Quantcast
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελλάδα πάλι στο μέσον της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ρωσίας

Η εμπλοκή της Ελλάδας στο μέσο της διαμάχης ΗΠΑ – Ρωσίας σχετικά με τη μεταφορά υλικών προς τη Συρία – Η στάση του υπουργείου Εξωτερικών.
Δημιουργείται μεγάλο ερωτηματικό από την απόφαση της Ρωσίας να ζητήσει από την Ελλάδα την ελεύθερη διέλευση μεταφορικών αεροπλάνων της προς την Συρία, τα οποία θα μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, συμφώνως προς την διαβεβαίωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως, και απαίτησε από την ελληνική κυβέρνηση να μη κάνει δεκτό το αίτημα της Ρωσίας, επειδή θεωρεί ότι τα μεταφερόμενα υλικά θα είναι στρατιωτικής φύσης, και όχι αγαθά προς ανακούφιση των εξαθλιωμένων Σύρων.

Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε πάλι στο μέσον της αμερικανορωσικής διαμάχης, και δεν έδωσε απάντηση ούτε στους Ρώσους, ούτε στους Αμερικανούς, με το επιχείρημα ότι τα αιτήματα μελετώνται. Χθεσινή ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης κατέστησε ανεπίκαιρη πλέον την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, και δεν χρειάζεται να δοθεί, αφού τα ρωσικά μεταφορικά αεροπλάνα θα πετάξουν προς Συρία, μέσω Ιράν, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με αυτήν την υπόθεση, και το πρώτο είναι γιατί η Ρωσία υπέβαλε αυτό το αίτημα, γνωρίζοντας αφενός ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, την οποίας ο ρόλος είναι η διαχείριση των τρεχόντων θεμάτων της καθημερινότητας, αφετέρου δε γνωρίζει -και αναγνωρίζει- ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να απεμπλακεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Πούτιν μάς συνέστησε να επιλύσουμε την οικονομική κρίση εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, αιφνιδιάζοντας τους κ.κ. Τσίπρα και Λαφαζάνη, οι οποίοι πίστευαν -χωρίς να ρωτήσουν προηγουμένως τους Ρώσους, και λόγω παροιμιώδους πολιτικής αφέλειας- και ο μεν πρώτος βιάστηκε να ονοματίσει τον αόρατο ρωσοτουρκικό αγωγό, ως «Ελληνικό αγωγό», ο δε δεύτερος έκανε λόγο και για προκαταβολή, με τον κ. Μπαλάφα να το πιστέψει και να το αναγγείλει.

Γιατί επομένως, θέλησε η Ρωσία να μας φέρει σε δύσκολη θέση; Η ιστοσελίδα onalert υπαινίσσεται κάποιο σενάριο, μάλλον τραβηγμένο, αλλά στην πολιτική δεν απορρίπτεται καμιά εκδοχή, έως ότου την απορρίψει η πραγματικότητα. Έγραψε: «Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι κάτι παθαίνουν κάθε φορά που στην καρέκλα του ΥΠΕΞ κάθεται ο Πέτρος Μολυβιάτης. Έμπειρος διπλωμάτης, έμπιστος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και υπουργός Εξωτερικών του ανηψιού του Κώστα Καραμανλή, έχει μπει στο “αμερικανικό στόχαστρο” από εκείνη την εποχή.

» Σύμφωνα με όσα τα Wikileaks έχουν αποκαλύψει, οι ΗΠΑ τον θεωρούν ως τον άνθρωπο που εισηγήθηκε στον Κώστα Καραμανλή να απειλήσει με βέτο την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που διακαώς επιθυμούσαν οι Αμερικανοί. Και όσο οι Αμερικανοί τον αντιμετωπίζουν με κάποια καχυποψία, τόσο οι Ρώσοι τον εκθειάζουν δημόσια. Κάτι που έχει κάνει ακόμη και ο ίδιος ο Σεργκέϊ Λαβρόφ, ΥΠΕΞ της Ρωσίας και σήμερα».
Υποστηρίζει δε, ότι οι πραγματικά καλές σχέσεις που έχει ο έμπειρος διπλωμάτης αποδείχτηκαν για ακόμη μια φορά χρήσιμες. Η Μόσχα “προσπέρασε” την ελληνική “αμηχανία” και σιωπηρά απέσυρε το αίτημα. Οι πτήσεις των μεταγωγικών της θα γίνουν μέσω του εναέριου χώρου του Ιράν.

