί μας να φάει το φαγητό του. Φυσικά δεν μιλάμε για τα πατατάκια και τις σοκοφρέτες που με μεγάλη χαρά τρώνε, αλλά για το μεσημεριανό τους. Το σκηνικό άλλωστε είναι γνωστό: έχουμε διαλέξει φρέσκες, θρεπτικές τροφές, τις έχουμε μαγειρέψει με πολλή αγάπη, όσο πιο υγιεινά μπορούμε και όλα αυτά για να δούμε τη δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του μικρού μας. Αντί όμως να απογοητευόμαστε και να τσακωνόμαστε με το επιλεκτικό στο φαγητό παιδί μας, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές.

Πώς θα πείσουμε το παιδί να φάει το μεσημεριανό του;

*Το συμπεριλαμβάνουμε στη διαδικασία μαγειρέματος

Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στη σχέση του παιδιού με το φαγητό και η καραντίνα αποτελεί μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσουμε. Μπαίνουμε λοιπόν με το παιδί στην κουζίνα, του εξηγούμε πώς ονομάζεται κάθε υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε και τι προσφέρει στην υγεία μας. Φυσικά, προσαρμόζουμε το λεξιλόγιό μας ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ώστε να καταλαβαίνει τι του λέμε. Έτσι, το παιδί θα αρχίσει να κατανοεί την αξία της θρεπτικής διατροφής, ενώ αν έχει αφιερώσει χρόνο στη διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος είναι πιο πιθανό να θελήσει να φάει το φαγητό του.

*Πειραματιζόμαστε

Κανείς δεν θέλει να τρώει το ίδιο φαγητό συνέχεια. Άλλωστε, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να μαγειρέψουμε ακόμη και τα πιο απλά τρόφιμα, όπως τα αυγά, το κοτόπουλο ή τα όσπρια. Μάλιστα, το πιο πιθανό είναι το παιδί να αλλάξει γνώμη για ένα τρόφιμο, αν το δοκιμάσει σε μια διαφορετική συνταγή. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιπαθεί το βραστό μπρόκολο, αλλά να το εντυπωσιάσει η προσθήκη του στην ομελέτα ή στα μακαρόνια. Άλλωστε, ακόμη κι εμείς οι ενήλικες μπορεί να αντιπαθούμε τις φακές σε σούπα, αλλά να τις απολαμβάνουμε σε σαλάτα.

*Κάνουμε το πιάτο διασκεδαστικό

Δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές ή να φτάσουμε στο απόγειο της δημιουργικότητάς μας, αλλά προσπαθούμε να φτιάξουμε το πιάτο του μικρού μας έτσι ώστε να είναι τακτοποιημένο και ελκυστικό. Προφανώς δεν βάζουμε στόχο να στήσουμε ένα πιάτο λες και είμαστε σεφ, αλλά να δημιουργήσουμε μια χαριτωμένη εικόνα που θα τραβήξει το ενδιαφέρον του παιδιού.

*Όσο πιο απλό, τόσο καλύτερα

Σίγουρα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά μπορούν να αναβαθμίσουν τη γεύση ενός πιάτου, στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά αγαπούν τις απλές γεύσεις. Επομένως, περιοριζόμαστε στα βασικά συστατικά για να προετοιμάσουμε ένα πιάτο που θα είναι νόστιμο, χωρίς όμως να είναι εξεζητημένο για τους γευστικούς κάλυκες του μικρού μας.

*Δεν το πιέζουμε

Εάν το παιδί αρνηθεί το μεσημεριανό του, δεν το κάνουμε μεγάλο θέμα. Είναι καλό τα παιδιά να μάθουν να ακούνε το σώμα τους και να χρησιμοποιούν την πείνα ως οδηγό. Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, το παιδί έφαγε ένα μεγάλο πρωινό, μπορεί να μην ενδιαφέρεται να φάει πάλι το μεσημέρι. Είναι ευθύνη του γονέα να παρέχει φαγητό και είναι απόφαση του παιδιού να το φάει. Η πίεση των παιδιών να φάνε ή η τιμωρία τους εάν δεν το κάνουν, μπορεί να τα κάνει να αντiπαθήσουν τα τρόφιμα που διαφορετικά θα τους άρεσαν.

