Quantcast
Connect with us

MEDIA

Περούκες, συλλήψεις και… απολύσεις: Όλο το χρονικό του «perouka_gate»

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το «perouka_gate», το πρωτοφανές περιστατικό με πρωταγωνιστές δύο έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας στη Νέα Υόρκη.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια το βράδυ της Κυριακής, με το Αθηναϊκό Πρακτορείο να μεταδίδει την είδηση της σύλληψης των δύο δημοσιογράφων, Δημήτρη Σουλτογιάννη και Θάνου Δημάδη.

Οι δημοσιογράφοι διέψευσαν ότι συνελήφθησαν με τον έναν να κάνει λόγο για «εξακρίβωση» στοιχείων. Με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, οι δύο άντρες δίνουν διαφορετικές εκδοχές της υπόθεσης.

Ωστόσο, αντιδράσεις υπήρξαν από τα Μέσα στα οποία εργάζονται με το μεν STAR να ανακοινώνει τη διακοπή της συνεργασίας με τον Δημήτρη Σουλτογιάννη και τον Alpha να θέτει σε διαθεσιμότητα τον κ. Δημάδη. Ο ίδιος δημοσιογράφος αποδοκιμάστηκε κι από την Εφημερίδα των Συντακτών με την οποία συνεργάζεται. Παράλληλα ανακοίνωση εξέδωσε και η ΕΣΗΕΑ κάνοντας λόγο για «τραγικό περιστατικό» και για ρεπορτάζ που μπορεί να διεκδικήσει… «Χρυσό Βατόμουρο», αλλά και η ΠΟΕΣΥ.

Το χρονικό της σύλληψης

Οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Σουλτογιάννης και Θάνος Δημάδης παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, στο ξενοδοχείο Westing Grand Central, όπου διαμένει εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ωστόσο κίνησαν υποψίες επειδή φωτογράφιζαν τα μέλη της ασφάλειας του πρωθυπουργού που είχαν φτάσει νωρίτερα και κατόπιν δήλωσαν ψευδώς στις αμερικανικές αρχές ότι είναι μέλη της αποστολής του έλληνα πρωθυπουργού. Παράλληλα, φέρονται να πλαστογράφησαν την υπογραφή συνεργάτη του κ. Παππά για να χρεώσουν γεύμα στον ίδιο!

Αν και αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι, εναντίον τους πρόκειται να ασκηθεί δίωξη για πλαστογραφία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Εξαιρετικά ενοχλημένη με το περιστατικό εμφανίστηκε η κυβέρνηση, με κορυφαίο αξιωματούχο να αφήνει να εννοηθεί ότι ενδεχομένως οι δημοσιογράφοι να είχαν στόχο να πλήξουν την εικόνα του κ. Παππά.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σε επικοινωνία με το newsbeast.gr έκανε λόγο για «ηθικούς αυτουργούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο δημοσιογράφοι δεν ήταν αυτόφωτοι αλλά λειτούργησαν κατόπιν υπαγορευμένου σχεδίου με στόχο να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης και του Νίκου Παππά με ρεπορτάζ για τη «χλιδάτη διαμονή στη Νέα Υόρκη». «Αφού χρέωσαν δύο μπύρες στο λογαριασμό συνεργάτη του, πώς ξέρουμε ότι δεν θα χρέωναν και χαβιάρι;» διερωτώνται στο Μαξίμου, διαμηνύοντας πως το όλο εγχείρημα εντάσσεται στην πολεμική που εντείνεται με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες.

Παππάς: Τεράστια η ευθύνη των δημοσιογράφων για την αθλιότητα

Για «αθλιότητα» έκανε λόγο από τη μεριά του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε :«Είναι προφανές ότι η ευθύνη των δημοσιογράφων που αποφάσισαν να προβούν σε αυτή την αθλιότητα είναι τεράστια, όσο και αν προκαλεί θυμηδία. Η ευθύνη αυτών που τους έβαλαν να κάνουν ό,τι έκαναν είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Οι εκδοχές των δύο δημοσιογράφων

Τη δική τους εκδοχή για το περιστατικό έδωσαν οι δύο δημοσιογράφοι μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα, με τον Θάνο Δημάδη να αναρτά μάλιστα φωτογραφία του ίδιου με την μεταμφίεση με περούκα.

14333593_1115969298497344_4135044340992384039_n

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι ο κ. Σουλτογιάννης απέρριψε τα περί μεταμφίεσης, δηλώνοντας: «αν ένα καπέλο τζόκει και γυαλιά ηλίου θεωρούνται μεταμφίεση τότε και στις απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ».

