Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μ. Λαζαρίδης | «H Ευρώπη είτε θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία είτε θα είναι κατώτερη των περιστάσεων»

Την πίστη του ότι στην  επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες «τελικά η Ευρώπη θα πράξει το σωστό και το δίκαιο για την Τουρκία, διαφορετικά θα έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων», εκφράζει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «ieidiseis.gr» και το δημοσιογράφο κ. Β. Σκουρή, όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. 

Η Τουρκία, τονίζει, «τις τελευταίες μέρες έχει φορέσει το προσωπείο του ειρηνοποιού, συνεχίζοντας την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και μιλώντας δήθεν για πρόθεση διαλόγου με τη χώρα μας. Είναι έκδηλο το άγχος της για τη λήψη κυρώσεων σε βάρος της στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου». 

Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης υπογραμμίζει ότι «την περασμένη Πέμπτη υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο υπερψήφισε για πρώτη φορά, με ευρεία πλειοψηφία, την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία». 

Από την άλλη, όπως λέει, «τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών στην Τουρκία είναι μεγάλα και γι’ αυτό δείχνουν υπερβολική … κατανόηση στον κ. Ερντογάν. Αν και όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή οικογένεια, για αλληλεγγύη και κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, τα όποια συμφέροντα θα έπρεπε να είναι κάτω από οτιδήποτε άλλο. Γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να ρίχνουμε νερό στο μύλο των αντιευρωπαϊστών». 

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την έλευση του εμβολίου, ο κ. Λαζαρίδης υπενθυμίζει πως από το βήμα τη Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και με άρθρα του, έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της σταθερής διάρκειας στις κυβερνητικές θητείες και ξεκαθαρίζει ότι «το μόνο που δεν χρειάζεται ο τόπος είναι οι εκλογές. Την ώρα που η χώρα θα πρέπει  να ξανασταθεί στα πόδια της μετά τη μεγάλη αυτή περιπέτεια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στερηθεί πολύτιμο οξυγόνο, χάνοντας τρεις μήνες με τις εκλογές – θυμίζω ότι οι επόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική και νομοτελειακά θα χρειαστούν επαναληπτικές που θα γίνουν με ενισχυμένη πλειοψηφία… Κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Όπως έχει πει, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο προτίθεται να επενδύσει. Και στο τέλος, όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες». 

Συνέντευξη του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριου Λαζαρίδη στην ιστοσελίδα «iEidiseis.gr» και το δημοσιογράφο κ. Βασίλη Σκουρή

Τι σας ανησυχεί περισσότερο κ. Λαζαρίδη; Ο κορονοϊός ή η επικείμενη κρίση στην οικονομία;

Και τα δυο. Άλλωστε το ένα, η πανδημία, είναι απότοκος του άλλου, δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η χώρα μας, κύριε Σκουρή, όπως και οι άλλες χώρες του πλανήτη, βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο πόλεμος εναντίον αυτού του «αόρατου» εχθρού είναι εξαιρετικά δύσκολος, όπως έχουμε διαπιστώσει, ωστόσο ένα είναι βέβαιο. Ότι στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Και το τέλος αυτό, ως φαίνεται, είναι πολύ κοντά, με την κυκλοφορία στην αγορά των εμβολίων που ήδη έχουν δοκιμαστεί και κριθεί πετυχημένα από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Μέχρι τότε, πάντως, η κατάσταση θα εξακολουθήσει πολύ δύσκολη και χρειάζεται την απόλυτη προσοχή όλων μας. Το παραμικρό λάθος, η παραμικρή χαλάρωση μπορεί να επαναφέρει τεράστια προβλήματα όσον αφορά τη διάδοση του ιού. Φυσικά, η περιπέτεια αυτή φέρνει πίσω όλες τις οικονομίες του πλανήτη και την ελληνική, η οποία μετά από δέκα χρόνια κρίσης, είχε αρχίσει σιγά σιγά να ανακάμπτει. Δεν είναι εύκολα και εκεί τα πράγματα, ωστόσο, με τους κατάλληλους χειρισμούς της Κυβέρνησης, αλλά και τα κονδύλια τα οποία θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης – θυμίζω ότι το Ταμείο αυτό αποτέλεσε πρωτοβουλία των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν και άλλων επτά ηγετών – εκτιμώ ότι μέσα στο 2021 το τρένο της ανάπτυξης της οικονομίας μας θα ξαναμπεί σε τροχιά.

