Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Κωσταντίνος Παπακοσμάς | Μια βροχερή ημέρα του 1972 ….. στην Καβάλα

Αυτή η φωτογραφία της πόλης που έχει τίτλο ..μια βροχερή μέρα , είναι τον Οκτώβριο του 1972 και αποτελεί δημιουργία του φωτογράφου Charles Clayton (Todd Webb) ο οποίος είχε γεννηθεί το 1905 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν (Ο Todd Webb πέθανε τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 94 ετών στο Central Maine).

Μισό αιώνα πριν, ο διάσημος Αμερικάνος φωτογράφος βρέθηκε στην Καβάλα και την φωτογράφησε, άλλωστε είχε διακριθεί στην καταγραφή της καθημερινής ζωής και της αρχιτεκτονικής σε πόλεις.

Πιθανό σημείο λήψης το ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Η φωτογραφία βρίσκεται στο ψηφιακό αποθετήριο του Πανεπιστημίου Συρακουσών στην κεντρική Νέα Υόρκη με μια σειρά άλλων φωτογραφιών από όλο τον κόσμο .

 

 

Η Καβάλα και στιγμές από την καθημερινότητα στην Αθήνα είναι τα μοναδικά εκθέματα από την Ελλάδα.

Ο Todd Webb έχοντας υπάρξει ένας επιτυχημένος χρηματιστής στη δεκαετία του 1920, έχασε όλα του τα κέρδη, κατά τη διάρκεια της Ύφεσης. Ο Γουέμπ ασχολήθηκε με την αναζήτηση χρυσού , εργάστηκε ως δασοφύλακας και έγραψε διηγήματα που έχουν μείνει αδημοσίευτα. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της εξερευνητικής περιόδου στη δεκαετία του 1930 που πήρε για πρώτη φορά μια κάμερα. Το ενδιαφέρον και η αγάπη του για τη φωτογραφία σύντομα απέκλεισαν τις συγγραφικές του φιλοδοξίες και μπόρεσε να κάνει τα δύο πράγματα που αγαπούσε περισσότερο: να ταξιδέψει, να γνωρίσει ανθρώπους και να τους φωτογραφίσει.
Το 1938 ο Webb εντάχθηκε στο Chrysler Camera Club στο Ντιτρόιτ, όπου γνώρισε τον επίδοξο φωτογράφο Χάρι Κάλαχαν. Μέσω ενός εργαστηρίου από τον Ansel Adams, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του Webb για την τεχνική της ευκρίνειας εστίασης της «ευθείας φωτογραφίας».
Αφού υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τοντ Γουέμπ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου δημιούργησε φιλία με τον Άλφρεντ Στίγκλιτς και τη σύζυγό του Τζόρτζια Ο’Κίφ που τον σύστησε στο Beaumont Newhall και αργότερα ο Νιούχολ επιμελήθηκε την πρώτη μεγάλη έκθεση φωτογραφιών του Γουέμπ για το Μουσείο του , στην πόλη της Νέας Υόρκης. Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Todd εργάστηκε για τον Roy Stryker και την Standard Oil Company. Το 1949 ο Todd Webb επέστρεψε στο Παρίσι και γνώρισε τη σύζυγό του Lucille, παραμένοντας στη Γαλλία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τόσο το 1955 όσο και το 1956, ο Todd Webb έλαβε δύο διαδοχικές υποτροφίες John Simon Guggenheim για να φωτογραφίσει τα πρωτοποριακά μονοπάτια που ακολούθησαν οι πρώτοι άποικοι της Αμερικής στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια. Ενώ ο σύγχρονος του, Ρόμπερτ Φρανκ, οδηγούσε σε όλη τη χώρα αυτά τα χρόνια, ο Τοντ περπατούσε και φωτογράφιζε καθώς μετακινούνταν από την Ανατολή στη Δύση.
Μέχρι τη δεκαετία του 1980, ο Todd Webb φωτογράφιζε και παρήγαγε ένα μοναδικό έργο, το οποίο έχει αποκτήσει σημαντική θέση στα χρονικά της αμερικανικής φωτογραφικής ιστορίας. Συχνά αναφέρεται ως «ιστορικός με κάμερα», οι πλούσιες εικόνες του Webb καταγράφουν τη ζωή σε όλο τον κόσμο. Το έργο του έχει εκτεθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνεται σε πολλές συλλογές μουσείων, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, το Ινστιτούτο Τέχνης της Μινεάπολης και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.
Ο Todd Webb πέθανε τον Μάιο του 2000 σε ηλικία 94 ετών στο Central Maine. Η φωτογραφία του Todd στον ποταμό Οχάιο το 1955.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πωλείται σε τιμή «ευκαιρίας» το Φιδονήσι στην Καβάλα!

Σε τιμή «ευκαιρίας» πωλείται ένα νησάκι στην Καβάλα το οποίο έχει περίπου 150 στρέμματα έκταση και βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ναυτικό μίλι από τη Νέα Ηρακλείτσα.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες οι ιδιοκτήτες του οι οποίοι είναι τρεις, δύο Καβαλιώτες και ένας Αθηναίος, ζητούν για το εν λόγω νησάκι 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αγγελική Δεληκάρη: “Τα χαστούκια δεν με τρομάζουν με κάνουν πιο δυνατή”

Μόλις λίγα 24ωρα μετά το χαστούκι που δέχθηκε εντός ιερού ναού, η βουλευτής της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την τρομάζουν τα χαστούκια, αντιθέτως την κάνουν πιο δυνατή και υπογράμμισε ότι παρά τη βία που υπέστη θα συνεχίσει να πηγαίνει στην εκκλησία.

Επιτιθέμενη στη ΝΙΚΗ αλλά και προσωπικά στον Δημήτρη Νατσιό, είπε: «Όχι κ. Νατσιέ δεν θα επιτρέψουμε εσείς ή κανένας άλλος να μας απαγορεύσει την είσοδο στην εκκλησία- αυτή που θέλετε ως δεξαμενή ψήφων δεν μπορείτε να την στερήσετε από κανέναν». Και συνέχισε τονίζοντας ότι «τα χαστούκια σας δεν με τρομάζουν αλλά με κάνουν πιο δυνατή! Συνεχίστε να εκθειάζετε τη βία. Η βία από γυναίκα σε γυναίκα κ. Νατσιέ! Δεν έχετε σχέση με χριστιανισμό».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εθελοντική δράση του 5ου ΓΕΛ Καβάλας στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Κρυονερίου

Ενεργή και εθελοντική είναι η δράση του 5ου ΓΕΛ Καβάλας με μαθητές και καθηγητές να βρίσκονται το πρωί της Τετάρτης 24 Απριλίου στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Καβάλας στο Κρυονέρι.

Θλιβερό ωστόσο χαρακτηρίζει ο Αντιδήμαρχος Καβάλας κύριος Χρήστος Τσιτσιλικάκης, για το γεγονός ότι τα σκυλιά είναι πολλά. Ωστόσο από πλευράς τους ο Δήμος Καβάλας φροντίζει να φιλοξενήσει όσα περισσότερα σκυλιά γίνεται.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en