Quantcast
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εμφάνιση μιας προαναγγελθείσης πανδημίας

Επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει (και προειδοποιούν) ότι θα χτυπήσει νέα ιική πανδημία, που εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες θα έχει τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος και θα επηρεάσει καθέναν από εμάς άμεσα και με δυσάρεστους τρόπους. Αλλά μάλλον δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα. Από την άλλη, η παραπληροφόρηση7 έλαβε διαστάσεις επιδημίας.

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη

Από τις πρώτες περιγραφές στα ΜΜΕ για ιογενή πνευμονία στην πόλη Γουχάν της Κίνας υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί την πνευμονία COVID-19. Αμέσως άρχισαν συζητήσεις για την πιθανή προέλευσή του. Σε αρκετά ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, αλλά και από επίσημα χείλη διατυπώθηκαν απόψεις ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε κάποιο μυστικό εργαστήριο ως βιολογικό όπλο για να εξοντωθεί επιλεκτικά κάποιος μελλοντικός εχθρός, αλλά στη συνέχεια ξέφυγε τυχαία στο περιβάλλον ή είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που προκαλούνται από δίκτυα 5G.

Τα τελευταία χρόνια είδη κορωνοϊών που προέρχονται από ζώα πέρασαν από είδος σε είδος ζώου και τελικά πρόσβαλαν τον άνθρωπο, με κύρια δεξαμενή προέλευσης τις νυχτερίδες, π.χ. ο ιός SARS-CoV-1 (προέλευση Κίνα), SARS-CoV-2 (προέλευση Κίνα), οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά κλινικά συμπτώματα. Από την άλλη, οι HKU1, NL63, OC43 και 229E σχετίζονται με ήπια κλινικά συμπτώματα. Άλλες επιδημίες που ξεκίνησαν από την Ν.Α. Ασία είναι: Η γρίπη των πτηνών Α (Η5Ν1) που για πρώτη φορά εμφανίστηκε το 1997 στο Χονγκ Κονγκ, η γρίπη τύπου Α του Χονγκ Κονγκ (1968), καθώς και η Ασιατική γρίπη, τύπου Α (1957).
Αν και επιστήμονες (βλέπε παρακάτω) είχαν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι αγορές εξωτικών ζώων της Ν.Α. Ασίας, και ειδικότερα της πόλης Γουχάν της Κίνας, αποτελούν εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, η εμφάνιση της επιδημίας ήρθε στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Κινέζος γιατρός – που πέθανε, είχε παρατηρήσει περιστατικά ιογενούς πνευμονίας τύπου κορωνοϊού στην πόλη Γουχάν σε εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές που χειρίζονταν νωπά προϊόντα. Ακόμη χειρότερα, η Κίνα απέκρυψε8 την αρχική εξάπλωση του ιού.

Ειδικότερα, σε εργασία που δημοσιεύτηκε το 2015 και ένας από τους ερευνητές εργαζόταν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ακαδημίας επιστημών της πόλης Γουχάν συμπεραίνεται: Ανακαλύφθηκε1 ένας νέος ιός τύπου SARS που μπορεί να μεταπηδήσει από ξενιστές νυχτερίδες απευθείας στους ανθρώπους χωρίς μάλιστα να υποστεί νέες μεταλλάξεις. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν πιθανό κίνδυνο επανεμφάνισης ιού τύπου SARS-CoV από τους κορονοϊούς που κυκλοφορούν σήμερα σε πληθυσμούς νυχτερίδων!!!! Παρά ταύτα, η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο νυχτερίδων για κατανάλωση μόλις την 25η Φεβρουαρίου 2020. Αλλά, σύμφωνα με την Washington Times, στις Κινέζικες λαϊκές αγορές εξακολουθούσαν (30/3/2020) να πωλούνται πάλι νυχτερίδες για κατανάλωση (https://www.washingtontimes.com/…/-scene-british-reporters…/).

