Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μ. Καϊταντζίδης | Επενδύσεις 200 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο – Εγκαινιάστηκε νέο πλωτό γεωτρύπανο

Με την παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, εγκαινιάστηκε στο Πέραμα το πλωτό γεωτρύπανο «Energean Force», ιδιοκτησίας της Energean Oil & Gas.

Το Energean Force είναι το πρώτο ελληνικό πλωτό γεωτρύπανο στην ιστορία, φέρει την ελληνική σημαία και μετασκευάστηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, δίνοντας δουλειά σε περισσότερους από 300 εργαζόμενους στην περιοχή.

Με την ολοκλήρωση της μετασκευής του πλωτού μέσου και την πιστοποίηση του από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης, η Energean ξεκινά το πρόγραμμα των 15 γεωτρήσεων στον Πρίνο και το κοίτασμα «Ε», με στόχο η ημερήσια παραγωγή να φτάσει τα 10.000 βαρέλια, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μαθιό Ρήγα.

Energean Force 1

Όπως τόνισε ο κ. Ρήγας, η επένδυση της εταιρείας στο πλωτό γεωτρύπανο ύψους 30 εκατομμυρίων θα συνοδευτεί από το νέο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. δολαρίων στα κοιτάσματα του Κόλπου της Καβάλας που θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της παραγωγής και τη διατήρηση τουλάχιστον 300 θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα το επενδυτικό πρόγραμμα στοχεύει στην παραγωγή 30 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί στον Κόλπο της Καβάλας από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipoise, καθώς και στην αύξηση της παραγωγής στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών ημερησίως. Η αξιοποίηση των διαπιστωμένων αυτών αποθεμάτων θα διασφαλίσει τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία την μοναδική στην Ελλάδα παραγωγή πετρελαίου καθώς και τις θέσεις απασχόλησης, οι οποίες σήμερα φτάνουν τις 307 άμεσα, ενώ εκτιμάται ότι έμμεσα ξεπερνούν τις 1.000 στην τοπική οικονομία της Καβάλας.

Από την υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος και με την παραδοχή για διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου μεταξύ των 55 και των 70 δολαρίων ανά βαρέλι, τα συνολικά οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την καταβολή φόρου εισοδήματος, παρακρατούμενους φόρους και δικαιώματα (royalties) εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 400 εκατ. Από αυτά, περισσότερα από 60 εκατ. θα καρπωθεί η τοπική κοινωνία, μέσω της απόδοσης του περιφερειακού φόρου 5% που υπολογίζεται επί της κερδοφορίας της παραγωγικής δραστηριότητας με βάση την ελληνική νομοθεσία. Τα έμμεσα οφέλη (μισθοί, προμήθειες, μεταφορές, ενοικιάσεις κ.ά.) για την οικονομία είναι, βεβαίως, πολλαπλάσια.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Energean Force, ο κ. Μαθιός Ρήγας επεσήμανε τα εξής: «Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εταιρεία μας, την τοπική οικονομία της Καβάλας αλλά και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες για επενδύσεις συνθήκες, η Energean προχωρεί σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με δεκαπέντε νέες γεωτρήσεις στον Πρίνο. Ένα πρόγραμμα που αποτελεί μονόδρομο για την συνέχιση της πετρελαϊκής δραστηριότητας και τη διασφάλιση της απασχόλησης στην περιοχή, ένα πρόγραμμα που, με την αύξηση της παραγωγής, θα θωρακίσει τον Πρίνο έναντι των μεταβολών στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες συχνά είναι ιδιαίτερα βίαιες, όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες.

Η Energean, το επιστημονικό της δυναμικό και οι εργαζόμενοί της εγγυώνται την ανάπτυξη των διαπιστωμένων αποθεμάτων πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, πάντοτε σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, με αρμονική συνύπαρξη προς τον τουρισμό και με απόλυτο σεβασμό προς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Με το Energean Force, o Πρίνος περνά στη νέα εποχή!».

Energean Force 2

Το Energean Force

Το νέο ιδιόκτητο γεωτρύπανο Energean Force αγοράστηκε από την γερμανική εταιρεία KCA Deutag. Η συνολική επένδυση στο γεωτρύπανο είναι της τάξης των 30 εκατ. δολαρίων. Το Energean Force έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε μέγιστο βάθος θαλάσσης 220 μέτρων και να φτάσει σε βάθος γεώτρησης 6.700 μέτρων, ενώ έχει προσωπικό 116 άτομα. Το Energean Force θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις από την εξέδρα Alpha του Πρίνου, θα συνεχίσει στην εξέδρα Beta του Πρίνου και στη συνέχεια θα εκτελέσει γεωτρήσεις από τη νέα εξέδρα Lamda στο κοίτασμα Έψιλον.

Οι άλλες δραστηριότητες

Απαντώντας σε ερωτλήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρήγας εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη του διαγωνισμού στις τρεις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας και Αχαίας, για τις δύο από τις οποίες κατέθεσε προσρφορά. Χαρακτήρισε δε απόλυτα θετικό το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της διακηρύξεις, διατήρησηε τους όρους στους υπό εξέλθιξη διαγωνισμούς. Για την προοπτική συμμετοχής της εταιρείας του στο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια “μπλοκ” σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος, καθώς πρόκειται για πολύ βαθειά νερά, ενώ οι σημερινές τιμές πετρελαίου δεν επιτρέπουν την έκθεση σε τόσο μεγάλο ρίσκο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σοκ με νεκρό άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε από φωτοβολίδα την Καθαρά Δευτέρα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας από τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αδικοχαμένος νεαρός μαζί με φίλους του παρακολουθούσαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η γιορτή ,οι φίλοι πήγαν για διασκέδαση στον κεντρικό πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου όταν μια ναυτική φωτοβολίδα που έφερε κάποιος από την ευρύτερη παρέα εξερράγη και καρφώθηκε στο σώμα του Μανώλη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου λίγη ώρα υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που έφερε στην κοιλιακή χώρα . Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κακή χρήση μιας φωτοβολίδας – λάμψης η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στον 33χρονο.

Η μητέρα του 33χρονου έσπευσε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν τα κατάφεραν να κρατήσουν τον γιο της στη ζωή.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελίες για περιστατικά βίας από γονείς σε εκπαιδευτικούς!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς για περιστατικά βίας από γονείς (!) επειδή διαφωνούν με τις βαθμολογίες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή στην proini

Τα περιστατικά βίας τα οποία αντιμετωπίζουμε, τα περιγράφουμε στην ανακοίνωση μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Είναι περιστατικά τα οποία γίνονται συνήθως στο διάλειμμα. Οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, τσακώνονται και χτυπιούνται μεταξύ τους. Υπάρχουν φραστικές επιθέσεις αλλά υπάρχουν και φραστικές επιθέσεις των γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Οι αιτίες είναι πολλές. Κυρίως οι γονείς νομίζουνε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιτελούν το έργο τους όπως πρέπει. Αυτό αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν περισσότερο και επιτίθενται φραστικά τους εκπαιδευτικούς.

Για το θέμα μίλησε και το μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ Νεκτάριος Κορδής στο enanews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en