Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παρούσα η ENERGEAN στο project της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου

H Energean εκδήλωσε ενδιαφέρον στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» ως χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα project το οποίο έχει εισηγηθεί η Energean ήδη από το 2011 και το οποίο αποτελεί όρο επιβίωσης και βασική παράμετρο για τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγής υδρογονανθράκων στον Πρίνο και τη διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Η Energean διαχειρίζεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας από το 2007 με ένα άριστο ιστορικό Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος. Επιπλέον, κατέχει την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από το 1981, όταν το κοίτασμα άρχισε να παράγει φυσικό αέριο, ενώ έχει εκπονήσει σειρά μελετών για το έργο της Υπόγειας Αποθήκης σε συνεργασία με εταιρείες όπως οι Shell, Technip (Genesis), Edison και Storengy. Ακόμη, έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προσπάθεια ένταξης του έργου στην λίστα των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εμπειρία αυτή, σε συνδυασμό με τις συνέργειες που προκύπτουν από την χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων και την καθημερινή εργασία του άριστα καταρτισμένου προσωπικού στον Κόλπο της Καβάλας, διασφαλίζουν ότι το έργο θα εκτελεστεί με τον πλέον αποτελεσματικό και εμπορικά συμφέροντα τρόπο για το ελληνικό Δημόσιο και τους καταναλωτές φυσικού αερίου καθώς και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας δίπλα σε περιοχές με φυσικό κάλλος, παραδοσιακά μεγάλη τουριστική δραστηριότητα καθώς και μια από τις μεγαλύτερες ιχθυαγορές της Ελλάδας.

Το σχέδιο της δημιουργίας Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου. Η Energean αυτήν την περίοδο αναπτύσσει σύστημα φυσικού αερίου με αγωγό μήκους 90 χιλιομέτρων και διαμέτρου 24 και 36 ιντσών που ξεκινά από βάθη άνω των 1750 μέτρων στην θάλασσα του Ισραήλ, ο οποίος θα συνδέει το FPSO “Energean Power” με το σύστημα μεταφοράς της χώρας και τους καταναλωτές. Με το
σύστημα αυτό η Energean θα προμηθεύει περί το 50% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας τα επόμενα χρόνια, έχοντας ήδη υπογράψει συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου για 7 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ακόμη η Energean, μέσω της εξαγοράς της Edison Ε&P αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου της Αιγύπτου από τα θαλάσσια κοιτάσματα του Abu Qir στην περιοχή της Αλεξάνδρειας, τα οποία έχουν σήμερα παραγωγή 4,6 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

 

Η συνεργασία με την East Gas

Για το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, η Energean συνήψε συνεργασία με την East Gas. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) για την προοπτική συμμετοχής της αιγυπτιακής εταιρείας στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η East Gas Company (EGC) είναι εταιρεία δημόσιου συμφέροντος η οποία ιδρύθηκε το 2001 για την μεταφορά και εμπορία φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο. Η East Gas λειτουργεί τον αγωγό El Arish – El Aqaba ο οποίος έχει διάμετρο 36 ίντσες και εκτείνεται σε 264 χιλιόμετρα στη στεριά και στη θάλασσα. Η East Gas δραστηριοποιείται ακόμη στον τομέα του LNG, την παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατικές και ανανεώσιμες πηγές, καθώς και τον τομέα της αφαλάτωσης. Η εταιρεία μετέχει σε ενεργειακά και βιομηχανικά projects που περιλαμβάνουν διυλιστήρια, εργοστάσια πετροχημικών, εργοστάσια λιπασμάτων
καθώς και εταιρείες κοινής ωφελείας.

Η Aίγυπτος αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με μέση ημερήσια παραγωγή 7,2 δισεκ. κυβικά πόδια με αιχμή το κοίτασμα
Zohr, ενώ λειτουργεί και τους δύο πολύ σημαντικούς τερματικούς σταθμούς LNG στο Idku και στο Damietta.