Ο πρώτος τεκμηριωμένος υπότυπος H16N3 του ιού της γρίπης των πτηνών απομονώθηκε το 1975 και είναι επί του παρόντος ανιχνεύσιμος σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ο επιπολασμός, τα βιολογικά χαρακτηριστικά και η απειλή για τον άνθρωπο του υπότυπου H16N3 του ιού της γρίπης των πτηνών στην Κίνα παραμένουν ελάχιστα κατανοητά. Για να εξεταστεί1 και 2 η δυνητική απειλή για τους ανθρώπους του υπότυπου H16N3, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εκτεταμένη επιτήρηση της γρίπης των πτηνών σε μεγάλες συγκεντρώσεις αγρίων πτηνών στην Κίνα από το 2017-2019. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν το 2020.

Οι ερευνητές απομόνωσαν2 δύο στελέχη ιού γρίπης υπότυπου H16N3. Οι ιοί αυτοί μπορούν να δεσμευτούν σε υποδοχείς κυττάρων τύπου ανθρώπου και πτηνών. Οι δοκιμασίες δέσμευσης υποδοχέα έδειξαν ότι οι δύο ιοί H16N3 παρουσιάζουν διπλά προφίλ δέσμευσης υποδοχέα, δηλ. είναι ικανοί να συνδέονται με υποδοχείς τύπου ανθρώπου και πτηνών. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η παρακολούθηση της εμφάνισης και της εξάπλωσης του υπότυπου της γρίπης των πτηνών H16N3.
Βέβαια, το παράδειγμα εμφάνισης κορωνοϊών δεν περιορίζεται στους ανθρώπους. Μια νέα ομάδα 1 CoV που ονομάζεται σύνδρομο οξείας διάρροιας χοίρων CoV (SADS-CoV) προέκυψε πρόσφατα3 από νυχτερίδες που προκάλεσαν απώλεια πάνω από 20.000 χοίρους στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας (2018). Πιο ανησυχητικά, πολλοί όμοιοι με το SARS κορονοϊοί κυκλοφορούν σε είδη δεξαμενών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν υποδοχείς κυττάρων του ανθρώπου και να αναπαράγονται αποτελεσματικά σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα χωρίς προσαρμογή (2015-2016)). Η παρουσία αυτών των «προ-επιδημικών» ζωονοσογόνων στελεχών προμηνύει την εμφάνιση και την επιδημική πιθανότητα επιπρόσθετων ιών SARS στο μέλλον.

Τέλος, πολύ πρόσφατα, ερευνητές στο Σμιθσόνιαν (Smithsonian) Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον ανακάλυψαν6 (ερευνητικό πρόγραμμα PREDICT) για πρώτη φορά έξι νέους κορονοϊούς σε νυχτερίδες στη Μυανμάρ (άλλοτε Βιρμανία ή Μπούρμα), που είναι μία χώρα της ΝΑ Ασίας.
Τα προηγούμενα στοιχεία, μαζί με τα γενετικά4 στοιχεία Κινέζων και Αμερικάνων υποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός είναι μάλλον προϊόν της φύσης και όχι εργαστηριακό γενετικό προϊόν. Τέλος, σε άρθρα4 και 5, αποδεικνύεται γιατί ο ιός δεν είναι εργαστηριακό δημιούργημα.

Υστερα από τα προηγούμενα, ακόμη και εάν ο ιός κατασκευαζόταν σε εργαστήριο βιολογικών όπλων και στη συνέχεια ξέφυγε τυχαία στο περιβάλλον δεν επιλύει το επιτακτικό πρόβλημα, γιατί η ΝΑ Ασία είναι η βασική εστία εκκίνησης πολλών μολυσματογόνων ασθενειών εδώ και 1.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι κινδυνεύουμε από μελλοντικές πανδημίες να χτυπήσουν την ανθρωπότητα (υπολογίζεται ότι κάθε 30 χρόνια έχουμε μια νέα επιδημία/πανδημία ιού γρίπης) και πρέπει να προετοιμάζεται γι αυτό. Στο πλαίσιο αυτής της πανδημίας όλοι είμαστε μέρος ενός πρωτόγνωρου κοινωνικού πειράματος που θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον της δημοκρατίας, της οικονομίας και των ατομικών ελευθεριών μας.

