Quantcast
Connect with us

ΓΥΝΑΙΚΑ

Πως να κάνεις την πρώτη κίνηση μέσω γραπτών μηνυμάτων!

Έχουν περάσει εκείνες οι μέρες που το κορίτσι περίμενε από τον άνδρα να κάνει την πρώτη κίνηση. Οι γυναίκες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αρχίζουν και αυτές να ζητάνε ραντεβού από κάποιο αγόρι που τους ενδιαφέρει. Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας πολλές φορές η γυναίκα κάνει την πρώτη κίνηση και αυτό μπορεί να τρομάζει κάποιους αλλά κατά τη γνώμη μου είναι εκπληκτικό!

Ωστόσο, ακόμη κι αν έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να κάνεις την πρώτη κίνηση, μπορεί να είναι και τρομακτικό. Αυτό που μπορεί να το κάνει ευκολότερο είναι να δείξεις ενδιαφέρον στέλνοντας ένα γραπτό μήνυμα.

Τι μήνυμα να στείλεις σε κάποιον όταν κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση

text message

Μιας και τα γραπτά μηνύματα κυριαρχούν στις μέρες μας, είναι πολύ λογικό να θέλεις να κάνεις την πρώτη κίνηση μέσω αυτών. Το πρόβλημα. όμως, είναι τι ακριβώς να του γράψεις για να του δείξεις το πως αισθάνεσαι χωρίς να τον τρομοκρατήσεις. Πριν σου πω, ωστόσο, τι μήνυμα πρέπει να στείλεις, θα σου πω μερικούς βασικούς κανόνες των μηνυμάτων.

Μπορεί να σου φαίνεται ότι έχεις τη δυνατότητα να του γράψεις ότι θέλεις, όποια ώρα θέλεις. Όμως, υπάρχουν μερικοί άγραφοι κανόνες μηνυμάτων που θα πρέπει να ξέρεις πριν αποφασίσεις να κάνεις την πρώτη κίνηση.

1. Μην στέλνεις πολλά μηνύματα χωρίς να σου απαντάει

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να στέλνεις το ένα μήνυμα μετά το άλλο χωρίς να σου έχει απαντήσει. Μπορεί να ανυπομονείς να του μιλήσεις, αλλά με αυτό τον τρόπο θα δείξεις ότι είσαι απελπισμένη.

constant texting

2. Μην του στέλνεις μηνύματα μετά τις 12 το βράδυ

Θα σου πρότεινα να μην του στείλεις κάποιο μήνυμα μετά τα μεσάνυχτα γιατί πολλοί άνδρες λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ως κάποια που ενδιαφέρεται να κάνει μια ξεπέτα. Σίγουρα δε θα ήθελες να περάσεις αυτό το μήνυμα σε κάποιον που ενδιαφέρεσαι να βγεις ραντεβού μαζί του.

3. Μην του μιλάς για seχ

Εννοείται ότι μπορείς να τον φλερτάρεις και να είσαι διασκεδαστική αλλά δε χρειάζεται να του μιλήσεις για seχ. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να του κεντρίσεις το ενδιαφέρον, αλλά μάλλον θα του τραβήξεις την προσοχή για λάθος λόγο και το πιο πιθανό είναι να μην μπορέσεις να βγεις πραγματικό ραντεβού μαζί του.

dirty texting

4. Όταν σου λέει ότι έχει δουλειά, μην του στέλνεις μήνυμα

Αυτό είναι ένα σφάλμα που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες και φαίνεται αρκετά απελπιστικό στα μάτια των ανδρών. Όταν σου λέει ότι έχει δουλειά και δε μπορεί να μιλήσει άλλο, μην του στέλνεις μηνύματα. Αν έχει το κινητό μαζί του, θα είναι αρκετά ενοχλητικό να χτυπάει όλη την ώρα. Αν δεν το έχει μαζί του, σίγουρα θα τον πειράξει όταν δει τα αμέτρητα μηνύματα σου.

5. Κράτησε το ενδιαφέρον στη συζήτηση

Οι συζητήσεις που χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους δεν καταλήγουν ποτέ σε καλή σχέση. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κρατήσεις “ζωντανή” τη συζήτηση σας. Σκέψου για ποια θέματα μπορείτε να μιλήσετε κι αν δεις ότι υπάρχει κάτι για το οποίο του αρέσει να μιλάει, τότε μείνε σε αυτό το θέμα για λίγο.

