Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

ΚΚΕ: Προβλήματα στην Πυρόσβεση και την Δασοπροστασία στην ΠΕ Καβάλας.

Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής προστασίας, αναδεικνύονται τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρ­νησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που στοχεύει στη μείωση του «κόστους για την πυρασφάλεια», εγκατάλειψης των δασών με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση τους στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας, η οποία διαθέτει ως μόνα εναέρια μέσα 2 πεζετέλ στη Χρυσούπολη και 1 ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη για να καλύψει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει με τα ελαστικά των οχημάτων της λόγω φθοράς.

Αντίστοιχα, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας, μοναδικός σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διαθέτει μόνο ένα πλοιάριο, ενώ δεν υπάρχει όμως χώρος για να στεγαστεί η υπηρεσία και οι 18 εργαζόμενοι σε αυτή. Να σημειωθεί πως, ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας έχει στην ευθύνη του περιοχές που περιλαμβάνουν βιομηχανικές μονάδες με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, σε συνδυασμό με μεγάλο αριθμό λιμένων.

Τέλος στο Δασαρχείο Καβάλας, διαπιστώνεται έλλειψη οχημάτων, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να αντιμετωπίζουν καθημερινά πρόβλημα στη μετακίνησης τους για επίβλεψη χώρων και διευθέτηση προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν, ενώ επίσης σοβαρό είναι και το πρόβλημα με τις πιστώσεις για τα καύσιμα των οχημάτων.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται και αυτό της έλλειψης προσωπικού. Για τη λειτουργία της υπηρεσίας χρειάζονται τουλάχιστον 3 Δασολόγοι και 4 Δασοπόνοι για τους Δήμους Καβάλας, Νέστου και Παγγαίου. Ενώ για την περιοχή της Θάσου, κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη δασοφυλάκων, καθώς σε αυτή υπάρχουν μόνο δύο και ο ένας συνταξιοδοτείται.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα έργα για αναδασώσεις, καθαρισμοί και διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών, καθώς και άλλα τεχνικά έργα καθυστερούν με την πρόφαση της ένταξης τους στην χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Ενώ, η κρατική χρηματοδότηση για την συντήρηση των δασικών δρόμων μειώθηκε και φέτος στις 30.000 € από την ήδη χαμηλή περσινή χρηματοδότηση των 50.000 €.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις παραπλανητικές μεθόδους και τα ασύστολα ψεύδη των κυβερνήσεων που κατά καιρούς εξαγγέλλουν, για το δήθεν ενδιαφέρον τους για την οργάνωση της πυρασφάλειας ενόψει της θερινής περιόδου.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Προστασίας του Δασικού πλούτου, με την κατάλληλη στελέχωση και εξοπλισμό, με αποκλειστική κάλυψη των απαραίτητων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων, χαρτογράφηση και απογραφή του δασικού πλούτου, την ταξινόμηση των δασικών εκτάσεων. Τα δασικά οικοσυστήματα να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με τη διαχείριση της προστασίας και ανάπτυξης των δασών, της αντιπυρικής προστασίας και της προστασίας από κάθε είδους καταπατητές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για

  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης για τη στελέχωση των παραπάνω υπηρεσιών της ΠΕ Καβάλας.
  • Να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την αντιπυρική προστασία ολόκληρης της περιοχής καθώς και για την ενίσχυση των παραπάνω υπηρεσιών με όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό.
  • Να εξασφαλιστεί χώρος στον οποίο θα στεγαστεί ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένος Καβάλας.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλλογοι, φορείς και εθελοντές καθάρισαν τμήμα του περιαστικού δάσους

Πολλά είναι τα παράπονα που έχουν γίνει για τα απορρίματα τα οποία πλυμμηρίζουν το περιαστικό δάσος της Καβάλας. Σίγουρα ένα γεγονός που ιδίως και με τον ερχομό της αντιπυρικής περιόδου προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Μπορεί πολλοί πολίτες να μην είναι υπεύθυνοι όσο αφορά την ρίψη των απορριμάτων όμως αρκετοί φορείς, σύλλογοι και εθελοντές προέβησαν στον καθαρισμό ενός τμήματός του.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Την Δευτέρα συζητούν για την χάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας

Το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσκλήθηκαν να βρίσκονται οι 4 βουλευτές του Ν. Καβάλας, ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Θα συζητήσουν με τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα τις λεπτομέρειες του έργου της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» με τους Τοξότες καθώς φαίνεται πως δημιουργούνται κάποια ζητήματα.

Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως η χάραξη που έχει προβλεφθεί θα περνά πάρα πολύ κοντά από το εργοστάσιο Λιπασμάτων και πιο συγκεκριμένα από εγκαταστάσεις που πρέπει να ισχύουν αυστηροί κανόνες ασφαλείας.

Παράλληλα η συγκεκριμένη χάραξη φαίνεται πως θα περνά ακόμα και μέσα από το ΒΙΟ.ΠΑ Καβάλας κάτι που θα επιφέρει ζημίες στην βιομηχανική ζώνη καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις εκεί.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: «Να μας πει η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας: θα λειτουργήσει το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ΝΑΙ Ή ΟΧΙ;»

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης “Ο Τόπος της Ζωής Μας” :

Ρωτάμε ευθέως τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας:

  • Θα λειτουργήσει φέτος το Πηλοπεραπευτήριο των Κρηνίδων, ναι ή όχι;
  • Αν δεν λειτουργήσει, για ποιους λόγους θα γίνει αυτό;
  •        Αναλογίζεται η Δημοτική Αρχή τι σοβαρό “πλήγμα” θα προκαλέσει μία τέτοια απόφαση στους ανέργους και τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού και της αγοράς της περιοχής;

Μιλάμε για απώλεια ενός σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας στο Πηλοθεραπευτήριο όπου εργάζονται εποχικά άνεργοι της περιοχής, χιλιάδων επισκεπτών και σημαντικών εσόδων μέσα στη θερινή περίοδο!

  • Λογαριάζει καθόλου τους επισκέπτες που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία και τοπικά καταλύματα για το καλοκαίρι, αλλά και όσους συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις; Πότε θα ανακοινώσει η Διοίκηση του Δήμου την απόφασή της;

Η στάση της Διοίκησης του Δήμου στο θέμα αυτό δείχνει το λιγότερο ασέβεια και στους ανέργους και στους τοπικούς επαγγελματίες, αλλά και στους επισκέπτες.

Κυρίως όμως η στάση της Δημοτικής Αρχής προκαλεί σοβαρότατη δυσφήμιση της περιοχής μαςπροκαλώντας ζημιά και στην επόμενη θερινή περίοδο του 2025.

Ζητούμε από τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας να ξεκαθαρίσει ΑΜΕΣΑ τη θέση της, για να ενημερωθούν ΑΜΕΣΑ άνεργοι, επαγγελματίες και επισκέπτες.

 

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης

Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en