Δεδομένης της ποικιλομορφίας των στελεχών του κορωνοϊού CoV στις δεξαμενές ζωονόσων και της τάσης για ανάδυση, απαιτούνται σαφώς δραστικά αντιικά φάρμακα για την ταχεία απόκριση σε νέες επιδημίες του CoV σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα, αλλά και λήψη δραστικών και αυστηρών μέτρων από τις χώρες της NA Ασίας για να μην αναδυθούν άλλοι ύπουλοι και φονικοί ιοί.

Παρόλα αυτά, το μήνυμά μου προς τους αναγνώστες του άρθρου είναι: Αντί να συζητούμε τους μελλοντικούς κινδύνους μοιρολατρικά, είναι καιρός οι ειδικοί επιστήμονες και οι ενημερωμένοι και υπεύθυνοι πολίτες να πιέσουν τους πολιτικούς και να ληφθούν αποφάσεις για να μπορεί ο ΟΗΕ ή ο ΠΟΥ να στείλει επιθεωρητές για ελέγχους στα ύποπτα κράτη για διαχείριση των πληθυσμών των νυχτερίδων και άλλων ζώων καθώς και τον μη συγχρωτισμό ανθρώπων, και από την άλλη να τηρείται η διεθνής συμφωνία για τη μη ανάπτυξη, παρασκευή, αποθήκευση, χρήση και εξάπλωση χημικών ή βιολογικών όπλων.

Δυστυχώς τα μαντάτα δεν είναι ελπιδοφόρα, μια και οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου – που ανήκουν στις ομάδες G7 και G20 σε πρόσφατες συναντήσεις τους- δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κοινή θέση για τον νέο κορωνοϊό.

*Ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης είναι ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του ανθρώπου στο τμήμα Βιολογίας του Αριστοτέλιου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

1. Βιβλιογραφία. Vineet D Menachery, Boyd L Yount, Kari Debbink, Sudhakar Agnihothram, Lisa E Gralinski, Jessica A Plante, Rachel L Graham, Trevor Scobey, Xing-Yi Ge, Eric F Donaldson, Scott H Randell, Antonio Lanzavecchia, Wayne A Marasco, Zhengli-Li Shi, Ralph S Baric. A SARS-like cluster of circulating bat coronaviruses shows potential for human emergence. Nature Medicine, 2015; DOI: 10.1038/nm.3985
2. Yulei Li, Minghui Li, Jingman Tian, Yaping Zhang, Xiaoli Bai, Xiaoliang Wang, Jianzhong Shi, Yumei Wang, Long Ma, Cen Yang, Yanbing Li. Characteristics of the first H16N3 subtype influenza A viruses isolated in western China. Transboundary and Emerging Diseases, 2020; DOI: 10.1111/tbed.13511
3. Timothy P. Sheahan. An orally bioavailable broad-spectrum antiviral inhibits SARS-CoV-2 in human airway epithelial cell cultures and multiple coronaviruses in mice. Science Translational Medicine 06 Apr 2020 eabb: 5883. DOI: 10.1126/scitranslmed.abb5883
4. The proximal origin of SARS-CoV-2, by Kristian G. Andersen. Nature Medicine (2020).
5. Καθηγητής καταρρίπτει τη συνωμοσιολογία: Γιατί ο κορονοϊός δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο. https://www.ethnos.gr/…/95487_kathigitis-katarriptei-ti-syn…
6. Marc T. Valitutto, et al. Detection of novel coronaviruses in bats in Myanmar. PLOS ONE, 2020; 15 (4): e0230802 DOI: 10.1371/journal.pone.0230802
7.Jason Shepherd. Misinformation goes Viral https://medium.com/s…/misinformation-goes-viral-1aad951e4492
8. H. Holden Thorp (24/4/2020). Why WHO?. Science . 368, Issue 6489, pp. 341