Αλήθεια αρκεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης ή απαιτούνται και άλλες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πχ να μην υπάρξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι και πέραν του 2021;

Η οικονομία της Ελλάδας, όπως εκτιμούν και οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης, θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές πολύ σημαντικών κεφαλαίων από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι ευνοϊκές προοπτικές ανάπτυξης και η επιστροφή σε μια συνετή δημοσιονομική θέση, θα οδηγήσουν σε σταδιακή αντιστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, θα εισρεύσουν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την επόμενη επταετία συνολικά 72 δισ. ευρώ, τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και περίπου 40 δισ. από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Το ελληνικό Σχέδιο που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στις Βρυξέλλες, φιλοδοξεί να πυροδοτήσει μια αλλαγή υποδείγματος στην ελληνική οικονομία και τους θεσμούς, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο. Με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό. Με δραστικά μειωμένη παραοικονομία και φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη. Τα «πολεμοφόδια» από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα απαντήσουν ακόμη στην τρέχουσα αγωνία της κοινωνίας μας για την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, ενώ θα αποτελέσουν και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της οικονομίας μας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα σηματοδοτήσει την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Κλείνω με αυτό: Τον τίτλο της γερμανικής εφημερίδας FAZ σχολιάζοντας το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της». Και αυτό, νομίζω τα λέει όλα… 

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου μπορεί να μην υπάρχουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Και εννοώ κυρώσεις που «θα δαγκώνουν», όπως έλεγε παλαιότερα ο πρωθυπουργός…

Όπως είχε πει εξ’ αρχής και κατ’ επανάληψη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δύο ήταν οι επιλογές που υπάρχουν για την Τουρκία: Είτε αποκλιμάκωση, διάλογος και – αν χρειαστεί – προσφυγή στην Χάγη, είτε επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων. Η Τουρκία μέχρι πριν από λίγο καιρό αδιαφορούσε και συνέχιζε τις προκλήσεις, δίχως να υπολογίζει κανέναν. Τις τελευταίες μέρες έχει φορέσει το προσωπείο του ειρηνοποιού, συνεχίζοντας την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και μιλώντας δήθεν για πρόθεση διαλόγου με τη χώρα μας. Είναι έκδηλο το άγχος της για τη λήψη κυρώσεων σε βάρος της στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε, εξάλλου, ότι την περασμένη Πέμπτη υπήρξε μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο υπερψήφισε για πρώτη φορά, με ευρεία πλειοψηφία, την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία. Από την άλλη, τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών στην Τουρκία είναι μεγάλα και γι’ αυτό δείχνουν υπερβολική … κατανόηση στον κ. Ερντογάν. Αν και όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή οικογένεια, για αλληλεγγύη και κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, τα όποια συμφέροντα θα έπρεπε να είναι κάτω από οτιδήποτε άλλο. Γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να ρίχνουμε νερό στο μύλο των αντιευρωπαϊστών. Θέλω, όμως,  να πιστεύω ότι τελικά η Ευρώπη θα πράξει το σωστό και το δίκαιο. Και αν δεν το πράξει πολύ απλά, κύριε Σκουρή, θα έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων. 

Την αξιωματική αντιπολίτευση πώς την κρίνετε; Εκτιμάτε   πως μπορεί  στην πορεία του χρόνου να ανακάμψει και να διεκδικήσει τις εκλογές από την Νέα Δημοκρατία;