Τι να του γράψεις στο μήνυμα

grapto minima

Τώρα που ξέρεις τι πρέπει να αποφύγεις στα μηνύματα σου, μπορώ να σου πω και το τι πρέπει να του γράψεις για να κάνεις την πρώτη κίνηση σωστά.

Μήνυμα 1: “Έχω ένα μπουκάλι κρασί, μια υπέροχη ταινία να δω, αλλά δεν έχω παρέα. Εσύ τι κάνεις το βράδυ;”

Αυτό το μήνυμα ταιριάζει απόλυτα αν σε ρωτήσει για τα σχέδια σου απόψε το βράδυ. Είναι ιδανικό γιατί τον ενημερώνεις ότι δεν έχεις παρέα το βράδυ και θα ήθελες κάποιον να σου κρατήσει συντροφιά, ενώ παράλληλα του δείχνεις ότι προτιμάς μια ήσυχη και χαλαρή βραδιά.

Μήνυμα 2: ” Έχω δύο εισιτήρια για αυτή την καταπληκτική συναυλία. Έχεις κανονίσει κάτι το Σαββατοκύριακο;”

texting

Αν θέλεις ένα διασκεδαστικό πρώτο ραντεβού και αισθάνεσαι ότι έχεις αρκετές πιθανότητες να πάρεις μια θετική απάντηση, τότε στείλε του το παραπάνω μήνυμα. Δε χρειάζεται να αναφέρεις ότι έχεις αγοράσει τα εισιτήρια για εσάς τους δύο. Λέγοντας του, όμως, ότι έχεις 2 εισιτήρια στη διάθεση σου και ρωτώντας τον αν είναι ελεύθερος, του δείχνεις ότι σου αρέσει.

Μήνυμα 3: “Τι θα έλεγες να βγαίναμε το βράδυ;”

Αυτό το μήνυμα είναι χρήσιμο όταν σου πει ότι δεν έχει σχέδια για το βράδυ ή αν σου πει ότι τα σχέδια του ναυάγησαν. Μπορεί να τον ενημερώνεις την τελευταία στιγμή, αλλά αν όντως είχε σκοπό να βγει έξω, θα πρέπει να του αρέσει η ιδέα σου.

Μήνυμα 4: “Μου αρέσεις. Τι θα έλεγες να πάμε για καφέ κάποια στιγμή;”

texting a guy

Άμεσο μήνυμα και μπαίνεις κατευθείαν στο θέμα. Μια άμεση προσέγγιση δεν είναι κακή ιδέα αν αποφασίσεις να στείλεις μήνυμα σε κάποιον για να κάνεις την πρώτη κίνηση. Ειλικρινά πιστεύω ότι στους περισσότερους άνδρες αρέσει αυτή η προσέγγιση. Τους κολακεύει και απομακρύνει κάθε αμφιβολία.

Μήνυμα 5: “Ξέρεις κάτι; Νομίζω ότι θα περάσουμε ωραία οι δυο μας.”

Αυτό το μήνυμα είναι λίγο πιο γενικό και μπορεί να είναι ιδανικό για κάποια που είναι ντροπαλή αλλά σίγουρη ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τη μεριά του άνδρα. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο αλλά δείχνεις ότι θα ήθελες να βγεις ραντεβού μαζί του αν σου δοθεί η ευκαιρία. Τώρα είναι η ώρα του να κάνει παιχνίδι.

Μήνυμα 6: “Ακούγεσαι ευχάριστος στα μηνύματα σου, αλλά πόσο ευχάριστος είσαι από κοντά;”

first move

Οι άνδρες είναι ανταγωνιστικά πλάσματα. Αν του στείλεις αυτό το μήνυμα, θα του φανεί σαν πρόκληση. Θα θέλει σίγουρα να σου αποδείξει ότι είναι το ίδιο ευχάριστος και από κοντά και θα κανονίσετε σίγουρα ένα ραντεβού!

Μήνυμα 7: “Δεν υπάρχει άλλο άτομο που μου αρέσει να μιλάω τόσο πολύ.”

