Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η παραλλαγή Όμικρον «μπλόκαρε» την αιμοδοσία

Μεγάλη έλλειψη έχει παρατηρηθεί από την Πρωτοχρονιά και μετά σε όλα τα τμήματα αιμοδοσίας της χώρας με αποτέλεσμα τόσο τα ίδια τα νοσοκομεία, όσο και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και να ζητούν από τους συμπολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο να μην ξεχνούν πως υπάρχουν πολλοί ασθενείς που τους έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στο in.gr, από την Πρωτοχρονιά και μετά παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αίματος σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων από την παραλλαγή Όμικρον, αλλά και γενικότερα επειδή ο κόσμος φοβάται να επισκεφτεί τα νοσοκομεία της περιοχή του προκείμενου να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

Ο κ. Κατσίβελας τόνισε πως παραδοσιακά υπήρχε μία μειωμένη προσέλευση των αιμοδοτών τις γιορτινές ημέρες, ωστόσο το τέταρτο κύμα ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κατάσταση με αποτέλεσμα πλέον το πρόβλημα να εντοπίζεται Πανελλαδικά.

Επισήμανε μάλιστα πως καθοριστικό είναι το γεγονός πως πλέον νοσούν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι από την παραλλαγή Όμικρον, οι οποίοι στήριζαν ενεργά το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας, σώζοντας δεκάδες ζωές.

«Τον Αύγουστο όπου υπήρχε και αποκλιμάκωση της πανδημίας συλλέγονταν καθημερινά περίπου 11.000 μονάδες αίματος, το οποίο ήταν ένα πολύ καλό ποσοστό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάγκη. Ωστόσο αυτή την περίοδο σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας συλλέγονται καθημερινά 6.700 με 7.000 μονάδες αίματος με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας να μην έχουν βοήθεια», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Παράλληλα κάλεσε όσους μπορούν να δώσουν αίμα, να το πράξουν άμεσα καθώς το αίμα είναι απαραίτητο για τις χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και για τις μεταγγίσεις σε ασθενείς, ενώ πρόσθεσε πως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ετοιμάζει δράσεις αυτό τον μήνα με τον Δήμο Υμηττού, αλλά και με τον Δήμο Αθηναίων, ώστε να υπάρξουν επιπλέον γραμμές αιμοδοσίας εκτός των νοσοκομείων.

Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις την παραλλαγή Όμικρον;

Άτομα που νόσησαν με CoViD ή έχουν θετική ιολογική εξέταση για COVID, μπορούν να αιμοδοτήσουν 14 ημέρες μετά την ανάρρωση.

Σημειώνεται πως ο τρόπος μετάδοσης της Covid-19 γίνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και με έμμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις του αναπνευστικού.

Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα μετάδοσης με μετάγγιση αίματος κοροναϊού ή άλλου αναπνευστικού ιού. Με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα μπορούν άφοβα να δώσουν αίμα υγιείς αιμοδότες οι οποίοι δεν έχουν έρθει σε στενή επαγή με πιθανό η επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις εμβολιαστεί;

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, ο μοναδικός λόγος για να απέχουν οι αιμοδότες από την αιμοδοσία είναι να έχουν εμβολιαστεί και να μην αισθάνονται καλά.

Διευκρινίζεται δε, ότι μετά από εμβολιασμό, οι αιμοδότες αποκλείονται επί 4 εβδομάδες, μόνο εφόσον το εμβόλιο περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς.

Σε περίπτωση που πονάει το χέρι σας σημείο του εμβολίου δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν το θέλετε μπορείτε να περιμένετε έως ότου φύγει.

Επομένως, το εμβόλιο δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αιμοδοσία.

Μπορείς να δώσεις αίμα αν έχεις κάποια συμπτώματα;

Αν ο αιμοδότης έχει δέκατα ή κακουχία, δεν πρέπει να δώσει αίμα. Οι οδηγίες αναφέρουν πως θα πρέπει να περιμένει να συνέλθει πρώτα και να περάσουν μερικές μέρες από αυτό.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δεν θα λειτουργήσουν τα Λασπόλουτρα των Κρηνίδων λόγω θεμάτων ασφαλείας

Στον προσανατολισμό μη-λειτουργίας των Λασπόλουτρων των Κρηνίδων βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Καβάλας όπως επισήμανε σε δηλώσεις του στο ENA Channel και στην εκπομπή Αναλυτής ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Όπως τόνισε ο κ. Μουριάδης υπάρχουν θέματα ασφαλείας τα οποία καθιστούν δύσκολη την λειτουργία των Λασπόλουτρων.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τρόμος για γυναίκα στην Δράμα : Βρήκε κομμένα τα φρένα του οχήματος της -Κινδύνεψαν τα παιδιά της!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Δράμα, όταν 38χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστοι της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή η δική της και των δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε στην αστυνομία άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της, την ώρα που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο σπίτι της. «Μπήκα με τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο επειδή είχαμε κάτι προγραμματισμένο. Μόλις ανέπτυξα λίγη ταχύτητα το φρένο δεν πατιόταν!»

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αρχαιολογικά είναι τα θέματα που παρατείνουν τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία της Καβάλας και ιδίως τα καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο που εξελίσσονται στο σημείο.

Όπως μας δηλώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Αλέξης Γούλας, υπάρχει θέμα με την αρχαιολογία καθότι βρέθηκαν στο σημείο πολλά αρχαία με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να αργούν.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en