Πρέπει να διορθώσω ορισμένες αβλεψίες του έγκυρου onalert στην παρούσα ανάρτησή του. Κατ’ αρχάς, οι ΗΠΑ ήσαν εξ αρχής αντίθετες με την υπουργοποίηση του κ. Π. Μολυβιάτη το 2004, και όχι με το «βέτο» του 2008, που συνέβη δυο χρόνια μετά την αποχώρησή του. Και που η αρχική σκέψη του κ. Κώστα Καραμανλή, ήταν να δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων ως FYROM.
Δεύτερον, η Ρωσία άλλαξε δρομολόγιο προς την Συρία, όχι για να «μας κάνει το χατίρι», αλλά επειδή οι Βούλγαροι πρώτοι αρνήθηκαν την παραχώρηση του εναέριου χώρου τους. Και αφού τα ρωσικά αεροπλάνα δεν μπορούν να πετάξουν μέσω Βουλγαρίας, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο πλάνο.

Και τρίτον, η αντιπάθεια των Αμερικανών προς τον κ. Π. Μολυβιάτη, άρχισε από την έξοδό μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, την δεκαετία του ’70 και αυξήθηκε το 2004 όταν στάθηκε απέναντι στο Σχέδιο Ανάν.

Με όσα έγραψε το onalert, υποθέτει ότι οι Ρώσοι έχοντες συμπαθούντα ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, συνεννοήθησαν, ή πίστεψαν ότι η χώρα μας θα αντισταθεί στην επιθυμία των Αμερικανών; Ο κ. Μολυβιάτης δεν γνωρίζει τι υπέστη η χώρα και ο κ. Κ. Καραμανλής, ώστε θα επανελάμβανε παρόμοιο αντιαμερικανικό εγχείρημα; Τραβηγμένη υπόθεση, αλλά εξακολουθεί να αιωρείται το ερώτημα «γιατί οι Ρώσοι θέλησαν να μας μπλέξουν στη διαμάχη τους με τις ΗΠΑ, ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν τον εναέριο χώρο του Ιράν»;

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Προς συμπλήρωση των ανωτέρω, αναφέρω αφενός την δήλωση στο πρακτορείο TASS, που έκανε ο αντιπρόεδρος της Δούμας (Κάτω Βουλή) και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων κ. Νικολάι Λέβιτσεφ: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτήν την εχθρική κίνηση και θα απαντήσουμε κατάλληλα. Η βουλγαρική ηγεσία, με την κίνηση αυτή -όποιοι και αν είναι οι λόγοι που την ώθησαν σε αυτήν- έχει περάσει στο απέναντι στρατόπεδο. […] Η απαγόρευση διέλευσης από τον εθνικό της εναέριο χώρο, των ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση του λαού της Συρίας αποτελεί μια απάνθρωπη και εντελώς κοντόφθαλμη πράξη».

Αφετέρου, εξόχως επιθετική είναι η αναφορά στην Τουρκία, του Ρώσου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Βαλερί Γερασίμωφ: «Οι Ρώσοι δεν πρόδωσαν ποτέ στην Ιστορία τους συμμάχους τους, και σύμφωνα με τις διαταγές που εκδόθηκαν από τον Πρόεδρο [Πούτιν], η ελίτ των ρωσικών δυνάμεων θα βάλουν σύντομα το πόδι τους στο έδαφος της Συρίας για να εξολοθρέψουν τους τρομοκράτες που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα παρέχει στη Συρία βαλλιστικούς πυραύλους ακρίβειας ώστε να μπορούν να εστιάσουν την κρεβατοκάμαρα του Τούρκου Προέδρου, έτσι ώστε η Τουρκία και η Συρία να μπορέσουν να απαλλαγούν από τον Χίτλερ της Μέσης Ανατολής».

