Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Πρώτο μεγάλο βήμα για την καθιέρωση Ποδηλατικού Γύρου του “Πάρκου Φιλίππων”

ΔΙΕΞΗΧΘΗ Η ΠΡΩΤΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 200 ΧΛΜ, ΣΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο πρώτος (πιλοτικός) «Ποδηλατικός Γύρος του Πάρκου Φιλίππων», μια μεγάλη ποδηλατική διαδρομή μήκους 200 χιλιομέτρων σε δημόσιο δρόμο που ενώνει μερικές από τις πιο σπουδαίες ιστορικές τοποθεσίες της Ανατ. Μακεδονίας και αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτιστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, με σημαντική συμμετοχή ποδηλατών από την Καβάλα, την Δράμα και την Ξάνθη.

Αφετηρία και τερματισμός της διαδρομής ήταν η κωμόπολη Κρηνίδες, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO).  Οι 20  ποδηλάτες που έτρεξαν στη διαδρομή έκαναν ενδιάμεσα στάσεις σε σημεία ενδιαφέροντος έξι δήμων (Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Αμφίπολης και Παγγαίου), φτάνοντας μέχρι την ιστορική Αμφίπολη. Από την αφετηρία μέχρι τον τερματισμό τους, και σ’ όλες τις ενδιάμεσες στάσεις τους, οι ποδηλάτες κι οι συνοδοί τους ήλθαν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, που τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και ιδιαίτερες εκδηλώσεις φιλοξενίας και υποστήριξης.

Ο «Ποδηλατικός Γύρος του Πάρκου Φιλίππων», μια αρχική ιδέα του Μιχάλη Καραβελίδη,  πήρε σάρκα και οστά χάρη στην αγαστή συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» (μέλος της οποίας είναι ο Μ. Καραβελίδης) και του Ποδηλατικού Συλλόγου Καβάλας «Κύκλοτρον». Στόχος των διοργανωτών είναι ο «Γύρος» να καθιερωθεί σε ετήσια βάση (πιθανότατα κάθε Οκτώβριο) ως ένας διεθνής ποδηλατικός αγώνας υψηλών προδιαγραφών, με αλληλεπίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του “Πάρκου Φιλίππων”, και να συμβάλει στην ανάδειξη της περιβαλλοντικής –και όχι μόνο!- σημασίας και της ιστορικότητας της περιοχής του Πάρκου Φιλίππων. (Δηλαδή, της πεδιάδας που εκτείνεται ανάμεσα στους βόρειους – βορειοδυτικούς πρόποδες των βουνών Παγγαίο και Σύμβολο, τους νότιους πρόποδες των βουνών Φαλακρό και Μενοίκιο και την Αμφίπολη – Στρυμονικό Κόλπο).

Ο αγώνας

Ο πρώτος «Ποδηλατικός Γύρος του Πάρκου Φιλίππων» ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου από την τοποθεσία στάθμευσης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου αντιπροσωπεία των “Οψόμεθα εις Φιλίππους” υποδέχθηκε τους ποδηλάτες και τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα των διοργανωτών του ποδηλατικού γύρου. Ο πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Οψόμεθα εις Φιλίππους” Χαράλαμπος Τσουρουκίδης, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες, επισήμανε “την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου φιλίας, με σκοπό την έναρξη κοινωνικών αγώνων για το Πάρκο Φιλίππων”, ενώ τόσο ο υπεύθυνος Ανάπτυξης της ΑΜΚΕ –και εκ των βασικών συντελεστών της διοργάνωσης- Γιάννης Γκίκας, όσο και ο πρόεδρος του “Κύκλοτρον” Χρήστος Καρυάτης έδωσαν διευκρινίσεις για τη διαδρομή και τους κανόνες Brevet (της ειδικής διαδρομής).

Η διαδρομή

Οι 20 ποδηλάτες αρχικά κατευθύνθηκαν στο χωριό Λυδία Καβάλας και στο Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων και κατόπιν πέρασαν από τη Δράμα, μέσω οικισμών του δήμου Δοξάτου (Καλαμπάκι, Φτελιά και Μικροχώρι). Εκεί τους υποδέχτηκαν μέλη της τοπικής “Πρωτοβουλίας Πεζών – Ποδηλατών”, τα οποία και συνόδευσαν τους ποδηλάτες μέχρι την έξοδο από την πόλη της Δράμας.

Ο ποδηλατικός γύρος συνεχίστηκε με επόμενο προορισμό την Προσοτσάνη και τη  διασταύρωση Κοκκινογείων – Σπηλαίου Αγγίτη (Μααρά), ενώ αμέσως μετά οι συμμετέχοντες πέρασαν από μια σειρά ορεινών –και μη- οικισμών του δήμου Προσοτσάνης, όπως τα Κοκκινόγεια (όπου τους υποδέχτηκαν μέλη του τοπικού Γυναικείου Συνεταιρισμού, τα οποία πρόσφεραν παραδοσιακές πίτες), η Καλή Βρύση, η Καλλιθέα και η Περιχώρα.

Μπαίνοντας, στη συνέχεια, στα γεωγραφικά όρια του νομού Σερρών οι ποδηλάτες και οι συνοδοί τους πέρασαν από την Αλιστράτη (με τους κατοίκους να προσφέρουν νερά και είδη διατροφής) και συνέχισαν την πορεία τους με προορισμό τον Λέοντα της Αμφίπολης, ποδηλατώντας στον οδικό άξονα Σερρών – Αμφίπολης και στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα.

