Quantcast
Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | “Έφοδος” της οικονομικής αστυνομίας και της διεύθυνσης υγείας σε επιχειρήσεις (video)

Στη Θάσο για ελέγχους σε ταβέρνες και εστιατόρια ήταν την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν- κατασχέθηκαν- καταστράφηκαν 150 κιλά κατεψυγμένα τρόφιμα. Ανάμεσα σε αυτά αστακοί και συναγρίδες! Δεν είχαν την προβλεπόμενη από το νόμο σήμανση. Ήταν με λίγα λόγια άγνωστης προέλευσης και ταυτότητας κι είχαν μια «διαδρομή» που δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί.

Τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα βρέθηκαν σε ένα κατάστημα. Συνολικά ελέγχθηκαν 17 επιχειρήσεις, στον Λιμένα και στην περιοχή Παναγίας- Ποταμιάς. Υπήρξαν φυσικά και άλλες μικρότερης σημασίας παραβάσεις όπως επίσης κι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν με τρόπο ικανοποιητικό. Για τους παραβάτες θα υπάρξει πρόστιμο, όχι όμως μήνυση. Τέτοια δεν προβλέπεται από τη νέα νομοθεσία.

Κατάσχεση τροφίμων στη Θάσο

Στη Θάσο ήταν όλη την ημέρα την περασμένη Παρασκευή κλιμάκιο ελεγκτών της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας. Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως σε εστιατόρια και ταβέρνες στον Λιμένα, την Παναγία και την Ποταμιά. Ελέγχθηκαν λιγότερα μπαρ- καφετέριες.

Από τους ελέγχους (17 συνολικά) προέκυψε κατάσχεση τροφίμων βάρους 150 κιλών, τα οποία δεν είχαν την προβλεπόμενη από το νόμο σήμανση. Από τα συνοδευτικά έγγραφα δεν προέκυπτε η ταυτότητα του προϊόντος και η διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να εντοπιστεί στον καταψύκτη της κάθε επιχείρησης. Τα τρόφιμα αυτά καταστράφηκαν. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 100 κιλά τρόφιμα εντοπίστηκαν σε μία μόνο επιχείρηση. Ανάμεσα σε αυτά που καταστράφηκαν ήταν (κατεψυγμένοι) αστακοί και συναγρίδες!

Οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας έγιναν με τα συνήθη προβλήματα. Το προσωπικό της υπηρεσίας είναι περιορισμένο, κινείται με υπηρεσιακά αυτοκίνητα κι έτσι αμέσως γίνεται γνωστή η παρουσία του. Στη συνέχεια ο ένας επαγγελματίας ειδοποιεί τον συνάδελφο του με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Σε βάρος των παραβατών θα υπάρξει πρόστιμο, όχι όμως ποινική διαδικασία. Οι ελεγχόμενοι επαγγελματίες δέχθηκαν τους ελεγκτές αδιαμαρτύρητα.

Από τους ελέγχους και στη Θάσο προέκυψε το γνωστό πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες ταβερνών και εστιατορίων (ειδικά στα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές) προμηθεύονται ψάρια από ερασιτέχνες ψαράδες ή περιστασιακούς ψαροντουφεκάδες. Όλη αυτή η συναλλαγή και διαδικασία είναι «μαύρη», ανακύπτει μείζον ζήτημα φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια τα ίδια αλιεύματα μπαίνουν στον καταψύκτη με αποτέλεσμα όταν εντοπιστούν από ελεγκτή, να μην έχουν καμία σήμανση. Κρίνονται ακατάλληλα και κατάσχονται. Η Διεύθυνση Υγείας επαναλαμβάνει ότι η προμήθεια τροφίμων (και ψαριών φυσικά) πρέπει να γίνεται από καταστήματα που εκδίδουν τιμολόγια ενώ στα ψάρια υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή της Ιχθυόσκαλας.

