Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Περίοδος αστάθειας με την Τουρκία

Τα αμυντικά προγράμματα της Άγκυρας βρίσκονται σε εξέλιξη παρά τα προβλήματα της οικονομίας της, ενώ την ίδια ώρα, η Αθήνα «απαντά» με την έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης των 84 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση «Viper».

Η Ανατολική Μεσόγειος, τα σχέδια της Αθήνας για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της το ερχόμενο χρονικό διάστημα και η ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, με τη νομιμοποιητική παρουσία των ΗΠΑ, αποτελούν εν συντομία τους βασικούς λόγους του ασυνήθιστα έντονου μπαράζ παραβιάσεων και τουρκικών παρενοχλήσεων στο Αιγαίο όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Η τουρκική «νευρικότητα» ήταν υπολογισμένη και στοχευμένη. Ξεκίνησε τη Δευτέρα, αμέσως μετά τη συνέντευξη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ στην «Κ», όπου πρακτικά περιέγραψε την Τουρκία ως μειοψηφία του ενός ως προς τις θέσεις της για την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη για την απαραβίαστη κόκκινη γραμμή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται η αξία των αναφορών που έγιναν από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Exxon/Mobil για τη δυναμική των οικοπέδων που βρίσκονται στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ενας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία έχει μεταβάλει τη θέση της ως προς το εύρος του «casus belli», περιλαμβάνοντας την Κρήτη, είναι ακριβώς η αποτροπή μετατροπής ακόμη μιας χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο σε εξαγωγέα ενέργειας.

Η παραίτηση Μάτις

Για την Αθήνα οι αμέσως προηγούμενες ημέρες έκρυβαν μια έκπληξη και μια ψυχρολουσία. Την αρχική αισιοδοξία για τις δηλώσεις του κ. Μίτσελ για την Κύπρο διαδέχθηκε ο σκεπτικισμός για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία. Η προαναγγελία της παραίτησης του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις έχει εν πολλοίς παράπλευρη απώλεια τη διετή προσπάθεια που είχε γίνει από την Αθήνα ώστε να καταστούν κατανοητές ορισμένες σημαντικές ελληνικές θέσεις. Ευλόγως, η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του αντικαταστάτη του κ. Μάτις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, στην Αθήνα υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν δίχως φειδώ ορισμένα κλασικά εργαλεία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Στους πρώτους 11 μήνες του 2018 καταγράφηκαν συνολικά 29 υπερπτήσεις, ενώ μόνο στις δύο ημέρες του μπαράζ παραβιάσεων (17/12 και 20/12) έγιναν 14, μάλιστα πάνω από κατοικημένα νησιά (Καστελλόριζο και Οινούσσες).

Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί ακόμα περισσότερο όσους αντιλαμβάνονται τη γενικότερη ατμόσφαιρα στη γειτονική χώρα είναι το έντονο κλίμα εσωτερικού διχασμού σε πολλά επίπεδα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προφανώς και παραμένει ένας αδιαμφισβήτητος ηγέτης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν ένα αφήγημα εναντίον του. Ελλείψει άλλων επιχειρημάτων χρησιμοποιούν μια παλιά κεμαλική συνταγή περί έλλειψης αρκετής «εθνικής» ορμής, η οποία και αυτή δεν στέκει για πολύ, όπως φαίνεται από τις εξαιρετικά επιθετικές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το είδος του διχασμού που ανησυχεί την Αθήνα είναι λιγότερο ορατό αλλά πολύ πιο επικίνδυνο. Η παρέλευση σχεδόν δυόμισι ετών από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κ. Ερντογάν και η επικράτησή του σε δημοψήφισμα και εθνικές εκλογές δεν έχουν μειώσει τις απηνείς διώξεις εναντίον των αντιφρονούντων. Εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ) οι αξιωματικοί καλούνται να ανταποκριθούν σε εντολές οι οποίες ορισμένες φορές είναι έγκυρες, κάποιες άλλες είναι απλά «δολώματα» για να ξεσκεπάσουν πιθανές ομάδες που ενδεχομένως εξακολουθούν να κρύβονται στο στράτευμα. Για όσους παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην Τουρκία, αυτά τα σημάδια είναι σοβαρά.

Ωστόσο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν από τη γενικότερη εικόνα. Ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται να κερδίζει νίκες, όπως η πρόσφατη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει ικανοποίηση για τη σταδιακή καρποφόρηση ορισμένων υπερκομματικών στρατηγικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία 8 έως 10 χρόνια και, κυρίως, την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών εμβάθυνσης των σχέσεων με χώρες της Ε.Ε. και, κυρίως, με τη Γαλλία, η οποία διατηρεί συμφέροντα στην περιοχή.

Τροχοπέδη σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η πολιτική περιδίνηση στην οποία έχει εγκλωβιστεί στο εσωτερικό ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και οι επερχόμενες ευρωεκλογές οι οποίες έχουν παραλύσει τις κυβερνήσεις των σημαντικότερων κρατών της Ε.Ε., ειδικά για ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, μια χώρα που, λόγω της οικονομικής κρίσης, βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για οκτώ συναπτά έτη. Το γαλλικό ενδιαφέρον περιλαμβάνει την κυπριακή ΑΟΖ, όπου η Total δραστηριοποιείται έντονα, αλλά και την Αίγυπτο. Μια σεκάνς, συνεργασίας της Γαλλίας με την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ανάλογη με αυτή της συμμετοχής των ΗΠΑ σε εκείνη με το Ισραήλ, δεν πρέπει να αποκλείεται εν ευθέτω χρόνω.

