Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την πολιτική της περεστρόικα έφυγε από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 91 ετών.

Είχε αναλάβει γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ το 1985, παραλαμβάνοντας μία χώρα που είχε στο παρασκήνιο βαθιά προβλήματα. Προσπάθησε να αναστρέψει μια πορεία διάλυσης, προτάσσοντας τη διαφάνεια και το άνοιγμα της οικονομίας και του κράτους, αλλά δεν τα κατάφερε.

Είχε γεννηθεί το 1931 στο Πρίβολγε της Σταυρούπολης, γόνος αγροτικής οικογένειας που είχε πατροπαράδοτους δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ) σε ηλικία μόλις 15 ετών και έγινε δεκτός έξι χρόνια αργότερα στο ΚΚΣΕ, ενώ σπούδαζε νομικά στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.

Πήρε στη συνέχεια την ειδικότητα του γεωπόνου-οικονομολόγου από το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας της Σταυρούπολης. Αργότερα διορίστηκε Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής της Σταυρούπολης το 1970 και το 1974 μεταφέρθηκε στη Μόσχα όπου έγινε ο Πρώτος Γραμματέας του Ανωτάτου Σοβιέτ.

Μια σειρά γηραιών βραχύβιων γραμματέων του ΚΚΣΕ μετά τον θάνατο του Λεονίντ Μπρέζνιεφ (ο Γιούρι Αντρόποφ και ο Κονσταντίν Τσερνιένκο), έδειξαν ότι η χώρα έχει βαθύ πρόβλημα που έκρυβε επιμελώς. Στο πλαίσιο μιας ανανέωσης το πολιτικό γραφείο εξέλεξε τον Γκορμπατσόφ ως Γενικό Γραμματέα, το 1985.

Η θητεία, παρά τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, δεν ήταν εύκολη. Το δυστύχημα του Τσερνομπίλ τον Απρίλιο του 1986 ήταν ένα σημείο καμπής. Ο πόλεμος στο Αφγανιστλάν σπαταλούσε πόρους χωρίς αποτέλεσμα. Οι ελλείψεις στο εσωτερικό τεράστιες. Οι ΗΠΑ είχαν εντείνει τον ανταγωνισμό τους με συμβατικά και πυρηνικά όπλα, αλλά και στο διάστημα.

Απολογισμός ενός μεταρρυθμιστή

Η ιστορία έγραφε το έτος 1985 όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναδείχθηκε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοβιετική Ένωση και ανέλαβε πρωτοβουλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ακολούθησαν πολλά και ιστορικά γεγονότα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό φέρουν την υπογραφή του Γκορμπατσόφ: Η Επανένωση της Γερμανίας, την οποία ο ίδιος διαπραγματεύθηκε με τον Χέλμουτ Κολ, ενταφιάζοντας οριστικά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η πολιτική της Περεστρόϊκα («Ανασυγκρότηση») και της Γκλασνόστ («Διαφάνεια»), με την οποία τερματιζόταν η απολυταρχία του κομμουνιστικού καθεστώτος. Ο Γκορμπατσόφ έμεινε στην ιστορία ως ο ηγέτης του Κρεμλίνου που επέτρεψε όχι μόνο την κατάρρευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) και τελικά την Επανένωση της Γερμανίας, αλλά και την αυτοδιάθεση όλων των χωρών του ανατολικού μπλοκ, το δικαίωμά τους να απαλλαγούν από την κηδεμονία της Μόσχας.

Μέσα σε λίγα χρόνια βίωσε ο ίδιος τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την αποσύνθεση μίας αυτοκρατορίας που μόνο η βία θα μπορούσε να αποτρέψει. Ενώ οι Γερμανοί τον υποδέχονται και σήμερα με την προσφώνηση «Γκόρμπι, Γκόρμπι», ενώ γινόταν όλο και πιο δημοφιλής στο εξωτερικό, ο Γκορμπατσόφ γρήγορα έχασε το κύρος και την αξιοπιστία του στην ίδια του την πατρίδα. Έγινε «έρμαιο που χάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων» όπως σημειώνει ο συγγραφέας Ίγκνατς Λότσο στη βιογραφία «Γκορμπατσόφ, ο αναμορφωτής», για να προσθέσει ότι «το λάθος του ήταν πως εξακολουθούσε να εμπιστεύεται το κομμουνιστικό κόμμα».

Μέχρι σήμερα, αναφέρει η Deutsche Welle,  πολλοί Ρώσοι περιφρονούν τον Γκορμπατσόφ, τον θεωρούν «νεκροθάφτη» της Σοβιετικής Ένωσης, της άλλοτε ακμαίας υπερδύναμης που κατάφερε να νικήσει, να ταπεινώσει και τελικά να καταστρέψει τον χιτλεροφασισμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τέλος του Γκορμπατσόφ επισφραγίστηκε το 1991, όταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της νομενκλατούρας επιχείρησαν να τον ανατρέψουν, αλλά βρήκαν μπροστά τους τον Μπόρις Γιέλτσιν, που εκδίωξε τους επίδοξους πραξικοπηματίες, για να ανέλθει ο ίδιος στην εξουσία ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης.