Εάν ανησυχούμε για τη διατροφή του παιδιού μας, μιλάμε με τον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να μας βοηθήσει να βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά. Έχουμε επίσης κατά νου ότι η επιλεκτική κατανάλωση φαγητού είναι συνήθως ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο για τα μικρά παιδιά. Κάνουμε, λοιπόν, το καλύτερο δυνατό για να τα καθοδηγήσουμε υπομονετικά στο δρόμο προς την υγιεινή διατροφή.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εκστρατεία Αγάπης

«Εκστρατεία Αγάπης» για το Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός Θεσσαλονίκης.

‘Όλοι μαζί μια αγκαλιά για τα παιδιά: Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για το βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός»

Εννέα ορφανά βρέφη έχουν την ανάγκη όλων μας, δεν είναι ζήτημα ποιότητας ζωής είναι ΖΗΤΗΜΑ ζωής!

Το news.makedonias.gr,το Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης & Αλληλεγγύης HELPHELLAS,το Ελληνικό Κολλέγιο, ο Παιδότοπος Αστεράκια, η Θεατρική ομάδα «Γεια Χαρά» του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσσαλονίκης, και ο Σύλλογος «Ενσυναίσθηση» ,όλοι μαζί μια αγκαλιά για τα παιδιά,  ενώνονται και συνδιοργανώνουν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης & τροφίμων με σκοπό την στήριξη του  Δημοτικού Βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Ίδρυμα Άγιος Στυλιανός».

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε και να φέρετε κάποια από τα παρακάτω είδη:

Τρόφιμα Μακράς Διάρκειας

Μωρομάντηλα

Φυσιολογικοί οροί μιας χρήσεως (αμπούλες)

Σφουγγάρια μπάνιου βρεφικά

Απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων – σόδα πλυντηρίου

Κρεμοσάπουνο χεριών

Γάντια latex M

Απορρυπαντικό επαγγελματικού πλυντηρίου πιάτων (AXION professional)

Σφουγγάρια – σύρμα πιάτων

Απορρυπαντικό πιάτων

Απορρυπαντικό πατώματος  γενικής χρήσεως

Χαρτί Κουζίνας – Βαμβάκι

Αλουμινόχαρτο – μεμβράνη – περιτυλίγματος τροφίμων- αντικολλητικό χαρτί  ψησίματος

Πάνες Νο 4 & Νο 5

Σημεία συγκέντρωσης των παραπάνω:

Για την περιοχή του Ευόσμου: Αστεράκια Παιδότοπος : Αγίου Δημητρίου 25 Εύοσμος

Για την περιοχή του Κορδελιού: Δαβάκη με 25ης Μαρτίου Ελευθέριο Κορδελιό (6ο Πειραματικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού)

Για την Περιοχή της Χαλκιδικής: Κοινοτικό Κατάστημα Στανού Χαλκιδικής (Σύλλογος “Ενσυναίσθηση” τηλ. επικοινωνίας 6943172444)

Για το κέντρο της Θεσσαλονίκης: Βασιλέως Ηρακλείου 47 5ος όροφος γραφείο 505 (Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης & Αλληλεγγύης HELPHELLAS τηλ. επικοινωνίας 694 474 4151)

Διάρκεια Δράσης από Δευτέρα 11 Μαρτίου έως Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Περισσότερες Πληροφορίες: 6987566958 Γωγώ Καρανίκα Απόχα

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Χαράς Κεφαλίδου | «Κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα»

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς τους Υπουργούς Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη και Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε στους βουλευτές του νομού Δράμας, ο Προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δράμας, Δρ. Γεώργιος Αλβανόπουλος, καθώς και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, όπου τονίζεται η ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα με παιδοψυχίατρο. Ο νομός Δράμας, στον τομέα της ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία, αποδεικνύεται ως ο “φτωχός συγγενής” για άλλη μία φορά και οι ευάλωτες οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρέπει να μετακινούνται σε κοντινούς νομούς, με χρονοβόρες και οικονομικά δυσβάσταχτες διαδικασίες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: Τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη
Την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Κατεπείγουσα ανάγκη στελέχωσης της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα με παιδοψυχίατρο»

Με επιστολή του στους βουλευτές του νομού Δράμας και δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ο Δρ. Γεώργιος Αλβανόπουλος, Προϊστάμενος του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Δράμας, η οποία είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πρόοδο των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επισημαίνει την ανάγκη άμεσης στελέχωσης με παιδοψυχίατρο της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα, για την εξυπηρέτηση παιδιών που κακοποιούνται, παιδιών που αντιμετωπίζουν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος ή και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής κ.ο.κ.

