Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας μετά από 44 ημέρες στην πρωθυπουργία -Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία, με τη Λιζ Τρας να ανακοινώνει πριν λίγα λεπτά την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος (Τόρηδες) και, συνεπώς, από την πρωθυπουργία της χώρας.

Η Λιζ Τρας στις 15:30 ακριβώς ώρα Ελλάδος, σε έκτακτη ανακοίνωση έξω από το Νο 10, έκανε γνωστή την παραίτησή της δημοσίως.

Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας
Όπως είπε η Λιζ Τρας, ενημέρωσε τον βασιλιά Κάρολο ότι παραιτείται καθώς δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το όραμά της. Θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός της από τις τάξεις του κόμματός της, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ανέλαβα την εξουσία σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας. Η Βρετανία κρατήθηκε πίσω για πολύ καιρό λόγω της ισχνής οικονομικής της ανάπτυξης» δήλωσε η Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι εξελέγη από το κόμμα της για να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

«Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Το πετύχαμε όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειας και τη μείωση της εθνικής ασφάλισης» τόνισε, προσθέτοντας ότι «έθεσε ένα όραμα για μια οικονομία με χαμηλή φορολογία και υψηλή ανάπτυξη που θα εκμεταλλευτεί τις ελευθερίες του Brexit».

Πριν την ανακοίνωση της παραίτησής της, είχαν προηγηθεί συνάντηση και συνομιλίες της στην Downing Street με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των Τόρηδων σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Thérèse Coffey και τον πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Jake Berry.

Όπως είπε η Τρας, συμφώνησαν με τον Brady «ότι θα υπάρξει εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας». Η ίδια δήλωσε: «Ο κ. Μπρέιντι είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Με την εξέλιξη αυτή η Λιζ Τρας γίνεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας με τη μικρότερη θητεία, αφού με τη σημερινή ημέρα μετρά μόνο 44 ημέρες στο Νο 10.

Η Λιζ Τρας οδηγήθηκε στην παραίτηση αφού απώλεσε πλήρως το πολιτικό της κύρος μέσα σε 44 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, μετά τα όσα συνέβησαν με τον καταστροφικό -όπως αποδείχθηκε- μίνι προϋπολογισμό του περασμένου μήνα.

Ολόκληρη η ομιλία παραίτησης της Λιζ Τρας

«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας. Οικογένειες και επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Ο παράνομος πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας. Και η χώρα μας είχε μείνει πίσω για πάρα πολύ καιρό εξιατίας της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.

Εξελέγησα από το Συντηρητικό Κόμμα με εντολή να το αλλάξω. Ανταποκριθήκαμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στην περικοπή της εθνικής ασφάλισης. Και θέσαμε ένα όραμα για μια οικονομία χαμηλής φορολογίας και υψηλής ανάπτυξης -που θα εκμεταλλευόταν τις ελευθερίες του Brexit.

Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην εντολή για την οποία με εξέλεξε το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα βασιλιά Κάρολο για να τον ειδοποιήσω ότι παραιτούμαι από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Σήμερα το πρωί συνάντησα τον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, σερ Γκράχαμ Μπράντι. Συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθούν εκλογές για την ηγεσία, που θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε μια πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας.

Θα παραμείνω πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί διάδοχος. Ευχαριστώ».

Και τώρα ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας;
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών είναι δυνατόν να διεξαχθεί έως τις 28 Οκτωβρίου, με τις οριστικές ανακοινώσεις να αναμένονται στις 31 Οκτωβρίου.

«Μίλησα με τον πρόεδρο του κόμματος, Τζέικ Μπέρι, και επιβεβαίωσε ότι θα είναι δυνατή η διεξαγωγή ψηφοφορίας και η ολοκλήρωση των εκλογών για την ηγεσία έως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε έναν νέο ηγέτη πριν από τη δημοσιονομική δήλωση που θα γίνει στις 31 του μήνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922.

Κάνει ήδη βολιδοσκοπήσεις για να επιστρέψει ο Μπόρις Τζόνσον
Στην κούρσα της διαδοχής της Λιζ Τρας ενδεχομένως να δούμε και τον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον, με τους Times να αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να κάνει ήδη βολιδοσκοπήσεις, αλλά λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού ενδιαφέροντος, γράφει ο Steven Swinford των Times.

«Μου λένε ότι ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα στην αναμέτρηση για την ηγεσία των Τόρις

Κάνει βολιδοσκοπήσεις αλλά λέγεται ότι πιστεύει ότι είναι θέμα εθνικού ενδιαφέροντος», γράφει.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεδρίαση των Επιμελητηρίων για τα πνευματικά δικαιώματα

Συνάντηση των Επιμελητηρίων πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα γύρω από το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στα καταστήματα, θέλοντας να δοθούν λύσεις σε διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει με τους μουσικούς.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

17 έργα έχει στην ατζέντα του ο Δήμος Νέστου

17 έργα έχει στην ατζέντα του ο Δήμος Νέστου το τε΄λευταίο χρονικό διάστημα με τα περισσότερα απο αυτά να βρίσκονται σε εξέλιξη και να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Τα λεργα αυτα αφορούν ανακαινήσεις στο δημοτικό αθλητικό κέντρο, οι πλατείες σε δύο διαφορετικά σημεία, η βιβλιοθήκη, αναπαλαίωση του 1ου Δημοτικού σχολείου αλλα και έργα ασφαλτόστρωσεις σε δίαφορα σημεία του Δήμου Νέστου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν συμμετέχει στην απεργία των δικαστικών υπαλλήλων ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας

Απεργούν πανελλαδικά οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο του νέου «δικαστικού χάρτη». Στην Καβάλα η απεργία έχει επιπλέον αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για το δικαστήριο της Θάσου.

Η εβδομαδιαία αποχή των δικηγόρων που πρότεινε η Ολομέλεια των Προέδρων για το νέο «δικαστικό χάρτη», αποφασίστηκε να μην υλοποιηθεί στο Ν. Καβάλας. Την απόφαση έλαβε η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en