Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για πλαφόν σε καύσιμα και προϊόντα

Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Άδωνι Γεωργιάδη η τροπολογία για το πλαφόν στα καύσιμα και προϊόντα, με ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Η τροπολογία αφορά πλαφόν στην τιμή των καυσίμων και άλλων προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Ορίζεται, δε, πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 για την περίπτωση παραβίασης του πλαφόν.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως το πλαφόν αφορά μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων, τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια, τα οποία θα καθοριστούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν με σχετική υπουργική απόφαση μετά την ψήφιση της τροπολογίας.

Ως σημείο αναφοράς για πλαφόν ορίζεται η 1 Σεπτεμβρίου του 2021, δηλαδή μία περίοδο που δεν είχε ξεκινήσει τι ράλι στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Γεωργιάδης: «Όχι» στις αρπαχτές

Με την επισήμανση πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εμποδίσει “αρπαχτές” ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στη Βουλή την τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

Η τροπολογία προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε καύσιμα και άλλα είδη και υπηρεσίες που παρουσιάζουν κατακόρυφες αυξήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τον υπουργό Ανάπτυξης να αναφέρει ότι θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές, αναπόφευκτα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών. «Θέλουμε να εμποδίσουμε όσους προσπαθήσουν στην αναμπουμπούλα του πολέμου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους για να κάνουν μια αρπαχτή», είπε χαρακτηριστικά και απέρριψε το ενδεχόμενο διατίμησης, καθώς αυτό -όπως είπε- θα οδηγήσει σε ελλείψεις και «μαύρη» αγορά.

Η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει ότι «για χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος έως και την 30η.6.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μεικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή όταν το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1.9.2021».

Επίσης, προβλέπεται ότι τυχόν παράβαση θα επιφέρει αυστηρά πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και θα φτάνουν ως το 1 εκατ. ευρώ, ενώ 50.000 ευρώ είναι η καμπάνα για απόκρυψη στοιχείων ή παρεμπόδιση του ελέγχου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

«Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας και πάντως όχι πέραν της 30.6.2022.

Ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων.

Παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υπουργική απόφαση της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των αναφερόμενων κυρώσεων της κλιμάκωσης των προστίμων καθώς και ανώτατης τιμή πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες».

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ισχύ από τις 22 Απριλίου το «καλάθι του νονού»

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το παρατηρητήριο τιμών παιδικών παιχνιδιών, «το καλάθι των νονών».

Με την τροπολογία, οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών στο καταναλωτικό κοινό, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων παιδικών παιχνιδιών («καλάθι των νονών»), από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024.

Οι υπόχρεοι εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι των νονών», εφόσον διαθέτουν προϊόντα αυτής της κατηγορίας, και το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται στα φυσικά ή ψηφιακά καταστήματά τους, ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με λίστες, φυλλάδια και, υποχρεωτικά, με ειδική σήμανση επί των προϊόντων ή του χώρου πώλησής τους.

Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι των νονών» μπορούν να αποστέλλουν και άλλες επιχειρήσεις πέραν των υπόχρεων που προαναφέρονται. Εφόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεες τήρησης των διατάξεων της εν λόγω τροπολογίας.

Με την ίδια τροπολογία και με άλλες διατάξεις που έχουν περιληφθεί σε αυτή:

-Εξασφαλίζεται ότι οι ενισχύσεις που δίνονται, βάσει των καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), καταβάλλονται στους δικαιούχους στο ακέραιο.

-Αποφάσεις επιτροπών για τον καθορισμό αιγιαλών και παραλιών, οι οποίες είχαν ληφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 5092/2024, μπορούν να εγκρίνονται από τον γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να δημοσιεύονται, για να αποφεύγεται η άσκοπη επανάληψη της διαδικασίας υπό τις νέες επιτροπές.

-Επιταχύνεται η διαδικασία μετεγκατάστασης της ΕΑΣ. Α.Ε. από τον χώρο, στον οποίο θα δημιουργηθεί το κυβερνητικό πάρκο Ανδρέας Λεντάκης. Προς το σκοπό αυτό, παρέχεται η δυνατότητα για πώληση ή διάθεση με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο των κινητών πραγμάτων ΕΑΣ Α.Ε. που βρίσκονται στο χώρο. Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος Θα καταστεί σύντομα διαθέσιμος για έναρξη των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.

-Επεκτείνονται για το έτος 2024 οι ρυθμίσεις περί απαλλαγής από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων των δικαιωμάτων ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το υφιστάμενο ευνοϊκό καθεστώς για τα ακίνητα αυτά και εξυπηρετείται καλύτερα ο σκοπός τους, χωρίς την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

POS – Ταμειακές μηχανές | «Παγώνουν» προς το παρόν τα πρόστιμα για την μη διασύνδεση

«Κλείδωμα» ταμειακής μηχανής, παρά πρόστιμα, προτιμά σε αυτή τη φάση το οικονομικό επιτελείο, έναντι της επιβολής προστίμων για όσους επαγγελματίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη διασύνδεση με το POS, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης το βράδυ της Τετάρτης (17.4.2024) στη Βουλή.

Αυτό δεν σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης, ότι οι παραβάτες μη διασύνδεσης του POS και της ταμειακής μηχανής δεν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, αλλά ό,τι προς το παρόν προτιμάται μία εναλλακτική στρατηγική.

Και αυτό διότι το οικονομικό επιτελείο θέλει πρώτα η συμμόρφωση των υπόχρεων για τη σύνδεση με το myData να έχει εξαπλωθεί, οπότε τα πρόστιμα να αφορούν, εκ των πραγμάτων πάρα πολύ λίγους. «Πάντως, το myData αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία, με τεράστια συμμετοχή», σημείωσε ο υπουργός.

Επιπλέον, κατά την  ομιλία του, ο κ. Θεοχάρης όρισε ως ημερομηνία λήξης της διορίας της τακτοποίησης οφειλών για επανένταξη στις «χαμένες» ρυθμίσεις, όταν δημοσιευθεί το ΦΕΚ, αλλά την 29η Απριλίου. Έως τότε, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν έτσι ώστε να αποπληρώσουν όλες τις ανεξόφλητες δόσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός εξήγησε ότι πλέον οι παραβάτες των κανόνων για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων που θα έχει μπει «λουκέτο» στο πρατήριο τους για δύο χρόνια και άνω, θα αναστέλλεται το ΑΦΜ τους. «ερχόμαστε εδώ σήμερα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο, ώστε μετά από τα δύο χρόνια κλεισίματος του πρατηρίου και αδυναμίας του φορολογούμενου επιχειρηματία να λειτουργήσει, να αναστείλουμε τον ΑΦΜ του για λόγους λαθρεμπορίου. Επεκτείνουμε αυτή την αναστολή και έως τη δίκη. Και επιπλέον έως την έκτιση της ποινής, εάν προκύψει καταδίκη, εξήγησε ο κ. Θεοχάρης.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ | Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

Αύριο, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή για επιδόματα ανεργίας καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας.

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 19 Απριλίου 2024 έως 10 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση της gov.gr(gov.gr > Εργασία και Ασφάλιση > Ανεργία > Δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων)

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en