«Στα πλαίσια της κάλυψης του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, οι ανταποκριτές ενημερωθήκαμε για την κατά δύο ημέρες νωρίτερη άφιξη του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά. Πράγματι βρεθήκαμε με τον συνάδελφο Θάνο Δημάδη από τον Alpha στο ξενοδοχείο που διαμένει για να πληροφορηθούμε την ατζέντα των δραστηριοτήτων του στη Νέα Υόρκη. Αυτό όπως φαίνεται ενόχλησε την προσωπική του φρουρά η οποία και κάλεσε τις μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ. Έκαναν μια απλή εξακρίβωση στοιχείων (Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 3 μ.μ. τοπική).

Φυσικά δεν υπήρξε καμία παρανομία και αφού εξακρίβωσαν ότι είμαι ένας νομοταγής αμερικανός πολίτης αποχώρησαν χωρίς να μας ενοχλήσουν. Δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω τα περί μεταμφιέσεων και πλαστοπροσωπίας. Αν ένα καπέλο τζόκει και γυαλιά ηλίου θεωρούνται μεταμφίεση τότε και στις απόκριες έτσι θα κυκλοφορώ! Είναι λυπηρό που βρέθηκαν συνάδελφοι να στείλουν τέτοια είδηση στην Ελλάδα εστιάζοντας στη δήθεν σύλληψη μου και όχι στο γεγονός ότι ο κ. Παππάς βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες στο Μανχάταν με… “λευκή ατζέντα”. Προφανώς η φωτογραφική μου μηχανή ενόχλησε περισσότερο!», έγραψε ο κ. Σουλτογιάννης.

Από τη μεριά του ο Θάνος Δημάδης, δήλωσε: «Εδώ βλέπετε την άλλη εκδοχή μου χωρίς κουστούμι και γραβάτα εν ώρα δουλειάς! Η ελληνική αποστολή βρέθηκε το ΣΚ στη Νέα Υόρκη περιμένοντας τον Πρωθυπουργό. Το Σάββατο το πρωί ήταν προγραμματισμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους από τον κ. Παππά, η οποία δεν έγινε ποτέ. Δύο ολόκληρα 24ωρα με τον Υπουργό Επικρατείας στο Μαχνάταν, κι εμείς οι δημοσιογράφοι χωρίς είδηση. Η είδηση όμως βγαίνει και στο πεζοδρόμιο και δεν έχει πολιτικές αποχρώσεις γιατί η εξουσία πάντα ελέγχεται. Αυτό έχω μάθει από τα τόσα ρεπορτάζ με κάμερα στα πιο άδυτα σημεία, από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών ακινήτων μέχρι την ιστορία του Στρος Καν.

Έτσι κι άρχισε ένα οδοιπορικό για το ποιος, πού και γιατί. Τι πιο φυσιολογικό αυτό για κάθε δημοσιογράφο; Αν και τα γέλια ήταν μέχρι δακρύων κάθε φορά με τις περούκες, η καταγραφή της είδησης για έναν δημοσιογράφο πολιτικού ρεπορτάζ μάλιστα είναι το παν, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα ολόκληρο ΣΚ κυβερνητικό κλιμάκιο μετακινείται στη Νέα Υόρκη με λευκό πρόγραμμα. Για μένα το ρεπορτάζ δεν είναι να μού δώσουν γραμμένη μία είδηση ή να την αντιγράψω από κάπου.

Το ρεπορτάζ έχει λίγες επιτυχίες και πολλές αποτυχίες… Και εχθές μάς κατάλαβαν γιατί προφανώς τώρα που ξαναβλέπω τη φωτογραφία η περούκα ήταν ό,τι πιο αποτυχημένο μπορούσα να είχα επιλέξει από στυλ και χρώμα. Η διασταύρωση των στοιχείων μας έξω από το ξενοδοχείο του κ. Παππα έγινε χθες από τις αμερικανικές αρχές. Αλλά από χθες μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ συνεχίζεται».

Οι αντιδράσεις των Μέσων με τα οποία οι δημοσιογράφοι συνεργάζονται

Με ενδιαφέρον αναμενόταν η αντίδραση των Μέσων για τα οποία εργάζονταν οι δύο δημοσιογράφοι, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάλεσε με ανακοίνωσή του «να πάρουν θέση».

«Το χθεσινό περιστατικό στη Νέα Υόρκη, όπου δύο δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και χρέωναν τα ποτά τους στην ελληνική αποστολή, δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και όσους τους ανέθεσαν τη συγκεκριμένη “αποστολή”. Τα Μέσα για τα οποία εργάζονται οι συγκεκριμένοι ανταποκριτές οφείλουν να πάρουν θέση. Αποδοκιμάζουν ή όχι τέτοιου είδους “δημοσιογραφικές” τακτικές; Οι πολιτικές σκοπιμότητες και ο πόλεμος ενάντια στην επικράτηση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, δύσκολα κρύβεται πίσω από περούκες και κακόγουστες μεταμφιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μια σύντομη ανακοίνωση, το Star ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας του με τον Δημήτρη Σουλτογιάννη: «Τo Star διακόπτει τη συνεργασία του με τον ανταποκριτή στις ΗΠΑ Δημήτρη Σουλτογιάννη και αναμένει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης».