Μ.

voria.gr

Click to comment

Απάντηση

MEDIA

Έμφυλη Βία: Γυναικοκτονία

Ως γυναικοκτονία μπορούμε να πούμε ότι είναι ότι χειρότερο μπορεί να λάβει χώρα, ως βία κατά των γυναικών.  Η γενική έννοια της γυναικοκτονίας παραπέμπει στη δολοφονία μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού εξαιτίας του φύλου τους. Με τη Διακήρυξη της Βιέννης για τις Γυναικοκτονίες  ο ΟΗΕ, αναγνώρισε διαφορετικά είδη γυναικοκτονίας, όπως: η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα συντροφικής βίας, ο βασανισμός και η δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού,  η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου, και άλλες περιπτώσεις  γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με  το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών, ή την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Ο όρος γυναικοκτονία, έρχεται από παλιά, όταν το 1976 τον κατέγραψε η κοινωνιολόγος Diana E. H. Russel, ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο. Ο όρος «γυναικοκτονία» έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, έπειτα από μία συλλογή δεδομένων  που επιμελήθηκαν από κοινού η εγκληματολόγος Jill Radford,  και η κοινωνιολόγος  Diana. H. Russel.

Τα συστήματα συλλογής δεδομένων, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο, καθώς βασίζονται σε διάφορες πηγές. Για την Ελλάδα τα δεδομένα τα έχουμε από την Ελληνική Αστυνομία και εφόσον αυτά δημοσιοποιούνται. Έτσι υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη το 30% των γυναικών ή / και κοριτσιών, που έχουν πέσει θύμα ανθρωποκτονίας, δολοφονούνται από πρόθεση από τον ερωτικό σύντροφο.

‘Όταν μιλάμε για ερωτικό σύντροφο, εννοούμε  τον  πρώην ή νυν σύζυγος ή σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης μοιράζεται ή μοιραζόταν κατά το παρελθόν την ίδια στέγη με το θύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ελλάδα,  το 2017,  το 35 % ήταν θύματα ανθρωποκτονίας που σχετιζόταν με ενδοοικογενειακή βία.

Ένα σημαντικό θέμα που έχει προκύψει, ώστε να επανασχεδιαστεί η νομοθεσία για να υπάρχει σημαντική αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι η κατανόηση του προβλήματος ως προς την φύση του και την συχνότητά του, όπως επίσης και το κίνητρο της δολοφονίας.

Εάν γυρίσουμε λίγο το χρόνο προς τα πίσω, θα θυμόμαστε τα στυγερά εγκλήματα – γυναικοκτονίες  που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα,  στο τέλος του 2018 και στην αρχή του 2019, και συγκεκριμένα  για το βιασμό και την γυναικοκτονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, από δύο νεαρούς άντρες με τους οποίους αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά, και τη δολοφονία της Αγγελικής Πέτρου στην Κέρκυρα, από τον πατέρα της, ο οποίος δεν ενέκρινε  τη σχέση που είχε με άνδρα από το Αφγανιστάν.

Συνοπτικά τα τελευταία 5 έτη, έχουμε αντίστοιχα από το έτος 2019, μέχρι και σήμερα, κατά έτος αντίστοιχα: 17, 19, 31, 26, 15, 6, με τελευταία την περίπτωση,  της 28ης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και την στυγερή δολοφονίας της από τον πρώην σύντροφό της.

Παγκοσμίως,  κάθε  μέρα, σε όλο τον κόσμο, δολοφονούνται 137 γυναίκες, κατά μέσο όρο, από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή από κάποιο μέλος της οικογένειας τους, ενώ το 2017,  ένα ποσοστό  58% διαπράχθηκε από (πρώην ή νυν) συζύγους ή συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους, με βάση τα στοιχεία  του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 22% των γυναικών, έχει πέσει θύμα, σωματικής ή / και σεξουαλικής βίας. Οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστό  γυναικοκτονιών,  είναι η Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ινδία, η Ονδούρα και το Μεξικό, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται και στη Γουατεμάλα, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική.  Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, EIGE:

  • Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερεις μέρες, περίπου 100 τον χρόνο
  • Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι
  • Στην Ελλάδα, την Πέμπτη 11/04/2024, καταγράφηκαν 103 περιστατικά, έγιναν 43 συλλήψεις με αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 3 θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κατάλυμα, με την πλειονότητα των περιστατικών να έγιναν στη Αττική, και συγκεκριμένα έγιναν 47 καταγγελίες και 17 συλλήψεις.
  • Επίσης δημιουργήθηκε νέα πλατφόρμα, με το όνομα stop-bulling.gov.gr,  για την δημιουργία καταγγελιών φαινομένων bulling στα σχολεία, όπου γονείς και μαθητές, μπορούν να καταγράψουν τα φαινόμενα βίας όπου πέφτουν στην αντίληψή τους, ή είναι οι ίδιοι θύματα σχολικού εκφοβισμού
  • Επίσης με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. κάθε 45 λεπτά η αστυνομία δέχεται μία καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία, ενώ 270 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button

Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και την δημιουργία  ειδικών διαμορφωμένων χώρων  που θα λειτουργούν ως safe houses, για την βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειάς  τους, σε όλη την επικράτεια. Χώροι οι οποίοι θα φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ σε συνεργασία με τις δομές του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς, θα παρέχεται κάθε είδους βοήθεια και στήριξη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

MEDIA

Έμφυλη Βία: Σεξισμός, άγνοια ή παρανόηση

Πολλές φορές έχουμε ακούσει σε συνομιλίες, να αποκαλούν τον συνομιλητή σε μια συζήτηση σεξιστή. Αυτοί όμως που χρησιμοποιούν αυτήν την λέξη , γνωρίζουν την έννοια αυτής, ή πολύ περισσότερο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου με σεξιστική συμπεριφορά, πιο άτομο είναι πραγματικά σεξιστής και τη συνεπάγεται άραγε αυτή η συμπεριφορά στο άτομο – θύμα που είναι αποδέκτης αυτής της συμπεριφοράς. Τη να εννοούμε άραγε όταν αναφέρουμε αυτή την λέξη;  Γνωρίζουμε άραγε  τις προεκτάσεις αυτής, αλλά και της επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αβίαστη χρήση αυτής της λέξης

Με τον όρο Σεξισμό, εννοούμε,  κάθε έκφραση ή πράξη, λέξη, ή χειρονομία,  η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα. Αυτό προκύπτει  στην πεποίθηση ότι κάποια  άτομα, εξαιτίας του φύλου τους, ή της κοινωνικότητάς τους,  είναι διαφορετικά και συνήθως είναι τα ποιο ευάλωτα και τα πιο αδύναμα άτομα. Σε περισσότερο βαθμό επηρεάζονται οι γυναίκες και τα κορίτσια. Άρα αναφερόμαστε στην διαφορετικότητα του ατόμου τόσο ως προς το φύλλο, είτε αναφερόμαστε στην βιολογική του υπόσταση, είτε αναφερόμαστε στην κοινωνική υπόσταση. Συνδέεται άμεσα με τα στερεότυπα και τους ρόλους των φύλλων και αφορά στην πεποίθηση ότι το ένα φύλλο είναι ανώτερο από το άλλο. Η έννοια του φαινομένου αυτού περικλείει την έννοια ότι οι άνδρες είναι πιο σημαντικοί από τις γυναίκες και ότι οι γυναίκες είναι για να βοηθούν τους άνδρες.

Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μία μικρή παρένθεση και να αναφερθούμε στον καλοήθη σεξισμό, κατά τον οποίο το ένα φύλο και ιδιαίτερα το γυναικείο, έχει ρόλους στερεότυπους και περιοριστικούς, οι οποίοι επιφανειακά φαίνονται θετικοί. Υπάρχει ένα κύμα ευγένειας προς το γυναικείο φύλλο, όμως στην πραγματικότητα οι εκφράσεις αυτές υπομονεύουν την ανωτερότητα του άνδρα. Οι υποτιθέμενες αρετές που αποδίδονται στη γυναίκα είναι πάντα αυτές που η πατριαρχία τις θέλει να έχουν, ήτοι υπομονή, αντοχή, ενσυναίσθηση, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν την συναισθηματική εργασία για όλους τους άλλους, ενώ τα δικά της συναισθήματα αγνοούνται παντελώς.

