Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετέωρη ξανά η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Κρίσιμο είναι το επόμενο 48ωρο για τις εξελίξεις στην ΕΒΖ. Η υπόθεση της πώλησης των δύο θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της προβληματικής βιομηχανίας, συνοδεύονται από “διαμάχες” και έντονο παρασκήνιο, σε ένα timing δύσκολο για τις προοπτικές βιωσιμότητας της εταιρείας.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr., στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση των δύο θυγατρικών, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, με τις AGRANA, CristalUnion-Viro Tvornica και MK GROUP να υποβάλουν προσφορές. Σημειώνεται ότι τον φάκελο της ΕΒΖ για το διαγωνισμό είχαν ζητήσει 25 ενδιαφερόμενοι, μόνο πέντε κατέβηκαν με μη δεσμευτικές προσφορές, δεσμευτικές υπέβαλαν μόνο τρεις και στη φάση των βελτιωμένων προσφορών απέμεινε μόνο η MKGroup του Σέρβου επιχειρηματία Miodrag Kostic.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η  προσφορά που κατατέθηκε είναι της τάξης των 51 εκατ. ευρώ, διπλάσια του ελάχιστου τιμήματος (τα 25 εκατ. ευρώ) για την απόκτηση των δύο μονάδων της ΕΒΖ, όπως προβλέπει το MοU μεταξύ ΕΒΖ – Πειραιώς – εκκαθαριστή (της “κακής” Αγροτικής Τράπεζας, σήμερα PHQ). Ωστόσο, παρότι υπάρχει η συγκεκριμένη προσφορά, η πλευρά της διοίκησης της ΕΒΖ εμφανίζεται να την χαρακτηρίζει “χαμηλή” με βάση την επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας των δύο σέρβικων θυγατρικών και τις προοπτικές τους, θέτοντας πρόταση να καταστεί άγονος ο διαγωνισμός.

Κρίσιμη συνάντηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, οι εξελίξεις απασχολούν σοβαρά και το ΤΧΣ, καθώς ελέγχει το 26% της Τρ. Πειραιώς.

Σήμερα (20/7) η πλευρά της Πειραιώς θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΒΖ για το θέμα, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας. Όπως όλα δείχνουν, η Πειραιώς δεν πρόκειται να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό, αφενός διότι το τίμημα που έχει υποβάλει ο μοναδικός ενδιαφερόμενος είναι διπλάσιο από το ελάχιστο τίμημα πώλησης των 25 εκατ. ευρώ, αφετέρου επειδή τίποτα δεν προδιαγράφει ότι μπορεί να υπάρξει άλλη ευκαιρία στο μέλλον για την πώληση της ΕΒΖ. Σημειώνεται ότι η τελευταία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση, έχοντας ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς για να ανταπεξέλθει σε τρέχοντα έξοδα κίνησης. Το δάνειο αυτό δεν μπορεί να χορηγηθεί, καθώς θα συνιστούσε κρατική ενίσχυση στην υπό εκκαθάριση εταιρία.

Το γεγονός ότι τελικά απέμεινε ένας μόνο ενδιαφερόμενος, αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον αργότερα και μάλιστα με καλύτερο τίμημα, όπως αξιώνει η ΕΒΖ ζητώντας από την Πειραιώς να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΒΖ θεωρεί ως εύλογο τίμημα ένα ποσό άνω των 80 εκατ. ευρώ διότι τα δύο εργοστάσια της Σερβίας παρουσίασαν λειτουργικά κέρδη 24,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι τα κέρδη αυτά παρουσιάστηκαν μόνο τη χρήση του 2016, όταν προκηρύχθηκε δηλαδή ο διαγωνισμός της πώλησης, ενώ τα προηγούμενα 3 χρόνια υπήρχαν ζημιές. Αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η λειτουργική κερδοφορία είναι πραγματική και όχι συγκυριακή.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός των εργοστασίων στη Σερβία είναι πεπαλαιωμένος και ο επενδυτής που θα τα αγοράσει, υπολογίζει ότι θα αναγκαστεί να προβεί και σε επενδύσεις.

Πολύ σημαντικό στοιχείο που θα “μετρήσει” στις αποφάσεις για το timing της πώλησης, κλίνοντας προς την άποψη ότι δεν μπορεί να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός με το σκεπτικό ότι μπορεί να προκηρυχθεί ξανά αργότερα, είναι το ότι τον Οκτώβριο 2017 λήγουν οι ποσοστώσεις στη ζάχαρη (η Ελλάδα μπορούσε να παράγει 158.000 τόνους) και πλέον η αγορά απελευθερώνεται. Άρα το παιχνίδι γίνεται ακόμη για πιο λίγους.

