Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι μια συμφωνία για την οποία, όποιος αισθάνεται Έλληνας, είναι περήφανος»

Τους λόγους για τους οποίους η συμφωνία της Ελλάδας και της Γαλλίας στην άμυνα και την ασφάλεια «είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο βιβλίο υπηρέτησης των
εθνικών μας συμφερόντων», εξήγησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, ως ο αρμόδιος εισηγητής του Κόμματος του σχετικού σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών.
Είναι μια συμφωνία, όπως είπε, «που μας κάνει όλους εθνικά περήφανους. Γιατί είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αμυντική συμφωνία. Γιατί είναι μία συμφωνία που θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής των ελληνικών συμφερόντων. Γιατί είναι μία συμφωνία που βάζει τη χώρα μας στο επίκεντρο των εξελίξεων στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Γιατί είναι μια συμφωνία η οποία αγγίζει τα όρια του ενιαίου αμυντικού δόγματος με τη Γαλλία. Γιατί είναι μια συμφωνία που συμβάλει στο να αποκαταστήσει η χώρα μας το γεωπολιτικό της αποτύπωμα μεθοδικά – και ευρωπαϊκά».

Ιδιαιτέρως, ο κ. Λαζαρίδης εστίασε σε τέσσερα σημεία της συμφωνίας που αφορούν σε ζωτικά συμφέροντα της χώρας:
«Πρώτον, γιατί έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Δεύτερον, γιατί η Ελλάδα επιλέγει να συνεργαστεί στενότερα και με μακροπρόθεσμη προοπτική με τη μοναδική χώρα της Ευρώπης, η οποία διαθέτει δυνατότητες υπερσύγχρονων αμυντικών τεχνολογιών και κατασκευής πολύπλοκων και αποτελεσματικών οπλικών συστημάτων.

Τρίτον, γιατί αποκτούμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Και τέταρτον, γιατί Ελλάδα και Γαλλία με αυτή τη συμφωνία συμβάλλουν στην
ενδυνάμωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Χαρακτήρισε δε τη σημερινή συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας μας με τη Γαλλία ως «μια χειροπιαστή απόδειξη ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής Κυβέρνησης στην επίμονη επένδυση στη διπλωματία βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Η παρούσα συμφωνία, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «είναι μια συμφωνία που απαγορεύει σε οποιονδήποτε αισθάνεται Έλληνας να τη δει κοντόφθαλμα. Να τη δει
μεμψίμοιρα. Να τη δει καιροσκοπικά». Απευθυνόμενος στους Βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, είπε: «Αν συμφωνείτε επί της αρχής – που θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε – δε χρειάζεται να βρίσκετε αφορμές για αντιπολιτευτικά άλλοθι. Μην ψάχνετε για δικαιολογίες. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μια συμφωνία για μια πραγματική εταιρική σχέση που καλύπτει μεγάλο κομμάτι των στρατηγικών, διπλωματικών και στρατιωτικών επιδιώξεων της χώρας… Σας καλώ να προσδώσουμε ένα περαιτέρω ποιοτικό χαρακτηριστικό σε αυτή την εξαιρετική συμφωνία. Αυτό της εθνικής ομοψυχίας».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα | Στο επίκεντρο τα κυκλοφοριακά προβλήματα των επαγγελματιών ταξί

Τα έργα στην πόλη της Καβάλας τα οποία συνεχίζονται καθημερινά το τελευταίο ένα χρόνο και σε διάφορα σημεία της πόλης φαίνεται πως έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβλήματα εκτός απο τους πεζούς και στην κυκοφορία της πόλης, όπως είναι η μετακίνηση των ταξί, η οποία λόγω των έργων είναι αεκετά δυσκολή σε αρκετά σημεία με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να μεταφέρουν τους επιβάτες στον  προορισμό τους με απόλυτη ασφάλεια.

Ένα νέο πρόβλημα το οποίο έρχοναι να αντιμετωπίσουν, οι επαγγελματίες ταξί στην πόλη της Καβάλας, είναι οι πιάτσες ταξί όπου λόγω των έργων έχουν γίνει πολλές αλλάγες χωρίς να υπολογίζεται η ασφάλεια των επιβατών. Ενω προσφάτως μια νέα πιάτσα στο λιμάνι της Καβάλας ξεκίνησε να λειτουργεί, με το γεγονός αυτό να είναι ευχαριστώ τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για τους επαγγελαμτίες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11 με 19 Μαϊου θα πραγματοποιηθεί η Δραμοινογνωσία 2024

Ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου, η διεξαδωγή της Δραμοινογνωσίας 2024, η οποία θα λάβει μέρος απο τις 11 εως και τις 19 Μαϊου, στην Π.Ε της Δράμας απο το τοπικά οινοπία με διάφορε δράσεις καθημερινά. Η προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Μιχάλη Μουρβρετίδη, οι εμπλεκόμεοι φορείς αυτη την στιγμή είναι 80% έτοιμη για την φετινή δραμοινογωνσία.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Ελληνικό και την Olympic Catering τα πρώτα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Στη mega επένδυση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η Lamda Development πραγματοποιεί αυτή την περίοδο επαφές με ξένο ίδρυμα για την παραχώρηση έκτασης για την ίδρυση μη κρατικού πανεπιστημίου. Αντίστοιχα, στη γειτονιά του Ελληνικού, στο πρώην κτίριο της Olympic Catering ήδη γίνονται επιτόπιες επισκέψεις για τη μετασκευή του ακινήτου που θα φιλοξενήσει την πρώτη μη κρατική Ιατρική Σχολή.

