Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Νίκος Παναγιωτόπουλος | Ερωτήσεις στη Βουλή για την καταβολή ενίσχυσης στους Παραγωγούς και την προμήθεια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής Ν. Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού προμήθειας ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προχωρήσει τις διαδικασίες και το 2014 ο διαγωνισμός προμήθειας 167 ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων ήταν στο τελικό στάδιο. Γραφειοκρατικές διαδικασίες και πολιτικές σκοπιμότητες είναι οι αιτίες που ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί και κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά τα χρήματα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ αν δεν γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες. Με τη σχετική ερώτηση, καλείται ο Υπουργός Υγείας να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού.

Η ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε με αφορμή το γεγονός ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν στο σύνολό τους, έως τώρα, πληρωθεί το 50% της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα πληρωθούν το 70% της ενιαίας ενίσχυσης εντός του Νοεμβρίου, τη στιγμή που καθώς φαίνεται δεν έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια ώστε να ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα, να δοθεί χρόνος για ενστάσεις και να προχωρήσουν οι πληρωμές. Με την ερώτηση, καλείται ο Υπουργός να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και να προσδιορίσει το χρόνο εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης αγροτών και κτηνοτρόφων.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Στον αέρα» η έγκαιρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς

Κύριε Υπουργέ,

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οι 700.000 περίπου Έλληνες παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δεν πληρώνονται μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω της αδυναμίας της Κυβέρνησης εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Όπως επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ για τα ελληνικά δεδομένα, φαίνεται ότι δεν θα ανακοινωθούν τα οριστικά δικαιώματα στην ώρα τους, μέχρι το τέλος του έτους.

Εσείς ο ίδιος, κ. Υπουργέ, ανακοινώσατε επί λέξει ότι “Τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα, ενώ στόχος μας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή μέσα στον Νοέμβριο προκαταβολής ύψους έως 70%.”, κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί επ’ ουδενί δική σας «γαλαντόμα» παροχή, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται μετέωροι και να στερούνται – άδικα και παράλογα – εισοδήματα, άκρως απαραίτητα για την επιβίωση των οικογενειών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.

Ως εκ τούτου, και επειδή όπως ήδη διαφαίνεται, το Υπουργείο δεν θα προλάβει να έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια και έτσι ούτε να ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα μέσα στο 2015, παρά το γεγονός ότι εσείς ο ίδιος δεσμευόσασταν ότι τα οριστικά σχέδια βόσκησης – αναγκαία για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης – θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

  1. Πότε επιτέλους σκοπεύει το Υπουργείο να πληρώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς και πόση θα είναι αυτή τελικά, 50% ή 70%;
  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Θα προλάβει τελικά το στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους ολοκληρώσει ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στο Νοέμβριο του 2015, όπως εσείς ανακοινώσατε;
  2. Πότε θα εξοφληθεί η ενιαία ενίσχυση καθώς παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο;

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Από το 2007 αποτελεί πάγιο αίτημα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του στόλου του, με νέα και πλήρως εξοπλισμένα οχήματα.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2007, ματαιώθηκε το 2009 και επαναπροκηρύχθηκε το 2012, είναι αυτός που τρέχει μέχρι και τώρα. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αφορά 167 ασθενοφόρα και 19 κινητές μονάδες, ένα σύνολο δηλαδή 186 οχημάτων. Από αυτά τα 186 οχήματα, για τα 90 ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα υπόλοιπα 96, μιας και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διενεργείται μέσω περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εάν δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, τα προϋπολογισμένα χρήματα θα χαθούν οριστικά και το σύστημα υγείας της χώρας θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Το ΕΚΑΒ Αττικής για παράδειγμα σήμερα διαθέτει  130 οχήματα, τα μισά από τα οποία  είναι ακινητοποιημένα λόγω μηχανικών βλαβών και  τα υπόλοιπα είναι   δεκαπενταετίας, με πολλά προβλήματα και με πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα το καθένα. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και πολλές φορές πέρα και από τα προβλεπόμενα. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου λοιπόν, είναι πιο αναγκαίος από ποτέ αλλιώς το ΕΚΑΒ κινδυνεύει να οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Το 2014 η Κυβέρνηση της ΝΔ, έτρεξε γρήγορα τον διαγωνισμό, φτάνοντάς τον, σε τελικό στάδιο. Όπως επίσης είχε προϋπολογίσει και 15 εκατ. Ευρώ για έξοδα κίνησης και ζημιών, από τα οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διέθεσε μόνο τα μισά.