Αυτό είναι γλυκό μήνυμα και θα τον κάνει να χαμογελάσει. Όχι μόνο θα τον κολακεύσεις, αλλά θα του δώσεις να καταλάβει ότι σου αρέσει. Ελπίζω να αισθάνεται το ίδιο κι αυτός και το μήνυμα να του δώσει την ευκαιρία να σου ζητήσει να βγείτε.

Μήνυμα 8: “Με έχουν καλέσει σε ένα πάρτι αλλά νομίζω ότι θα είναι αρκετά βαρετό. Θα ήθελες να πάμε μαζί για να έχω ένα τουλάχιστον ευχάριστο άτομο για παρέα;”

Μπορεί να μην ακούγεται σωστό να ζητήσεις από κάποιον να σε συνοδεύσει σε ένα άθλιο πάρτι, όμως αυτή η τεχνική έχει αποτέλεσμα. Κολακεύεις τον άνδρα όχι μόνο επειδή τον προσκαλείς, αλλά και επειδή του λες ότι θα είναι το μοναδικό ευχάριστο άτομο σε αυτό το πάρτι. Του δίνεις το κίνητρο να έρθει και δηλώνεις ότι σου αρέσει.

Μήνυμα 9: “Τι θα έλεγες να βγαίναμε για φαγητό και να συνεχίζαμε την συζήτηση μας;”

grapta minimata

Αν κάνετε ωραίες συζητήσεις και προτιμάς να τα πείτε από κοντά, απλά στείλε του αυτό το μήνυμα. Αν δεν έχει δουλειά και μπορείς να ετοιμαστείς γρήγορα, είναι ο τέλειος τρόπος να περάσετε από τα μηνύματα στην κατά πρόσωπο συνάντηση χωρίς ταλαιπωρία.

Μήνυμα 10: “Ξέρεις κάτι; Ας βγούμε έξω κάποια στιγμή. Νομίζω θα ήταν καλή ιδέα.”

Ακόμη ένας άμεσος τρόπος που δεν πιέζει έναν άνδρα. Όταν κάνεις μια ευχάριστη συζήτηση μαζί του, απλά πες του αυτό κάποια στιγμή ενώ μιλάτε. Δηλώνεις ξεκάθαρα ότι θα ήθελες να βγεις μαζί του, αλλά δε χρησιμοποιείς τη λέξη “ραντεβού” κι έτσι ακούγεται λιγότερο επίσημο και είναι πιο εύκολο να δεχτεί.

πηγή: www.ediva.gr

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Έμφυλη Βία: Γυναικοκτονία

Ως γυναικοκτονία μπορούμε να πούμε ότι είναι ότι χειρότερο μπορεί να λάβει χώρα, ως βία κατά των γυναικών.  Η γενική έννοια της γυναικοκτονίας παραπέμπει στη δολοφονία μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού εξαιτίας του φύλου τους. Με τη Διακήρυξη της Βιέννης για τις Γυναικοκτονίες  ο ΟΗΕ, αναγνώρισε διαφορετικά είδη γυναικοκτονίας, όπως: η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα συντροφικής βίας, ο βασανισμός και η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,  η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου, και άλλες περιπτώσεις  γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με  το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών, ή την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Ο όρος γυναικοκτονία, έρχεται από παλιά, όταν το 1976 τον κατέγραψε η κοινωνιολόγος Diana E. H. Russel, ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, έπειτα από μία συλλογή δεδομένων  που επιμελήθηκαν από κοινού η εγκληματολόγος Jill Radford,  και η κοινωνιολόγος  Diana. H. Russel.

Τα συστήματα συλλογής δεδομένων, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο, καθώς βασίζονται σε διάφορες πηγές. Για την Ελλάδα τα δεδομένα τα έχουμε από την Ελληνική Αστυνομία και εφόσον αυτά δημοσιοποιούνται. Έτσι υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 30% των γυναικών ή / και κοριτσιών, που έχουν πέσει θύμα ανθρωποκτονίας, δολοφονούνται από πρόθεση από τον ερωτικό σύντροφο.

‘Όταν μιλάμε για ερωτικό σύντροφο, εννοούμε  τον  πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης μοιράζεται ή μοιραζόταν κατά το παρελθόν την ίδια στέγη με το θύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ελλάδα,  το 2017,  το 35 % ήταν θύματα ανθρωποκτονίας που σχετιζόταν με ενδοοικογενειακή βία.

Ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει, ώστε να επανασχεδιαστεί η νομοθεσία για να υπάρχει σημαντική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η κατανόηση του προβλήματος ως προς την φύση του και την συχνότητά του, όπως επίσης και το κίνητρο της δολοφονίας.

Εάν γυρίσουμε λίγο το χρόνο προς τα πίσω, θα θυμόμαστε τα στυγερά εγκλήματα – γυναικοκτονίες  που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα,  στο τέλος του 2018 και στην αρχή του 2019, και συγκεκριμένα  για το βιασμό και την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, από δύο νεαρούς άντρες με τους οποίους αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά, και τη δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα, από τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενέκρινε  τη σχέση που είχε με άνδρα από το Αφγανιστάν.

Συνοπτικά τα τελευταία 5 έτη, έχουμε αντίστοιχα από το έτος 2019, μέχρι και σήμερα, κατά έτος αντίστοιχα: 17, 19, 31, 26, 15, 6, με τελευταία την περίπτωση,  της 28ης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και την στυγερή δολοφονίας της από τον πρώην σύντροφό της.

Παγκοσμίως,  κάθε  μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους, ενώ το 2017,  ένα ποσοστό  58% διαπράχθηκε από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους, με βάση τα στοιχεία  του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 22% των γυναικών, έχει πέσει θύμα, σωματικής ή / και σεξουαλικής βίας. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστό  γυναικοκτονιών,  είναι η Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ινδία, η Ονδούρα και το Μεξικό, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.  Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:

  • Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
  • Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι
  • Στην Ελλάδα, την Πέμπτη 11/04/2024, καταγράφηκαν 103 περιστατικά, έγιναν 43 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 3 θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κατάλυμα, με την πλειονότητα των περιστατικών να έγιναν στη Αττική, και συγκεκριμένα έγιναν 47 καταγγελίες και 17 συλλήψεις.
  • Επίσης δημιουργήθηκε νέα πλατφόρμα, με το όνομα stop-bulling.gov.gr,  για την δημιουργία καταγγελιών φαινομένων bulling στα σχολεία, όπου γονείς και μαθητές, μπορούν να καταγράψουν τα φαινόμενα βίας όπου πέφτουν στην αντίληψή τους, ή είναι οι ίδιοι θύματα σχολικού εκφοβισμού
  • Επίσης με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button

Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και την δημιουργία  ειδικών διαμορφωμένων χώρων  που θα λειτουργούν ως safe houses, για την βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς  τους, σε όλη την επικράτεια. Χώροι οι οποίοι θα φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, θα παρέχεται κάθε είδους βοήθεια και στήριξη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

MEDIA

Έμφυλη Βία: Σεξισμός, άγνοια ή παρανόηση

Πολλές φορές έχουμε ακούσει σε συνομιλίες, να αποκαλούν τον συνομιλητή σε μια συζήτηση σεξιστή. Αυτοί όμως που χρησιμοποιούν αυτήν την λέξη , γνωρίζουν την έννοια αυτής, ή πολύ περισσότερο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με σεξιστική συμπεριφορά, πιο άτομο είναι πραγματικά σεξιστής και τη συνεπάγεται άραγε αυτή η συμπεριφορά στο άτομο – θύμα που είναι αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς. Τη να εννοούμε άραγε όταν αναφέρουμε αυτή την λέξη;  Γνωρίζουμε άραγε  τις προεκτάσεις αυτής, αλλά και της επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αβίαστη χρήση αυτής της λέξης

