Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Γερμανοί… ξανάρχονται και σαρώνουν τα Ελληνικά “ασημικά”

Μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε να έχει κάνει χιλιάδες δηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες λίγο έως πολύ περιγράφουν την Ελλάδα ως μια χώρα υπό καθεστώς χρεοκοπίας, όμως την ίδια ώρα, πολλά από τα ελληνικά «ασημικά» που βγαίνουν στο… σφυρί, γίνονται κτήμα γερμανικών επιχειρήσεων.

Μετά την ναυαρχίδα του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, τον ΟΤΕ, που πέρασε στα χέρια Deutche Telecom και μάλιστα πολύ σύντομα η γερμανική εταιρία αναμένεται να πάρει ακόμη ένα 5% του Οργανισμού που πέρασε πρόσφατα στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, πριν λίγες μέρες και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης πέρασε στον έλεγχο της γερμανικής «Deutsche Invest Equity Partners GmbH».

Πολύ πρόσφατα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια πέρασαν στον έλεγχο μιας γερμανικής εταιρίας της Fraport A.G. , ενώ για την απόκτηση της ΕΛΒΟ, (σ.σ στις 15 Μαΐου λήγει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προφορών) σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από τις γερμανικές Krauss-Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall AG. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το ελληνογερμανικό επιμελητήριο εκτιμούσε ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει στη χώρα μας το γερμανικό επιχειρείν θα προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ κατά την επόμενη τριετία.

Ωστόσο αν κρίνουμε από τον οργασμό επενδύσεων των τελευταίων μηνών μάλλον το ποσό θα πρέπει να θεωρείται χαμηλό. Μόνο το επενδυτικό πλάνο της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport – Slentel, αξίας 1,2 δισ. ευρώ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων και 330 εκατ. ευρώ για τις αναβαθμίσεις των σχετικών εγκαταστάσεων, καθώς και αυτό του ΟΤΕ που σε βάθος τριετίας θα φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ με κύρια έμφαση τα δίκτυα νέας γενιάς, ανεβάζουν τον πήχη των μελλοντικών γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα στα 2,8 δισ. ευρώ.

Σωρευτικά, οι γερμανικές επενδύσεις στη χώρα έχουν ήδη φθάσει τα 21 δισ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το 20% των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Βάσει στοιχείων που συγκέντρωσε από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα και επεξεργάσθηκε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται 121 μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τους 29.000 εργαζόμενους, συγκεντρώνοντας, σε σύνολο, ένα τζίρο της τάξης των 7,3 δισ. ευρώ.

Η λίστα με τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Γερμανίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Deutsche Telekom – βασικό μέτοχο του ΟΤΕ, τη Siemens, την Boehringer Ingelheim, τη Robert Bosch, την Allianz, τη Media Markt, τη LIDL, εταιρείες οι οποίες συνέχισαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ύφεσης να επενδύουν στη χώρα και θα επιμένουν ανάλογα τα επόμενα χρόνια.

fpress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι του νοικοκυριού | Για δύο εβδομάδες δεν ανανεώθηκαν οι τιμές στο e-katanalotis

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες οι τιμές για το καλάθι του νοικοκυριού δεν είχαν επικαιροποιηθεί στην πλατφόρμα e-katanalotis. Παρόλο που υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαφήμιζε την πλατφόρμα ως ένα εργαλείο, που θα επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν τις τιμές προκειμένου να επιλέξουν τα φθηνότερα προϊόντα

Οι τιμές είχαν να επικαιροποιηθούν από τις 3 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να ανεβαίνουν  κάθε Τετάρτη στις 09.00 το πρωί.

«Μεριμνά το υπουργείο για την ψυχική μας υγεία;»

Το ζήτημα έθιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος στο OPEN και στο Ώρα Ελλάδος. «Μήπως πάγωσε η χρηματοδότηση στην εταιρεία που ανεβάζει τις τιμές στην πλατφόρμα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε με πικρό χιούμορ «μήπως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μεριμνά για την ψυχική μας υγεία, γιατί αν δούμε τις νέες τιμές θα πάθουμε… ντουβρουτζά;».

Τελικά, μετά από λίγο το ζήτημα επιλύθηκε και πλέον οι καταναλωτές μπαίνοντας στην πλατφόρμα μπορούν να δουν τις τιμές για 17-23 Απριλίου. 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες | Πώς θα αμφισβητήσετε το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα – Όλη η διαδικασία

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύθμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024).

Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • την προθεσμία υποβολής της αίτησης αμφισβήτησης του τεκμηρίου για αντικειμενικούς λόγους (παρ. 3, αρ. 28Α, ΚΦΕ),
  • τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά,
    τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και την προθεσμία υποβολής αίτησης για τη διενέργεια ελέγχου (αρ. 23 ΚΦΔ),
  • τον χρόνο διενέργειας ελέγχου (παρ. 4, αρ. 28Α ΚΦΕ).