Στον έλεγχο που έγινε στη Θάσο βρέθηκαν επιχειρήσεις που λειτουργούσαν προσαρμοσμένες στο νόμο, στις οποίες οι παραβάσεις που εντοπίστηκαν ήταν ελάχιστες και μικρής σημασίας. Σε τρεις επιχειρήσεις υπήρξαν τα προβλήματα με τα τρόφιμα που κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Αλλού βρέθηκαν καταψύκτες σε ακατάλληλα σημεία των επιχειρήσεων, καταψύκτες με μη σωστή θερμοκρασία κτλ. Οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας πρόκειται να συνεχιστούν τόσο στη Θάσο όσο και στο χερσαίο τμήμα του Νομού.

 

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Ξεκινά την δράση του ο νέος Πανθασιακός συλλόγος επαγγελματιών

Στην ενεργοποίηση του Πανθασιακού συλλόγου επαγγελματιών, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Θάσου.

Η κίνηση αυτή θεωρείται αναγκαία, ώστε όλοι οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να θέτουν σε ένα όργανο τα προβλήματα που τους απασχολούν και από αυτό να προωθούνται οι ανάλογες λύσεις.

Η συμμέτοχη από όλα τα χωριά του νησιού είναι μεγάλη, με μια κίνηση που ξεκίνησε από επαγγελματίες όλων των κλάδων, εν μέσω της τουριστικής περιόδου το καλοκαίρι του 2023. Εκπρόσωποι  από κάθε χωριό του νησιού, συμμετέχουν στο προσωρινό συμβούλιο, που δεν είναι ακόμη διοίκηση, με στόχο να μπορέσουν να τρέξουν τις διαδικασίες, ώστε να γίνει η ενεργοποίηση του συλλόγου.

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στο Δήμαρχο Θάσου

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, Υποστρατήγου Ηλία Κωστάκη, στο Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη.

Η παρούσα επίσκεψη ήταν η πρώτη επίσκεψη του νέου Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και η πρώτη συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου.

Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης, σε ανάμνηση της επισκέψεως του Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας στο Δήμο της Θάσου, του πρόσφερε ένα αντίγραφο αρχαίου νομίσματος της Θάσου. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης δήλωσε τα εξής:

«Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Θάσου και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι και θα συνεχίσει να είναι άριστη και διαρκής. Ευχαριστούμε τον Στρατηγό για την επίσκεψή του στη Θάσο και για το έντονο ενδιαφέρον του για τον τόπο μας. Του ευχόμαστε από καρδιάς καλή δύναμη στην επιτέλεση των νέων του καθηκόντων».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Μακάριος Λαζαρίδης: «Προχωράει η απόκτηση για την Θάσο του σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απόκτησης του περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την Θάσο, για το οποίο είχε δεσμευτεί από τον Νοέμβριο του 2021, ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου θέματος, που αποτελεί διαχρονική και δίκαιη απαίτηση των κατοίκων της Θάσου, ο κ. Λαζαρίδης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Παππά.

Ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον κ. Λαζαρίδη ότι η σύμβαση με τον ανάδοχο βρίσκεται για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ναυπήγηση των σκαφών, όπως τους εξήγησε και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Γιώργος Αλεξανδράκης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Λαζαρίδης έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Στις 3/11/2021 είχα δεσμευτεί για την απόκτηση ενός περιπολικού σκάφους με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό για την Θάσο.  Στις 5/4/2023 ανακοίνωσα την απόκτηση του σκάφους, μετά από συντονισμένες ενέργειες με το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Για το θέμα, συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Παππά, ο οποίος με ενημέρωσε για την πορεία απόκτησης του σκάφους, που θα θωρακίσει την υγεία των κατοίκων του νησιού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση έχει υπάρξει ανάδοχος και η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η οποία αναμένεται να υπογραφεί περί τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ναυπήγηση των 11 σκαφών, ένα εκ των οποίων θα έρθει στην Θάσο.

Το είπαμε! Το κάνουμε! Συνεχίζουμε!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en