Με τον όρο Σεξισμό, εννοούμε,  κάθε έκφραση ή πράξη, λέξη, ή χειρονομία,  η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα. Αυτό προκύπτει  στην πεποίθηση ότι κάποια  άτομα, εξαιτίας του φύλου τους, ή της κοινωνικότητάς τους,  είναι διαφορετικά και συνήθως είναι τα ποιο ευάλωτα και τα πιο αδύναμα άτομα. Σε περισσότερο βαθμό επηρεάζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια. Άρα αναφερόμαστε στην διαφορετικότητα του ατόμου τόσο ως προς το φύλλο, είτε αναφερόμαστε στην βιολογική του υπόσταση, είτε αναφερόμαστε στην κοινωνική υπόσταση. Συνδέεται άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλλων και αφορά στην πεποίθηση ότι το ένα φύλλο είναι ανώτερο από το άλλο. Η έννοια του φαινομένου αυτού περικλείει την έννοια ότι οι άνδρες είναι πιο σημαντικοί από τις γυναίκες και ότι οι γυναίκες είναι για να βοηθούν τους άνδρες.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή παρένθεση και να αναφερθούμε στον καλοήθη σεξισμό, κατά τον οποίο το ένα φύλο και ιδιαίτερα το γυναικείο, έχει ρόλους στερεότυπους και περιοριστικούς, οι οποίοι επιφανειακά φαίνονται θετικοί. Υπάρχει ένα κύμα ευγένειας προς το γυναικείο φύλλο, όμως στην πραγματικότητα οι εκφράσεις αυτές υπομονεύουν την ανωτερότητα του άνδρα. Οι υποτιθέμενες αρετές που αποδίδονται στη γυναίκα είναι πάντα αυτές που η πατριαρχία τις θέλει να έχουν, ήτοι υπομονή, αντοχή, ενσυναίσθηση, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν την συναισθηματική εργασία για όλους τους άλλους, ενώ τα δικά της συναισθήματα αγνοούνται παντελώς.

Σοβαρές και βλαβερές συνέπειες, έχει το φαινόμενο του σεξισμού, τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, όταν αυτά τα φαινόμενα έχουν να κάνουν με εθνικότητα, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, αναπηρία, θρησκεία ή άλλους παράγοντες.

Φαινόμενα σεξισμού συναντούμαι σε κάθε μορφή δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας. Στον χώρο της δημοσιογραφίας ένα ποσοστό 63% έχει υποστεί λεκτική βία, ενώ για τις οικιακές εργασίες οι γυναίκες αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο από τους άνδρες. Ενώ όλες σχεδόν οι γυναίκες έχουν δεχτεί

το  φαινόμενο του mansplaining & του manterrupting,  στον χώρο εργασίας.

Ο σεξισμός βασικά ξεκινά βασικά, από την χρήση του αρσενικού γένους,  στην ομιλία. Έτσι από την ομιλία μπορούμε να συμπεράνουμε και να αναγνωρίσουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά, αφού εκφράζει τον τρόπο σκέψης  και τις πράξεις μας. Σημαντικό επίσης είναι και το φαινόμενο του σεξισμού στους χώρους εργασίας. Το φαινόμενο εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση ή τον τρόπο ντυσίματος. Ο σεξισμός στο εργασιακό περιβάλλον έχει να κάνει με την υπομονεύει  την αποτελεσματικότητα των θυμάτων.

Υπομονετικά σχόλια δημιουργούν εκφοβιστική & καταπιεστική ατμόσφαιρα για αυτούς που τα αντιμετωπίζουν και μπορούν να μετατραπούν σε βία ή παρενόχληση. Τα θύματα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψη.

Σε πολλούς τομείς εμφανίζονται φαινόμενα σεξισμού, όπως, όταν γίνονται συνεντεύξεις σε αθλήτριες, δεν αναφερόμαστε στο κατόρθωμα των αθλητριών, στην δεξιότητα και δύναμη των αθλητριών,  αλλά στον οικογενειακό τους ρόλο. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η εμφάνιση των γυναικών σε πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, όπου οι γυναίκες εμφανίζονται με σέξι ενδυμασία και έχουν διακοσμητικό ρόλο. Τα σεξιστικά αστεία μπορούν να εκφοβίσουν και να κάνουν τους ανθρώπους να σωπάσουν και να υπoβαθμίσουν την σεξιστική συμπεριφορά.

Continue Reading

MEDIA

Έμφυλη Βία: Σεξισμός, προκατάληψη ή διάκριση

Στην Ελλάδα του σήμερα,  το νομοθετικό πλαίσιο για την ισότητα των φύλων και την καταστολή κάθε μορφής διάκρισης σε βάρος των γυναικών περιγράφεται στο  άρθρο 4 παρ. 2 του Συντάγματος. Παρόλα αυτά τα σεξιστικά σχόλια εις βάρος των γυναικών δεν σταματούν. Όταν λέμε ισότητα των φύλων σημαίνει ίση προβολή, ενδυνάμωση, ευθύνη και συμμετοχή γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, καθώς και ισότιμη πρόσβαση και διανομή πόρων μεταξύ τους. Βασικός λόγος είναι η αλλαγή των δομών τις κοινωνίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στη διατήρηση των ανισοτήτων σχέσεων εξουσίας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Η επίτευξη αυτού του στόχου έχει σκοπό, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη λειτουργία της δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.

