Quantcast
Connect with us

ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι τεχνητές μήτρες θα μπορούσαν σύντομα να είναι πραγματικότητα | Τι σημαίνει αυτό για τις γυναίκες;

Προσεγγίζουμε μια βιοτεχνολογική πρόοδο. Η εξωγένεση, η εφεύρεση μιας πλήρως εξωτερικής μήτρας, θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τη φύση της ανθρώπινης αναπαραγωγής. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας τεχνητής μήτρας. Το «biobag» προορίζεται να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης των πρόωρων μωρών και είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου από τις συμβατικές θερμοκοιτίδες. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι οι αμνοί (σε ισοδύναμο πρόωρου ανθρώπινου εμβρύου 22-24 εβδομάδων) είναι ικανοί να αναπτυχθούν με επιτυχία στο biobag, με το γηραιότερο αρνί να έχει φτάσει σε ηλικία άνω του ενός έτους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, εν τω μεταξύ, έχουν διατηρήσει ένα ανθρώπινο έμβρυο ζωντανό έξω από το σώμα για 13 ημέρες χρησιμοποιώντας ένα μείγμα θρεπτικών ουσιών που μιμούνται τις συνθήκες στη μήτρα. Το έμβρυο επέζησε αρκετές ημέρες περισσότερο από ό, τι παρατηρήθηκε προηγουμένως και η έρευνα σταμάτησε μόνο επειδή πλησίαζε το 14ήμερο νόμιμο όριο για το χρονικό διάστημα που ένα έμβρυο μπορεί να διατηρηθεί σε ένα εργαστήριο. Με άλλα λόγια, η ηθική μας και όχι η τεχνολογία μας είναι πλέον ο περιοριστικός παράγοντας.

Το κλειδί για την επιβίωση μέσω της εξωγένεσης είναι η αναπαραγωγή των συνθηκών της μήτρας. Καθώς οι επιστήμονες γίνονται καλύτεροι σε αυτό, το χάσμα μεταξύ των πιο μεγάλων χρονικών διαστημάτων που ένα έμβρυο μπορεί να επιβιώσει και ο μικρότερος χρόνος που ένα έμβρυο είναι βιώσιμο θα περιοριστεί. Όταν συναντώνται οι δύο χρονικές κλίμακες, θα έχουμε την τεχνολογία για μια πλήρη εξωτερική μήτρα.

Σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να είναι παρόμοιος με τη σημερινή εποχή, η πρόσφατη εφεύρεση μιας εξωτερικής μήτρας γνωστής ως «θήκη για μωρά» αλλάζει την κοινωνία. Για μερικούς, έχει φέρει την ισότητα, την ελευθερία και την επιλογή, ενώ για άλλους οι συνέπειες είναι πολύ πιο τρομακτικές. Αυτός ο κόσμος είναι ίσως μόνο δεκαετίες μακριά από τον δικό μας˙ τι θα συμβεί όταν φτάσει η εκδοχή μας για τη θήκη των μωρών;

Θα υπάρξουν εκπληκτικά ιατρικά οφέλη: θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές των πρόωρων μωρών, να βοηθήσουν τα στείρα ζευγάρια, να δώσουν στους ομοφυλόφιλους και τους τρανς νέες επιλογές γονιμότητας και να επιτρέψουν στους μεγαλύτερους γονείς να αποκτήσουν παιδιά. Θα μπορούσε να προσφέρει ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή εγκυμοσύνη και τον τοκετό και να προσφέρει ένα υγιέστερο περιβάλλον για το έμβρυο, εξαλείφοντας τους κινδύνους από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και παρέχοντας μια ιδανική ισορροπία θρεπτικών ουσιών, θερμοκρασίας, κίνησης και ήχου. Αλλά πώς θέτουμε το όριο μεταξύ της εξασφάλισης της υγιούς ανάπτυξης και των παιδιών που θεωρούνται ως «πιο υγιή»; Ποιος αποφασίζει ποιος τύπος εγκυμοσύνης είναι «καλύτερος» – γυναίκες ή άνδρες; Γιατροί; Θρησκευτικοί ηγέτες; Εργοδότες;

