Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα στην πΓΔΜ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Με την κυβέρνηση να δίνει συγχαρητήρια και να την αντιπολίτευση να ζητά διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές ξημερώνει στην πΓΔΜ η επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής της χώρας, με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της πΓΔΜ συγχαίρει όλους τους πολίτες και τους βουλευτές για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και επιτρέποντάς της να ενσωματωθεί και να αναγνωριστεί διεθνώς ως κυρίαρχο κράτος, εξασφαλίζοντας πλήρως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά των πολιτών της. «Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι αποτέλεσμα της αλλαγής του ονόματός μας με την προσθήκη ενός ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Με μήνυμά του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συγχαίρει και ευχαριστεί πολίτες και βουλευτές για την ευθύνη που ανέλαβαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στη Βουλή, ζήτησε την διάλυση του Κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Μίτσκοσκι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι το κόμμα του παραμένει συνεπές στις θέσεις του και δεν υποστηρίζει την αλλαγή του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και θεωρεί ότι η αλλαγή του Συντάγματος έγινε «με αντισυνταγματικό, παράνομο, βίαιο και εγκληματικό τρόπο, με απειλές και παζαρέματα». Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος «είναι απόφαση 81 βουλευτών και όχι απόφαση των “Μακεδόνων” πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αντιδράσεις, τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ επισημαίνουν και το μήνυμα του πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στο twitter, ο οποίος έγραψε «Βόρεια Μακεδονίακαλωσόρισες στην ζωή μας».

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται στα συγχαρητήρια μηνύματα της Ύπατης Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάνες, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ , του Αυστριακού Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χάντ , του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντίτμιρ Μπουσάτι, του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Τζες Μπέιλι κ.ά.

Η αλλαγή της ονομασίας της πΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, πέρασε με οριακή πλειοψηφία από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, καθώς «ναι» ψήφισαν 81 βουλευτές, μόλις πάνω από το όριο των 80 βουλευτών που χρειαζόταν ο Ζάεφ. Τώρα, το «μπαλάκι» περνά στην ελληνική πλευρά.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρίσι 2024 | Ο Μακρόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταφοράς της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Εκατό ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει σε ό,τι αφορά την τελετή έναρξης που είναι προγραμματισμένη στις όχθες του Σηκουάνα, αν και παρουσίασε για πρώτη φορά «σχέδια Β και Γ» σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής.

«Αυτή η τελετή έναρξης» στις 26 Ιουλίου κατά μήκος του ποταμού που διαρρέει την πρωτεύουσα «θα είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στον κόσμο. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στους σταθμούς BFMTV και RMC από το εργοτάξιο του Γκραν Παλαί, που πρόκειται να φιλοξενήσει αγωνίσματα.

Όμως «υπάρχει σχέδιο Β, ακόμα και σχέδιο Γ», «και τα ετοιμάζουμε παραλλήλως», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του κράτους είχε ήδη διαβεβαιώσει πως εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Σήμερα άρχισε να τα παρουσιάζει για πρώτη φορά.

«Θα κάνουμε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο» για τους κινδύνους, πρόσθεσε. Οι εναλλακτικές επιλογές θα ήταν κυρίως μια τελετή «περιορισμένη στο Τροκαντερό», η οποία θα μπορούσε ακόμα και «να μεταφερθεί στο Σταντ ντε Φρανς», «επειδή εκεί γίνεται κλασικά».

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση είχε αποκλείσει μια αναδίπλωση στο Stade de France, το οποίο θα υποδεχθεί αγωνίσματα πριν ακόμη την 26η Ιουλίου.

«Πολύ ευρεία» περίμετρος ασφαλείας

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε ωστόσο να καθησυχάσει σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το σενάριο του ποταμού, που εξακολουθεί να προκρίνεται. «Προβλέψαμε, δημιουργήσαμε μια περίμετρο ασφαλείας που θα είναι πολύ ευρεία, στην οποία θα περνάμε από κόσκινο όλους όσοι εισέρχονται και εξέρχονται», επέμεινε.