Όμως προκύπτει ένα δίλλημα εάν η ισότητα είναι τυπική ή εάν μπορεί να γίνει ουσιαστική. Είναι δύσκολο να διακρίνουμε την διαφορετικότητα των φύλων, πέρα από την παραμόρφωση που προκαλεί η ιεραρχική κατηγοριοποίηση των πολιτών και η βάναυση καταπίεση των γυναικών.  Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι βασικά θα πρέπει να αλλάξουν και οι κοινωνικές συμπεριφορές και οι νοοτροπίες των ίδιων των γυναικών. Βέβαια, αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες,  λόγω του φύλου τους (ανεξάρτητα από την κοινωνική τάξη και τη φυλή τους) εμποδίζονται να αναπτυχθούν ελεύθερα, τους παρέχονται προνόμια ως αντιστάθμισμα, ωθώντας τες να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στο μέλλον.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που αφορά την εξάλειψη του σεξισμού γενικότερα, ακολουθείται από ένα πλήθος δράσεων και κανονισμών. Βασικοί κανονισμοί για την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη του σεξισμού περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Έτσι  στις 28 Μαρτίου 2019, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενέκρινε τον  ορισμό του σεξισμού σε διεθνή κλίμακα σε μια προσπάθεια που γίνεται για να  εξαλειφθεί το φαινόμενο. Το κείμενο, που απευθύνεται στις 47 χώρες μέλη του πανευρωπαϊκού οργανισμού, και εγκρίθηκε από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ορίζει τον σεξισμό ως μια εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων δύναμης ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, που οδηγεί στη διάκριση. Έτσι λοιπόν ο σεξισμός και η βία απέναντι στις γυναίκες συνδέονται, δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου, αποκλεισμού και ανασφάλειας. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι στην καταπολέμηση του φαινομένου του σεξισμού σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, που πρέπει να πραγματοποιηθεί με στοχευόμενη καμπάνια.

Ωστόσο, μπορεί το νομικό πλαίσιο να έχει βελτιωθεί, όμως η αποτελεσματική ισότητα  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η βία και ο σεξισμός,  εξακολουθούν να υφίστανται, διατηρώντας τις γυναίκες και τους άνδρες στους παραδοσιακούς τους ρόλους και εμποδίζοντας την πλήρη υλοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Στην κοινωνία, όπου η ευαισθητοποίηση γύρω από τα εγκλήματα σε βάρος των γυναικών είναι αρκετά μεγαλύτερη, οι διακρίσεις και οι  σχολιασμοί κυρίως μέσω των social media δεν πρέπει να υφίστανται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και να παραλείπουμε, ότι έχουμε, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και το  ζήτημα της ατομικής ευθύνης του κάθε πολίτη, σε περιπτώσεις διαπίστωσης της ύπαρξης σεξιστικής συμπεριφοράς στον περίγυρο, και τον κατάλληλο τρόπο που θα πρέπει  να αντιδράσει  και να παρέχει την βοήθεια του στο θύμα,  αλλά και παράλληλα αποτελεί και ζήτημα της Πολιτείας να λάβει μέτρα στήριξης της ισότητας καθώς και μέτρα ενδυνάμωσης και προστασίας των γυναικών και όχι μόνο. Το τελικό στάδιο μιας σεξιστικής κουλτούρας, αποτελούν διάφορα εγκλήματα κατά των γυναικών, όπως η γυναικοκτονία. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτές τις ακραίες καταστάσεις, θα πρέπει να ελέγχουμε όλες τις συμπεριφορές που συμβαίνουν από όλα τα φύλα (άνδρες και γυναίκες) γιατί τα φαινόμενα που συμβαίνουν βασίζονται στην εξουσία που επιβάλλεται πάνω στο άλλο φύλο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en