Υπάρχει ο κίνδυνος ο καθένας που πληρώνει για την τεχνολογία πίσω από την εξωγένεση να έχει την εξουσία να αποφασίζει πώς, πότε και για ποιο όφελος χρησιμοποιείται. Θα μπορούσαν να είναι οι κρατικές ή οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που προσπαθούν να αποφύγουν το απρόβλεπτο κόστος του παραδοσιακού τοκετού. Ή θα μπορούσε να γίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα μόνο για τους προνομιούχους, με την παραδοσιακή εγκυμοσύνη να συνδέεται με τη φτώχεια ή με μια συγκεκριμένη τάξη ή φυλή. Τα μωρά που κυοφορούνται εξωτερικά έχουν πλεονεκτήματα έναντι εκείνων που γεννιούνται μέσω του ανθρώπινου σώματος; Ή, αν τεχνητή κύηση αποδειχθεί ότι είναι φθηνότερη από την κανονική εγκυμοσύνη, θα μπορούσε να γίνει μια οικονομική αναγκαιότητα που επιβλήθηκε σε μερικούς;
Αλλά μια εξωτερική μήτρα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια νέα ισότητα στη μητρότητα και, κατά συνέπεια, να αλλάξει τη δομή της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής μας. Δεδομένου του χρόνου, θα μπορούσε να εξαλείψει τις ιεραρχίες των φύλων στην κοινωνία μας. Με δεδομένο περισσότερο χρόνο, θα μπορούσε να εξαλείψει τις διαφορές μεταξύ των φύλων στην κοινωνία μας. Μόλις οι γονικοί ρόλοι είναι ίσοι, δεν θα υπάρξει δικαιολογία για τα συμβούλια ή τα πολιτικά κόμματα που κυριαρχούνται από τα αρσενικά ή για το μεγαλύτερο μέρος της ανυπολόγιστης ανισότητας που βλέπουμε σήμερα.

Τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι ποτέ πιο συγκινησιακά από ό, τι όταν πρόκειται για το δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή. Ενώ η εγκυμοσύνη εμφανίζεται μέσα στο σώμα μιας γυναίκας, οι γυναίκες έχουν τουλάχιστον κάποιο έλεγχο επί αυτής, τουλάχιστον. Αλλά τι συμβαίνει όταν ένα έμβρυο μπορεί να επιβιώσει εξ ολοκλήρου έξω από το σώμα; Πώς θα σταθεί η νομοθεσία μας όταν αρχίσει η βιωσιμότητα κατά τη σύλληψη; Υπάρχουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα που δίνουμε στα έμβρυα έξω από το σώμα (σκεφτείτε τη δυνατότητα συγκομιδής «ανταλλακτικών» από ανεπιθύμητα έμβρυα). Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ακτιβιστών υπέρ της ζωής να υποδεχτούν αυτή τη διαδικασία ως εναλλακτική λύση στην άμβλωση – με τη χειρότερη περίπτωση οι γυναίκες να αναγκάζονται να εξορύσσονται και να κυοφορούν τα έμβρυά τους έξω από το σώμα τους.

Ένα πράγμα που μπορούμε να ξέρουμε είναι σίγουρο ότι η κοινωνία θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από την εξωγένεση. Οι άνθρωποι που αναπτύσσονται εκτός των γυναικείων σωμάτων εγείρουν διάφορους κινδύνους, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να προσφέρουν ελπίδα για νέες μορφές ισότητας και υγειονομικής περίθαλψης – και η συζήτηση ξεκινά μόλις τώρα. Είναι πιθανό ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια τεχνητή μήτρα μέσα σε μια γενιά ή δύο. Πώς θα επιλέξουμε να την χρησιμοποιήσουμε;

ifertility.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Ή ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΠΑΡΟΞΥΣΜΟΣ

Η έμφυλη  βία αποτελεί στις μέρες ένα τεράστιο κοινωνικό φαινόμενο, με τεράστιες   επιπτώσεις, τόσο σε κοινωνικό, οικονομικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Το φαινόμενο  αυτό στις μέρες μας τείνει να πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ οι  επιπτώσεις του φαινομένου αυτού επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα όχι μόνο το άτομο που υφίσταται οποιαδήποτε μορφής βία, αλλά και τον περίγυρο αυτού του ατόμου, όπως οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι.

