Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία | Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Πολωνία, το διάγγελμα Πούτιν και ο ρόλος της Κίνας

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί ο Τζο Μπάιντεν στην Πολωνία, την ίδια ημέρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί την ετήσια ομιλία του, παραμονές της πρώτης επετείου από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Διπλωματικό παρασκήνιο και παγκόσμια ανησυχία για τη νέα φάση του πολέμου, καθώς η Κίνα φέρεται να συντάσσεται με τη Μόσχα.

Μετά το ταξίδι-αστραπή στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται σήμερα (21/2) τη Βαρσοβία όπου θα συναντηθεί με τον Πολωνό Πρόεδρο Aντρέι Ντούντα για να συζητήσει τις συλλογικές προσπάθειες στήριξης της Ουκρανίας και να ευχαριστήσει τη χώρα που βοήθησε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να διευκολύνουν την παράδοση στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το βράδυ, θα εκφωνήσει ομιλία για το πώς οι ΗΠΑ βοήθησαν να συσπειρωθεί ο κόσμος γύρω από την Ουκρανία καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο δεύτερο χρόνο του χωρίς σημάδια εκτόνωσης. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, όπως τον έχετε ακούσει να λέει πολλές φορές, για όσο χρόνο χρειαστεί», προανήγγειλε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Οι επαφές Κίνας-Ρωσίας

Την ίδια στιγμή ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα σύντομα και ενδέχεται να συναντήσει ακόμη και τον Πούτιν, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους. Πηγή κοντά στους διοργανωτές της επίσκεψης είπε στο ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass ότι ο Γι «αναμένεται να φτάσει την Τρίτη». «Θα θέλαμε μια πολιτική λύση που θα παρέχει ένα ειρηνικό και βιώσιμο πλαίσιο στην Ευρώπη», δήλωσε πριν από την επίσκεψή του κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Ουγγαρία.

Το Κρεμλίνο δεν απέκλεισε μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Γι, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει στα κρατικά μέσα ενημέρωσης: «Δεν αποκλείουμε μια συνάντηση μεταξύ του κ. Γουάνγκ Γι και του προέδρου. Θα είναι πράγματι στη Μόσχα». Το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε το Πεκίνο να μην προσφέρει υλική υποστήριξη στη Μόσχα, ωθώντας την Κίνα να πει στις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από τη σχέση τους με τη Ρωσία.

Οι προμήθειες όπλων της Κίνας στη Ρωσία θα διακινδύνευαν μια πιθανή κλιμάκωση του πολέμου της Ουκρανίας, οδηγώντας σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία πλευρά και Ουκρανίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την άλλη. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε επίσης ότι θα ξεσπάσει «παγκόσμιος πόλεμος» εάν η Κίνα αποφασίσει να στηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. Το Κίεβο είπε θα ήθελε το Πεκίνο «να είναι στο πλευρό μας» σε συνέντευξή του στην Die Welt. Εάν η Κίνα συμμαχήσει με τη Ρωσία, θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος και νομίζω ότι η Κίνα το γνωρίζει αυτό», είπε.

Η ομιλία του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εκφωνήσει σήμερα την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας, όπου θα μιλήσει και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και θα θέσει τους στόχους του για το δεύτερο έτος της εισβολής του στην Ουκρανία. Θα ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας για την κατάσταση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως την αποκαλεί στην Ουκρανία με πολλούς να θέλουν να μάθουν ποια είναι τα σχέδιά του για το επόμενο έτος.

Η ομιλία έρχεται σε μια εξαιρετικά συμβολική στιγμή, σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα που ο Πούτιν ανακοίνωσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: «Σε μια τόσο κρίσιμη και περίπλοκη συγκυρία στις ζωές μας, όλοι περιμένουμε ένα μήνυμα με την ελπίδα να ακούσουμε μια αξιολόγηση του τι συμβαίνει, μια αξιολόγηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ο Πούτιν θα εκθέσει επίσης την ανάλυσή του για τη διεθνή κατάσταση και θα σκιαγραφήσει το όραμά του για την ανάπτυξη της Ρωσίας μετά την επιβολή των σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ομιλία πρόκειται να ξεκινήσει στις 11 (ώρα Ελλάδος) στο κέντρο της Μόσχας. Το Κρεμλίνο σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει μια εορταστική συναυλία στο στάδιο Luzhniki αργότερα μέσα στην ημέρα και στη συνέχεια να συγκαλέσει έκτακτες συνεδριάσεις της Δούμας και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου την Τετάρτη.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

Υποτονική είναι τις τελευταίες εβδομάδες η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους επαγγελματίες να έχουν βάλει τα γιορτινά τους και να είναι αισιόδοξοι για την περιόδο του Πάσχα, όπου αναμένεται η καταναλωτική κίνηση να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες, μέχρι και τώρα δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την διαδικασία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές ζητώντας βοήθεια και περισσότερο χρόνο απο την κυβέρνηση.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ | Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1.141 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το ποσό των 4.743.066 ευρώ, με τη 15η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει καταβάλει την επιδότηση σε 6.086 δικαιούχους, με το ποσό των 20.460.992 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en