Η τουρκική οικονομία

Ο ρόλος που θα πρέπει να διαδραματίσει η Αθήνα στην περιοχή εκ των πραγμάτων δημιουργεί ορισμένες πρακτικές ανάγκες που δεν είναι πάντα σαφές πότε και αν μπορούν να ικανοποιηθούν. Πέρα από τον νέο ρόλο της Αθήνας, η ανάγκη ανανέωσης του οπλοστασίου προκύπτει και από τη διαρκώς διευρυνόμενη «ψαλίδα» στην ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία. Ακόμη και αν σκάσει η «φούσκα» της τουρκικής οικονομίας, υπολογίζεται ότι τα αμυντικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται για τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης των 84 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση «Viper». Το πρόγραμμα θα κοστίσει 996 εκατ. δολάρια στην Αθήνα, ενώ 448 παραχωρούνται διακρατικά ως FMS. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 αναμένεται πριν από το τέλος του 2019 και το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2027. Η Αθήνα αναζητεί και άλλες αποδεσμεύσεις από τις ΗΠΑ, τύπου FMS, κατά κύριο λόγο για το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.). Κυρίως για το σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων επιφανείας αέρος, που φέρουν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες τύπου Oliver Hazard Perry του αυστραλιανού βασιλικού ναυτικού, για τις οποίες, όπως αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες η «Κ», ενδιαφέρεται ενεργά η Αθήνα. Είναι σαφές ότι μια τέτοια επιλογή θα συνιστούσε λύση ανάγκης, καθώς έχει χαμηλό κόστος (180 εκατ. ευρώ για τα δύο πλοία «Newcastle» και «Melbourne»).

Κατά τα λοιπά, τα δύο βασικά προγράμματα του Π.Ν. αφορούν ένα γαλλικό και ένα αμερικανικό. Το πρώτο αφορά την προμήθεια δύο γαλλικών Belh@rra, ενώ το δεύτερο τη συμπαραγωγή φρεγατών με τους Αμερικανούς και την ανάπτυξη ενός ναυπηγικού ερευνητικού κέντρου. Και στις δύο περιπτώσεις αποτελεί προϋπόθεση η επίλυση των προβλημάτων που έχει η Ελλάδα και με τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της (Ελευσίνας και Σκαραμαγκά).

«Πακέτο» απειλών από τον Ακάρ

Επανήλθε χθες δριμύτερος ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ κάνοντας λόγο για «προκλήσεις» που δέχεται η χώρα του συνολικά σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Κύπρο. Ο ίδιος έσπευσε να απευθύνει και νουθεσίες με αποδέκτη την Ελλάδα, απαντώντας κατ΄ουσίαν στην πρόσφατη δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη «εαν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε». Για βαρύ τίμημα προειδοποίησε ο κ. Ακάρ που θα υποστούν «όσοι δεν μείνουν μακριά από προκλήσεις» αφιερώνοντας αυτή τη φράση του «ως συμβουλή στους γείτονές μας».

Για την (ενδιαφέρουσα) ιστορία σημειώνεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ άρχισε τη θητεία στο προηγούμενο πόστο του, της ηγεσίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) τον Αύγουστο του 2015, σχεδόν παράλληλα με την ανάληψη της αντίστοιχης θέσης στην Ελλάδα από τον κ. Αποστολάκη. Οι επαφές των δύο ανδρών πριν από την ανάληψη αυτών των καθηκόντων ήταν μάλλον περιορισμένες, παρότι αμφότεροι είχαν υπηρετήσει σε κρίσιμα πόστα μέσα και έξω από τις χώρες τους. Παρ’ όλα αυτά έκτοτε δημιούργησαν μια πολύ άμεση σχέση, με κύριο χαρακτηριστικό την ευκολία της μεταξύ τους επικοινωνίας, ακόμα και στις πολύ κρίσιμες στιγμές. Στη διάρκεια τριών ετών από τον Αύγουστο του 2015 έως και τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο κ. Ακάρ μετακινήθηκε μόνον για να αναλάβει τη θέση του πρώτου υπουργού Αμυνας της σύγχρονης Τουρκίας με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι δύο στρατιωτικοί καλλιέργησαν μια γραμμή επικοινωνίας πολύ αμεσότερη από την πάλαι ποτέ «κόκκινη γραμμή». Αυτό δεν σημαίνει ότι η αμεσότητα της επικοινωνίας αντιστοιχούσε και στην ανάλογη μείωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Τον κ. Ακάρ έχει διαδεχθεί τους τελευταίους μήνες στην ηγεσία των ΤΕΔ ο στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ένας αξιωματικός με πολύ μικρότερο επικοινωνιακό χάρισμα από τον προκάτοχό του. Ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους κ. Αποστολάκη και Γκιουλέρ είναι μεν ανοικτός, ωστόσο παρότι δεν είθισται ο κ. Ακάρ και ο Ελληνας ΓΕΕΘΑ διατηρούν τη δυνατότητα επικοινωνίας.

kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en