Εάν και  δεν υπάρχει συγκεκριμένος και νομικά αποδεκτός ορισμός  για την έννοια της έκφυλης βίας,  υπάρχει πληθώρα συμπεριφορών οι οποίες είναι εγκληματικές και στο σύνολό τους συνιστούν διάφορες μορφές βίας.   Η έμφυλη βία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που λαμβάνει  χώρα με διαφορετικές μορφές και ποικίλες συνέπειες. Μπορεί να παρουσιαστεί:

  • με ένα έγκλημα μίσους, στο οποίο η σωματική βία να στοχεύει συγκεκριμένα το φύλο του θύματος, ή
  • ως φαινόμενο ενδοοικογενειακής βίας, στο οποίο να υπάρχουν σκηνές βίας μεταξύ του ζεύγους ή και μεταξύ των γονέων με τα παιδιά τους, που κύρια πηγή εκδήλωσης είναι ο μισογυνισμός και ο μισανδρισμός
  • ως φαινόμενο σεξουαλικής παρενόχλησης, με πολλές εμφανίσεις, ή
  • βία κατά των ανδρών, μέσα στα πλαίσια της οικογένειας ή του έγγαμου βίου, που είναι αποτέλεσμα της βίας που έχει δεχτεί η γυναίκα – σύζυγος, από άνδρες εμπιστοσύνης, όπως ο πατέρας, ο αδελφός ή άλλο μέλος της οικογένειας.

Αναφερόμενη παραπάνω σε δύο σημαντικές έννοιες, οι οποίες σχεδόν περικλείουν το σύνολο των αρνητικών χαρακτηριστικών  – γνωρισμάτων, θα πρέπει να δούμε το βαθύτερο νόημα τους, πως προέκυψαν αυτά και την σημερινή τους ερμηνεία (λανθασμένη ίσως για τους περισσότερους, λόγω άγνοιας περισσότερο)  .

Μισογυνισμός, είναι το μίσος και η δυσαρέσκεια απέναντι στις γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί  με πολυάριθμους τρόπους, μεταξύ των οποίων η σεξουαλική διάκριση, η εχθρότητα, οι αντιλήψεις περί ανδρικής υπεροχής, η υποτίμηση των γυναικών και η βία κατά των γυναικών.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε από την έννοια του σεξισμού, ο οποίος αναφέρεται στην προκατάληψη ή διάκριση σχετικά  με το φύλο ενός ατόμου ( βιολογικό και κοινωνικό ). Η έννοια του σεξισμού  συνδέεται  άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλλων  και μιλάει για την πεποίθηση ότι το ένα φύλο είναι ανώτερο από το άλλο.

Μυσανδρισμός,  είναι το μίσος,  η περιφρόνηση και η προκατάληψη απέναντι στους άνδρες. Ο μισανδρισμός  εκδηλώνεται  με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω φύλλου, της δυσφήμισης και της βίας. Γενικά θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε  ως τον φόβο, το μίσος, τον θυμό και την περιφρόνηση απέναντι στο ανδρικό φύλλο.  Ο μισανδρισμός μπορεί συχνά  να ταυτιστεί, χωρίς να είναι απαραιτήτως ορθό,  με το φαινόμενο του ακραίου φεμινισμού.

Τα ομόφυλα άτομα και οι γυναίκες βιώνουν τη περισσότερη έμφυλη βία, αν και οποιοδήποτε άτομο μπορεί να γίνει ή να είναι θύμα. Η έμφυλη βία είναι απόρροια των άνισων σχέσεων της εξουσίας που πηγάζει μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, και βασίζεται στην κοινωνική ανισότητα που υπάρχει μεταξύ των φύλλων, καθώς επίσης και στα στερεότυπα που αναπαράγονται  με το πέρασμα των χρόνων από γενιά σε γενιά.