Ο πρωτεργάτης της ελευθερίας

Στη βιογραφία του τελευταίου Σοβιετικού ηγέτη ο Λότσο σκιαγραφεί με ιδιαίτερη επιμέλεια την προσωπικότητά του, τον ιδιαίτερο ρόλο της συζύγου του Ραΐσα που έφυγε νωρίς νικημένη από τον καρκίνο, αλλά και την ασυνήθιστη σταδιοδρομία του Γκορμπατσόφ, που ξεκίνησε ως στρυφνός κομματικός αξιωματούχος στη Σταυρούπολη, με όλα τα προνόμια, για να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές του 20ού αιώνα.

«Ο Γκορμπατσόφ χάρισε την ελευθερία σε 164 εκατομμύρια ανθρώπους», παρατηρεί ο Λότσο και εξηγεί αναλυτικά: «38 εκατομμύρια Πολωνούς, 16 εκατ. Τσέχους και Σλοβάκους, 23 εκατ. Ρουμάνους, 9 εκατ. Βούλγαρους, άλλους τόσους Ούγγρους και βέβαια 16 εκατ. Γερμανούς στη ΛΔΓ». Ωστόσο, ο Γκορμπατσόφ δεν κατάφερε να διατηρήσει την ενότητα της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης. Η απελπιστική κατάσταση της οικονομίας και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου γονάτισαν την άλλοτε υπερδύναμη, που ήταν απόλυτα εξαρτημένη από τις εξαγωγές πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές. Σε τελική ανάλυση, σημειώνει ο Λότσο, ο Γκορμπατσόφ γνώριζε ελάχιστα πράγματα για την οικονομία, γι αυτό συχνά φαινόταν να διστάζει ή να παλινωδεί.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Τι θα πει στη Βουλή ο Μητσοτάκης | Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση μετά την πρόταση δυσπιστίας

Να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα και να μην αφήσει χώρο στην αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών θέλει η κυβέρνηση.

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή –μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας– ολοκληρώνεται σήμερα και ο πρωθυπουργός θα πάρει το λόγο στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν τα fake news και τα αόριστα υπονοούμενα και πως δεν μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά μια τραγωδία.

Στο Μαξίμου λένε «ως εδώ» και κατηγορούν την αντιπολίτευση πως ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Σχετικές αναφορές πρόκειται να κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκη, εξαπολύοντας βέλη τόσο προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και προς το Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση που έχουν τηρήσει.

Ο πρωθυπουργός δεν θα μείνει ωστόσο μόνο στα πυρά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά πρόκειται να παρουσιάσει τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Θα τονίσει παράλληλα πως το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές κάνουν ανεξάρτητα και απερίσπαστα την έρευνά τους.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης» στον οποίο – όπως σημειώνουν- παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές» έχει σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 

Στο Μαξίμου γνωρίζουν βέβαια πως οι πολίτες θέλουν να απαντηθούν μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων. Ωστόσο επισημαίνουν πως ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για συγκάλυψη δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα στοιχεία αλλά εκτοξεύουν κατηγορίες με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Διπλά «πυρά» τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο τις τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση να σηκώνει το γάντι και να απαντά σε υψηλούς τόνους στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σφοδρή είναι η κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τα όσα ανέφερε περί διεθνών παρατηρητών στις εκλογές και αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως «γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος με αυτή την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωσή του».

Μάλιστα σχετική αναφορά αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή και το θέμα κρατάνε ψηλά με δημόσιες παρεμβάσεις τους κορυφαία «γαλάζια» στελέχη. Μάλιστα από τη ΝΔ συνεχίζουν τα πυρά στην Κουμουνδούρου – με αφορμή και δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη– μιλώντας για υπονόμευση των θεσμών.

Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται από την κυβέρνηση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων. Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας ασκούν κριτική στην Χαριλάου Τρικούπη πως ουσιαστικά μετατρέπεται σε «έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και εκτιμούν πως μια σειρά κινήσεων που γίνονται από το ΠΑΣΟΚ σχετίζονται με τη μάχη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Στη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη θα αναφερθεί σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, με την ένταση μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη να έχει χτυπήσει κόκκινο. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, γεγονός που είχε πυροδοτήσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η «γαλάζια» συσπείρωση

Η πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει το…γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κορυφαίοι υπουργοί έκαναν λόγο για «καλοδεχούμενη» πρόταση, εκτιμώντας πως δίνεται η δυνατότητα να φωτιστούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας.

