Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η κολοκυθιά με τις εκλογές του 2023

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πλέον ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία… περίπου, καθώς έχει μιλήσει για εκλογές την άνοιξη.

Και με δεδομένο ότι λόγω απλής αναλογικής αναμένεται να έχουμε διπλές εκλογές, το Μαξίμου αναζητεί τις ιδανικές ημερομηνίες για την πρώτη και για τη δεύτερη κάλπη. Με ορισμένους στο κυβερνητικό στρατόπεδο να σκέπτονται πως καλού κακού πρέπει να “βγαίνει” και τρίτη εκλογική Κυριακή, εάν χρειαστεί.

Εκλογές την άνοιξη όμως μπορεί να σημαίνει πρώτες εκλογές το Μάρτιο, τον Απρίλιο ή το Μάιο και αναλόγως να ακολουθήσουν και οι δεύτερες. Υπάρχουν δε δύο παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και περιορίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Το Πάσχα, που το 2023 πέφτει στις 16 Απριλίου. Και οι πανελλαδικές εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν στις 2 Ιουνίου.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώτες κάλπες θα πρέπει να στηθούν είτε δυο με τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα, είτε στα τέλη Μαϊου. Και αυτό ώστε στην πρώτη περίπτωση οι δεύτερες εκλογές να μη συμπέσουν με το Πάσχα και στη δεύτερη να μην πέσουν πάνω στις πανελλαδικές.

Επομένως οι πιθανότερες ημερομηνίες που έχει τσεκάρει στο ημερολόγιο του 2023 ο κ. Μητσοτάκης για την πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι η 26η Μαρτίου, η 2α Απριλίου, η 21 Μαϊου και η 28η Μαϊου.

Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 26 Μαρτίου ή στις 2 Απριλίου, οι δεύτερες εκλογές μπορούν να γίνουν στις αρχές Μαϊου. Εάν οι πρώτες εκλογές διεξαχθούν στα τέλη Μαϊου, οι δεύτερες κάλπες αναμένεται να στηθούν στις αρχές Ιουλίου, όπως είχε γίνει και το 2019 άλλωστε. Όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση ότι η πρώτη κάλπη, της απλής αναλογικής, δε θα βγάλει κυβέρνηση, όπως φιλοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειωτέον ότι και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα με το ενδεχόμενο τρίτης κάλπης, καθώς θα πέσει είτε πάνω στις πανελλαδικές είτε στις αρχές Αυγούστου. Βέβαια στο γαλάζιο στρατόπεδο δηλώνουν πλέον αισιόδοξοι ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός για τη Νέα Δημοκρατία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε πάντως χθες την κυβέρνηση να μην κάνει εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, αναφερόμενος στο σενάριο πρώτης κάλπης τέλη Μαϊου και δεύτερης αρχές Ιουλίου. Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά τον Οκτώβριο του 2023 και δε θα μετατεθούν για το Μάιο του 2024.

Στον κ.Τσίπρα απάντησε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. “Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία”, δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Όσο για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών; Από την κυβέρνηση επί του παρόντος επισήμως λένε μόνο ότι είναι πολύ νωρίς για αυτή τη συζήτηση. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε ειρωνικά την εκτίμηση του κ.Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές με τη φράση: “Όλοι θυμούνται τη δήλωσή του το 2019: Ούτε μια στο εκατομμύριο να χάσω από τον Μητσοτάκη”.

news247.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σοκ με νεκρό άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε από φωτοβολίδα την Καθαρά Δευτέρα

Στο πένθος έχει βυθιστεί η πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας από τον θάνατο του 33χρονου Μανώλη ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αδικοχαμένος νεαρός μαζί με φίλους του παρακολουθούσαν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Μόλις ολοκληρώθηκε η γιορτή ,οι φίλοι πήγαν για διασκέδαση στον κεντρικό πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου όταν μια ναυτική φωτοβολίδα που έφερε κάποιος από την ευρύτερη παρέα εξερράγη και καρφώθηκε στο σώμα του Μανώλη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου όπου λίγη ώρα υπέκυψε στα σοβαρά τραύματα που έφερε στην κοιλιακή χώρα . Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για κακή χρήση μιας φωτοβολίδας – λάμψης η οποία εξερράγη με αποτέλεσμα να προκαλέσει ακατάσχετη αιμορραγία στον 33χρονο.

Η μητέρα του 33χρονου έσπευσε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου όπου οι γιατροί την ενημέρωσαν πως δεν τα κατάφεραν να κρατήσουν τον γιο της στη ζωή.

Γιάννης Γ.

Continue Reading

MEDIA

Εφημερίδα ΑΝΑΛΥΤΗΣ 25-03-2024

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καταγγελίες για περιστατικά βίας από γονείς σε εκπαιδευτικούς!

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από εκπαιδευτικούς για περιστατικά βίας από γονείς (!) επειδή διαφωνούν με τις βαθμολογίες των παιδιών τους.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας Ελένη Σακαλή στην proini

Τα περιστατικά βίας τα οποία αντιμετωπίζουμε, τα περιγράφουμε στην ανακοίνωση μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι. Είναι περιστατικά τα οποία γίνονται συνήθως στο διάλειμμα. Οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, τσακώνονται και χτυπιούνται μεταξύ τους. Υπάρχουν φραστικές επιθέσεις αλλά υπάρχουν και φραστικές επιθέσεις των γονέων απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Οι αιτίες είναι πολλές. Κυρίως οι γονείς νομίζουνε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν επιτελούν το έργο τους όπως πρέπει. Αυτό αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο βαθμολογούν. Νομίζουν ότι τα παιδιά τους αξίζουν περισσότερο και επιτίθενται φραστικά τους εκπαιδευτικούς.

Για το θέμα μίλησε και το μέλος του Δ.Σ της ΟΛΜΕ Νεκτάριος Κορδής στο enanews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en