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Έμφυλη Βία: Γυναικοκτονία

Ως γυναικοκτονία μπορούμε να πούμε ότι είναι ότι χειρότερο μπορεί να λάβει χώρα, ως βία κατά των γυναικών.  Η γενική έννοια της γυναικοκτονίας παραπέμπει στη δολοφονία μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού εξαιτίας του φύλου τους. Με τη Διακήρυξη της Βιέννης για τις Γυναικοκτονίες  ο ΟΗΕ, αναγνώρισε διαφορετικά είδη γυναικοκτονίας, όπως: η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα συντροφικής βίας, ο βασανισμός και η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,  η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου, και άλλες περιπτώσεις  γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με  το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών, ή την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Ο όρος γυναικοκτονία, έρχεται από παλιά, όταν το 1976 τον κατέγραψε η κοινωνιολόγος Diana E. H. Russel, ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, έπειτα από μία συλλογή δεδομένων  που επιμελήθηκαν από κοινού η εγκληματολόγος Jill Radford,  και η κοινωνιολόγος  Diana. H. Russel.

Τα συστήματα συλλογής δεδομένων, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο, καθώς βασίζονται σε διάφορες πηγές. Για την Ελλάδα τα δεδομένα τα έχουμε από την Ελληνική Αστυνομία και εφόσον αυτά δημοσιοποιούνται. Έτσι υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 30% των γυναικών ή / και κοριτσιών, που έχουν πέσει θύμα ανθρωποκτονίας, δολοφονούνται από πρόθεση από τον ερωτικό σύντροφο.

‘Όταν μιλάμε για ερωτικό σύντροφο, εννοούμε  τον  πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης μοιράζεται ή μοιραζόταν κατά το παρελθόν την ίδια στέγη με το θύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ελλάδα,  το 2017,  το 35 % ήταν θύματα ανθρωποκτονίας που σχετιζόταν με ενδοοικογενειακή βία.

Ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει, ώστε να επανασχεδιαστεί η νομοθεσία για να υπάρχει σημαντική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η κατανόηση του προβλήματος ως προς την φύση του και την συχνότητά του, όπως επίσης και το κίνητρο της δολοφονίας.

Εάν γυρίσουμε λίγο το χρόνο προς τα πίσω, θα θυμόμαστε τα στυγερά εγκλήματα – γυναικοκτονίες  που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα,  στο τέλος του 2018 και στην αρχή του 2019, και συγκεκριμένα  για το βιασμό και την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, από δύο νεαρούς άντρες με τους οποίους αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά, και τη δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα, από τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενέκρινε  τη σχέση που είχε με άνδρα από το Αφγανιστάν.

Συνοπτικά τα τελευταία 5 έτη, έχουμε αντίστοιχα από το έτος 2019, μέχρι και σήμερα, κατά έτος αντίστοιχα: 17, 19, 31, 26, 15, 6, με τελευταία την περίπτωση,  της 28ης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και την στυγερή δολοφονίας της από τον πρώην σύντροφό της.

Παγκοσμίως,  κάθε  μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους, ενώ το 2017,  ένα ποσοστό  58% διαπράχθηκε από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους, με βάση τα στοιχεία  του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 22% των γυναικών, έχει πέσει θύμα, σωματικής ή / και σεξουαλικής βίας. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστό  γυναικοκτονιών,  είναι η Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ινδία, η Ονδούρα και το Μεξικό, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.  Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:

  • Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
  • Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι
  • Στην Ελλάδα, την Πέμπτη 11/04/2024, καταγράφηκαν 103 περιστατικά, έγιναν 43 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 3 θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κατάλυμα, με την πλειονότητα των περιστατικών να έγιναν στη Αττική, και συγκεκριμένα έγιναν 47 καταγγελίες και 17 συλλήψεις.
  • Επίσης δημιουργήθηκε νέα πλατφόρμα, με το όνομα stop-bulling.gov.gr,  για την δημιουργία καταγγελιών φαινομένων bulling στα σχολεία, όπου γονείς και μαθητές, μπορούν να καταγράψουν τα φαινόμενα βίας όπου πέφτουν στην αντίληψή τους, ή είναι οι ίδιοι θύματα σχολικού εκφοβισμού
  • Επίσης με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button

Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και την δημιουργία  ειδικών διαμορφωμένων χώρων  που θα λειτουργούν ως safe houses, για την βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς  τους, σε όλη την επικράτεια. Χώροι οι οποίοι θα φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, θα παρέχεται κάθε είδους βοήθεια και στήριξη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

MEDIA

Έμφυλη Βία: Σεξισμός, άγνοια ή παρανόηση

Πολλές φορές έχουμε ακούσει σε συνομιλίες, να αποκαλούν τον συνομιλητή σε μια συζήτηση σεξιστή. Αυτοί όμως που χρησιμοποιούν αυτήν την λέξη , γνωρίζουν την έννοια αυτής, ή πολύ περισσότερο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με σεξιστική συμπεριφορά, πιο άτομο είναι πραγματικά σεξιστής και τη συνεπάγεται άραγε αυτή η συμπεριφορά στο άτομο – θύμα που είναι αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς. Τη να εννοούμε άραγε όταν αναφέρουμε αυτή την λέξη;  Γνωρίζουμε άραγε  τις προεκτάσεις αυτής, αλλά και της επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αβίαστη χρήση αυτής της λέξης

Με τον όρο Σεξισμό, εννοούμε,  κάθε έκφραση ή πράξη, λέξη, ή χειρονομία,  η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα. Αυτό προκύπτει  στην πεποίθηση ότι κάποια  άτομα, εξαιτίας του φύλου τους, ή της κοινωνικότητάς τους,  είναι διαφορετικά και συνήθως είναι τα ποιο ευάλωτα και τα πιο αδύναμα άτομα. Σε περισσότερο βαθμό επηρεάζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια. Άρα αναφερόμαστε στην διαφορετικότητα του ατόμου τόσο ως προς το φύλλο, είτε αναφερόμαστε στην βιολογική του υπόσταση, είτε αναφερόμαστε στην κοινωνική υπόσταση. Συνδέεται άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλλων και αφορά στην πεποίθηση ότι το ένα φύλλο είναι ανώτερο από το άλλο. Η έννοια του φαινομένου αυτού περικλείει την έννοια ότι οι άνδρες είναι πιο σημαντικοί από τις γυναίκες και ότι οι γυναίκες είναι για να βοηθούν τους άνδρες.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή παρένθεση και να αναφερθούμε στον καλοήθη σεξισμό, κατά τον οποίο το ένα φύλο και ιδιαίτερα το γυναικείο, έχει ρόλους στερεότυπους και περιοριστικούς, οι οποίοι επιφανειακά φαίνονται θετικοί. Υπάρχει ένα κύμα ευγένειας προς το γυναικείο φύλλο, όμως στην πραγματικότητα οι εκφράσεις αυτές υπομονεύουν την ανωτερότητα του άνδρα. Οι υποτιθέμενες αρετές που αποδίδονται στη γυναίκα είναι πάντα αυτές που η πατριαρχία τις θέλει να έχουν, ήτοι υπομονή, αντοχή, ενσυναίσθηση, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν την συναισθηματική εργασία για όλους τους άλλους, ενώ τα δικά της συναισθήματα αγνοούνται παντελώς.

Σοβαρές και βλαβερές συνέπειες, έχει το φαινόμενο του σεξισμού, τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, όταν αυτά τα φαινόμενα έχουν να κάνουν με εθνικότητα, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, αναπηρία, θρησκεία ή άλλους παράγοντες.

