Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Κανένα αμιγώς εποχιακό κατάστημα δεν λειτουργεί στην Κομοτηνή

Μόνο στα μάρκετ μπορούν να αγοράσουν οι Κομοτηναίοι εποχιακά χριστουγεννιάτικα είδη, πληκτρολογώντας τον κωδικό «2» και βγαίνοντας στην αγορά. Πολύ απλά, αυτό ισχύει καθώς η Κομοτηνή δεν διαθέτει κανένα αμιγώς εποχιακό κατάστημα σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής, άρα κανένα δεν άνοιξε χθες το πρωί τις πόρτες του!

Συγχρόνως, όμως, με μία παράλογη απόφαση που δεν έχει επί της ουσίας βάσιμα επιχειρήματα, η κυβέρνηση επιτρέπει από χθες την πώληση εποχιακών και χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ. Συγκεκριμένα, από χθες δύνανται να λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Τα παραπάνω έχουν τεθεί σε ισχύ από 7 Δεκεμβρίου έως και 8 Ιανουαρίου 2020.

Το παράδοξο
Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ). Την ίδια ώρα, όμως, επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντων.

Ή με άλλα λόγια, όπως μετέφερε στον «Χ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, η απόφαση «επιβάλλει στα καταστήματα να έχουν σαν κύριο κωδικό δραστηριότητας τα εποχιακά είδη, αλλά στα μάρκετ που δεν το έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας τα απελευθερώνει».

«Εμείς στην περιοχή μας δεν έχουμε κανένα τέτοιο κατάστημα», απάντησε η κα Κωνσταντινίδου στο ερώτημα εάν η Κομοτηνή έχει κάποιο κατάστημα που πουλάει αμιγώς εποχιακά είδη. Στην αγορά της Κομοτηνής τα εποχιακά είδη πωλούνται κυρίως από υαλοπωλεία, επιπλοποιεία, παιχνιδάδικα, βιβλιοπωλεία, γι’ αυτό η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής καταγγέλλει «αθέμιτο ανταγωνισμό» κι εξηγεί ότι οι καταναλωτές ωθούνται -αναγκαστικά καθώς δεν έχουν άλλη λύση- στο να κάνουν τις αγορές τους μέσω των μάρκετ.

Τέλος, η Κική Κωνσταντινίδου εύλογα διερωτάται: «θα ανοίξουμε να πουλήσουμε τι; Και τι να πληρώσουμε;».

Πάει Βουλή
Το θέμα έφτασε ήδη στη Βουλή, με ξεχωριστές πρωτοβουλίες των βουλευτών Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου και Ιλχάν Αχμέτ.

Ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δια του προεδρείου της Βουλής ως αναφορά στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων την πρόσφατη επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής. «Είναι γνωστό ότι ο αριθμός των καταστημάτων αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών είναι ελάχιστος, ιδίως στην περιφέρεια και βέβαια στη Ροδόπη. Η απόφαση του υπουργού να ανοίξουν μόνο αυτά και να επιτραπεί η πώληση αυτών των ειδών και από τα σούπερ μάρκετ αποτελεί ευνοϊκή μεταχείριση που οδηγεί τους καταναλωτές να στρέφονται αποκλειστικά στα μάρκετ», για να συμπεράνει πως «με την απόφαση αυτή πλήττονται ανεπανόρθωτα τα καταστήματα που ενώ έχουν ως δεύτερο κωδικό αριθμό τα εποχικά είδη αποκλείονται να λειτουργήσουν ασκώντας αποκλειστικά και μόνο αυτήν την δραστηριότητα», σημειώνεται αναλυτικά στην αναφορά του ο κος Χαρίτου.

Ο τοπικός βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση με θέμα «να ανοίξουν άμεσα οι επιχειρήσεις με δευτερεύοντες ΚΑΔ που αφορούν στο λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών, προς άρση μιας προφανούς αδικίας που οδηγεί στον μαρασμό τους και προσβάλει κάθε έννοια ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού με τα σούπερ μάρκετ που πωλούν όμοια είδη».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Καβάλας

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται αρκετές περιοχές της Καβάλας μετά από διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου λόγω μίας βλάβης που αναζητούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα είναι :

Άγιος Λουκάς

Κηπούπολη

Νεάπολη

Βύρωνας

Καλαμίτσα

Χρυσοστόμου Σμύρνης – Ραψάνη

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en