Τονίζεται ότι οι πλησιέστερες ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες, χωροταξικά, είναι εκείνες που εδρεύουν στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη και οι γονείς από την Δράμα αναγκάζονται να μετακινούνται προς αυτές, με πολύ κόπο και οικονομική τους επιβάρυνση, που είναι δυσβάσταχτα κάτω και υπό τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες και εν μέσω της πανδημίας του covid 19 και επίσης, γιατί ως επί το πλείστον οι γονείς που ταλαιπωρούνται είναι από ευάλωτες ομάδες και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους.

Ο κ. Αλβανόπουλος διερωτάται πώς είναι δυνατόν ένας ολόκληρος νόμος να μην μπορεί τόσα χρόνια να στελεχώσει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας με έναν παιδοψυχίατρο. Η Δράμα στον τομέα της ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία, αποδεικνύεται ως ο “φτωχός συγγενής” για άλλη μία φορά, σε σχέση και με τους όμορους νομούς, όπως Σέρρες, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, που, μέχρι πρόσφατα, είχαν τέτοιες δομές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις πλέον ευάλωτες οικογένειες μαθητών σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία.

Σας επισυνάπτω την επιστολή του Προϊσταμένου του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας, Δρ. Γεωργίου Αλβανόπουλου, καθώς και τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για άμεση στελέχωση με παιδοψυχίατρο της Ιατροπαιδαγωγικής Υπηρεσίας στη Δράμα.

Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Continue Reading

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Καμπανάκι» παιδιάτρων | Πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών

Πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες των παιδιών, κυρίως όμως άνω των 5 ετών και των εφήβων, διαπιστώνουν οι παιδίατροι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η μεγάλη μείωση της τάξης του 70% που παρατηρήθηκε την άνοιξη του 2020, όσον αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων, δεν αναπληρώθηκε ποτέ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρούν εκ νέου μείωση της τάξης του 30%-40% στους εμβολιασμούς των εφήβων σε όλα τα εμβόλια.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, αναφέρει ότι η πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών, είχε απασχολήσει ως πρόβλημα από το πρώτο lockdown το 2020 και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, είχε ζητήσει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τη συνέχιση του προγράμματος, χωρίς τον περιορισμό μόνο με τα βασικά εμβόλια. Η Επιτροπή είχε ανταποκριθεί άμεσα και είχε συστήσει τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος με όλα τα εμβόλια.

Όπως, όμως, αναφέρει η Ομοσπονδία, οι γονείς δεν έφεραν και δεν φέρνουν τα παιδιά τους για να εμβολιαστούν στο ποσοστό που θα έπρεπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μη αναπλήρωση των ήδη καθυστερημένων εμβολίων και την πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι παιδίατροι απευθύνουν έκκληση στους γονείς να ανοίξουν το βιβλιάριο υγείας των παιδιών τους, όπου είναι καταχωρημένα τα εμβόλια και σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κάλυψη. Στην περίπτωση που θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν καθυστερημένοι εμβολιασμοί, να φροντίσουν άμεσα να τα εμβολιάσουν.

Υπογραμμίζουν ότι το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα προστατεύει τα παιδιά ώστε να μη νοσήσουν από πολύ σοβαρά νοσήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. «Αν η εμβολιαστική κάλυψη πέσει κάτω από κάποιο ποσοστό, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ξανά τα πολύ σοβαρά αυτά νοσήματα, που χάρις στους εμβολιασμούς έχουν από πολλά χρόνια σχεδόν εξαφανιστεί», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Ανησυχητικά τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη. Τα δεδομένα όμως από άλλες χώρες όπου γίνεται συστηματική καταγραφή, είναι ανησυχητικά. Ερευνητές από τις ΗΠΑ υπολόγισαν μείωση των εμβολιασμών κατά 82% στις ηλικίες 10-17 ετών, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την άνοιξη του 2020. Στις ηλικίες 0-2 ετών η αντίστοιχη μείωση ήταν 31% και για τα παιδιά 3-9 ετών η μείωση ήταν 78%. Σε μεταγενέστερη μελέτη από τη Νέα Υόρκη, παρά τη διενέργεια εκστρατείας για την αναπλήρωση των χαμένων δόσεων, μερικούς μήνες μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, οι χαμένοι εμβολιασμοί δεν είχαν αναπληρωθεί ενώ οι νέοι εμβολιασμοί δεν είχαν φτάσει σε συγκρίσιμα επίπεδα του 2019. Αντίστοιχα δεδομένα έχουν δημοσιευτεί και από ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en