Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΕΜΟΣ

Ουκρανία | Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη με αφορμή τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη με τη Ρωσία να ισχυρίζεται ότι ο ουκρανικός στρατός έβαλε φωτιά στο εργοστάσιο και ανάγκασε το προσωπικό να μειώσει την παραγωγή σε δύο αντιδραστήρες, ενώ η Ουκρανία κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι χρησιμοποίησαν την περιοχή ως αποθήκη όπλων και πως τοποθέτησαν εκρηκτικά στο εργοστάσιο για να αποτρέψουν μια αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή.

Πυρηνικοί ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους συνεχιζόμενων βομβαρδισμών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες τις δυνάμεις του Κιέβου ως υπεύθυνες για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ουκρανία και την Ευρώπη και προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» για την Ευρώπη.

Ο βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια “από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις” είναι “δυνητικά εξαιρετικά επικίνδυνος” και “θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για μια ευρεία περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού εδάφους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επιπλέον, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δυτικές χώρες με επιρροή στην Ουκρανία θα πρέπει να πιέσουν το Κίεβο να σταματήσει να βομβαρδίζει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ είπε: “Αναμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκλείσουν την συνέχιση του βομβαρδισμού”.

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε το εργοστάσιο καταστρέφοντας καλώδια υψηλής τάσης και υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις να μειώσουν την παραγωγή τους.

«Κρατούν όλη την Ευρώπη όμηρο και δεν είναι κατά της πυρπόλησης του σταθμού για χάρη των ναζιστικών τους ειδώλων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και επιτέθηκε στη διεθνή κοινότητα επειδή αρνήθηκε να επικρίνει το Κίεβο για τις επιθέσεις.

«Οι ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και της IAEA, ξανά και ξανά, δεν τολμούν να αναφέρουν άμεσα την πηγή της απειλής. Επιδεικνύουν την απροθυμία τους να κατηγορήσουν το Κίεβο», είπε.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, διαψεύδει ότι στοχοθετεί το εργοστάσιο και κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι έπληξε τις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού σταθμού.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι ένας εργάτης τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό του εργοστασίου από τις ρωσικές δυνάμεις το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας έκανε έκκληση να μετατραπεί το εργοστάσιο σε αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη υπό τον έλεγχο διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων. Υποστήριξε ότι 500 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονταν στο εργοστάσιο και ότι είχαν τοποθετήσει εκτοξευτές πυραύλων στην περιοχή και πως το χρησιμοποιούν σαν ασπίδα ενάντια στις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Κοτίν «οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν ότι πρόκειται για ουκρανικό προσωπικό και αυτό είναι ένα ουκρανικό εργοστάσιο, επομένως δεν πρόκειται να σκοτώσουμε τους ανθρώπους μας, το προσωπικό μας και να βλάψουμε τις υποδομές μας».

Το προσωπικό του εργοστασίου, είπε ο επικεφαλής της Enerhoatom, εργαζόταν υπό πίεση και σε κίνδυνο, και κάποιοι είχαν συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί και βασανιστεί, ενώ σημείωσε ότι τα σχέδια της Ρωσίας ήταν να αποσυνδέσει το εργοστάσιο από το δίκτυο της Ουκρανίας και τελικά να το συνδέσει με το σύστημα της Ρωσίας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που επλήγη από βομβαρδισμούς το σαββατοκύριακο, λειτουργεί κανονικά, δήλωσε από την πλευρά του ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

«Έχουμε πληροφορίες από τον στρατό και τους εκπροσώπους της ρωσικής Rosatom, που βρίσκονται εδώ, παρακολουθώντας απλά την κατάσταση. Έχουμε πληροφορίες από αυτούς ότι όλα λειτουργούν κανονικά», δήλωσε ο Γεβγκένιφ Μπαλίτσκι, επικεφαλής της διοίκησης στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Ο Μπαλίτσκι δήλωσε ότι η μονάδα, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών από τις αρχές Μαρτίου, αν και εξακολουθούν να το λειτουργούν Ουκρανοί τεχνικοί.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού, σταμάτησε να λειτουργεί, μετά από βομβαρδισμούς.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι επιθυμεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επισκεφθεί το εργοστάσιο, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αλλά ότι το Κίεβο εμποδίζει μια πιθανή επίσκεψη.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό, αλλά ότι το Κίεβο θεωρούσε «ωφέλιμο να κρατήσει μακριά την IAEA».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων συνιστούν «αυτοκτονία».

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Πούτιν προειδοποιεί τις χώρες του ΝΑΤΟ ακόμα και για χρήση πυρηνικών!

Οπρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει σήμερα, Πέμπτη (29/2), την ετήσια ομιλία του. Μέχρι στιγμής, έχει ενημερώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία – ή την «ειδική επιχείρηση», όπως επιμένει να τον χαρακτηρίζει η χώρα του – τις πυρηνικές δυνατότητες της Μόσχας και τη σχέση της με τη Δύση.

Η ομιλία έρχεται δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει άλλη μια εξαετή θητεία με συντριπτική διαφορά.

«Σήμερα, που η πατρίδα μας υπερασπίζεται την κυριαρχία και την ασφάλειά της και προστατεύει τις ζωές των συμπατριωτών μας» είπε, αναφερόμενος στις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

«Ο αποφασιστικός ρόλος σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ανήκει στους πολίτες μας, στην ενότητά μας, στην αφοσίωση στην πατρίδα μας και στην ευθύνη για την τύχη της» σημείωσε, επί του ιδίου θέματος.

Ισχυρίστηκε πως ο ρωσικός λαός υποστηρίζει την «ειδική επιχείρηση, κατά απόλυτη πλειοψηφία» και τόνισε πως «παρ’ όλες τις δοκιμασίες και την πικρία των απωλειών, ο λαός είναι αμετακίνητος σε αυτή την επιλογή».

«Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Όπως έχω πει πολλές φορές, θα κάνουμε τα πάντα για να τον τερματίσουμε, για να εξαλείψουμε τον ναζισμό. Για να εκπληρώσουμε όλα τα καθήκοντα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Για να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών μας» υπογράμμισε.

Continue Reading

ΠΟΛΕΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων

Ένα διπλωματικό θρίλερ φαίνεται να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων, με αντάλλαγμα την ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Ισραήλ, ΗΠΑ και Χαμάς διαψεύδουν και όλα αυτά την ώρα που στην Ερυθρά Θάλασσα, οι αντάρτες Χούθι ισχυρίζονται πως κατέλαβαν εμπορικό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Guardian | Έτσι στήθηκε η επιχείρηση “Μαύρο Σάββατο” στο Ισραήλ από την Χαμάς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian ακολουθήθηκαν κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες από την Χαμάς :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en