Όλες οι κυβερνήσεις μπορούν να κερδίσουν ξανά εκλογές και όλες οι αντιπολιτεύσεις μπορούν να επανακάμψουν! Αρκεί οι κυβερνήσεις να είναι σοβαρές, να έχουν ακολουθία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων και οι πολίτες να αισθάνονται ότι το κράτος λειτουργεί. Αυτό δηλαδή που κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Οι αντιπολιτεύσεις τώρα για να επανακάμψουν πρέπει να έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως πολύ σωστά έλεγε ο κ. Μητσοτάκης όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι καλές κυβερνήσεις χτίζονται στην αντιπολίτευση. Ε, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κάνουν κακή αντιπολίτευση. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν έχει αφήγημα, αναζητά αφορμή για να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση και όταν δεν βρίσκει – το πιο συνηθισμένο – εφευρίσκει. Είναι πλέον προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εκφέρει κάποια τεκμηριωμένη θετική πρόταση και κινείται σαν ένα εκκρεμές ανάμεσα στην ανεύθυνη καταγγελία από τη μία και στην ανέξοδη πλειοδοσία από την άλλη. Λέει «όχι» σε κάθε  κυβερνητική δράση – κορυφαίο, πρόσφατο παράδειγμα η καταψήφιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και με ψέματα, συνθήματα, «πυροτεχνήματα» και λαϊκισμούς, αναζητά σανίδα σωτηρίας από την κατηφόρα που έχει πάρει. Εκτιμώ – λόγω και των σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο εύκολο να φτάσει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στο 3%, παρά να διεκδικήσει την επιστροφή του στη διακυβέρνηση του τόπου.    

Και το Κίνημα Αλλαγής; Μπορεί να αποτελεί έναν εν δυνάμει σύμμαχό σας ή εκτιμάτε ότι έχει περάσει σε αυτό που θα λέγαμε «στην άλλη όχθη του Ρουβίκωνα»;

Το Κίνημα Αλλαγής τραβάει το δικό του Γολγοθά, δεδομένου ότι από κόμμα εξουσίας πλέον είναι ένα κόμμα με μονοψήφια ποσοστά και τείνει να γίνει κόμμα διαμαρτυρίας. Η κυρία Γεννηματά αμφισβητείται και ήδη άλλα στελέχη έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να τη διαδεχθούν. Κι εκεί δεν υπάρχει αφήγημα να παρουσιάσουν στους πολίτες, παρά την προσπάθεια – όχι πάντα επιτυχημένη, είναι η αλήθεια – να κρατήσει ίσες αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική του συγκεκριμένου κόμματος είναι ασταθής και η εικόνα που θέλει να βγάλει προς τα έξω θολή. Για το καλό της Δημοκρατίας, μακάρι να ξαναβρεί τον βηματισμό του.  

Συμφωνείτε με τη διαπίστωση πολλών πως η κυβέρνηση τελευταία εμφανίζει αρρυθμίες; Πως υπουργοί κάποιες φορές  θολώνουν την κεντρική γραμμή;

Αλάθητος, κύριε Σκουρή, είναι όποιος δεν προσπαθεί. Και ο ίδιος, άλλωστε ο Πρωθυπουργός είχε το θάρρος να αναγνωρίσει κατά καιρούς λάθη ή αστοχίες, τις οποίες πάντως άμεσα διόρθωσε. Και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον κ. Μητσοτάκη, καθώς από τη Μεταπολίτευση και μετά, τουλάχιστον, πρωθυπουργοί δεν μας έχουν συνηθίσει να παραδέχονται λάθη και αστοχίες και μάλιστα άμεσα να τις διορθώνουν. Η Κυβέρνηση είναι συμπαγής, ενωμένη, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής του, λειτουργώντας διαρκώς με γνώμονα το κοινό καλό. Και κάτι ακόμη. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτή η Κυβέρνηση διαχειρίζεται ταυτόχρονα τέσσερις κρίσεις: Πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά και προσφυγικό – μεταναστευτικό με απόλυτη επιτυχία, κάτι που καταγράφουν και όλες οι δημοσκοπήσεις.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια για πρόωρες εκλογές μετά την έλευση του εμβολίου. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα βλέπατε μια τέτοια εξέλιξη;

Το ερώτημά σας παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Και το λέω αυτό, κύριε Σκουρή, γιατί το απευθύνεται σε έναν άνθρωπο που από το βήμα τη Βουλής τον περασμένο Ιανουάριο έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της σταθερής διάρκειας στις κυβερνητικές θητείες. Θεωρήσαμε επιτυχία το γεγονός ότι επιτέλους απεμπλέξαμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν θα βοηθούσε λοιπόν περαιτέρω να εξασφαλίζεται η κυβερνητική σταθερότητα, χωρίς αλλά και αν, σε όποιον ασκεί την εξουσία; Οι εθνικές εκλογές θα έπρεπε – κατά την άποψή μου – να διεξάγονται κάθε 4 ή και 5 χρόνια σε σταθερή και προκαθορισμένη ημερομηνία. Και ακόμα και αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές για κάποιον εξαιρετικό λόγο και όχι για τους λόγους που μέχρι τώρα προκηρύσσονται οι πρόωρες εκλογές, η θητεία της επόμενης Κυβέρνησης θα πρέπει να λήγει την προκαθορισμένη ημερομηνία σύμφωνα με τις προηγούμενες εκλογές.