Φαινόμενα σεξισμού συναντούμαι σε κάθε μορφή δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας. Στον χώρο της δημοσιογραφίας ένα ποσοστό 63% έχει υποστεί λεκτική βία, ενώ για τις οικιακές εργασίες οι γυναίκες αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο από τους άνδρες. Ενώ όλες σχεδόν οι γυναίκες έχουν δεχτεί

το  φαινόμενο του mansplaining & του manterrupting,  στον χώρο εργασίας.

Ο σεξισμός βασικά ξεκινά βασικά, από την χρήση του αρσενικού γένους,  στην ομιλία. Έτσι από την ομιλία μπορούμε να συμπεράνουμε και να αναγνωρίσουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά, αφού εκφράζει τον τρόπο σκέψης  και τις πράξεις μας. Σημαντικό επίσης είναι και το φαινόμενο του σεξισμού στους χώρους εργασίας. Το φαινόμενο εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση ή τον τρόπο ντυσίματος. Ο σεξισμός στο εργασιακό περιβάλλον έχει να κάνει με την υπομονεύει  την αποτελεσματικότητα των θυμάτων.

Υπομονετικά σχόλια δημιουργούν εκφοβιστική & καταπιεστική ατμόσφαιρα για αυτούς που τα αντιμετωπίζουν και μπορούν να μετατραπούν σε βία ή παρενόχληση. Τα θύματα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψη.

Σε πολλούς τομείς εμφανίζονται φαινόμενα σεξισμού, όπως, όταν γίνονται συνεντεύξεις σε αθλήτριες, δεν αναφερόμαστε στο κατόρθωμα των αθλητριών, στην δεξιότητα και δύναμη των αθλητριών,  αλλά στον οικογενειακό τους ρόλο. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η εμφάνιση των γυναικών σε πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, όπου οι γυναίκες εμφανίζονται με σέξι ενδυμασία και έχουν διακοσμητικό ρόλο. Τα σεξιστικά αστεία μπορούν να εκφοβίσουν και να κάνουν τους ανθρώπους να σωπάσουν και να υπoβαθμίσουν την σεξιστική συμπεριφορά.

Continue Reading

MEDIA

Έμφυλη Βία: Η δύναμη της δημοσιογραφίας στην αντιμετώπιση της Βίας

Τα ειδησεογραφικά κείμενα ή απλά ο λόγος και οι απόψεις που εκφράζουν οι δημοσιογράφοι έχει σοβαρό αντίκτυπο μεταξύ των αναγνωστών / στριών και της πραγματικότητας. Οι δημοσιογράφοι πλαισιώνουν γεγονότα και όψεις του γίγνεσθαι, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη με τρόπο γλαφυρό και αντικειμενικό. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην μετάδοση των ειδήσεων που μεταφέρονται, να είναι μελετημένα σωστά και να μεταφέρουν αντικειμενικά την είδηση χωρίς υπερβολή και σκληρά λόγια και εικόνες, προστατεύοντας όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και το θύμα.

Ο δημοσιογραφικός λόγος πρέπει να είναι πληροφοριακός, το ύφος απρόσωπο και ουδέτερο, με αποστασιοποίηση του δημοσιογράφου από τα γεγονότα, ώστε να αποδίδεται αντικειμενικότητα, χωρίς υπερβολές και προσωπικές απόψεις, που θα βλάψουν όχι μόνο το θύμα, αλλά και την κοινωνία, ώστε να αποτελούν μέρος του προβλήματος και να συμβάλλουν στην λύση του προβλήματος.

Η αναπαράσταση της έμφυλη βίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που περιλαμβάνει ή την παρουσίαση ειδεχθών εγκλημάτων, ή εστιάζει στην διαφορετικότητα μεταξύ θύτη – θύματος, ή υπό την επήρεια διαφόρων άλλων παραγόντων, ή στο ασταθές οικογενειακό περιβάλλον του θύτη, εστιάζοντας οπτικά στο προσωπικό επίπεδο του θύτη και όχι στην κοινωνική διάσταση του προβλήματος.