Η έμφυλη βία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική, και ψυχική υγεία του ατόμου που την υφίσταται (την βία). Οι άνδρες θεωρώντας τους εαυτούς τους ανώτερα κοινωνικά όντα, από τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες, εμφανίζουν συμπτώματα βίας υποκινούμενα από μισογύνια κίνητρα. Φαινόμενα βίας, που σε μεγάλο ή σε ποιο μικρό βαθμό, θα επηρεάσουν την κοινωνική, συναισθηματική, πνευματική και ψυχική υγεία του θύματος, κάνοντάς το νιώθει ότι έχει χάσει τα πάντα και να μην μπορεί να συμμετέχει με ισότητα και αξιοπρέπεια, σε κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές και εν γένει κάθε είδους δραστηριότητες, δημιουργώντας του λάθος αισθήματα, οίκτου, συμπόνιας και λύπησης.

 

 

 

 

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν φρεσκάδα και καθαριότητα

Όλες θέλουν μαλλιά με άρωμα φρεσκάδας.

Αλλά αν διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας δεν παραμένουν τόσο φρέσκα όσο θα θέλατε, υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να το διορθώσετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με το thelist.com, είναι να επανεκτιμήσετε τη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας. Αν αυτό που κάνετε δεν λειτουργεί προς το παρόν, δοκιμάστε να λούσετε τα μαλλιά σας μια μέρα νωρίτερα από ό,τι συνήθως. Δεν υπάρχει σταθερός κανόνας για το πόσο συχνά πρέπει να λούζεστε, καθώς μαλλιά από μαλλιά διαφέρουν.

Ωστόσο, ένας γενικός κανόνας είναι να λούζετε τα μαλλιά σας κάθε δύο με τρεις ημέρες. Τα πυκνά και κυματιστά ή σγουρά μαλλιά τείνουν να είναι ξηρά, ενώ τα λεπτά μαλλιά μπορεί να είναι πιο λιπαρά, οπότε προσαρμόστε τα ανάλογα με την υφή των μαλλιών σας.

«Δεν υπάρχει γενική σύσταση. Αν έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, τότε χρειάζεται καθημερινό λούσιμο», δήλωσε στο WebMD η δερματολόγος Dr. Carolyn Goh. «Μερικοί άνθρωποι με ξηρά μαλλιά ή σγουρά μαλλιά μπορούν να λούζονται πολύ λιγότερο συχνά χωρίς προβλήματα». Η Goh συνιστά να εξετάζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι τα μαλλιά σας χρειάζονται λούσιμο, όπως «αν τα μαλλιά είναι εμφανώς λιπαρά, το τριχωτό της κεφαλής έχει φαγούρα ή υπάρχει απολέπιση λόγω βρωμιάς».

Χρησιμοποιήστε άρωμα ή λάδι μαλλιών

Μόλις τα μαλλιά σας είναι πεντακάθαρα και περιποιημένα, μπορείτε να αναβαθμίσετε το άρωμά τους χρησιμοποιώντας άρωμα μαλλιών. Ενώ πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το κανονικό μας άρωμα για να ψεκάσουμε στα μαλλιά μας, υπάρχει μια σημαντική διάκριση μεταξύ του κανονικού αρώματος και του αρώματος μαλλιών. Το άρωμα μαλλιών είναι ειδικά φτιαγμένο για τα μαλλιά. Ορισμένα σκευάσματα περιέχουν παράγοντες λάμψης και περιποίησης, έτσι ώστε να βοηθούν στο να μαλακώσουν τα μαλλιά, ενώ παράλληλα μυρίζουν υπέροχα.

Το άρωμα μαλλιών είναι λιγότερο συμπυκνωμένο από το κανονικό άρωμα, οπότε δεν έχει τόσο έντονη μυρωδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα ακόμη πλεονέκτημα από τη χρήση αρώματος για τα μαλλιά. Δεδομένου ότι είναι λιγότερο συμπυκνωμένο, είναι πιο προσιτό από το κανονικό άρωμα.

Μια άλλη επιλογή για να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν φρεσκάδα είναι η χρήση αρωματικού λαδιού μαλλιών. Αν και αρχικά μπορεί να αγοράσετε το λάδι για να αποκαταστήσετε και να επισκευάσετε τα ξηρά μαλλιά, επιλέγοντας ένα γλυκό αρωματικό άρωμα μπορείτε να κάνετε τα μαλλιά σας να μυρίζουν καθαρά και ενδεχομένως ακόμη και σαγηνευτικά. Για πρόσθετο όφελος, προσθέστε μερικά αιθέρια έλαια στο μείγμα για να προκαλέσετε ηρεμία και να μειώσετε το άγχος.