Έρχομαι τώρα να απαντήσω ακριβώς στο ερώτημά σας. Το μόνο που δεν χρειάζεται ο τόπος είναι οι εκλογές. Την ώρα που η χώρα θα πρέπει  να ξανασταθεί στα πόδια της μετά τη μεγάλη αυτή περιπέτεια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στερηθεί πολύτιμο οξυγόνο, χάνοντας τρεις μήνες με τις εκλογές – θυμίζω ότι οι επόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική και νομοτελειακά θα χρειαστούν επαναληπτικές που θα γίνουν με ενισχυμένη πλειοψηφία. Σας θυμίζω ότι ήμουν ο πρώτος που στα μέσα του περασμένου Απριλίου, με άρθρο μου, που η ιστορική εφημερίδα «Εστία» έκανε πρώτο θέμα, είχα ταχθεί κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όταν κάποιοι είχαν αρχίσει να … γαργαλάνε τον πρωθυπουργό για εκλογές μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το έκαναν προφανώς γιατί δεν γνωρίζουν το πόσο θεσμικός είναι ο κ. Μητσοτάκης. Είμαι πεπεισμένος, λοιπόν, ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Όπως έχει πει, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο προτίθεται να επενδύσει. Και στο τέλος, όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες. 

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, Αθανάσιος Μπίνης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους.

Κύκλοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνουν πως «για όσους βιάζονται να το συνδέσουν με την τραγωδία των Τεμπών, διευκρινίζεται ότι επικεφαλής αυτής της διερεύνησης είναι, εκ του νόμου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του φορέα, με ειδίκευση στα σιδηροδρομικά ζητήματα».

Μάλιστα, τονίζεται ότι το αρμόδιο όργανο του οργανισμού, που απαρτίζεται από τρεις ερευνητές, ασχολείται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, διεξάγοντας έρευνα ανεξάρτητη από τη δικαστική, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Το θέμα έφερε εχθές στη Βουλή (27/03) με ερώτηση προς την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέα δήλωση Παππά μετά τις αντιδράσεις | ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «ντίλαραν» μεταξύ τους, λέει η Νέα Δημοκρατία

«Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν ωριμάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Είδα και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακριβές ότι έγιναν τηλεφωνήματα, δεν έγιναν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα προφανώς. Υπήρξε συνεννόηση και εκ των υστέρων διαμορφώθηκε ένα κείμενο, που το υπογράφουν τέσσερα κόμματα. Λοιπόν, αυτό προσπαθεί να το «δηλητηριάσει» η Νέα Δημοκρατία ως διαδικασία. Δεν θα τσιμπήσουμε». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, απαντώντας στο εάν υπήρξαν διεργασίες για μια κοινοβουλευτική συμπόρευση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης πριν από το δημοσίευμα του «Βήματος».

«Θα ήταν ευχής έργον να είναι οι επαφές και συστηματικές και να έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες, για να κάνουμε αυτή την κίνηση και πιο νωρίς, διότι, να θυμίσω ότι λίγες μέρες πριν, είχαμε τη διαρροή δεδομένων προσωπικών των εκλογέων», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για «φαντασιώσεις», όσον αφορά τα λεγόμενα του κ. Παππά, ανέφερε τα εξής:

«Δε θα κάνω κανένα σχόλιο. Φαντασιώσεις είναι τα σενάρια συνωμοσίας, που διακινεί η Νέα Δημοκρατία, ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας έχει να κάνει με ταπεινά ελατήρια ή εντολές συμφερόντων. Η πρόταση δυσπιστίας ήταν μία αναγκαία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, την οποία δεν μπορεί κανένα κόμμα από μόνο του να την πάρει, διότι δεν έχει τον αριθμό των πενήντα βουλευτών. Και όπως αντιλαμβάνεστε, καθώς το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται, όλα τα κόμματα ήρθαμε προ των ευθυνών μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

«Έχουν συσσωρευθεί τόσα πολλά ζητήματα, που αφορούν τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, που η πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ήταν επιβεβλημένη. Εκεί είναι η πολιτική ουσία, όπως και η πολιτική ουσία είναι στην τοποθέτηση του κυρίου Καραμανλή, που καταχειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να αναλάβει απολύτως καμία ευθύνη», συμπλήρωσε.

