Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα επιδότησης έως 60% για εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα

Mε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 60% και μέγιστο ποσό τα 904,84 ευρώ, θα επιδοτηθεί η αντικατάσταση των ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους σύγχρονης τεχνολογίας, ηλιακούς θερμοσίφωνες. 

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» είναι συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επωφεληθούν συνολικά περίπου 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, για τα οποία θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%.

Ο οδηγός του προγράμματος, που προδημοσίευσε χθες το ΥΠΕΝ, προβλέπει επιδοτήσεις στη βάση τριών εισοδηματικών κλιμακίων και της χωρητικότητας του προς αντικατάσταση θερμοσίφωνα.

Για την πρώτη κατηγορία με εισόδημα έως 5.000 ευρώ η επιδότηση ανέρχεται στο 60% και ανώτατο ποσό τα 904,84 ευρώ για θερμοσίφωνες πάνω από 186 λίτρα, 771,77 ευρώ για θερμοσίφωνα 136-185 λίτρων και 612,10 ευρώ για θερμοσίφωνα 110-135 λίτρων.

• Για τη δεύτερη κατηγορία, με εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 55% και στα 829,84 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 707,26 για θερμοσίφωνα 136185 λίτρων και στα 561,29 ευρώ για θερμοσίφωνα 11-135 λίτρων.

• Στην τρίτη κατηγορία, τέλος, με εισόδημα πάνω από 10.000 και έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 50% και το μέγιστο ποσό στα 754,03 ευρώ για θερμοσίφωνα πάνω από 186 λίτρα, στα 634,55 ευρώ για χωρητικότητα 136-185 λίτρων και στα 510,48 ευρώ για χωρητικότητα 110-135 λίτρων.

Για να μπορούν να επιδοτηθούν οι προς αντικατάσταση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι χωρητικότητας πάνω από 40 λίτρα. Υποχρεωτική είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Θα πρέπει να είναι λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται ύστερα από γενικό οπτικό έλεγχο, και τοποθετημένοι στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση επιδότησης. Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση. Εκτός προγράμματος μένουν νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης («Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021»). Κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του.

Το 30% της συνολικής δημόσιας δαπάνης δεσμεύεται για την πρώτη κατηγορία των χαμηλών εισοδημάτων, ενώ η κατανομή της θα γίνει ανά γεωγραφική περιφέρεια με στόχο τη διασφάλιση ίδιου ποσοστού επιτυχόντων προς αιτούντες ανά περιφέρεια. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια πέραν του εισοδηματικού (μέλη Αμεα, μονογονεϊκές οικογένειες, εξαρτώμενα μέλη).

 

Πηγή; newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας

Υποτονική είναι τις τελευταίες εβδομάδες η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Δράμας, με τους επαγγελματίες να έχουν βάλει τα γιορτινά τους και να είναι αισιόδοξοι για την περιόδο του Πάσχα, όπου αναμένεται η καταναλωτική κίνηση να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες, μέχρι και τώρα δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν την διαδικασία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές ζητώντας βοήθεια και περισσότερο χρόνο απο την κυβέρνηση.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ | Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1.141 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το ποσό των 4.743.066 ευρώ, με τη 15η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει καταβάλει την επιδότηση σε 6.086 δικαιούχους, με το ποσό των 20.460.992 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en