Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ν. Αγγελίδης | Η Ροδόπη συμβάλει με το εκπληκτικό ποσοστό του 0% στο τουριστικό προϊόν!

Παρουσίαση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης χρηματοδοτικών εργαλείων για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΠ ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ – Οικονομική Συμβουλευτική ΑΜΘ (ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ), Εταίρος του  Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. και αρμόδια για την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνει, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης του ΕΠΑνΕΚ «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Βασ. Γεωργίου 2Β, Κομοτηνή. 

Αυτό αποτελεί ένα αρκετά δυσνόητο δελτίου τύπου, το οποίο όμως αφορά ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μια δέσμη εργαλείων, που δυνητικά θα μπορούσαν να τονώσουν την τοπική μας οικονομία. 

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Νίκος Αγγελίδης φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, εξηγώντας με απλά λόγια το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τις δυνατότητες που προσφέρει.

«Είναι αυτό που γνωρίζει ο κόσμος σαν ΕΣΠΑ – είναι χρηματοδοτούμενα προγράμματα για μικρά τουριστικά καταλύματα, ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί αλλά δεν έχουν αναπτύξει καμιά οικονομική δραστηριότητα μέχρι στιγμής. Στην περιφέρειά μας η Ροδόπη υπολείπεται σε τουριστικό προϊόν ακόμα και των γειτονικών μας νομών. Σε μια πρόσφατη έρευνα που είχαμε κάνει στο τουριστικό προϊόν Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που είναι ήδη χαμηλό, η Ροδόπη συμβάλει με το εκπληκτικό ποσοστό του 0%.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο τουρισμός είναι υποδομές και γι’ αυτό φωνάζουμε ότι οι υποδομές είναι αυτές που από μόνες τους δημιουργούν τουριστικό προϊόν, ωστόσο πρέπει να κινηθούμε και εμείς στον τομέα των μικρών επιχειρήσεων για να δημιουργήσουμε την πρώτη κινητικότητα και με τις υποδομές αυτές να έρθουν και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Το τουριστικό προϊόν είναι αυτό που μπορεί να σχεδιαστεί βραχυπρόθεσμα και μπορεί να φέρει έσοδα, δεν ανήκει στον μακροχρόνιο σχεδιασμό ανήκει στον άμεσο», λέει χαρακτηριστικά ο κος Αγγελίδης και εξηγεί το γενικό πλαίσιο του προγράμματος: «Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει επιχορήγηση της τάξης του 45% και με κάποιες προϋποθέσεις μέχρι 50%. Είναι για μικρά προγράμματα με προϋπολογισμό από 25 μέχρι 400χιλιάδες ευρώ. Είναι 120 εκατομμύρια για όλη την χώρα αλλά το καινούριο σύστημα που χρησιμοποιείται από το υπουργείο είναι ότι όταν αυτά καλυφθούν τότε δίνονται και άλλα χρήματα όπως γινόταν παλιά. Ακολουθεί το υπουργείο μια άλλη πολιτική πια, δεν δίνει όλο το ποσό αλλά βλέπει ποια γεμίζουν και κατόπιν μεγαλώνει τον προϋπολογισμό. Να μην φοβούνται οι δικαιούχοι ότι τα 120εκατομμύρια είναι λίγα για όλη την χώρα πιστεύουμε ότι θα προστεθούν κι άλλα». 

Αναπτυξιακό όχημα ο τουρισμός 
Ο κος Αγγελίδης υποστηρίζει την άποψη ότι ο τουρισμός είναι ένα εργαλείο που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ροδόπη αν θέλει να εκκινήσει μία αναπτυξιακή πορεία. Σημειώνει μάλιστα ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ, σε σχέση με το παρελθόν και αιχμή του δόρατος αυτών των αλλαγών είναι ο κάθετος άξονας Νυμφαία – Μακάζα, ο οποίος «φέρνει» στη Ροδόπη ένα εκατομμύριο διερχόμενους τουρίστες ετησίως, από τους οποίους όμως κανείς δεν μένει στην περιοχή γιατί η περιοχή δεν μπορεί να τους κρατήσει. 

«Παρόλο που έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αφαίμαξη όσον αφορά την αγορά προϊόντων από την γειτονική Βουλγαρία και αυτό είναι ένα κόστος, θα μπορούσαμε να το αντισταθμίσουμε με το τουριστικό προϊόν που στην χώρα μας υπερτερεί και υπάρχει και η δίψα στην γειτονική χώρα για την ‘άσπρη θάλασσα’ (= Αιγαίο Πέλαγος). Αυτός ο δρόμος (εν. ο κάθετος άξονας) ανοίχτηκε για να κατεβάζει 200χιλιάδες κόσμο και σήμερα κατεβάζει ένα εκατομμύριο από την Βουλγαρία κάθε χρόνο και από τις γειτονικές χώρες την Ρουμανία, την Μολδαβία, την Ρωσία κ.α. Σκεφτείτε ότι η Κομοτηνή είναι η πρώτη πόλη που συναντά ένα εκατομμύριο κόσμος που μπαίνει μέσα σε μια χώρα και από αυτό το ένα εκατομμύριο η Κομοτηνή δεν εισπράττει τίποτα.

Πρέπει να αναπτυχθεί ένα αφήγημα τουριστικό για να μπορέσουμε να φέρουμε τον κόσμο αυτόν και στην Κομοτηνή και στην γύρω περιοχή, στα τουριστικά της τμήματα για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε την όποια αφαίμαξη έχουμε από την αγορά προϊόντων από την γειτονική Βουλγαρία» λέει χαρακτηριστικά και καλεί τον κόσμο να παρακολουθήσει την αποψινή εκδήλωση καθώς εκεί μπορούν να λυθούν πολλές απορίες και να γίνει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση. 

Πάντως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: site: www.antagonistikotita.gr και www.espa.gr

xronos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en