Εξάλλου, σε πιο πρώιμο στάδιο είναι οι επαφές που πραγματοποιεί και η Dimand για τμήμα του νέου συγκροτήματος που θα αναπτυχθεί στο πρώην ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό, στο πλαίσιο του μεγάλου project ανάπλασης που τρέχει η εταιρεία και θα μπορούσε να συνδυαστεί και με φοιτητικά σπίτια.

Το… εκπαιδευτικό real estate φέρνει ήδη και αναμένεται να φέρει και προσεχώς νέα deals στην εγχώρια αγορά ακινήτων, είτε πρόκειται για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων που αναζητούν στέγη για μη κρατικά ιδρύματα, στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου, είτε για δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν βγει με διαγωνισμούς και ζητούν κτίρια για να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, είτε ακόμη και για projects στο δύσκολο κομμάτι των φοιτητικών σπιτιών, όπου παρατηρείται μεγάλο έλλειμμα εντός κι εκτός Αθηνών.

Με βάση τα αιτήματα που έχουν φτάσει στα γραφεία των μεγαλοσυμβούλων ακινήτων υπάρχουν δύο κατηγορίες ζητήσεων: η πρώτη για πιο μικρά σχετικά κτίρια, της τάξεως των 4.000-5.000 τ.μ., και η δεύτερη για μεγαλύτερα, πάνω από 7.000 τ.μ., με εστίαση κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Προτεραιότητα είναι οι γειτονιές του κέντρου, χωρίς πάντως αυτό να είναι και απαραίτητη προϋπόθεση, αρκεί να υπάρχει κοντά στάση μετρό ή πυκνή σύνδεση με λεωφορεία», σχολιάζει στο «business stories» κορυφαίο στέλεχος της εγχώριας αγοράς ακινήτων.

Το στίγμα για την αγορά και τις προοπτικές της έδωσε προ ημερών από το Φόρουμ των Δελφών και ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής διαχειριστής και μέτοχος της BC Partners, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 120 επενδύσεις σε 18 χώρες, ενώ μόνο στην Ελλάδα έχουν επενδυθεί τα τελευταία 18 χρόνια πάνω από 6 δισ. ευρώ σε 5 διαφορετικούς κλάδους.

Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου στη χώρα μας είναι, πέραν της Nova και της Pet City, από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και της αγοράς των κατοικίδιων αντίστοιχα, και το Μητροπολιτικό Κολέγιο με τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στους Δελφούς ο ίδιος: «Οι κλάδοι που έχουν ενδιαφέρον επενδυτικά είναι αυτοί που έχουν ανθεκτικότητα, δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, εξαγωγικό προφίλ, αλλά και κλάδοι οι οποίοι -χωρίς να υπάρχει κάποιο δομικό αίτιο- είναι πίσω στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής και έχουν πολύ μέλλον. Ενα τέτοιο ακριβώς παράδειγμα είναι aυτό της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

olympic__1_
Στη γειτονιά του Ελληνικού ήδη προετοιμάζεται η πρώτη μη κρατική Σχολή Ιατρικής από το Hellenic Healthcare Group (ΗΗG), μέσω του επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners, σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Ηδη αγοράστηκε το πρώην ακίνητο της Olympic Catering, δομημένης επιφάνειας 8.000 τ.μ., το οποίο θα μετασκευαστεί πλήρως
olympic__2_

Οι συζητήσεις για τα πρώτα deals

Σε αυτή τη φάση, πάντως, ένα ενδιαφέρον νέο είναι ότι ήδη η Lamda Development, από την πλευρά του φορέα της επένδυσης για το mega project του Ελληνικού, πραγματοποιεί συζητήσεις με ενδιαφερόμενο ξένο «παίκτη» για τη δημιουργία μη κρατικού πανεπιστημίου. Εχει προηγηθεί ήδη από τις αρχές του έτους η ξενάγηση εκπροσώπων διεθνών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο υπό ανάπτυξη έργο, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως εντός της έκτασης, με βάση το masterplan, περιλαμβάνονται χρήσεις Εκπαίδευσης και Ερευνας & Τεχνολογίας σε δύο επιμέρους περιοχές, προς την πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης και κοντά στο μετρό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en