Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα και η ονομασία των Σκοπίων

Εχθές σχολίασα την αποκαλυπτική ομιλία του Αμερικανού γερουσιαστή των Δημοκρατικών, κ. Κρις Μέρφι, στο Γερμανικό Ίδρυμα Μάρσαλ, με τίτλο «Πώς και γιατί οι ΗΠΑ σχεδίασαν τον εκτοπισμό της Ρωσίας από τα Βαλκάνια», όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο κ. Μέρφι αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που εξήγε από την περιοδεία του στα Βαλκάνια, προκειμένου να ενημερωθεί για την επικρατούσα κατάσταση, επειδή ηγείται του ευρωπαϊκού τμήματος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Ως προς την Ελλάδα, ο κ. Μέρφι χαρακτήρισε την αλλαγή της κυβέρνησης ως «μια νέα αφορμή για να ασκήσουν τον ηγετικό ρόλο τους στην περιοχή οι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. «Ναι, η κατάσταση εκεί αλλάζει -είπε- και μπορεί να επιδράσει σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι ανοικτό για νέα μέλη και να διευκολύνει την πορεία τους, και όχι να δημιουργεί προβλήματα».

Μάλλον, δεν εννοούσε μια συμμαχία των νοτιοευρωπαϊκών κρατών που μαστίζονται από την ύφεση, αλλά εννοούσε τα Βαλκάνια. Και τούτο διότι αναφέρθηκε ειδικά στα Σκόπια, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «μπορούν να πιέσουν τα Σκόπια να επανέλθουν στη σωστή τροχιά», και ότι «θα πρέπει να υπάρξει πιο ενεργή καθοδήγηση από τις ΗΠΑ για την επίλυση της διαφοράς τους με την Ελλάδα.

«Τα Σκόπια -είπε- είναι έτοιμα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και ίσως περισσότερο απ’ ό,τι το Μαυροβούνιο. Πρόκειται όντως για μικρές χώρες οι οποίες ενισχύουν κάπως το δυναμικό του ΝΑΤΟ, αλλά νομίζω κανείς δεν αμφιβάλλει πως όσο δεν διευθετείται η διαμάχη σχετικά με την ονομασία, τα Σκόπια, δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Είναι αληθές, πως οι ΗΠΑ από καιρό θα μπορούσαν να πιέσουν τα Σκόπια, και είναι περίεργο που δεν το πράττουν. Απεναντίας, οι πιέσεις που άσκησαν στην Ελλάδα απέδωσαν -για τις ΗΠΑ- και θέσαμε στο περιθώριο την κοινή απόφαση των αρχηγών των κομμάτων, περί μη αποδοχής της ονομασίας «Μακεδονία» για το σκοπιανό κράτος, ούτε ως «παράγωγο», όπως δεσμεύθηκε γραπτώς και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο κ. Μέρφι, σε ό,τι αφορά το ζήτημα Ελλάδας και Σκοπίων, είπε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει καλύτερα τι πρέπει να γίνει εκεί». Αυτό είναι άλλωστε το πρόβλημά μας. Ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωρίζει, ενώ εμείς υποθέτουμε. Και αν οι υποθέσεις μας επαληθευθούν, τότε θα υποστούμε ακόμη μια ήττα.

Να σημειώσω, πως ο κ. Α. Τσίπρας, έκανε λόγο ότι η θέση της κυβέρνησής του είναι ίδια των άλλων κομμάτων της Βουλής (πλην Χρυσής Αυγής και ΚΚΕ). Ότι δηλαδή, γίνεται αποδεκτή η σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων (erga omnes). Απέφυγε όμως να κάνει αναφορά στο κύριο θέμα, που είναι η εθνικότητα και η γλώσσα (για τα οποία οι Βούλγαροι -ευτυχώς για μας- δεν δέχονται ούτε συζήτηση).

Έχει σημασία και η αναφορά του κ. Μέρφι στην προσπάθεια της Ε.Ε. -της Γερμανίας, δηλαδή- να αναμιχθεί στα βαλκανικά πράγματα, και μίλησε για την Ευρώπη με απαξιωτικό τρόπο: «Οι σχέσεις των βαλκανικών χωρών με την ΕΕ παραμένουν πάντως να είδος φόρου τιμής στο παρελθόν, και οι προσπάθειες της ΕΕ να παίξει το δικό της παιχνίδι στα Βαλκάνια ενίοτε προκαλούν δυσπιστία, ακόμη και αποστροφή», είπε. Όπως έγραψα εχθές, αυτή η προσπάθεια της Ευρώπης «να αναμιχθεί», εκδηλώθηκε όταν οι ΗΠΑ έδωσαν βαρύτητα στα συμβάντα στην Ασία.

Ως προς δε τις σχέσεις Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, οι πιέσεις των ΗΠΑ έπιασαν τόπο και ο κ. Μέρφι δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του. Είπε ότι «καθαυτό το γεγονός ότι υπάρχει μια προσωρινή συμφωνία βάσει της οποίας η σερβική κυβέρνηση, αν και δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κόσοβο, είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί του σαν με έναν ισότιμο εταίρο, είναι καταπληκτικό. Ποτέ δεν περιμέναμε ότι αυτό θα συμβεί τόσο σύντομα! Ούτε και πριν από πέντε χρόνια. Η προσωπική μου εντύπωση είναι ότι η τωρινή κυβέρνηση της Σερβίας είναι απόλυτα προσηλωμένη στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο».

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ερντογάν: «Η Γάζα ήταν ότι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη!»

«Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη»

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας, να αποχωρήσουν αμέσως από την Τουρκία, προκειμένου να «επανεξεταστούν οι σχέσεις».

«Με φόντο τις σκληρές δηλώσεις από την Τουρκία, αποφάσισα να επιστρέψω τους εκπροσώπους διπλωμάτες από την Τουρκία για την επανεκτίμηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o Έλι Κοέν.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:

Εεεε Ισραήλ εσύ πως έφτασες στο σημειο αυτό. Είσαι ένας εισβολέας και κατακτητής. Εσύ είσαι μια οργάνωση.

Εεεε Δύση! Απευθύνομαι σε σας. Μήπως εσείς θέλετε να έρθει και πάλι ένας αγώνας Σταυροφορίας με την ημισέληνο; Aν έχετε τέτοιο σκοπό, να ξέρετε πως αυτός ο λαός δεν πέθανε. Αυτός ο λαός είναι όρθιος. Και να ξέρετε ό,τι είμαστε στη Λιβύη, ό,τι είμαστε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό είμαστε και στη Μέση Ανατολή!

Με την αρχή μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Εδω είναι ο στρατός! Εδώ ο στρατηγός! Εδώ είναι ο στρατός, εδώ είναι ο στρατηγός

Κι έτσι θα συνεχίσουμε να συνεχίζουμε την πορεία μας στη δική μας γραμμή.

Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην απώλεια των οθωμανικών εδαφών εξισώνοντας πόλεις της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία.

«Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en