«Η ουσία», τόνισε ακόμα ο κ. Παππάς, «βρίσκεται στο ότι εδώ πέρα είμαστε ενώπιον μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας συγκάλυψης». «Στην κορυφή της ορχήστρας -και μαέστρος- είναι ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος θα περιμένουμε σήμερα να έρθει στη Βουλή και να μας πει με ποιους μίλησε από το βράδυ του δυστυχήματος μέχρι τη μία και μισή το επόμενο μεσημέρι, που είπε ότι όλα δείχνουν ότι οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και μόνο, η τραγωδία. Ποιοι τον ενημέρωσαν, ποια στοιχεία είχε υπόψη του, που δεν τα είχε η αστυνομία εκείνη τη στιγμή ή οι ανακριτικές αρχές, τα οποία έχουν γίνει, θα λέγαμε σε παλιότερες εποχές, φέιγ βολάν», επισήμανε.

«Θα μπορούσαμε λοιπόν -και το λέω ευθαρσώς-, όπως το είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος χθες, να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα για μία προανακριτική, η οποία θα ανοίξει, θα παραπέμψει τον κύριο Καραμανλή στη Δικαιοσύνη και θα κλείσει. Να συμφωνήσει, λοιπόν, και η Νέα Δημοκρατία, να πάμε να το κάνουμε συγκροτημένα και να ακολουθήσει το παράδειγμα Σπίρτζη ο Καραμανλής. Ο Σπίρτζης μπήκε μπροστά και είπε: “Ζητάνε την πλήρη αλήθεια οι συγγενείς, ζητάω να ελεγχθώ”», είπε καταλήγοντας ο κύριος Παππάς.

Νέα Δημοκρατία: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «ντίλαραν» μεταξύ τους

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, σημειώνει: «Όπως δήλωσε χθες ο κ. Παππάς, η συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας είχε προηγηθεί του δημοσιεύματος που ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την Κυριακή ως αιτία για την κατάθεσή της.

Βάσει της αποκάλυψης Παππά, τα δύο κόμματα “ντίλαραν” μεταξύ τους, έχοντας προφανώς πλήρη γνώση του δημοσιεύματος πριν αυτό κυκλοφορήσει.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, ούτε το τι οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, ούτε το πώς θα αποτραπεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατώντας να την αντιμετωπίσουν πολιτικά, όπως συμβαίνει σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια.

Το είδαμε με την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης για να κλείσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους φυλακή, όσο κυβέρνησαν, όπως έχει παραδεχτεί ο δικός τους Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αλλά κατ’ ουσίαν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Το είδαμε με τη δήλωση Πολάκη ότι “για να κερδίσουν τις εκλογές πρέπει να βάλουν κάποιους φυλακή”.

Σήμερα το βλέπουμε μπροστά από τις κουρτίνες με τις άθλιες δηλώσεις Φαραντούρη και την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και πίσω από τις κουρτίνες με τα «ντιλαρίσματα» που καταδεικνύουν οι δηλώσεις Παππά».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία

Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βούλας Κεχαγιά, στη Νέα Δημοκρατία έχει ως εξής:

«Απέναντι στη συγκάλυψη συσπειρώνεται ολόκληρη η κοινωνία, συσπειρώνεται η αντιπολίτευση. Ας το συνηθίσουν».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τι θα πει στη Βουλή ο Μητσοτάκης | Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση μετά την πρόταση δυσπιστίας

Να δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα και να μην αφήσει χώρο στην αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών θέλει η κυβέρνηση.

