Quantcast
Connect with us

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Αγ. Όρος

Στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα του Αγίου Ορούς παρέστη και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού.

Ο Σεβασμιώτατος, που τις προηγούμενες ημέρες ευρίσκετο στο Άγιον Όρος, έγινε δεκτός σύμφωνα με το αγιορειτικό τυπικό στην είσοδο της Μονής, κατά την παραμονή της εορτής.

Ακολούθησε Αγρυπνία και πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στο τέλος η πανηγυρική τράπεζα, ενώ το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, μετά το πέρας του μεθέορτου Εσπερινού, τελέστηκε και το μνημόσυνο των κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Κατά την επίσημη υποδοχή, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Πανοσιολογιώτατο Ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Τύχωνα, και την αδελφότητα, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Δόξα και αίνον αναπέμπω προς τον εν Τριάδι Θεόν ημών, διότι αξιώνει την ελαχιστότητά μου να ευρίσκεται για πρώτη φορά στην Ιερά αυτή και σπουδαιοτέρα πάσης άλλης Κιβωτό του Ορθοδόξου Μοναχισμού, είμαι δε βαθύτατα ευγνώμων, προσφιλέστατε μοι άγιε Καθηγούμενε, για την λίαν τιμητική πρόσκληση, τη θερμή υπάντηση, τις πολλές τιμές και τις περιποιήσεις, και, κυριώτατα, για την υπερβάλλουσα αγάπη σας προς το ταπεινό μου πρόσωπο, η οποία αντιπροσφέρεται ως αντίδωρο προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της καθ᾽ ημάς Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».

Ο Ηγούμενος, από την πλευρά του, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο και τόνισε τους στενούς πνευματικούς δεσμούς που έχει η Ιερά Μονή με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, δεδομένου, ότι ο μακαριστός Αυστραλίας Θεοφύλακτος ήταν αδελφός της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, που διακονεί στη Μελβούρνη είναι επίσης Σταυρονικητιανός Μοναχός.

Κατά την επίσημη και εόρτιο τράπεζα, ο Ηγούμενος ομίλησε για τον εορτάζοντα Άγιο και τόνισε τη ζωντανή παρουσία του στην Ιερά Μονή, ενώ και πάλι ευχαρίστησε και καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο, για τον κόπο του να ταξιδέψει υπερπόντιο ταξίδι και να προεξάρχει της πανηγύρεως.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά την αδελφότητα, τονίζοντας ότι: «Όντως επιθυμητό και εράσμιο, κατά τον Προφήτη και Βασιλέα Δαβίδ, το συνείναι μετά των αδελφών και δη στη δοξολογία του Θεού και στην αίνεση των αγίων Του. Και λέω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι είμαι πλήρης πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, διότι ευρίσκομαι εδώ, εν μέσω αδελφών αγαπημένων και τιμιωτάτων, και διότι είμεθα συνηγμένοι “ὁμοθυμαδὸν ἐπὶ τὸ αὐτό” (Πρ. 2, 1), μετά την επιτέλεση της αναιμάκτου Δεσποτικής Θυσίας, στην αβραμιαία αυτή πανηγυρική Τράπεζα, αποδίδοντες ευχαριστία στον Δημιουργό πάσης Κτίσεως, “ὁρωμένης καὶ οὐχ ὁρωμένης”, για τα πνευματικά και τα υλικά, για τα παρελθόντα και τα μέλλοντα, για τα λυπηρά και τα θυμηδή και για εκείνα περί “ὧν ἴσμεν καὶ ὧν οὐκ ἴσμεν”».

Δεν παρέλειψε στη συνέχεια να αναφερθεί στο ευχαριστιακό και δοξολογικό ήθος το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή των μοναχών, αλλά και όλων των χριστιανών. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή η εσχατολογική προοπτική συνιστά, κατά την ταπεινή μου σκέψη, το ευχαριστιακό ήθος, το οποίο χαρακτηρίζει τον Μοναχό σε όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του βίου Του και το οποίο, ασφαλώς, πηγάζει από τη θεία Ευχαριστία, ως το κατ᾽ εξοχήν εσχατολογικό Μυστήριο. Ευχαριστιακό ήθος, δηλαδή, δεν σημαίνει μόνο να δοξολογώ τον Θεό σε κάθε περίσταση της ζωής μου, αλλά να μετακενώνω τα δωρήματα του Μυστηρίου της Ευχαριστίας πέραν και έξω των τοίχων της Εκκλησίας, ήτοι να μεταποιώ, κατά το μέτρον της δυνάμεώς μου, όλον τον κόσμο σε Εκκλησία. Διότι η Εκκλησία με την Ευχαριστία συνέχει και ενώνει τον διεσπασμένο και κατακερματισμένο κόσμο και πλουτίζει την Κτίση με τον αδαπάνητο θησαυρό του Πνεύματος».