Οι διαστάσεις της γιορτής αναθεωρήθηκαν εξάλλου προς τα κάτω: ο αριθμός των θεατών που θα μπορέσουν να την παρακολουθήσουν δωρεάν μειώθηκε από 500.000 σε 222.000. Μαζί με αυτούς που έχουν πληρώσει για τη θέση τους στις αποβάθρες του Σηκουάνα, αναμένεται να φθάσουν συνολικά τις 320.000.

Κηρύσσοντας σήμερα την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης γι’ αυτό το πλανητικό γεγονός και ενώ σύννεφα συσσωρεύονται στη διεθνή σκηνή, ο πρόεδρος επιχείρησε επίσης να επαναφέρει τη διπλωματική χρησιμότητα των Αγώνων.

Μόλις το 53% των Γάλλων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τους αγώνες.

Η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα για να έχει μια ολυμπιακή εκεχειρία», δήλωσε υποσχόμενος να εργαστεί γι’ αυτό κυρίως με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Του ζήτησα να με βοηθήσει», πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας εν παρόδω τον ερχομό του Σι στο Παρίσι «μέσα σε μερικές εβδομάδες». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται στις αρχές Μαΐου.

Με αυτή τη συνέντευξη και αυτή τη νέα επιθεώρηση του εργοταξίου μετά τα εγκαίνια του «χωριού των αθλητών» και της ολυμπιακής πισίνας, ο αρχηγός του κράτους ελπίζει να αναβιώσει στους πολίτες την προσδοκία για τους Αγώνες. Δημοσκόπηση του Ipsos, που δημοσιεύθηκε από τη La Tribune Dimanche, δείχνει πως μόνο 53% των Γάλλων λένε πως «ενδιαφέρονται» για τους Αγώνες, δηλαδή κατά 8 μονάδες λιγότεροι απ’ ό,τι πριν από έξι μήνες. Ακόμη χειρότερα, μια πλειονότητα των ερωτηθέντων λένε πως «ανησυχούν» για την ικανότητα της Γαλλίας να εξασφαλίσει την καλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Ανακαλύπτοντας εκ νέου» το Γκραν Παλαί

«Η Γαλλία, είναι μια ομάδα, είναι ένα ενωμένο έθνος και συνεπώς είμαστε υποδειγματικά στο ραντεβού», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας πως έχει «εμπιστοσύνη στα συνδικάτα», την ώρα που μερικά απειλούν να πραγματοποιήσουν απεργίες στη διάρκεια των Αγώνων.

«Έχουν πνεύμα ευθύνης, θα είναι στο πλευρό μας», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Γκραν Παλαί. Το Γκραν Παλαί ανακαινίζεται από το 2021 και πρόκειται να υποδεχθεί τα ολυμπιακά και τα παραολυμπιακά αγωνίσματα της ξιφασκίας και του ταεκβοντό.

Η παράδοση του εργοταξίου στην οργανωτική επιτροπή των Αγώνων προβλέπεται την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραμένουν σε προσιτές τιμές τα οικοδομικά υλικα την άνοιξη του 2024

Παρόλες τις ανατιμήσεις που έχουν μπεί σε όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι φέτος την άνοιξε κάνουν αρκετά έργα και κυριώς καλωπισμό του χώρους τους μετά απο αρκετά χρόνια. Όλα όμως όπως λέει ιδιοκτήτης καταστήματος με οικοδομικά υλικά με μέτρο, με τα περισσότερα έργα να περιορίζονται στους κήπους και στις αυλές.

Όσον αφορά την τιμή των οικοδομικών υλικών και αυτά όπως όλα τα άλλα προϊοντα παρουσιάζουν άυξηση τιμής, με την αύξηση αυτή να φτάνει και το 20%.