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myAADE, να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης. Ανάλογα με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου

Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους

Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

Ειδικότερα, οι αντικειμενικοί λόγοι και τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αδυναμία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τα ακόλουθα:

Αντικειμενικός Λόγος Συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά
Στρατιωτική θητεία Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή βεβαίωση της Μονάδας που υπηρετεί
Φυλάκιση Αποφυλακιστήριο από το κατάστημα κράτησης ή Πιστοποιητικό κράτησης
Νοσηλεία Βεβαίωση νοσηλείας
Εγκυμοσύνη Βεβαίωση κυοφορίας ΗΔΙΚΑ / δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική
  • Ανατροφή τέκνου δώδεκα (12) μήνες μετά: τον τοκετό, ή την τεκνοθεσία, ή την αναδοχή τέκνου
  • Πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης
  • Δικαστική απόφαση και πιστοποιητικό τελεσιδικίας ή αποδεικτικό /έκθεσης επίδοσης της απόφασης στον αρμόδιο Εισαγγελέα και πιστοποιητικό περί μη άσκησης ενδίκων μέσων
  • Πράξη τοποθέτησης σε ανάδοχη οικογένεια και Βεβαίωση καταχώρισης του ανηλίκου στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων ή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών ή στο Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων
  • Φυσικές καταστροφές
  • Απόφαση/Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα για τον χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως πληγείσας
  • ή απόφαση/πράξη του αρμοδίου οργάνου με την οποία παρέχεται κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία ως πρώτη αρωγή ή επιχορήγηση, ή προκαταβολή επιχορήγησης (ν.4797/2021 (Α΄ 66))
  • Η συνολική ή μερική αδυναμία άσκησης της δραστηριότητας διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα (ημέρες) ισχύει η κήρυξη με την απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 και 30 του ν. 4662/2020 (Α΄27), της περιοχής που, κατά περίπτωση, εδρεύει ή έχει εγκατάσταση η επιχείρηση, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
  • Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός
  • Απόφαση της δημόσιας αρχής με την οποία ανακλήθηκε η άδεια
  • Απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Απόφαση της δημόσιας αρχής με την οποία επιβάλλεται η απαγόρευση
  • Άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας (πχ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ατύχημα φορολογούμενου ή τέκνου του για το οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία) Ιατρική γνωμάτευση από νοσοκομείο ή κλινική

Για περισσότερες διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ από τις 22 Απριλίου το «καλάθι του νονού»

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το παρατηρητήριο τιμών παιδικών παιχνιδιών, «το καλάθι των νονών».

Με την τροπολογία, οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών στο καταναλωτικό κοινό, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων παιδικών παιχνιδιών («καλάθι των νονών»), από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024.

Οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι των νονών», εφόσον διαθέτουν προϊόντα αυτής της κατηγορίας, και το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με λίστες, φυλλάδια και, υποχρεωτικά, με ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.

Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι των νονών» μπορούν να αποστέλλουν και άλλες επιχειρήσεις πέραν των υπόχρεων που προαναφέρονται. Εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεες τήρησης των διατάξεων της εν λόγω τροπολογίας.

Με την ίδια τροπολογία και με άλλες διατάξεις που έχουν περιληφθεί σε αυτή:

-Εξασφαλίζεται ότι οι ενισχύσεις που δίνονται, βάσει των καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), καταβάλλονται στους δικαιούχους στο ακέραιο.

-Αποφάσεις επιτροπών για τον καθορισμό αιγιαλών και παραλιών, οι οποίες είχαν ληφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 5092/2024, μπορούν να εγκρίνονται από τον γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να δημοσιεύονται, για να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη της διαδικασίας υπό τις νέες επιτροπές.

-Επιταχύνεται η διαδικασία μετεγκατάστασης της ΕΑΣ. Α.Ε. από τον χώρο, στον οποίο θα δημιουργηθεί το κυβερνητικό πάρκο Ανδρέας Λεντάκης. Προς το σκοπό αυτό, παρέχεται η δυνατότητα για πώληση ή διάθεση με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο των κινητών πραγμάτων ΕΑΣ Α.Ε. που βρίσκονται στο χώρο. Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος Θα καταστεί σύντομα διαθέσιμος για έναρξη των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.

-Επεκτείνονται για το έτος 2024 οι ρυθμίσεις περί απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων των δικαιωμάτων ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το υφιστάμενο ευνοϊκό καθεστώς για τα ακίνητα αυτά και εξυπηρετείται καλύτερα ο σκοπός τους, χωρίς την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en