Να σημειωθεί ότι κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου παρέστησαν ηγούμενοι ή αντιπρόσωποι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και προσκυνητές, ενώ διήλθε της Μονής και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος σχετίζεται πνευματικά με τον Ηγούμενο και την αδελφότητα.

Ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, αφού τέλεσε τη Θεία Λειτουργία για την ανάπαυση των κτητόρων και μετά από την συνάντηση που είχε με την αδελφότητα, κατά την οποία μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ανεχώρησε για την Αυστραλία.

Πηγή: iellada.gr

Click to comment

Απάντηση

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Λήμνος: Πήρε φωτιά η Ανάσταση στον Άγιο Δημήτριο από βεγγαλικά και κροτίδες

Αρκετοί έβαλαν τις φωνές σε όσους πέταξαν τα βεγγαλικά

Αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη», έπεσαν βροχή τα βεγγαλικά και οι κροτίδες στο προαύλιο της εκκλησίας με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά κορμός δέντρου έξω από τον ιερό ναό.

Παρά τις προσπάθειες να σβήσει η φωτιά με το λάστιχο της εκκλησίας, αυτό δεν κατέστη εφικτό κι έτσι για να αποφευχθούν τα χειρότερα, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όχημα της οποίας κατέφθασε μετά από λίγα λεπτά και έθεσε υπό έλεγχο την κατάσταση. 

Δείτε βίντεο:

www.limnosfm100.gr

Continue Reading

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Πλήθος κόσμου στα Ιεροσόλυμα για την τελετή αφής του Αγίου Φωτός – Live μετάδοση

Δείτε live εικόνα από τον Πανάγιο Τάφο

Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν και φέτος στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός, το οποίο από το Ισραήλ θα μεταφερθεί σε κάθε ορθόδοξη γωνιά του πλανήτη για να πιστοποιήσει το μεγάλο θαύμα του Χριστιανισμού, που δεν είναι άλλο από την Ανάσταση του Κυρίου.

Δείτε live εικόνα από τον Πανάγιο Τάφο

Το απόγευμα η άφιξή του στην Αθήνα

Η ώρα της Ανάσταση πλησιάζει, με τον Άγιο Φως να αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 19:30. Η ελληνική διπλωματική αποστολή θα το παραλάβει από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και μετά την άφιξή της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει η μεταφορά του σε κάθε γωνιά της χώρας με έκτακτα δρομολόγια.

Η ειδική πτήση της AEGEAN, χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αναχώρησε το πρωί από την Αθήνα για να φέρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγάπης. Το αεροσκάφος επιβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει, επίσης, συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μόλις φτάσει το Άγιο Φως στην Αθήνα, αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα το μεταφέρουν σε οκτώ προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Το πρόγραμμα των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air διαμορφώνεται ως εξής:

-Αθήνα – Αλεξανδρούπολη (Α3 146) – Αναχώρηση 20:05 – Άφιξη 21:05

-Αθήνα – Χανιά (A3 344) – Αναχώρηση 22:35 – Άφιξη 23:25

-Αθήνα – Σάμος (OA 3004) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:30

-Σάμος – Λάρισα (OA 3005) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:40 – Άφιξη 20:55

-Λάρισα – Λήμνος (OA 3006) (έκτακτη) – Αναχώρηση 21:05 – Άφιξη 21:55

-Αθήνα – Ιωάννινα (OA 3000) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:45

-Ιωάννινα – Κέρκυρα (OA 3001) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:55 – Άφιξη 20:15

-Κέρκυρα – Κεφαλονιά (OA 3002) (έκτακτη) – Αναχώρηση 20:25 – Άφιξη 21:05

Η μεταλαμπάδευση του Φωτός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα γίνει και με αεροσκάφη της SKY Express.