Σοβαρές και βλαβερές συνέπειες, έχει το φαινόμενο του σεξισμού, τόσο σε γυναίκες, όσο και σε άνδρες, όταν αυτά τα φαινόμενα έχουν να κάνουν με εθνικότητα, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, αναπηρία, θρησκεία ή άλλους παράγοντες.

Φαινόμενα σεξισμού συναντούμαι σε κάθε μορφή δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας. Στον χώρο της δημοσιογραφίας ένα ποσοστό 63% έχει υποστεί λεκτική βία, ενώ για τις οικιακές εργασίες οι γυναίκες αφιερώνουν διπλάσιο χρόνο από τους άνδρες. Ενώ όλες σχεδόν οι γυναίκες έχουν δεχτεί

το  φαινόμενο του mansplaining & του manterrupting,  στον χώρο εργασίας.

Ο σεξισμός βασικά ξεκινά βασικά, από την χρήση του αρσενικού γένους,  στην ομιλία. Έτσι από την ομιλία μπορούμε να συμπεράνουμε και να αναγνωρίσουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά, αφού εκφράζει τον τρόπο σκέψης  και τις πράξεις μας. Σημαντικό επίσης είναι και το φαινόμενο του σεξισμού στους χώρους εργασίας. Το φαινόμενο εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση ή τον τρόπο ντυσίματος. Ο σεξισμός στο εργασιακό περιβάλλον έχει να κάνει με την υπομονεύει  την αποτελεσματικότητα των θυμάτων.

Υπομονετικά σχόλια δημιουργούν εκφοβιστική & καταπιεστική ατμόσφαιρα για αυτούς που τα αντιμετωπίζουν και μπορούν να μετατραπούν σε βία ή παρενόχληση. Τα θύματα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψη.

Σε πολλούς τομείς εμφανίζονται φαινόμενα σεξισμού, όπως, όταν γίνονται συνεντεύξεις σε αθλήτριες, δεν αναφερόμαστε στο κατόρθωμα των αθλητριών, στην δεξιότητα και δύναμη των αθλητριών,  αλλά στον οικογενειακό τους ρόλο. Άλλο παράδειγμα αποτελεί η εμφάνιση των γυναικών σε πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, όπου οι γυναίκες εμφανίζονται με σέξι ενδυμασία και έχουν διακοσμητικό ρόλο. Τα σεξιστικά αστεία μπορούν να εκφοβίσουν και να κάνουν τους ανθρώπους να σωπάσουν και να υπoβαθμίσουν την σεξιστική συμπεριφορά.

Continue Reading

MEDIA

Έμφυλη Βία: Η δύναμη της δημοσιογραφίας στην αντιμετώπιση της Βίας

Τα ειδησεογραφικά κείμενα ή απλά ο λόγος και οι απόψεις που εκφράζουν οι δημοσιογράφοι έχει σοβαρό αντίκτυπο μεταξύ των αναγνωστών / στριών και της πραγματικότητας. Οι δημοσιογράφοι πλαισιώνουν γεγονότα και όψεις του γίγνεσθαι, ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη με τρόπο γλαφυρό και αντικειμενικό. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην μετάδοση των ειδήσεων που μεταφέρονται, να είναι μελετημένα σωστά και να μεταφέρουν αντικειμενικά την είδηση χωρίς υπερβολή και σκληρά λόγια και εικόνες, προστατεύοντας όχι μόνο το κοινωνικό σύνολο, αλλά και το θύμα.

Ο δημοσιογραφικός λόγος πρέπει να είναι πληροφοριακός, το ύφος απρόσωπο και ουδέτερο, με αποστασιοποίηση του δημοσιογράφου από τα γεγονότα, ώστε να αποδίδεται αντικειμενικότητα, χωρίς υπερβολές και προσωπικές απόψεις, που θα βλάψουν όχι μόνο το θύμα, αλλά και την κοινωνία, ώστε να αποτελούν μέρος του προβλήματος και να συμβάλλουν στην λύση του προβλήματος.

Η αναπαράσταση της έμφυλη βίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρουσιάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που περιλαμβάνει ή την παρουσίαση ειδεχθών εγκλημάτων, ή εστιάζει στην διαφορετικότητα μεταξύ θύτη – θύματος, ή υπό την επήρεια διαφόρων άλλων παραγόντων, ή στο ασταθές οικογενειακό περιβάλλον του θύτη, εστιάζοντας οπτικά στο προσωπικό επίπεδο του θύτη και όχι στην κοινωνική διάσταση του προβλήματος.