Από την άλλη, ο Alpha περιορίστηκε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Θάνο Δημάδη μέχρι να αποκαλυφθεί τι τελικά συνέβη. ««O Alpha, σε καμία περίπτωση, δεν υιοθετεί αυτές τις μορφές δημοσιογραφίας και γι’ αυτό ουδέποτε δόθηκε εντολή στον Θάνο Δημάδη να προβεί σε όσες ενέργειες φέρεται ο ίδιος, από δημοσιεύματα, να έχει τελέσει. Ο Alpha αναμένει τις εξηγήσεις του δημοσιογράφου και ως τότε τον έχει καλέσει να απέχει από τα καθήκοντά του», αναφέρει η ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού.

Παρελθόν φαίνεται πως είναι η συνεργασία του Δημάδη και με την «Εφημερίδα των Συντακτών», αφού η εφημερίδα μετά από ανακοίνωση ότι «δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου», μετέδωσε ότι ο Δημάδης δεν είναι πλέον συνεργάτης του Μέσου.

«Η “Εφ.Συν.” θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ενέργειες του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψή του. Η εφημερίδα μας δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια και τις κινήσεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, ο οποίος ενήργησε αποκλειστικά με την ιδιότητα του ανταποκριτή τηλεοπτικού σταθμού ή άλλου μέσου, και βέβαια δεν επρόκειτο ποτέ να αναθέσει τέτοιου είδους «αποστολή» σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται μαζί της. Η ερευνητική δημοσιογραφία την οποία ασκεί, εκτός των άλλων, η «Εφ.Συν.» δεν έχει καμία σχέση με γελοίες μεταμφιέσεις και πλαστογραφίες, οι οποίες δύσκολα μπορούν να συγκαλύψουν τις ολοφάνερες πολιτικές σκοπιμότητες που βρίσκονται πίσω από τέτοιες “επιχειρήσεις”», έγραψε η «Εφημερίδα των Συντακτών».

ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ μιλούν για «γελοιότητες» και «Χρυσό Βατόμουρο» του ρεπορτάζ

«Ο φερετζές της ενημέρωσης και το μασκάρεμα της δημοσιογραφίας» είναι ο τίτλος ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ με αφορμή το περιστατικό με τους δύο δημοσιογράφους και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, στη Νέα Υόρκη.

«Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά δυστυχώς είναι τραγικό», σχολιάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και συμπληρώνει:

«Η μόνη εικόνα μέχρι στιγμής από την κυβερνητική αποστολή στη Νέα Υόρκη είναι ένα φτηνό περιστατικό, που αποπροσανατολίζει από τα σοβαρά ζητήματα. Πίσω από τις γραφικές και επικίνδυνες αυτές συμπεριφορές, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους τρόπους, με τους οποίους αλιεύονται και διοχετεύονται πληροφορίες και για την τεκμηρίωσή τους που ουδεμία σχέση έχουν με τον έλεγχο της εξουσίας.

Μια τέτοια… “δημοσιογραφία” πίσω από περούκες, μαύρα γυαλιά και όλα τα υπόλοιπα το μόνο που μπορεί να διεκδικήσει είναι το «Χρυσό Βατόμουρο» του ρεπορτάζ.

Είναι μια πρακτική που δεν προωθεί τον αγώνα για πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, υπονομεύει τη δεοντολογία και οι δημοσιογράφοι την απορρίπτουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επιμένει ότι η είδηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση».

Πώς αντιδρούν στο σάλο οι δύο δημοσιογράφοι

Παρά τις αντιδράσεις των Μέσων για τα οποία εργάζονται, αλλά και των συνδικαλιστικών σωματείων, οι δύο δημοσιογράφοι εμφανίζονται να υπερασπίζονται τη δουλειά τους, αλλά ακόμη και να αστειεύονται με τα τεκταινόμενα.

Ο Θάνος Δημάδης ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook μια εικόνα από ταινία με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο, γράφοντας: «Ο ηθικός αυτουργός της έμπνευσης του #perouka_gate».

dimadis1

Από την άλλη, ο Δημήτρης Σουλτογιάννης εμφανίζεται να επιμένει ότι ο υπουργός Νίκος Παππάς έκανε διακοπές στη Νέα Υόρκη, δημοσιεύοντας και τις σχετικές φωτογραφίες. «Ας μιλήσουμε λοιπόν με φωτογραφίες! Αυτά κανει ο κ. Υπουργός τρεις μέρες στο Μανχαταν! Χωρίς πρόγραμμα, χωρις ατζέντα, χωρις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ! Μεγάλους περιπάτους, ψωνια και φαγητά! Ερχονται και άλλες. Αυτο απο την σημερινή ολοήμερη βόλτα στο Σεντραλ Πάρκ! Η αληθεια πονάει….», έγραψε στο Facebook.

fbpost

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 18-03-2024

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 11-03-2024

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en