Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μ. Τζελέπης | Κινδυνεύουν να χάσουν την ένταξή τους στο Μέτρο 6.1 πολλοί εν δυνάμει νέοι αγρότες

Κινδυνεύουν να χάσουν την ένταξή τους στο Μέτρο 6.1 πολλοί εν δυνάμει νέοι αγρότες τονίζει ο Υπεύθυνος ΚΤΕ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης τονίζει με την υπ’ αριθμόν Α.Π.:3105/2-2-2017 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, «τους κινδύνους της μη ένταξης πολλών εν δυνάμει νέων αγροτών στο  Μέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»».

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο κ. Τζελέπης στην Ερώτησή του: «Το Μέτρο 6.1 του Π.Α.Α 2014-2020 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», το οποίο υλοποιείται αυτές τις μέρες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωρίζει, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, μεγάλη ανταπόκριση. Οι οικονομικές ενισχύσεις που παρέχει το πρόγραμμα αυτό σε συνδυασμό με την ισχυρή κατάρτιση αποτελούν κίνητρο και επαγγελματική διέξοδο εν μέσω κρίσης για πολλούς νέους ανθρώπους, ώστε να αποφασίσουν να ασχοληθούν με την γεωργία ως επαγγελματίες, όπως  επίσης και οι περιορισμένες δεσμεύσεις-υποχρεώσεις του προγράμματος. Στόχος του μέτρου είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης. Ωστόσο, πολλοί από τους ενδιαφερόμενους εν δυνάμει νέους αγρότες φαίνεται ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός του προγράμματος λόγω έλλειψης χρημάτων, γεγονός το οποίο θα έχει περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις καθώς, όσοι εν τέλει αποκλειστούν δεν θα έχουν πλέον την δυνατότητα να ενταχτούν μετέπειτα σε κάποιο άλλο νέο πρόγραμμα μιας και θα έχουν χάσει την απαραίτητη για την ένταξή τους ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη «Νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».  

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει ο Βουλευτής:  «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στην ΠΚΜ έχουν υποβληθεί γύρω στις 3300 αιτήσεις από όλη την Περιφέρεια (από τις οποίες οι 770 προέρχονται από τον Νομό Σερρών). Το ποσό που διέθεσε το Υπουργείο, κατά την κατανομή των πόρων, για το εν λόγω μέτρο, στην Π.Κ.Μ, είναι 43,6 εκατ. ευρώ και με έναν απλό υπολογισμό, γνωρίζοντας ότι κατά μέσο όρο το ποσό που αναλογεί κατά δικαιούχο παραγωγό είναι από 17.000 έως 22.000 ευρώ, καταλαβαίνουμε ότι 1000 νέοι (σχεδόν το 1/3 των αιτούντων-δικαιούχων) θα μείνουν εκτός. Προφανώς, κάτι αντίστοιχο θα συμβαίνει και στις άλλες Περιφέρειες».

Ακόμα, ο κ. Τζελέπης υπογράμμισε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι:  «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ούτε την εξαίρεση από το Μέτρο τόσο μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων που προσδοκούν να δραστηριοποιηθούν σε έναν νευραλγικής σημασίας για την οικονομία μας τομέα όπως αυτόν της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά ούτε επίσης και την μείωση των ποσών, τα οποία εξαγγέλθηκαν ανά νέο αγρότη».

Για τους παραπάνω λόγους, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί  προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας από τους εν δυνάμει νέους αγρότες, που κινδυνεύει να μείνει εκτός του Μέτρου 6.1. Όπως επίσης και εάν υπάρχει η δυνατότητα υπέρβασης του προϋπολογισμού του Μέτρου κατά 120% όπως γίνεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ προκειμένου να καλυφτούν οι απαραίτητες δαπάνες. Επιπλέον, ο Βουλευτής ζητάει να μάθει εάν δεν φτάνει η υπέρβαση (120%) είναι μεταξύ των προθέσεων του Υπουργού η αξιοποίηση επιπλέον κονδυλίων από το ΕΣΠΑ; Τέλος, ο κ. Τζελέπης αιτήθηκε από τον Υπουργό να του γνωστοποιήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα αναλογικής ανακατανομής των κατανεμημένων ποσών ανά Περιφέρεια, από Περιφέρειες με αδιάθετα ποσά προς Περιφέρειες που υπερκαλύπτουν τον στόχο.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΥΠΑΑΤ | Πρόγραμμα 135 εκατ. ευρώ για στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Την ανάρτηση της προδημοσίευσης της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση «Π3-73-2.3 – Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027, ύψους 135 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κι ο αρμόδιος υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Στόχος της παρέμβασης «Π3-73-2.3 – Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση, όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό χορηγείται στήριξη σε επιχειρήσεις μεταποίησης γεωργικών προϊόντων όταν το αποτέλεσμα της επεξεργασίας τους είναι επίσης γεωργικό, σε επιχειρήσεις τυποποίησης γεωργικών προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) καθώς και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε σχετικά: «Μέλημά μας είναι η προσαρμογή των προϊόντων αγροδιατροφής στις νέες συνθήκες παραγωγής ώστε να αξιοποιείται κάθε τεχνολογική δυνατότητα, προσαρμοσμένη, όμως, στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Δίνουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα κατά τρόπο ώστε να είναι πιο ελκυστικά στις διεθνείς αγορές και στην προσπάθεια αυτή μας ενισχύει η μοναδική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας που  δίνουν  ζωή στην ελληνική περιφέρεια. Και για την υλοποίηση αυτού του στόχου αξιοποιούμε κάθε εθνική και ευρωπαϊκό πόρο».