Τώρα οφείλετε, να υπερκεράσετε τις όποιες ενστάσεις και να ολοκληρώσετε εγκαίρως τον πολύ σημαντικό διαγωνισμό για την χώρα. 

Κατόπιν όλων αυτών,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ

  1. Προτίθεστε να ολοκληρώσετε τον διαγωνισμό προμηθειών των 96 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, ως το τέλος του χρόνου, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία εκσυγχρονισμού του στόλου και ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;
  2. Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο συγκεκριμένος διαγωνισμός;
  3. Προτίθεστε να καλέσετε σε ενημέρωση την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής;

Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου, έχετε προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να υπάρξει παράταση του προγράμματος και να μην χαθούν τα χρήματα;

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σύσκεψη των Αγροτών και Κτηνοτρόφων της ΑΜΘ στην Χρυσούπολη

Πραγματοποιηθηκε στην Χρυσουπολη του Δημου Νεστου μια πρωτη συσκεψη αγροτων και κτηνοτροφων απο ολη την Περιφερεια ΑΜΘ ετσι ωστε να παρθουν αποφασεις σχετικα με τα προβληματα των αγροτων.

Αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι απο τους Νομούς Δραμας, Ξανθης Ροδοπης και φυσικα Καβαλας δινουν το παρων.

Μεταξυ αλλων αναφερθηκε και η συσταση ομοσπονδιας για διεκδικηση συμφεροντων ολων των αγροτων και κτηνοτροφων.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μαζικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες στις Σέρρες

Την αγωνία τους αναφορικά το μέλλον του επαγγέλματος τους όπως επίσης και με τον πρωτογενή τομέα εξέφρασαν δεκάδες αγρότες οι οποίοι πήραν μέρος στη γενική συνέλευση του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης (9/1) στο Επιμελητήριο Σερρών.

Αφού ολοκληρώθηκε η δίωρη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων οι αγρότες αποφάσισαν να εκδώσουν ψήφισμα και να ζητήσουν συνάντηση με τους βουλευτές του Νομού, τον αντιπεριφερειάρχη και αν είναι δυνατόν και με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να ξεκινήσουν δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Όπως τόνισαν στόχος είναι να βγάλουν αρχικά τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ώστε να μετρηθούν όπως είπαν και στη συνέχεια σε συνεννόηση με αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις εκεί που θα αποφασίσουν και κυρίως στη Θεσσαλονίκη έξω από το κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης.

«Φτάνει ο διχασμός και ο εμπαιγμός»

Οι αγρότες παράλληλα τόνισαν ότι για να έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι μαζικές και δυναμικές και το σημαντικότερο στις Σέρρες να υπάρξει συσπείρωση και ενότητα. «Φτάνει ο διχασμός και ο εμπαιγμός. Το πρόβλημα είναι ένα και το μέτωπο είναι ένα, άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε όλοι μαζί» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Η αίθουσα «Γεώργιος Χριστίδης» του Επιμελητηρίου ήταν κατάμεστη από αγρότες οι οποίοι μίλησαν για τα πολλά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Στα ήδη υπάρχοντα, που είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, το ενεργειακό, το κόστος γης με μεγάλα ενοίκια ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η νέα ΚΑΠ.

«Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά η συνέλευση. Μεγάλη μαζικότητα. Έκδηλη η αγωνία του κόσμου καθώς και η απογοήτευση. Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, τόνισα ένα πράγμα, ότι ίσως, από τότε που εγώ γνωρίζω τον εαυτό μου ως ενεργό αγρότη σε έναν Νομό όπως ο δικός μας, περνάμε την πιο κρίσιμη στιγμή και καμπή στην αγροτική παραγωγή και την επιβίωση του αγροτικού κόσμου» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής.