Το ταξίδι της επιστροφής για τους ποδηλάτες περιλάμβανε το Ροδολίβος και την Πρώτη Σερρών, τους οικισμούς Αγίου Χριστοφόρου (Νικήσιανη), Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων  Παγγαίου, πριν τους τελευταίους προορισμούς: την Ελευθερούπολη (έδρα του δήμου Παγγαίου) και τον Σταυρό Αμυγδαλεώνα (δήμος Καβάλας). Η μήκους 200χλμ  διαδρομή ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να ποδηλατούν στα ίχνη της αρχαίας Εγνατίας Οδού και να τερματίζουν στην πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες –όπου τους υποδέχτηκαν μέλη των “Οψόμεθα εις Φιλίππους” και κάτοικοι του οικισμού.

Οι συμμετέχοντες

Στον πρώτο «Ποδηλατικό Γύρο του Πάρκου Φιλίππων» συμμετείχαν οι ποδηλάτες:

Αλεξανδρίδης Απόστολος, Αλεξανδρίδης Ιορδάνης, Βάμβουρας Ιωάννης, Γκουτζάκης Ναούμ, Θεόδωρος Κακουλίδης, Καλαϊτζής Κύρος, Κιόρογλου Δημήτριος, Κρίτσιλας Αθανάσιος, Λυμπεράκης Τάσος, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Παπαδόπουλος Μιχάλης, Περικλέους Βασίλης, Σταμπολίδης Κωνσταντίνος, Συλλογίδης Αναστάσιος, Τσελεγγίδης Λευτέρης, Τσέλιος Γεώργιος, Τσέλιος Ιωάννης, Φλώρος Γεώργιος, Φωτοπούλου Φρίντα και

Χαραλαμπίδης Παύλος.

Ευχαριστίες

Η Επιστημονική Ομάδα “Οψόμεθα εις Φιλίππους” επιθυμεί να απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες:

  • στον Ποδηλατικό Σύλλογο Καβάλας “Κύκλοτρον” για την άψογη συνεργασία του με την Ομάδα,
  • στους έξι δήμους από τους οποίους πέρασαν οι συμμετέχοντες (Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Αμφίπολης, Παγγαίου) -με τους τρεις τελευταίους, μάλιστα, να συνεργάζονται με τοπικούς εικονολήπτες για τη λήψη επιπλέον οπτικοακουστικού υλικού,
  • στον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων Δράμας (για τα εδέσματα που πρόσφεραν στους ποδηλάτες) και στους κατοίκους της Αλιστράτης (για τα νερά και τα εφόδια που πρόσφεραν, επίσης).
  • Στα μέλη της “Πρωτοβουλίας Πεζών – Ποδηλατών Δράμας” για την υποστήριξή τους
  • στα μέλη της Ομάδας Γιάννη Μηλιάδη, Δημήτρη Χατζηγεωργίου και Αναστάσιο Μαρκουλίδη, για την άρτια οπτικοακουστική κάλυψη του «Ποδηλατικού Γύρου του Πάρκου Φιλίππων».

Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τη διοργάνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε απευθυνθείτε στην κ. Γεσθημανή Τσουρουκίδου (τηλ.: 6980317178) –υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Με πολύ κόσμο οι παρελάσεις σε ΑΜ-Θ και Λήμνο – Παρέλαση με άλογα στην παρέλαση του Δοξάτου

Κορυφώθηκαν στην Ξάνθη  οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών μέσων το στρατόπεδο Ανδρικάκη

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας  με το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. προχωρά ο Δήμος Δράμας για την παραχώρηση του στρατοπέδου «Ανδρικάκη», με σκοπό τη δημιουργία θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μνημόνιο συνεργασίας  θα υπογραφεί   το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα – όπως μας ενημερώνει ο Δήμος Δράμας –  ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων, με τη συμβολή των δωρητών από τη Δράμα κυρίων  Άρη Θεοδωρίδη και Κώστα Αποστολίδη και με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Δράμας.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Προχωρούν τα έργα του νέου κολυμβητηρίου

Η κατασκευή του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου στη Δράμα είναι ένα σημαντικό έργο για την πόλη και τον αθλητισμό της περιοχής.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών δεδομένου των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap και του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη ειναι εξαιρετικά γενναιόδωρη, αφού προσέφερε όλη τη μελέτη και την κατασκευή του κολυμβητηρίου ως δωρεά προς την τοπική κοινωνία. Αυτό δείχνει τη δέσμευσή της προς την πόλη και τους κατοίκους της, καθώς και την υποστήριξή της προς τον αθλητισμό και την εκπαίδευση των νέων.

Επιπλέον, η συμβολή του Δήμου Δράμας στο έργο είναι επίσης σημαντική, αν και η συνολική χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από την εταιρεία Raycap. Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την κατασκευή του κολυμβητηρίου φαίνεται να βασίζεται στην εμπιστοσύνη προς την εταιρεία και την προσφορά της.

Συνολικά, αυτό το έργο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα της Δράμας, ενισχύοντας τον αθλητισμό και προσφέροντας νέες δυνατότητες για την υγεία και την αναψυχή των κατοίκων.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en