Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Κώστας Λόβουλος και Αλεξάνδρα Γεωργακούδη | Δύο  κυνηγοί της ομορφιάς στο Καλογερικό

Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Τεχνών Θάσου 2020» της ΔΗ.Κ.Ε.Θ.  και με σκοπό την ανάδειξη και προβολή  Θασίων δημιουργών, φιλοξενείται στο Καλογερικό Λιμένα Θάσου, από την Πέμπτη 6 Αυγούστου και ώρα 20.00  έως  την Κυριακή (στις 12.00)  Αυγούστου 2020, η  εικαστική έκθεση του Κώστα Λόβουλου και της Αλεξάνδρας Γεωργακούδη.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη, συνεργατική έκθεση ενός  καταξιωμένου και  διακεκριμένου Γλύπτη,  του Κώστα  Λόβουλου και μιας νέας  και ταλαντούχας  Ζωγράφου,  της Αλεξάνδρας Γεωργακούδη, που  τώρα ανοίγει τα φτερά της.

Κοινό τους στοιχείο είναι το  ότι και οι δυο τους είναι «ανελέητοι κυνηγοί» της ομορφιάς καθώς την αναζητούν στη φύση και στον άνθρωπο : την ψάχνουν, την παρατηρούν, την αποτυπώνουν και τη δημιουργούν…
Η Ζωγράφος, Αλεξάνδρα Γεωργακούδη ζει στην Παναγία της Θάσου  και εργάζεται  στον Δήμο Θάσου από το 2009. Αγαπά πολύ την φύση, λατρεύει τις ομορφιές της, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο έργα της.  Είναι αυτοδίδακτη και  της αρέσει να χρησιμοποιεί τα λάδια στην ζωγραφική. Ξεχωρίζει για την πηγαία και έντονη καλλιτεχνική της φύση.  Η έκθεση αποτελεί την πρώτη απόπειρα επικοινωνίας με το ευρύ κοινό.

Ο Κώστας Λόβουλος, γεννήθηκε και ζει  στα Λιμενάρια της Θάσου, από  οικογένεια του χωριού Κάστρο, που οι πρόγονοί της είχαν  έρθει από την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την άλωσή της το 1453. Ο Λόβουλος στην ηλικία μόλις των πέντε ετών κάνει τα πρώτα του  γλυπτά από γύψο: ένα ρόδι κι ένα μήλο, σημάδι της μοίρας, που θα επιβεβαιωθεί. Τελειώνει το Δημοτικό και το 6/τάξιο Γυμνάσιο στα Λιμενάρια και παρακολουθεί κατόπιν για 2 χρόνια την Δημόσια Σχολή Εργοδηγών Θεσ/νίκης και εκπληρώνει τη στρατιωτική του θητεία από το  1975 ως το 1978. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια σκιτσάρει, ζωγραφίζει, γράφει ποιήματα και  σποραδικά φτιάχνει μικρά γλυπτά. Ανήσυχο μυαλό,  με το ταξίδι του Οδυσσέα πάντα μέσα στο μυαλό του, μπαρκάρει σαν  Μηχανικός στα ποντοπόρα πλοία και ταξιδεύει σ΄ όλο το κόσμο. Το ατέλειωτο διάβασμα και η τέχνη τον κρατούν συντροφιά στα ταξίδια του.  Μετά από  επτά χρόνια επιστρέφει στη Θάσο κι αφιερώνεται πια στη γλυπτική, για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει, αυτοδίδαχτος, το έργο που ξεκίνησε με το ρόδι και το μήλο, τα πρώτα γλυπτά έργα της ζωής του με γύψο  σε ηλικία  μόλις επτά ετών …  μα ο γύψος έγινε πια ξύλο, όνυχας, μάρμαρο…. Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις, έργα του  κοσμούν  δημόσιους χώρους  σε πολλούς τόπους της χώρας μας, αλλά και ιδιωτικές συλλογές στο εξωτερικό. Ξεχωρίζει η προβολή των έργων του στη Νίκαια και την Κωνσταντινούπολη  στο «Ζωγράφειο Λύκειο», όπου τοποθετήθηκε η  μαρμαρόγλυπτη «Σφίγγα». Ενδεικτικές για το έργο του είναι δύο κριτικές  που γράφτηκαν από πολύ σημαντικές προσωπικότητες.

Ο χώρος που εργάζεται στα Λιμενάρια είναι πάντα φιλόξενος για ανθρώπους της τέχνης, επισκέπτες, τουρίστες και κυρίως για τα παιδιά στα οποία προσπαθεί να μεταδώσει τη φλόγα της τέχνης και να τους μάθει  τη γλυπτική. Ένα χαρακτηριστικό του είναι, εθελοντικά, μόνιμος δάσκαλος γλυπτικής του «Θερινού Σχολείου Τέχνης», επί δέκα χρόνια.