Το πρόγραμμα των δρομολογίων διαμορφώνεται ως εξής:

-Αθήνα – Θεσσαλονίκη (GQ388) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:15

-Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:10

-Αθήνα – Ρόδος (GQ282) – Αναχώρηση 19:15 – Άφιξη 20:15

-Αθήνα – Κως (GQ224) – Αναχώρηση 20:45 – Άφιξη 21:45

-Αθήνα – Μύκονος (GQ234) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

-Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) – Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

-Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) – Αναχώρηση 20:55 – Άφιξη 21:50

-Αθήνα – Χίος (GQ244) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: Θανάσης Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Continue Reading

ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα το “Άγιο Φως” με ειδική πτήση της AEGEAN

Αναλυτικά τα δρομολόγια για τη διανομή του σ’ όλη τη χώρα

Η ώρα της Ανάσταση πλησιάζει, με τον Άγιο Φως να αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 19:30. Η ελληνική διπλωματική αποστολή θα το παραλάβει από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και μετά την άφιξή της στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινήσει η μεταφορά του σε κάθε γωνιά της χώρας με έκτακτα δρομολόγια.

Η ειδική πτήση της AEGEAN, χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αναχώρησε το πρωί από την Αθήνα για να φέρει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αγάπης. Το αεροσκάφος επιβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως που θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 16:30.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραλάβει το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει, επίσης, συνάντηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μόλις φτάσει το Άγιο Φως στην Αθήνα, αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα το μεταφέρουν σε οκτώ προορισμούς, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Το πρόγραμμα των πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air διαμορφώνεται ως εξής:

-Αθήνα – Αλεξανδρούπολη (Α3 146) – Αναχώρηση 20:05 – Άφιξη 21:05

-Αθήνα – Χανιά (A3 344) – Αναχώρηση 22:35 – Άφιξη 23:25

-Αθήνα – Σάμος (OA 3004) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:30

-Σάμος – Λάρισα (OA 3005) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:40 – Άφιξη 20:55

-Λάρισα – Λήμνος (OA 3006) (έκτακτη) – Αναχώρηση 21:05 – Άφιξη 21:55

-Αθήνα – Ιωάννινα (OA 3000) (έκτακτη) – Αναχώρηση 18:30 – Άφιξη 19:45

-Ιωάννινα – Κέρκυρα (OA 3001) (έκτακτη) – Αναχώρηση 19:55 – Άφιξη 20:15

-Κέρκυρα – Κεφαλονιά (OA 3002) (έκτακτη) – Αναχώρηση 20:25 – Άφιξη 21:05

Η μεταλαμπάδευση του Φωτός σε διάφορα μέρη της Ελλάδας θα γίνει και με αεροσκάφη της SKY Express.

Το πρόγραμμα των δρομολογίων διαμορφώνεται ως εξής:

-Αθήνα – Θεσσαλονίκη (GQ388) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:15

-Αθήνα – Ηράκλειο (GQ216) – Αναχώρηση 20:20 – Άφιξη 21:10

-Αθήνα – Ρόδος (GQ282) – Αναχώρηση 19:15 – Άφιξη 20:15

-Αθήνα – Κως (GQ224) – Αναχώρηση 20:45 – Άφιξη 21:45

-Αθήνα – Μύκονος (GQ234) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:20

-Αθήνα – Μυτιλήνη (GQ304) – Αναχώρηση 20:15 – Άφιξη 21:20

-Αθήνα – Σαντορίνη (GQ356) – Αναχώρηση 20:55 – Άφιξη 21:50

-Αθήνα – Χίος (GQ244) – Αναχώρηση 20:35 – Άφιξη 21:25

Στην αποστολή για την τελετή αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός, εκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών, μετέχουν ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Ελλάδα Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνόδου Ορθοδοξίας και τα μέλη της Συνόδου: Θανάσης Δαβάκης βουλευτής της ΝΔ και Γιάννης Σαρακιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης, πρόεδρος της επιτροπής απόδημου ελληνισμού της Βουλής και ο εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου Θεόκλητος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en