Η συμμαχία με την East Gas εντάσσεται στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αντικατοπτρίζει την ιδιαίτερα στενή σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Αίγυπτος στον ενεργειακό τομέα με αιχμή το East Med Gas Forum, στο οποίο συμμετέχει και η Energean.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean

144 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, με το 82% αυτών σε φυσικό αέριο

Νέα αύξηση παραγωγής πέτυχε η Energean στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Ο χάρτης με τις χώρες όπου επιχειρεί η Energean

Συγκεκριμένα, από τα 123 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboe) την ημέρα κατά μέσο όρο το 2023, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, η παραγωγή ανήλθε στις 144 kboe την ημέρα, με το 82% αυτής να είναι σε φυσικό αέριο. Επιπλέον, τα βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα υδρογονανθράκων, μετά την αφαίρεση της παραγωγής του 2023, ανέρχονται πλέον στα 1,115 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (mmboe). Τα αποθέματα αυτά κατά 83% είναι σε φυσικό αέριο, με τη μερίδα του λέοντος (926 mmboe, 89% σε φυσικό αέριο) να βρίσκεται στο Ισραήλ.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία γνωστοποίησε την Πέμπτη 21 Μαρτίου η διοίκηση της Energean στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσής της προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ για τα οριστικά αποτελέσματα του 2023

Οι βασικές εξελίξεις του 2023 και οι προοπτικές για την συνέχεια

-Μέση ημερήσια παραγωγή 123 kboe (83% σε φυσικό αέριο), αυξημένη κατά 200% σε ετήσια βάση και ανεπηρέαστη από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις.

-Βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 1,115 mmboe με διάρκεια ζωής περί τα 19 έτη.

-Έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish North και διαθεσιμότητα του FPSO “Energean Power” στο 99% στο δ΄τρίμηνο.

-Νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2024 που προσθέτει έσοδα 2 δισεκ. δολαρίων για όλη τη διάρκειά του.

-Συνολικά έσοδα 1,420 δισεκ. δολάρια για το 2023, αυξημένα κατά 93% σε ετήσια βάση, και προαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) 931 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 121% σε ετήσια βάση.Τα καθαρά κέρδη ήταν 185 εκατ.δολ, επηρεασμένα αρνητικά κατα 100 εκατ.δολ. από επιπλέον φορολογήσεις.

-Μέρισμα 0,30 δολ. για το δ΄τρίμηνο του 2023 (συνολικά 2,10 δολ. ανά μετοχή από την έναρξη καταβολής μερισμάτων), πληρωτέο στις 29 Μαρτίου 2024.

-Μείωση 42% σε ετήσια βάση στην ένταση εκπομπών, στα 9,3 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, και 86% συνολικά από το 2019, πάνω από τον στόχο της εταιρείας.

-Διατήρηση της πρόβλεψης για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 kboe για φετος.

-Έναρξη παραγωγής για το κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea στην Ιταλία το καλοκαίρι.

-Ολοκλήρωση της εισόδου στο Μαρόκο και εκτέλεση επιβεβαιωτικής γεώτρησης εντός του έτους.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

“Μια ακόμη χρονια μετασχηματισμού ήταν το 2023 για την Energean, καθώς πετύχαμε την κατά 200% αύξηση της παραγωγής και φέραμε σε παραγωγή τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό μας. Παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, όλες μας οι δραστηριότητες έμειναν ανεπηρέαστες από τις διαμάχες στην περιοχή. Από την αρχή του 2024, η έναρξη παραγωγής στο κοίτασμα Karish North και η προσθήκη νέου εξοπλισμού (2o gas export riser) σημαίνει ότι είμαστε πλέον σε θέση να χρησιμοποιούμε την πλήρη δυναμικότητα του FPSO “Energean Power”, ενώ η εκτίμηση που δίνουμε για την φετινή παραγωγή αποτυπώνει το επόμενο βήμα μας προς τον βραχυπρόθεσμο στόχο των 200 kboe την ημέρα.

