Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοροναϊός | Όσοι νόσησαν και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν έχουν υψηλά επίπεδα ανοσίας

Η διάρκεια και η αποτελεσματικότητα της ανοσίας μετά από λοίμωξη και εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για τη δημόσια υγεία και την απόφαση για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα από την πρόσφατη δημοσίευση των V.Hall και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2118691).

Στη μελέτη συμμετείχαν υγειονομικοί που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από τους 35.768 συμμετέχοντες, οι 9488 (27%) είχαν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19.

Η εμβολιαστική κάλυψη ήταν συνολικά ιδιαίτερα υψηλή και συγκεκριμένα το 97% των συμμετεχόντων είχαν λάβει 2 δόσεις, εκ των οποίων το 78% είχαν λάβει το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) με μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων (πάνω από 6 εβδομάδες), το 9% είχαν λάβει το BNT162b2 με σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων (μέχρι 6 εβδομάδες) και 8% είχαν λάβει το ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca).

Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 7 Δεκεμβρίου 2020 και 21 Σεπτεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 2747 πρωτο-λοιμώξεις και 210 επανα-λοιμώξεις. Μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 και είχαν λάβει 2 δόσεις του BNT162b2 με μεσοδιάστημα πάνω από 6 εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 85% κατά το χρονικό διάστημα 14-73 ημερών μετά τη δεύτερη δόση στο 51% κατά το χρονικό διάστημα 197-205 ημερών μετά τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί με το σύντομο εμβολιαστικό σχήμα του BNT162b2. Όσον αφορά στο ChAdOx1 nCoV-19, η αποτελεσματικότητα ανήλθε στο 58% κατά το χρονικό διάστημα 14-73 ημερών μετά τη δεύτερη δόση, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο συγκριτικά με το BNT162b2.

Όσοι νόσησαν και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν έχουν υψηλά επίπεδα ανοσίας

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοσία μετά από φυσική λοίμωξη παρουσίασε φθίση μετά από την πάροδο 1 έτους μεταξύ των ανεμβολίαστων, ωστόσο παρέμεινε σταθερά υψηλότερη του 90% σε όσους είχαν εμβολιαστεί μετά τη νόσηση, ακόμα και σε όσους είχαν νοσήσει 18 μήνες νωρίτερα.

Συμπερασματικά, δύο δόσεις του BNT162b2 συσχετίστηκαν με υψηλή προστασία έναντι του SARS-CoV-2, η οποία όμως άρχισε να φθίνει με την πάροδο του χρόνου και παρουσίασε σημαντική μείωση μετά την πάροδο 6 μηνών από τον εμβολιασμό.

Ωστόσο, τα άτομα που νόσησαν από COVID-19 και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 για περισσότερο από 1 έτος μετά τη λοίμωξη.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία | Νεκρός επισμηνίας στην αεροπορική βάση στην Τανάγρα

Νεκρός εντός της Αεροπορικής Βάσης στην Τανάγρα εντοπίστηκε υπαξιωματικός προκαλώντας θρήνο στην Πολεμική Αεροπορία.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για 45χρονο επισμηνία, που υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας και βρέθηκε νεκρός εντός της Μονάδας.

Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται αρμοδίως ενώ το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

«Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνεται ότι, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, ο Επισμηνίας (ΟΑΑΔ) Β.Α, ετών 45, ο οποίος υπηρετούσε στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας, βρέθηκε νεκρός εντός της Μονάδας.

Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται αρμοδίως.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Σαββατοκύριακο οι απολογίες των 67 συλληφθέντων για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη | Πέντε οι ανακριτές για τη δικογραφία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη που δέχτηκε επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων στου Ρέντη. Το Σάββατο 27/4 και την Κυριακή 28/4 οι δεκάδες κατηγορούμενοι καλούνται να δώσουν απαντήσεις στο βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους ενώπιον των ανακριτών.

Οι 67 κατηγορούμενοι έλαβαν ήδη από χθες (Τρίτη 23/4) το απόγευμα προθεσμίες για τις απολογίες τους για το Σαββατοκύριακο, με την πλειονότητα τους να δηλώνει, μέσω των συνηγόρων τους, ότι δεν έχει καμία σχέση σε όσα τους αποδίδονται.