Καθαρίστε και αρωματίστε τα εργαλεία styling

Αν και μπορεί να λούζετε και να περιποιείστε τα μαλλιά σας τακτικά, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι οτιδήποτε αγγίζει τα μαλλιά σας, πρέπει, επίσης, να καθαρίζεται τακτικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις βούρτσες μαλλιών, επειδή όταν τα μαλλιά συσσωρεύονται, μπορούν να παγιδεύσουν οσμές που στη συνέχεια μπορούν να «λερώσουν» και πάλι τα μαλλιά σας κάθε φορά που τις χρησιμοποιείτε.

Οι βούρτσες μαλλιών μπορούν να συγκρατήσουν πολλά ανεπιθύμητα σωματίδια, τα οποία μπορούν όχι μόνο να οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή αλλά και να προκαλέσουν συσσώρευση βακτηρίων και μυκήτων. «Η βούρτσα των μαλλιών σας συγκεντρώνει κάτι περισσότερο από παγιδευμένες τρίχες», δήλωσε στο Reader’s Digest ο τριχολόγος William Gaunitz.

Το πλύσιμό τους μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Απλώς αφαιρέστε τις τρίχες των μαλλιών σας που έχουν κολλήσει στις τρίχες της βούρτσας και, στη συνέχεια, μουλιάστε τη βούρτσα σε ζεστό σαπουνόνερο. Τρίψτε ανάμεσα στις τρίχες και αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα. Για πρόσθετη τόνωση, ψεκάστε λίγο άρωμα μαλλιών σε μια καθαρή βούρτσα. Αν την έχετε πάνω από ένα χρόνο, ίσως χρειαστεί να πετάξετε τη βούρτσα σας και να την αντικαταστήσετε με μια καινούργια.

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι καλύτερες θεραπείες προσώπου ανάλογα με την ηλικία σας

Οι θεραπείες προσώπου είναι μη επεμβατικές θεραπείες της επιδερμίδας που έχουν ως στόχο να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά και να βελτιώσουν συνολικά την υγεία του δέρματος.

«Η θεραπεία προσώπου είναι σαν ένα μεγάλο ποτήρι νερό για το δέρμα σας», λέει η αισθητικός Amanda Kanaan. «Μετά τη θεραπεία, το δέρμα σας θα δείχνει υγιές, ενυδατωμένο και λαμπερό».

Ακόμη και όσες έχουν καθαρό δέρμα μπορούν να επωφεληθούν από τέτοιες θεραπείες, κυρίως γιατί το καθαρό δέρμα δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως με το υγιές δέρμα. Οι θεραπείες προσώπου επιτρέπουν τη διαρκή απολέπιση της επιδερμίδας και αφήνουν να αναδυθεί νέο δέρμα επιτυγχάνοντας:

  • συρρίκνωση των πόρων
  • μείωση της έκκρισης σμήγματος
  • μείωση των χρωστικών κηλίδων
  • εξισορρόπηση του PH

«Οι θεραπείες προσώπου βοηθούν ακόμα στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Η καλή κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων και την αναγέννηση των κυττάρων που είναι εξαιρετικά σημαντική για την παραγωγή κολλαγόνου», εξηγεί η Kanaan.

Ποια όμως είναι η καταλληλότερη θεραπεία; Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες και παρακάτω αναλύουμε τις καταλληλότερες επιλογές για τα 20, τα 30, τα 40 και τα 50+.

Για εσάς που είστε 20+ ετών

«Οι επιλογές στις θεραπείες για περιποίηση προσώπου και φροντίδα της επιδερμίδας όταν είστε 20 ετών, πρέπει να είναι προληπτικές και να έχουν ως στόχο τη βελτίωση της υγείας της επιδερμίδας σας και την αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου και ελαστίνης», λέει η Dr Thuha Jabbar, γιατρός που ασχολείται με τις αισθητικές επεμβάσεις.