Επίσης, είχαμε μια ιδιαίτερα δυνατή χρονιά στα οικονομικά μας μεγέθη, με έσοδα 1,420 δισεκ. δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 931 εκατ. δολάρια. Τα ισχυρά αυτά αποτελέσματα, σε συνδυασμό μας με την στρατηγική σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου, υποστηρίζουν την μερισματική μας πολιτική και μας έχουν επιτρέψει να προχωρήσουμε στη διανομή συνολικών μερισμάτων ύψους 370 εκατ. δολαρίων (2,1 δολάρια ανά μετοχή) στους μετόχους μας από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Πλέον, κοιτούμε πέρα από τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, σε projects όπως η είσοδός μας στο Μαρόκο, καθώς και στις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου βλέπουμε μια νέα εποχή για την βιομηχανία μας, έπειτα από την ακύρωση περιοριστικών αποφάσεων που ξεκλειδώνουν περιοχές προς έρευνα που ήταν ως τώρα «παγωμένες». Παραμένουμε, επίσης, σε εγρήγορση για τον εντοπισμό ευκαιριών που ταιριάζουν με την στρατηγική μας.

Σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεισφέρουμε στη μετάβαση του Ισραήλ από τον άνθρακα, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε φυσικό αέριο. Μειώσαμε περαιτέρω την ένταση των εκπομπών μας και πλέον έχουμε επιτύχει 86% μείωση σε σχέση με το 2019 που είναι το έτος δέσμευσής μας στον στόχο του net zero. Επίσης, αξιολογηθήκαμε με ΑΑΑ από την MSCI, ενώ το project μας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο θα προσθέσει έναν ακόμη πυλώνα, συνεισφέροντας στην απανθρακοποίηση βιομηχανιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη βάση και των δεσμεύσεων που αναλάβαμε στη διάρκεια του COP28.

Η συνεχιζόμενη επιτυχία μας οφείλεται σε ολη την ομάδα της Energean που δουλεύει μαζί στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας τόσο ποικιλόμορφης και αφοσιωμένης ομάδας και, καθώς συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε, παραμένουμε δεσμευμένοι στη διαφάνεια, την βιωσιμότητα και την επιχειρησιακή αρτιότητα».

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σδούκου | Η Ελλάδα κέντρο διαμετακόμισης και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας

Η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειες να γίνει κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας προς τις χώρες της περιοχής και την Κεντρική Ευρώπη, επισήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο Greek House Davos Forum, που πραγματοποιείται στην Ελβετία.

Κύριος στόχος, πρόσθεσε, είναι να γίνει η Ελλάδα το επίκεντρο της διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη με έργα όπως η διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο.

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε σε έργα όπως ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) και ο ελληνοβουλγαρικός, που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα και υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια των χωρών της περιοχής. Παρουσίασε, επίσης, τα νέα έργα, τα οποία περιλαμβάνουν τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία την άνοιξη, τον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Β.Μακεδονία, που θα λειτουργήσει το 2025 και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενη στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις πιο ελκυστικές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο από τη χωρητικότητα του συστήματος. Ήδη η ισχύς των ΑΠΕ διπλασιάστηκε την προηγούμενη διετία και θα διπλασιαστεί εκ νέου ως το 2030, φθάνοντας στα 23 γιγαβάτ. «Η οικονομία αναπτύσσεται με χορό ρυθμό και προσελκύει επενδύσεις σε δίκτυα, τηλεπικοινωνίες, ψηφιοποίηση, κατασκευές, τράπεζες και στον ενεργειακό τομέα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Σδούκου έκανε ειδική αναφορά στο πλάνο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, στα οποία, όπως είπε, η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχει ήδη παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με πρώτο στόχο να τεθούν σε λειτουργία μονάδες ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030.

Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει με μεταφορά τεχνογνωσίας και επενδύσεις την ενεργειακή μετάβαση των χωρών της περιοχής, καθώς διαθέτει μονάδες ΑΠΕ μεγαλύτερης ισχύος από όλους τους γείτονες μαζί και ανέφερε ως παραδείγματα διασυνοριακής συνεργασίας τις διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία, αλλά και την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ.