Ενδεικτικό του πόσο θα αλλάξει το τοπίο είναι το γεγονός ότι η MKGroup, το σερβικό γκρουπ που έχει υποβάλει τη μοναδική προσφορά για την ΕΒΖ, έχει συμφωνήσει να πουλήσει το 51% της ΜΚ Group στην αυστριακή Agrana, η οποία με τη σειρά της έχει ήδη πουλήσει το δικό της 51% στη γερμανικήSudzucker.

Επομένως αλλάζουν τα δεδομένα και για την ίδια την MKGroup και κανείς δεν εγγυάται ότι αν πουληθεί στο επόμενο διάστημα, θα εκδηλώσει ξανά ενδιαφέρον σε τυχόν επόμενο διαγωνισμό για την ΕΒΖ. Φυσικά δεν θα πρέπει να αναμένεται ενδιαφέρον από τους άλλους μεγάλους της ζάχαρης, αφού δεν είναι τυχαίο πως ο φάκελος του διαγωνισμού δόθηκε σε όλους τους δυτικοευρωπαίους “παίκτες” και κανείς δεν προχώρησε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να προσδοκάται και υψηλότερο τίμημα από την MK Group, ειδικά όταν σε όλα τα παραπάνω προστίθενται και οι τιμές της ζάχαρης που είναι μειωμένες κατά 30%.

Κατόπιν αυτού, και με την  προοπτική το περιβάλλον για την ΕΒΖ και τις θυγατρικές της να επιδεινωθεί (αφού λήγουν οι ποσοστώσεις, εντείνεται ο ανταγωνισμός κ.λπ.), θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αναληφθεί το ρίσκο να μην πουληθεί σήμερα η εταιρεία, με την αβέβαιη προοπτική ενός καλύτερου τιμήματος στο μέλλον. Επιπλέον, ουδείς μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να κατηγορηθεί για απιστία σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, τη στιγμή που και ο ίδιος ο μοναδικός ενδιαφερόμενος δεν αποκλείεται να προσφύγει κατά του ελληνικού Δημοσίου ακόμη και στην Ε.Ε. εάν κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε καθ΄ όλα νόμιμα, και απορριφθεί άνευ βάσιμου λόγου η μοναδική προσφορά του.

Σημειώνεται ότι η ΕΒΖ είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 92 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις 260 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις που υπολογίζονται στα 163 εκατ.ευρώ.

Εν μέσω όλης αυτής της διαδικασίας, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε δάνειο 5 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς προκειμένου η ΕΒΖ να καλύψει μισθούς, φώτα, νερά, τηλέφωνα. Η Πειραιώς, όμως, δεν μπορεί να την δανείσει γιατί το 100% των μετοχών της ΕΒΖ ανήκει στον εκκαθαριστή και άρα στο Δημόσιο (Υπ. Οικονομίας), επομένως ο δανεισμός συνιστά κρατική ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη είχε εξασφαλιστεί (με ΠΝΠ) χρηματοδότηση 30 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή έναντι αύξησης κεφαλαίου για την ΕΒΖ. Η χρηματοδότηση αυτή μπήκε στο μικροσκόπιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (Directorate General for Competition) αναφορικά με το εάν πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση.

Οι εξελίξεις με την ΕΒΖ “τρέχουν” τη στιγμή που η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να εξυγιάνει το χαρτοφυλάκιό της μειώνοντας δραστικά τα κόκκινα δάνειά της (πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου δεσμεύτηκε για μείωση των NPLs κατά 4 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους) και να απαλλαγεί από μη τραπεζικές συμμετοχές. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΒΖ αποτελεί φλέγον ζήτημα για την τράπεζα αλλά και το Δημόσιο, καθότι ως μη ανταγωνιστική και ζημιογόνος συνεχίζει να βαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

(Ν. Μαλλιάρα – Ν. Χρυσικόπουλος, capital.gr)

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα μπορούν πλέον να εκτελούν αεροδιακομιδές στο ΕΚΑΒ Καβάλας

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την Υπηρεσία του ΕΚΑΒ της Καβάλας, καθότι εισακούστηκαν τα αιτήματα τους όσο αφορά την δυνατότητα αεροδιακομιδών. Πλέον οι εργαζόμενοι, έχουνσ την κατοχή τους τις πιστοποιήσεις για το ότι μπορούν να εκτελούν αεροδιακομιδές, λύση ωστόσο δεν έχει βρεθεί για τον χώρο όπου θα βρίσκονται τα ελικόπτερά τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en