«Τα Hydrafacials είναι μια εξαιρετική, μη επεμβατική θεραπεία που καθαρίζει σε βάθος το δέρμα, το φωτίζει και μειώνει τις λεπτές ρυτίδες. Τα χημικά πίλινγκ και άλλες μη επεμβατικές θεραπείες προσώπου είναι επίσης καλές λύσεις για τη βελτίωση της όψης του δέρματος», αναφέρει η ίδια. Τα Hydrafacials συνδυάζουν καθαρισμό, απολέπιση, ενυδάτωση και αντιοξειδωτική προστασία, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τους ρύπους, ενώ ταυτόχρονα εκχυλίζονται ενυδατικοί οροί στο δέρμα.

Η γιατρός Sophie Shotter είναι επίσης οπαδός των Hydrafacials και υποστηρίζει ότι μπορούν «να βοηθήσουν στον βαθύ καθαρισμό του δέρματος. Η θεραπεία προσώπου με LED (φωτοθεραπεία προσώπου) είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Πολλοί facialists συνδυάζουν τις τεχνικές για καλύτερα αποτελέσματα».

Η δερματολόγος Radmila Lukian συνιστά τη μικροδερμοαπόξεση, μια θεραπεία κατά την οποία χρησιμοποιούνται λεπτοί κρύσταλλοι για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Λέει ότι είναι «η τέλεια θεραπεία για να λάμψει το θαμπό δέρμα και να μειωθεί η μελάγχρωση. Είναι ιδανική για νέους ενήλικες».

Για εσάς που είστε 30+ ετών

Στα 30 σας είναι η στιγμή που η δρ Shotter συνιστά «να αρχίσετε να σκέφτεστε να ανεβάσετε το επίπεδο στην περιποίηση της επιδερμίδας σας». Προτείνει θεραπείες προσώπου που περιλαμβάνουν το microneedling – μια διαδικασία κατά την οποία μικρές βελόνες τρυπούν το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας. Σε αυτή την ηλικία «αρχίζουμε να παρατηρούμε τις πρώτες ρυτίδες, καθώς τότε ξεκινά η μείωση του κολλαγόνου. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις στην υφή του δέρματος», λέει η Shotter.

Η Dr Lukian συνιστά μια θεραπεία προσώπου που συνδυάζει τη δερμοαπόξεση με διαμάντι η οποία, όπως λέει, μπορεί να βοηθήσει «στη βελτίωση της όψης του δέρματος».

Για εσάς που είστε 40+ ετών

Για τη δεκαετία των 40, η Dr Lukian προτείνει τη φωτοθεραπεία LED και την ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ, καθώς «γίνεται πιο σημαντική η μείωση των ρυτίδων, η αύξηση του κολλαγόνου και η βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος». Η ίδια προσθέτει: «Η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί στοχευμένη ενέργεια λέιζερ για να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου – για πιο υγιές και νεανικό δέρμα».

Από πλευράς της, η Dr Jabbar προσθέτει: «Τα 40 σας είναι μια εξαιρετική στιγμή για να δοκιμάσετε θεραπείες με λέιζερ, για να μειώσετε την ορατότητα των ρυτίδων και να ενισχύσετε την υγεία και την όψη του προσώπου σας. Από τις θεραπείες ανάπλασης του δέρματος με λέιζερ μέχρι τις θεραπείες προσώπου με έντονο παλμικό φως, που μειώνουν την υπερμελάγχρωση και τις πανάδες από τον ήλιο, το λέιζερ είναι μια ευέλικτη και μη επεμβατική επιλογή που μπορεί να επαναφέρει τη νεανική λάμψη στο δέρμα σας».

Για εσάς που είστε 50+ ετών και πάνω

«Από τα 50 και μετά, παραμείνετε επικεντρωμένες στην ενίσχυση του κολλαγόνου με παρόμοιες προσεγγίσεις με τις σαραντάρες», λέει η Dr Shotter. «Ωστόσο στα 50 μας συχνά αρχίζουμε να παρατηρούμε πιο πολλά ορατά σημάδια γήρανσης, όπως μελάγχρωση και ρυτίδες. Η χρήση βαθύτερων χημικών peelings ή τεχνικών με λέιζερ, αξίζουν τον κόπο για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en