Ενδεικτικές είναι δύο κριτικές για το έργο του, που προέρχονται  από σημαντικές προσωπικότητες: Ο Josef Fillhofer, Γλύπτης και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Βιέννης, μετά  από δέκα μέρες δουλειάς μαζί του δήλωσε-ομολόγησε : «Αν εγώ είμαι καλλιτέχνης, τότε ο Κώστας Λόβουλος, είναι ένας Μαέστρος της Τέχνης». Επίσης, ο HenrykSkolimowski, Φιλόσοφος και συγγραφέας (διατέλεσε επι σειρά ετών,  Καθηγητής του Πανεπιστημίου Michigan) έγραψε για τη γλυπτική του Κώστα Λόβουλου:

«Οι πληγές υπάρχουν και δεν θα έπρεπε να ξεχαστούν. Αλλά η ομορφιά λάμπει μέσα από αυτές. Αυτή είναι η φύση του κόσμου. Όπως και αποτελεί τμήμα της φύσης μας να λάμπει με ομορφιά παρά τις ατέλειες και μέσα από αυτές. Αυτή η νέα έννοια της ομορφιάς που λάμπει μέσα από μορφές οι οποίες δεν είναι σωματικά τέλειες, εκφράζεται εύστοχα μέσα από τη γλυπτική του Kώστα Λόβουλου.

Ποια είναι η άποψη του ίδιου του Κώστα Λόβουλου για όλα αυτά; Η απάντησή του είναι τα λόγια του αγαπημένου του, Γλύπτη, Constantin Brancusi : «Για να ΄σαι καλλιτέχνης πρέπει να ‘σαι πρώτα άνθρωπος».

Η ζωή και το έργο του,  μας  θέτουν ένα ερώτημα; Μήπως ένας σύγχρονος «Θεόφιλος» ζει ανάμεσά μας;

Λοιπόν, μια αλλιώτικη κι ενδιαφέρουσα έκθεση τέχνης σας περιμένει!

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Ξεκινά την δράση του ο νέος Πανθασιακός συλλόγος επαγγελματιών

Στην ενεργοποίηση του Πανθασιακού συλλόγου επαγγελματιών, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Θάσου.

Η κίνηση αυτή θεωρείται αναγκαία, ώστε όλοι οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε ένα όργανο τα προβλήματα που τους απασχολούν και από αυτό να προωθούνται οι ανάλογες λύσεις.

Η συμμέτοχη από όλα τα χωριά του νησιού είναι μεγάλη, με μια κίνηση που ξεκίνησε από επαγγελματίες όλων των κλάδων, εν μέσω της τουριστικής περιόδου το καλοκαίρι του 2023. Εκπρόσωποι  από κάθε χωριό του νησιού, συμμετέχουν στο προσωρινό συμβούλιο, που δεν είναι ακόμη διοίκηση, με στόχο να μπορέσουν να τρέξουν τις διαδικασίες, ώστε να γίνει η ενεργοποίηση του συλλόγου.

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στο Δήμαρχο Θάσου

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, Υποστρατήγου Ηλία Κωστάκη, στο Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη.

Η παρούσα επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσκεψη του νέου Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου.

Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, σε ανάμνηση της επισκέψεως του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στο Δήμο της Θάσου, του πρόσφερε ένα αντίγραφο αρχαίου νομίσματος της Θάσου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι και θα συνεχίσει να είναι άριστη και διαρκής. Ευχαριστούμε τον Στρατηγό για την επίσκεψή του στη Θάσο και για το έντονο ενδιαφέρον του για τον τόπο μας. Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή δύναμη στην επιτέλεση των νέων του καθηκόντων».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Προχωράει η απόκτηση για την Θάσο του σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απόκτησης του περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την Θάσο, για το οποίο είχε δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2021, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου θέματος, που αποτελεί διαχρονική και δίκαιη απαίτηση των κατοίκων της Θάσου, ο κ. Λαζαρίδης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Παππά.

Ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον κ. Λαζαρίδη ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ναυπήγηση των σκαφών, όπως τους εξήγησε και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λαζαρίδης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Στις 3/11/2021 είχα δεσμευτεί για την απόκτηση ενός περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την Θάσο.  Στις 5/4/2023 ανακοίνωσα την απόκτηση του σκάφους, μετά από συντονισμένες ενέργειες με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Για το θέμα, συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Παππά, ο οποίος με ενημέρωσε για την πορεία απόκτησης του σκάφους, που θα θωρακίσει την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση έχει υπάρξει ανάδοχος και η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία αναμένεται να υπογραφεί περί τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ναυπήγηση των 11 σκαφών, ένα εκ των οποίων θα έρθει στην Θάσο.

Το είπαμε! Το κάνουμε! Συνεχίζουμε!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en