Για την υπόθεση έχουν οριστεί πέντε ανακριτές

Η απολογητική διαδικασία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωί, οπότε θα μεταχθούν στα δικαστήρια για να βρεθούν ενώπιον των πέντε ανακριτών που ορίστηκαν για την υπόθεση, οι πρώτες ομάδες κατηγορουμένων, ενώ οι απολογίες θα συνεχιστούν και την Κυριακή.

Η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται συνολικά 160 πρόσωπα, περιλαμβάνει 12 βαριά κακουργήματα και σωρεία πλημμελημάτων.

Σύμφωνα με τη δίωξη, πέντε κατηγορούμενοι βαρύνονται με κατηγορία που αφορά διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς τους αποδίδεται ηγετικός, κεντρικός ρόλος στη λειτουργία της οργάνωσης που σύμφωνα με τη δικογραφία είχε συγκεκριμένη δράση με φόντο την αθλητική δραστηριότητα της ομάδας τους.

Κορυφαία θέση στη δικογραφία κατέχει ο βίαιος θάνατος του αστυνομικού, εγκληματική πράξη που σύμφωνα με τις αρχές είναι αποτέλεσμα οργανωμένης απόφασης για επίθεση κατά αστυνομικών, η οποία ελήφθη από την ιεραρχία της οργάνωσης και εκτελέστηκε από μέλη της.

Ανάλογα με τον βαθμό εμπλοκής του κάθε κατηγορούμενου, η δίωξη μεταξύ άλλων αφορά τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για:

  • Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Συνέργεια στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
  • Έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης
  • Συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση.
  • Ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση
  • Εκβίαση με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά την διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης.
  • Ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες που καλούνται να απολογηθούν για σοβαρά αδικήματα είναι ο 16χρονος αδελφός του 18χρονου κρατούμενου ο οποίος ομολόγησε πως πέταξε τη ναυτική φωτοβολίδα που έκοψε το νήμα της ζωής του αστυνομικού έξω από το κλειστό γήπεδο Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνολικά οι ανήλικοι στην υπόθεση είναι δεκαπέντε.

Επτά κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι τρεις είναι στην ομάδα των 67, εμπλέκονται σε διακίνηση ναρκωτικών χωρίς ωστόσο να τους αποδίδεται συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας | Μειώσεις στα πρόστιμα – Πότε έρχονται τα τέλη με τον μήνα

Μειώσεις στα πρόστιμα από το 2025 φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών για όσους καταβάλλουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας τους.

Στα σχέδια του Υπουργείου είναι τα πρόστιμα από την επόμενη χρονιά να υπολογίζονται κλιμακωτά και όχι ισόποσα με τα τέλη κυκλοφορίας από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης που ισχύει έως σήμερα. Ως εκ τούτου, σημαίνει πως όσο νωρίτερα γίνει η εκπρόθεσμη πληρωμή, τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο.

Επιπλέον, το νέο πλαίσιο καθορισμού των τελών κυκλοφορίας θα λαμβάνει υπόψη πολλούς περισσότερους παράγοντες όπως είναι περιβαλλοντικά κριτήρια αλλά και το πλαίσιο κοστολόγησης των οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων, καθώς και των EV, των υβριδικών κλπ.

Από τον Μάιο τα τέλη με τον μήνα

Πριν όμως από τις αλλαγές του 2025, εντός του Μαΐου αλλάζουν και η μορφή των τελών καθώς και το τι γίνεται με το καθεστώς ακινησίας των οχημάτων. Έτσι, 150.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που τα είχαν θέσει σε ακινησία θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν πληρώνοντας μειωμένα τέλη.

Εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το αντίστοιχο ποσό που αντιστοιχεί σε ένα μήνα, το ίδιο και για δύο μήνες και ούτω καθεξής.

Ωστόσο, το όχημα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένο προτού μπει σε ακινησία, και η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει μέσω ηλεκτρονικών εργαλείων και σύνδεσης με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών εάν υπάρχει ενεργό ασφαλιστικό συμβόλαιο.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en