Quantcast
Connect with us

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Κέικ σοκολάτας με άρωμα εσπρέσο

Αφράτο κέικ με επικάλυψη σοκολάτας…

Υλικά για 6-8 άτομα

Για το κέικ

  • 225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας καφέ εσπρέσο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 315 γραμμάρια ξινόγαλο ή γιαούρτι χτυπημένο
  • 90 γραμμάρια  ανάλατο βούτυρο μαλακό
  • 335 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 90 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Για το frosting

  • 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη εσπρέσο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 113 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο μαλακό
  • 400 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 60 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
  • Προαιρετικά: 60 γραμμάρια ψιλοκομμένη σκούρα σοκολάτα

Εκτέλεση

Για το κέικ

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε και καλύψτε με λαδόκολλα δύο στρογγυλές φόρμες 28 εκ.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε τη σκόνη εσπρέσο και βανίλιας με το ξινόγαλο σε ένα μέτριο μπολ.
  4. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας τα καλά. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα. Ρυθμίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  5.  Προσθέστε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το μείγμα από το ξινόγαλα και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Γυρίστε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπήστε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.
  6. Χύστε το μείγμα στις δυο στρογγυλές φόρμες διαστάσεων 28 εκ, απλώστε το ομοιόμορφα και ψήστε 25 έως 30 λεπτά.
  7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στις φόρμες για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ψυγείο.

Για το frosting

  1. Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τον καφέ εσπρέσο, τη βανίλια με 2 κουταλιές της σούπας γάλα.
  2. Χτυπήστε το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα. Γυρίστε σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε την άχνη ζάχαρη.
  3. Προσθέστε λιωμένη σοκολάτα με το γάλα.  Χτυπήστε σε μεγάλη ταχύτητα μέχρι να γίνει μία λεία και σφιχτή κρέμα.
  4. Απλώστε περίπου τα 2/3 στο πρώτο δίσκο του κέικ και μετά καλύψτε το δεύτερο δίσκο κέικ. Με μια σπάτουλα απλώστε το frosting σε όλη την επιφάνεια του κέικ και γαρνίρετε με τριμμένη σοκολάτα.

Tip

Για να μην χυθεί ποτέ το frosting του κέικ σας ή σας πέσει, ακολουθήστε αυτή την τεχνική και θα σας λύσει τα χέρια: Θα χρησιμοποιήσετε κόλλες λαδόκολλας κομμένες σε τετράγωνα και θα τις τοποθετήσετε περιμετρικά στη βάση του κέικ και μετά θα βάλετε το κέικ από πάνω.

Στη συνέχεια θα απλώσετε το frosting, θα περιμένετε 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί το frosting και μετά θα τραβήξετε τις λαδόκολλας προς τα έξω. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα λερώσετε τον πάγκο σας και θα είναι έτοιμο το κέικ σας με το frosting χωρίς ατέλειες.

Click to comment

Απάντηση

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εύκολη γαλλική κρεμμυδόσουπα

Εξαιρετική γεύση, απλότητα στην προετοιμασία…

Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 4 φλ. τσαγιού κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 5 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού κρέατος
  • 2 κ. σ. ξηρό σέρι
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένο θυμάρι
  • 1 πρέζα αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 4 φέτες ψωμί γαλλικής μπαγκέτας
  • 4 φέτες τυρί προβολόνε
  • 2 φέτες ελβετικό τυρί, σε κύβους
  • τσαγιού

Εκτέλεση

Βήμα 1
Λιώστε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια στο βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Βήμα 2
Προσθέστε το ζωμό βοδινού κρέατος, το σέρι και το θυμάρι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Βήμα 3
Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου.
Βήμα 4
Μεταφέρετε τη σούπα σε μπολ σερβιρίσματος που είναι κατάλληλα για φούρνο και τοποθετήστε από μία φέτα ψωμί πάνω στο καθένα (το ψωμί μπορεί να σπάσει σε κομμάτια αν προτιμάτε).
Βήμα 5
Στρώστε σε κάθε φέτα ψωμιού μια φέτα προβολόνε, 1/2 φέτα ελβετικό τυρί σε κύβους και 1 κουταλιά της σούπας παρμεζάνα.
Βήμα 6
Τοποθετήστε τα μπολ σε ένα ταψί και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρώς, 2 έως 3 λεπτά.
Βήμα 7
Σερβίρετε ζεστή και απολαύστε!

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Εύκολο κέικ πορτοκαλιού της μαμάς

Αρωματικό και λαχταριστό…

Υλικά

  • 2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 2 1/2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι
  • 1 1/4 φλ. τσαγιού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού από 3- 4 πορτοκάλια
  • 1 κ. γλ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε μία φόρμα για κέικ.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 3
Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη στο μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομοιγενοποιηθούν, περίπου 5 λεπτά. Σε χαμηλή ταχύτητα και με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε σιγά σιγά το λάδι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίστε να χτυπάτε αργά. Προσθέστε το μείγμα αλευριού και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μην αναμειγνύετε υπερβολικά.
Βήμα 4
Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 50- 60 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
Βήμα 5
Εάν η κορυφή ροδίσει γρήγορα κατά το ψήσιμο, καλύψτε το κέικ με αλουμινόχαρτο.
Βήμα 6
Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα και απολαύστε.

Continue Reading

ΓΥΝΑΙΚΑ

Κοτόπουλο με γλάσο μελιού

Ελαφρύ γεύμα που όλοι θα απολαύσουν..

Υλικά

  • 2 μισά στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλα, κομμένα σε μέγεθος μπουκιάς
  • 1/4 φλ. τσαγιού μέλι
  • 2 κ. σ. σάλτσα σόγιας
  • 1/8 κ. γλ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού
  • 1 1/2 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ανακατέψτε το μέλι, τη σάλτσα σόγιας και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε και μαγειρέψτε το κοτόπουλο στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 5 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίξτε το μείγμα μελιού στο τηγάνι. Συνεχίστε να μαγειρεύετε και να ανακατεύετε μέχρι το κοτόπουλο να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο και η σάλτσα να πήξει, περίπου 5 λεπτά ακόμα.

Βήμα 4

Σερβίρετε ζεστό και απολαύστε!

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en