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παπαστεργίου | Αλλαγή τιμολογίων ενέργειας θα γίνεται με ένα μήνυμα στο κινητό μας

Με ένα μήνυμα στο wallet του κινητού τηλεφώνου θα μπορούν από τον επόμενο μήνα να αλλάζουν οι πολίτες -εφόσον το επιθυμούν – την εταιρεία ενέργειας και το τιμολόγιό τους. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά Fm.

«Ήδη με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δουλεύουμε στη διαδικασία του να μπορεί αυτή η αλλαγή να γίνεται με ένα μήνυμα στο wallet εφόσον πατήσει “ναι” ο ενδιαφερόμενος. Όπως ακριβώς πριν από περίπου 1,5 μήνα λέγαμε για το myAuto, πακέτο που ήδη μπήκε στο wallet μας και ήδη πάνω από 100 χιλιάδες αυτοκίνητα έχουν “κατεβεί” στα κινητά», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για την πρώτη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα, η οποία αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τις ταυτότητες, δηλαδή θα μπορεί ένας Κύπριος που ζει στην Ελλάδα ή ένας Έλληνας που ζει στην Κύπρο να διασταυρώσει ότι η αστυνομική του ταυτότητα είναι νόμιμη και σε ισχύ.

Αναφερομένος στον ψηφιακό βοηθό του gov.gr, ο υπουργός επισήμανε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα είναι και πολύγλωσσος καθώς «κατανοεί 150 γλώσσες, απαντά σε 24 γλώσσες, ακόμη και σε διάφορες περίεργες γλώσσες όπως σουαχίλι». Το επόμενο, όμως, βήμα είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα αρχίσει όχι μόνο να μας ενημερώνει αλλά να κάνει τα πρώτα πράγματα για εμάς, όπως το να κλείσει ένα ραντεβού για εμβόλιο ή για να εκδώσουμε ταυτότητα, να μας κατεβάσει κατόπιν αιτήματός μας το Ε9. Ο κ. Παπαστεργίου επανέλαβε ότι το wallet θα αποτελεί το μοναδικό μέσο διά του οποίου θα συνδιαλέγονται οι πολίτες με το Δημόσιο και υπογράμμισε ότι στο wallet αναμένεται να προστεθούν και οι επαγγελματικές ιδιότητες, καθώς «ζητάμε από τους επαγγελματικούς φορείς να μας ανοίξουν τα μητρώα τους για να αρχίσουμε να περνάμε όλες αυτές τις διαδικασίες». Πρόσθεσε, δε, ότι για να μπει το διαβατήριο στο wallet πρέπει να υπάρξει πρώτα μια κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα.

Όσον αφορά στην κινητή τηλεφωνία, ο υπουργός τόνισε ότι «θα δούμε τον ανταγωνισμό να δουλεύει και θεωρώ ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα έχουμε καλύτερες ταχύτητες και τιμές για τον καταναλωτή». Σχετικά με την επιστολική ψήφο τόνισε ότι «δημιουργείται ένα μητρώο για τους ανθρώπους που θα δηλώσουν ότι θέλουν να ψηφίσουν επιστολικά και άρα πάμε να φτιάξουμε αυτές τις βάσεις με το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι όμως μια πρώτης τάξη ευκαιρία να “καθαρίσουμε” τα μητρώα μας».

Για τον ΔΑΙΔΑΛΟ σημείωσε πως είναι «ό,τι πιο οραματικό και αισιόδοξο για την τεχνολογία στην Ελλάδα. Είναι πολύ μεγάλο και γρήγορο μηχάνημα το οποίο βοηθά στην έρευνα με τεχνητή νοημοσύνη, θα βοηθήσει γενικά στο να δημιουργήσουμε πλέον πέρα από το public cloud, να αρχίσουμε να αποκτάμε δικές μας υποδομές για αποθήκευση δεδομένων».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en