Παράλληλα δεν πέρασε απαρατήρητο πως χθες στην ομιλία του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή ήταν στην αίθουσα πολλοί βουλευτές της ΝΔ. Στην Πειραιώς δεν θα ήθελαν να επαναληφθούν οι εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας όπου στην συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής υπήρξε μικρή συμμετοχή από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Τα … διλήμματα των ευρωεκλογών

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι ευρωεκλογές τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης και θα εντείνεται το pressing της αντιπολίτευσης. Με τους γαλάζιους να περνάνε στην αντεπίθεση και να θέτουν εμφατικά το διακύβευμα της κάλπης του Ιουνίου.

Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθούν τα διλήμματα, που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές. Από το κυβερνών κόμμα μιλούν για μία μάχη ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση και ανάμεσα στην σταθερότητα και την οπισθοδρόμηση. Και παράλληλα τονίζουν πως η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική δύναμη που διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο και μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Η πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της»

«Η πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης θα επιστραφεί ως μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Ας το έχουν υπόψιν τους. Στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια. Θα συμβεί και τώρα».

Αυτό τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, ως προτεραιότητα ομιλητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κατά την σχετική συζήτηση που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πολιτική της υπευθυνότητας και τη γλώσσα της αλήθειας, εμπνέει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους πολίτες. Είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε και που γνωρίζουν καλά ότι δεν τους κοροϊδεύουμε, δεν υποκρινόμαστε, τηρούμε τις υποσχέσεις μας, διορθώνουμε τα λάθη μας. Ότι τελικά είμαστε δίπλα τους, όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα».

Από την άλλη, σημείωσε, «όπως αποδεικνύεται καθημερινά, κάποιες άλλες δυνάμεις, της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, επιλέγουν τον πολιτικό καιροσκοπισμό, το λαϊκισμό, την υποκρισία, την πολιτική εξαπάτηση και τα σενάρια συνωμοσιολογίας. Αντί να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα, είναι οι ίδιοι τα προβλήματα. Με πυροτεχνήματα και λόγια του αέρα, προσπαθούν να καλύψουν την πολιτική τους γύμνια και την έλλειψη ρεαλιστικών θέσεων. Νομίζουν ότι θα ξεγελάσουν την κοινωνία, αλλά μάταια πια. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι πολίτες γνωρίζουν και κρίνουν. Όλοι πλέον γνωριζόμαστε μεταξύ μας και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί ξανά πίσω από το δάχτυλό του». Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι «την τελευταία πενταετία η χώρα αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο. Έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και προχωρά με γνώμονα την πρόοδο και την προκοπή των πολιτών».

Επισήμανε δε πως «οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται και το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με το λαό, τηρείται πιστά… Οι συντελούμενες τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην ελληνική κοινωνία συνιστούν ένα παζλ μεγάλων και σημαντικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν στην σύγκλιση της χώρας μας με την Ευρώπη… Η Κυβέρνηση αυτή ενισχύει την Ελλάδα και την κάνει πιο ισχυρή από ποτέ, σε όλα τα επίπεδα».

Για την τραγωδία των Τεμπών, εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για «πολιτική σπέκουλα, εργαλειοποιώντας με χυδαίο τρόπο τον πόνο των συγγενών των θυμάτων. Ισχυρίζεστε δήθεν προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της Κυβέρνησης, όμως δεν συντάσσετε συγκεκριμένο κατηγορητήριο επί τούτου. Δεν υπάρχει κάτι που να έχει ζητήσει η Δικαιοσύνη και να έχουμε αρνηθεί και το γνωρίζετε καλά αυτό.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες και παθογένειες του σιδηρόδρομου, κάτι που αναδεικνύεται από το σύνολο των μαρτυριών και στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ο τελικός κριτής βεβαίως είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη την οποία οφείλουμε να αφήσουμε να επιτελέσει απρόσκοπτη το έργο της. Κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν και είναι αυτή που θα καταλογίσει τις ευθύνες στους ενόχους».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ | Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της ΕΕ

«Η θλιβερή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι έλληνες πολίτες αποτυπώνεται και επισήμως στα στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση της ΕΕ των 27 το 2023 όσον αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, με επίδοση στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ, με τη Βουλγαρία να είναι η μοναδική χώρα με χαμηλότερη επίδοση, στο 64%», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλύπτουν τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη. Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος-της τάξης του 20%-σε σχέση με πριν 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι η χώρα που σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ φορολογικών εσόδων, λόγω της πληθωριστικής αύξησης των φόρων κατανάλωσης», αναφέρει και καταλήγει:

«Σε αυτή τη χώρα ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να πηγαίνει διακοπές με τους φίλους του και μοιράζει αφειδώς χρήμα για προσωπική προβολή και επικοινωνιακά παιχνίδια.Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en