 

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πώς έγινε η αναχαίτιση της πρωτοφανούς επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ – Οι «πρωτοτυπίες»

Πρωτοφανή χαρακτήρισε ο o υποπτέραρχος εν αποστρατεία, Iωάννης Βαμβάκος, την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, τονίζοντας πως ήταν μια επίθεση μεταξύ χωρών που δεν συνορεύουν, δεν γειτνιάζουν, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Παράλληλα, μίλησε για πολλές «πρωτοτυπίες» στην επίθεση του αλλά και στην απάντηση αναχαίτισης που δόθηκε με συντονισμό ισραηλινών, αμερικανικών και άλλων δυνάμεων.

Ο ίδιος περιέγραψε ως εξαιρετικά δύσκολο το συντονισμό ετερόκλητων δυνάμεων με την επίβλεψη των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Ιορδανών «που κατέρριψαν αρκετούς βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν».

«Μία δέσμη ξεκίνησε από την Υεμένη και κινήθηκε παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Σαουδικής Αραβίας εντός του εναέριου χώρου. Αποκρούστηκε κατά μεγάλο ποσοστό από τους Αμερικανούς, από τα συστήματα των πλοίων που είναι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η μεγαλύτερη δέσμη ξεκίνησε από διάφορα σημεία στο Ιράν, περίπου από τη μέση και βόρεια από το κέντρο και από νότια και κατευθύνθηκαν με βαλλιστικές τροχιές προς το Ισραήλ. Από το δυτικότερο σημείο μέχρι το Ισραήλ, είναι περίπου 650 ναυτικά μίλια, δηλαδή 200 χιλιόμετρα κάτω από τη μέση, από τη μέση είναι 1.500 – 1.600 χιλιόμετρα.

Είναι η πρώτη επίθεση σε τόσο μεγάλη απόσταση που συμπεριλαμβάνει τον εναέριο χώρο και του Ιράκ και της Ιορδανίας ενώ συμμαχικές δυνάμεις, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, από το Ακρωτήρι της Κύπρου, από τη Γαλλία, συντονίστηκαν και κατέρριψαν αρκετούς ιρανικούς πυραύλους», είπε ο υποπτέραρχος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Τα Rafale κάλυπταν την αεράμυνα πάνω από το Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη, σε συντονισμό με την Ιορδανία, τους Αμερικανούς και τους Άγγλους έστησαν περίμετρο και κατέρριπταν βόρεια και ανατολικά ό,τι ερχόταν», πρόσθεσε ο Ιωάννης Βαμβάκος μιλώντας και για την πρώτη φορά από το ισραηλινό σύστημα Αrrow 3.

«Το απευκταίο»

Ο αμερικανός πρόεδρος και όλοι οι Ευρωπαίοι τόνισαν ότι είμαστε μαζί με το Ισραήλ στην άμυνα, αλλά δε συμφωνούμε στην επίθεση. Το Ισραήλ, το οποίο έχει πανίσχυρη πολεμική αεροπορία, σε αντίθεση με το Ιράν, στη χειρότερη απευκταία περίπτωση, θα χτυπήσει επιλεγμένους στόχους στο Ιράν, στρατηγικούς στρατιωτικούς στόχους.

Θα χτυπήσει κάποια επιλεγμένα αεροδρόμια, εγκαταστάσεις υποδομής κι εκεί που παράγονται drones και πύραυλοι, αλλά μόνο με τη συνδρομή των Αμερικανών με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα θα μπορούσε να πλήξει και τα υπόγεια καταφύγια του Ιράν, είπε ο υποπτέραρχος.

Το Ιράν έχει πολύ μεγάλο οπλοστάσιο

«Έχει 3.000 περίπου βαλλιστικούς πυραύλους κρουζ διαφόρων κατηγοριών που βρίσκονται καλά προφυλαγμένοι στο κεντρικό Ιράν και γεωγραφικά είναι ακριβώς το αντίθετο από το Ισραήλ, αφού έχει βουνά, ερήμους, μεγάλο βάθος και μεγάλο πληθυσμό.

Είναι απόρθητο σε μια εισβολή, όπως είχε πει ο αμερικανός πρώην επιτελάρχης Κόλιν Πάουελ δηλώνοντας ότι “μπορούμε να κάνουμε πόλεμο σε έρημο, αλλά όχι σε βουνά”», υπενθύμισε ο Ιωάννης Βαμβάκος.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en