Η αναπαράσταση των μορφών της βίας, θα πρέπει να γίνεται και να επικεντρώνεται στον αποτρεπτικό και προστατευτικό τρόπο αντιμετώπισης του συμβάντος από το θύμα, να μην εστιάζεται στο κάθε αυτό γεγονός αλλά να συνδυάζεται με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση  της βίας.

Δεν θα πρέπει να αναφερόμαστε μόνο σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα γυναίκες ( αν και κατέχουν ποσοστό 85% φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας ), αλλά και σε περιπτώσεις που υπάρχουν θύματα άνδρες ή παιδία.

Παρουσιάζοντας φαινόμενα έμφυλης βίας, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα εξής:

  • Πως δομούνται και αναπαριστάνονται οι μορφές έμφυλης βίας;
  • Πως οι τρόποι αναπαράστασης της έμφυλης βίας συμβάλλουν στην διαιώνιση ή στην αντίσταση του φαινομένου της βίας;
  • Στερεότυπα που υποβόσκουν ή γεννούν αυτές τις συμπεριφορές;
  • Ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση των ακραίων κοινωνικών φαινομένων,
  • Υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ανισότητες των φύλων και τις διακρίσεις,
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων, με εξασφάλιση συγκατάθεσης (όπου είναι εφικτό), με ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες τόσο του θύματος όσο και του θύτη, με σεβασμό των δικαιωμάτων και των δύο μερών,
  • Τα φαινόμενα έμφυλης βίας θα πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού άμεσα με ταχύτητα, σοβαρότητα και εμπιστευτικότητα

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και ειδικότερα η βελτίωση της γνώσης σχετικά με το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα. Όμως δεν υπάρχουν συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα, πέραν των περιστατικών που καθημερινά συμβαίνουν και καταγράφονται από την αστυνομία, γιατί υπάρχουν και περιστατικά που λόγω ιδιαίτερων δεδομένων και συνθηκών δεν βλέπουν ποτέ το φώς της δημοσιότητας, με άμεσο αποτέλεσμα να εμποδίζεται η λήψη μέτρων πολιτικής.

Τα τελευταία έτη, ιδίως μετά την πανδημία του COVID, έχουν γίνει μελέτες τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε  διεθνές επίπεδο, ώστε να βελτιωθεί η γνώση για αυτή την μάστιγα. Σε αυτό συνέβαλε και η  συνάντηση που έγινε στις 10 Μαρτίου 2016, όπου η Ομάδα Εργασίας για την Στατιστική του Εγκλήματος και της Ποινικής Δικαιοσύνης αποφάσισε να οργανώσει μια ειδική επιτροπή στο πλαίσιο της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης,  η οποία αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη διεθνή συνθήκη για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και να ξεχνάμε ταυτόχρονα, ότι όλα τα άτομα  είναι εν δυνάμει ή μπορεί να γίνουν θύματα, αλλά και θύτες, κάποιας από όλες τις μορφές της βίας. Όμως οι  γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών, είναι πιο ευάλωτα και  θίγονται περισσότερο σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα. Ορθή λοιπόν αντιμετώπιση του προβλήματος, αντικειμενικότητα στην λήψη  και μετάδοση πληροφοριών, αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη όλων των εν δυνάμει δεδομένων, για την ορθή μετάδοση της πληροφορίας, χωρίς λογοκρισία και τετελεσμένη απόφαση, χωρίς  γνώση των  πραγματικών συμβάντων, όπως επίσης σημαντικό είναι να  λαμβάνουμε  σοβαρή υπόψη  και την ιστορική αναδρομή των γεγονότων, που οδηγούν σε αποτρόπαιες και καταδικαστικές από όλους συμπεριφορές τέτοιου είδους, όσο ήπιας μορφής και εάν είναι.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en