Η παρέμβαση αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001,00 ευρώ μέχρι 5.000.000,00 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και από το Ελληνικό Δημόσιο (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – Π.Δ.Ε.) και εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα. Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 135.000.000,00 ευρώ,

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τη δημοσιοποίηση της Παρέμβασης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και επιλογής, τις επιλέξιμες και μη επιλέξιμες δαπάνες, την ένταση στήριξης καθώς και τη διαδικασία ένταξης των πράξεων στην Παρέμβαση.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να μην είναι προβληματικές επιχειρήσεις.
  • Να δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση / τυποποίηση γεωργικών προϊόντων.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η νέα Κ.Α.Π και ο πρωτογενής τομέας στην ατζέντα του “East Macedonia & Thrace Forum II”

Με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της λειψυδρίας, την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και κατά συνέπεια της παραγωγικότητας και του εισοδήματος των αγροτών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρεί σε μια σειρά μεγάλων και μικρών αρδευτικών έργων στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύψους άνω των 240 εκατ. ευρώ, τόνισε o αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης στο East Macedonia and Trace Forum II στην Αλεξανδρούπολη, που διοργανώνει διοργάνωσε το City Hub Events.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, όπως και άλλων υπουργών δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιοχή. Τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ έχει προχωρήσει σε αποζημιώσεις της παραγωγής που χάθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο και η Κρατική Αρωγή συνεχίζει να αποζημιώνει το φυτικό κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με την περιφέρεια θα συμβάλλει στο να κλείσουν ταχύτερα οι πληγές.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ένταση και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης φέρνουν στην επιφάνεια την ανάγκη να αναπτυχθούν πολιτικές σε τομείς που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, όπως η διαχείριση του νερού ή να ξεκινήσει συζήτηση για ζητήματα που αποτελούσαν ταμπού, όπως η ανάγκη της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Αναφερόμενος στη σημασία που έχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, είπε ότι στην περιοχή υπάρχει:

· Το 49% των ενεργειακών καλλιεργειών της χώρας

· Το 19% των σιτηρών

· Το 5% της καλλιέργειας ρυζιού

· Το 13% της εκτροφής βοοειδών

· Το 7,5% της μελισσοκομίας

Τόνισε δε ότι στόχος είναι να παραμείνει ο κόσμος στον πρωτογενή τομέα και στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα βοηθήσει η ενίσχυση της εκπαίδευσης, η οποία θα διευκολυνθεί μέσα από τη λειτουργία του Μητρώου των κατ΄ επάγγελμα Αγροτών στα Τμήματα Αγροτών των Επιμελητηρίων.

Ο υπουργός επεσήμανε την έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας που υπάρχει στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνέβαλε στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ αλλά ενισχύει τον συνεργατισμό με τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στη φορολογική ελάφρυνση όσων μετέχουν σε αυτά, με σημαντικότερο τη μείωση κατά 50% της φορολογίας τους για πάντα εφόσον παραδίδει τουλάχιστον το 75% της παραγωγής τους σε αυτούς.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Απαιτούμε να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας», λέει ο εκπρόσωπος των αγροτών πριν το τετ α τετ με τον Μητσοτάκη

Στις θέσεις με τις οποίες προσέρχονται στη συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 12:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και όσα προσδοκούν από αυτήν εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews ο Σωκράτης Αλειφτήρας εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων της Λάρισας.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλειφτήρας «η 15μελής επιτροπή των αγροτών αποτελείται από αγρότες που συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις στα μπλόκα και θα θέσουμε στον πρωθυπουργό το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε για τη Θεσσαλία και για τις πλημμυρισμένες περιοχές με τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias».

«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό μετά από 6 μήνες που έχουμε υποστεί την τεράστια αυτή καταστροφή, να σταματήσει πια τα λόγια, να περάσουμε στις πράξεις, να περάσουμε στο πεδίο και να κάνει έργα όλα αυτά που υποσχέθηκε όταν ήρθε στη Θεσσαλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Θέλουμε αποζημίωση στο φυτικό μας κεφάλαιο αλλά και αποζημίωση στις ζημιές που έχουμε υποστεί στο 100% και όχι στο 70%» επεσήμανε.

«Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για όλους αυτούς που έχουν χάσει την παραγωγή τους, αλλά και για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους μας που έχουν χάσει τα ζώα και τα μελισσοσμήνη αντίστοιχα και να δούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια με τους παραγωγούς, γιατί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ειδικά σε πλημμυρισμένες περιοχές όπως είναι η Κάρλα στην Καρδίτσα αλλά και στα Φάρσαλα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης έτσι ώστε στο μέλλον, γιατί με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα θα είναι όλο και συχνότερα και μάλλον και εντονότερα, να θωρακιστούμε και να μη θρηνούμε αθώες ζωές για να μην χάνονται περιουσίες, ολόκληρα χωριά και τα χωράφια μας» τόνισε κλείνοντας.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en