Ο κ. Παναγής μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό κόσμο με τη νέα ΚΑΠ:

«Με τα νέα δεδομένα, όπως έχουν προκύψει αυτά μετά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μιλάμε ότι το ταξίδι είναι χωρίς γυρισμό. Τα λέγαμε πέρυσι και κάποιοι μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Φέτος, λοιπόν, με τις πληρωμές που έχουν γίνει, μόνο τα ευτράπελα της κακοδιαχείρησης από την μεριά του οργανισμού πληρωμών που είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κι αυτό το ξεπερνώ γιατί τα ζητήματα είναι πολύ πιο φλέγοντα, θα αλλάξει η διοίκηση. Όλος ο κόσμος το έχει κατανοήσει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ένας δυναμικός Νομός, ένας πλούσιος Νομός με δυναμικές καλλιέργειες τελειώνει. Θα γίνει μια διαπραγμάτευση άμεσα με τον Υπουργό, με πρώτο αίτημα την επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει ούτε παρών, ούτε μέλλον».

Για το αν θα δούμε τρακτέρ στους δρόμους ο κ. Παναγής είπε:

«Θεωρώ ότι θα τα δούμε. Δεν ξέρω αν θα τα δούμε με την ίδια μορφή, δεν ξέρω αν θα τα δούμε με τον ίδιο τρόπο που γινόταν κατά καιρούς, αλλά να είστε σίγουροι όπως ανέφερα, μιας και κατανοούμε τη σοβαρότητα του προβλήματος, που είναι θέμα καθαρά επιβίωσης, χρειάζεται στόχευση και μαζικότητα. Αυτό θα είναι το μυστικό της επιτυχίας, γιατί να ξέρετε, αύριο δεν υπάρχει και νομίζω ότι το κατάλαβαν όλοι εδώ».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυξημένες κατά 50% αποζημιώσεις για ζώα που υποδεικνύονται προς σφαγή ζητούν οι κτηνοτρόφοι ΑΜΘ

Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας ΑΜΘ :

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, για να σας επισημάνουμε την ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογή της αξίας αποζημίωσης των ζώων, τα οποία ο κτηνοτρόφος υποχρεώνεται να οδηγήσει προς σφαγή ή καταστροφή, μετά από απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Η λήψη σχετικών αποφάσεων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, που φτάνουν μέχρι και την παραπάνω διαδικασία, είναι πολύ σημαντική για την κτηνοτροφία, αφού προστατεύει το υγιές ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας από απώλειες λόγω ζωονόσων, αλλά και τους  πολίτες  καταναλωτές από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων.

Ταυτόχρονα αυτές οι αποζημιώσεις θα πρέπει να είναι οικονομικά δίκαιες και να καταβάλλονται το συντομότερο δυνατό. 

Οι αξίες των ζώων που περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική τους αξία, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίσταται ο εκάστοτε κτηνοτρόφος, από τη μερική ή ολική υποχρεωτική απώλεια του ζωικού του κεφαλαίου, να μετατρέπεται σε μη αναστρέψιμη.

Η σημερινή χαμηλή αξία αποζημίωσης, κάνει αδύνατη την ισάξια αντικατάσταση και αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.

Η τεράστια αύξηση του κόστους εκτροφής και η αύξηση της αξίας του κρέατος, κάνουν υποχρεωτική την αύξηση αποζημίωσης των ζώων.

Δε συζητάμε φυσικά για την απώλεια εισοδήματος των κτηνοτρόφων από τα μέτρα εξυγίανσης, γιατί είμαστε ρεαλιστές και ζούμε στην Ελλάδα!

Για να συνεχιστεί όμως η αρμονική συνεργασία, με τις αποδεκατισμένες από επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό κτηνιατρικές υπηρεσίες, πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και με αναδρομική ισχύ σε συμπληρωματική ΚΥΑ, με νέες αυξημένες κατά 50% τουλάχιστον αποζημιώσεις.

Θεωρούμε απίθανη την περίπτωση να μην αντιληφθείτε εσείς, οι σύμβουλοί σας και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ, το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία της πατρίδας μας, από την έλλειψη επικαιροποίησης των αποζημιώσεων στα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Αν όμως η παραπάνω απίθανη περίπτωση ισχύει, θα σας υπενθυμίσουμε τη γνωστή  ξενόφερτη έκφραση που χρησιμοποιούμε συχνά στα χωριά μας, ”NO MONEY, NO HONEY” κ. Υπουργέ και ο νοών, νοείτω. 

 

Με εκτίμηση

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ

 

Πίνακας Αποδεκτών 

Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ

Περιφερειάρχης  ΑΜ-Θ κ. Χ. Μέτιος 

Βουλευτές ΑΜΘ 

ΜΜΕ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en