Η αναπαράσταση των μορφών της βίας, θα πρέπει να γίνεται και να επικεντρώνεται στον αποτρεπτικό και προστατευτικό τρόπο αντιμετώπισης του συμβάντος από το θύμα, να μην εστιάζεται στο κάθε αυτό γεγονός αλλά να συνδυάζεται με πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση  της βίας.

Δεν θα πρέπει να αναφερόμαστε μόνο σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, με θύματα γυναίκες ( αν και κατέχουν ποσοστό 85% φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας ), αλλά και σε περιπτώσεις που υπάρχουν θύματα άνδρες ή παιδία.

Παρουσιάζοντας φαινόμενα έμφυλης βίας, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα εξής:

  • Πως δομούνται και αναπαριστάνονται οι μορφές έμφυλης βίας;
  • Πως οι τρόποι αναπαράστασης της έμφυλης βίας συμβάλλουν στην διαιώνιση ή στην αντίσταση του φαινομένου της βίας;
  • Στερεότυπα που υποβόσκουν ή γεννούν αυτές τις συμπεριφορές;
  • Ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση των ακραίων κοινωνικών φαινομένων,
  • Υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Εκστρατείες ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ανισότητες των φύλων και τις διακρίσεις,
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων, με εξασφάλιση συγκατάθεσης (όπου είναι εφικτό), με ιδιαίτερη προσοχή στις ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες τόσο του θύματος όσο και του θύτη, με σεβασμό των δικαιωμάτων και των δύο μερών,
  • Τα φαινόμενα έμφυλης βίας θα πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού άμεσα με ταχύτητα, σοβαρότητα και εμπιστευτικότητα

Η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και ειδικότερα η βελτίωση της γνώσης σχετικά με το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα. Όμως δεν υπάρχουν συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα, πέραν των περιστατικών που καθημερινά συμβαίνουν και καταγράφονται από την αστυνομία, γιατί υπάρχουν και περιστατικά που λόγω ιδιαίτερων δεδομένων και συνθηκών δεν βλέπουν ποτέ το φώς της δημοσιότητας, με άμεσο αποτέλεσμα να εμποδίζεται η λήψη μέτρων πολιτικής.

Τα τελευταία έτη, ιδίως μετά την πανδημία του COVID, έχουν γίνει μελέτες τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε  διεθνές επίπεδο, ώστε να βελτιωθεί η γνώση για αυτή την μάστιγα. Σε αυτό συνέβαλε και η  συνάντηση που έγινε στις 10 Μαρτίου 2016, όπου η Ομάδα Εργασίας για την Στατιστική του Εγκλήματος και της Ποινικής Δικαιοσύνης αποφάσισε να οργανώσει μια ειδική επιτροπή στο πλαίσιο της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης,  η οποία αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη διεθνή συνθήκη για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και να ξεχνάμε ταυτόχρονα, ότι όλα τα άτομα  είναι εν δυνάμει ή μπορεί να γίνουν θύματα, αλλά και θύτες, κάποιας από όλες τις μορφές της βίας. Όμως οι  γυναίκες και τα κορίτσια όλων των ηλικιών, είναι πιο ευάλωτα και  θίγονται περισσότερο σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα. Ορθή λοιπόν αντιμετώπιση του προβλήματος, αντικειμενικότητα στην λήψη  και μετάδοση πληροφοριών, αναλυτική και εμπεριστατωμένη μελέτη όλων των εν δυνάμει δεδομένων, για την ορθή μετάδοση της πληροφορίας, χωρίς λογοκρισία και τετελεσμένη απόφαση, χωρίς  γνώση των  πραγματικών συμβάντων, όπως επίσης σημαντικό είναι να  λαμβάνουμε  σοβαρή υπόψη  και την ιστορική αναδρομή των γεγονότων, που οδηγούν σε αποτρόπαιες και καταδικαστικές από όλους συμπεριφορές τέτοιου είδους, όσο ήπιας μορφής και εάν είναι.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en