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή –μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας– ολοκληρώνεται σήμερα και ο πρωθυπουργός θα πάρει το λόγο στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει πως δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν τα fake news και τα αόριστα υπονοούμενα και πως δεν μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά μια τραγωδία.

Στο Μαξίμου λένε «ως εδώ» και κατηγορούν την αντιπολίτευση πως ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα σε μια προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Σχετικές αναφορές πρόκειται να κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκη, εξαπολύοντας βέλη τόσο προς τον Στέφανο Κασσελάκη όσο και προς το Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση που έχουν τηρήσει.

Ο πρωθυπουργός δεν θα μείνει ωστόσο μόνο στα πυρά προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά πρόκειται να παρουσιάσει τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα. Θα τονίσει παράλληλα πως το θέμα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές κάνουν ανεξάρτητα και απερίσπαστα την έρευνά τους.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «πόλεμο φθοράς της εκλεγμένης κυβέρνησης» στον οποίο – όπως σημειώνουν- παίρνουν μέρος και οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές» έχει σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 

Στο Μαξίμου γνωρίζουν βέβαια πως οι πολίτες θέλουν να απαντηθούν μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων. Ωστόσο επισημαίνουν πως ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για συγκάλυψη δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα στοιχεία αλλά εκτοξεύουν κατηγορίες με στόχο να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Διπλά «πυρά» τόσο προς το ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να εξαπολύσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πολιτικό θερμόμετρο έχει χτυπήσει κόκκινο τις τελευταίες ημέρες με την κυβέρνηση να σηκώνει το γάντι και να απαντά σε υψηλούς τόνους στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σφοδρή είναι η κριτική προς τον Στέφανο Κασσελάκη για τα όσα ανέφερε περί διεθνών παρατηρητών στις εκλογές και αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως «γίνεται συνειδητά υπονομευτής του πολιτεύματος με αυτή την άνευ προηγουμένου απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωσή του».

Μάλιστα σχετική αναφορά αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή και το θέμα κρατάνε ψηλά με δημόσιες παρεμβάσεις τους κορυφαία «γαλάζια» στελέχη. Μάλιστα από τη ΝΔ συνεχίζουν τα πυρά στην Κουμουνδούρου – με αφορμή και δηλώσεις του Νίκου Φαραντούρη– μιλώντας για υπονόμευση των θεσμών.

Την ίδια στιγμή σε υψηλούς τόνους κριτική ασκείται από την κυβέρνηση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και είναι χαρακτηριστικό πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως είναι εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων. Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας ασκούν κριτική στην Χαριλάου Τρικούπη πως ουσιαστικά μετατρέπεται σε «έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και εκτιμούν πως μια σειρά κινήσεων που γίνονται από το ΠΑΣΟΚ σχετίζονται με τη μάχη για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης.

Στη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη θα αναφερθεί σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, με την ένταση μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη να έχει χτυπήσει κόκκινο. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, γεγονός που είχε πυροδοτήσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κομμάτων.

Η «γαλάζια» συσπείρωση

Η πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει το…γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως κορυφαίοι υπουργοί έκαναν λόγο για «καλοδεχούμενη» πρόταση, εκτιμώντας πως δίνεται η δυνατότητα να φωτιστούν όλες οι πτυχές της τραγωδίας.

Παράλληλα δεν πέρασε απαρατήρητο πως χθες στην ομιλία του πρώην υπουργού Κ. Καραμανλή ήταν στην αίθουσα πολλοί βουλευτές της ΝΔ. Στην Πειραιώς δεν θα ήθελαν να επαναληφθούν οι εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας όπου στην συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής υπήρξε μικρή συμμετοχή από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Τα … διλήμματα των ευρωεκλογών

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι ευρωεκλογές τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης και θα εντείνεται το pressing της αντιπολίτευσης. Με τους γαλάζιους να περνάνε στην αντεπίθεση και να θέτουν εμφατικά το διακύβευμα της κάλπης του Ιουνίου.

Στην πρώτη γραμμή των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να βρεθούν τα διλήμματα, που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές. Από το κυβερνών κόμμα μιλούν για μία μάχη ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση και ανάμεσα στην σταθερότητα και την οπισθοδρόμηση. Και παράλληλα τονίζουν πως η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική δύναμη που διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο και μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en