Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Η «διπλωματία» της Γέφυρας Κήπων

Με συντονισμένες ενέργειες, ελληνικές και τουρκικές Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης συνεργάστηκαν για την αποτροπή πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο.

Σε μια συνεργασία που θέτει τις βάσεις για την ενίσχυση των δεσμών των Ελλήνων και των Τούρκων που ζουν στις δύο όχθες του Έβρου, προχώρησαν οι τοπικές Αρχές της περιοχής.

Επίκεντρο της συνεργασίας ήταν η γέφυρα των Κήπων, όπου, το τελευταίο διάστημα είχαν εγκλωβιστεί τεράστιοι όγκοι φερτών υλικών, γεγονός που είχε αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρικών φαινομένων. Η συγκέντρωση φερτών υλών (κυρίως δένδρων, κλαδιών κλπ) στα βάθρα της γέφυρας, έθεσε σε συναγερμό τις τεχνικές υπηρεσίες, καθώς σχηματιζόταν ένα ιδιότυπο φράγμα, που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ροή των νερών και ενδεχομένως στη στατική της επάρκεια της γέφυρας, στην περίπτωση εμφάνισης πλημμυρών. Αξίζει να σημειωθεί πως στατιστικά, μεγάλες πλημμύρες στην περιοχή έχουν εμφανιστεί κυρίως από τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο.

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ζητήθηκε συνάντηση των δυο όμορων διοικητικών τοπικών αρχών, προκειμένου να εξετασθούν τρόποι για την από κοινού επίλυση του προβλήματος στα βάθρα της γέφυρας.

Οι συνεννοήσεις των δυο αντιπροσωπειών ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δημήτρη Πέτροβιτς και του Έπαρχου Υψάλων Ομέρ Σεβγκιλί, έγιναν στα μέσα Ιανουαρίου στα Τελωνεία Κήπων και Υψάλων, παρουσία μηχανικών, στρατιωτικών και αστυνομικών, όπου κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε.

Το έργο υλοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου και του υπουργείου Υποδομών και από την Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων της Τουρκίας. Οι εργασίες έγιναν ταυτόχρονα και συντονισμένα από τις δυο όχθες, προκειμένου να μην υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας στην γέφυρα και χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα έργου, πλωτά μέσα και γερανός. Ο όγκος των φερτών υλών που είχε συσσωρευτεί στα βάθρα απομακρύνθηκε και αποκαταστάθηκε η ομαλή ροή των νερών προς τις εκβολές του ποταμού Έβρου, απομακρύνοντας και προβλήματα που ενδεχομένως θα προκαλούσε στη γέφυρα μια πλημμύρα.

Η γέφυρα Κήπων Έβρου, αποτελεί διαχρονικά το γνωστότερο και σημαντικότερο οδικό σημείο σύνδεσης όχι μόνο της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και της Ευρώπης με την Ασία.

Η επονομαζόμενη και ως “Γέφυρα φιλίας”, μήκους 800 μέτρων, θεμελιώθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1954 απο τους τότε υπουργούς Δημοσίων Έργων της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή και της Τουρκίας Κεμάλ Ζεϊτίνογλου.

Η ασφαλής λειτουργία της γέφυρας Κήπων και η συντήρησή της αποτελεί κυρίαρχη υποχρέωση των αρμόδιων υπηρεσιών των δυο κρατών, καθότι το μέσον της κοίτης του ποταμού Έβρου, οριοθετεί και τη συνοριακή γραμμή Ελλάδος – Τουρκίας. Ήδη πρόσφατα, η ελληνική πλευρά ανέθεσε τη μελέτη μέσω της Εγνατίας Οδου Α.Ε. και σε συμφωνία με την τουρκική, για την κατασκευή νέας σύγχρονης καλωδιωτής γέφυρας, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα.

Η συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας για τον καθαρισμό των βάθρων της γέφυρας των Κήπων, παρότι δεν λαμβάνει διαστάσεις δημοσιότητας, εν τούτοις αποκαλύπτει στην πράξη την συνεργασία που έχουν οι τοπικές αρχές των δύο πλευρών στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. Εξ άλλου δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, ως επικεφαλής ελληνικών αποστολών συναρμοδιων υπουργείων, αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την χώρα σε σημαντικές συναντήσεις για ζητήματα που προκύπτουν στις δυο όμορες συνοριακές περιοχές Έβρου και Αδριανούπολης, κυρίως από φυσικές καταστροφές.

Η εμπειρία του, επί οκτώμισι χρόνια στο τιμόνι της διοίκησης του νομού Έβρου, αλλά και στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών κρίσεων, θεωρείται από πολλούς και το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα για το επόμενο βήμα του κ. Πέτροβιτς στην πολιτική, που όπως συζητείται ευρέως, στις προσεχείς εκλογές θα είναι, η διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης.

«Πέραν των σεισμών, στον Έβρο έχουμε και τη διπλωματία των τοπικών Αρχών. Είναι αυτή που διασφαλίζει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία επηρεάζουν και τις δύο χώρες και πρέπει να αντιμετωπίζονται συντονισμένα», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

 

Πηγή: real.gr

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2024 στην Αλεξανδρούπολη

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Η παρέλαση έλαβε χώρα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας παρουσία των Αρχών και παρευρέθη πλήθος κόσμου που τίμησε για άλλη μια χρονιά όσους έδωσαν την ψυχή τους για την πατρίδα.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Ινδικά σχέδια για τα Λιμάνια Καβάλας & Αλεξ/πολης – Παρασκηνιακές συζητήσεις Αθήνας με Νέο Δελχί

Δύο ελληνικά λιμάνια στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το λιμάνι της Καβάλας και το γεωστρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζεται από την Αθήνα να γίνουν κόμβοι για τον Οικονομικό Διάδρομο IMEC (Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”.

Επισημαίνεται ότι ο IMEC συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Σύνοδο Κορυφής G20 στο Νέο Δελχί (με συμβαλλόμενα μέρη τις Ινδία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ) ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα μιας εναλλακτικής διαδρομής στον κινεζικό οικονομικό δρόμο «Belt and Road Initiative» (BRI). Εκτοτε, λαμβάνουν χώρα πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς που κινούνται στη σφαίρα της οικονομικής διπλωματίας για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, με κορυφαία εξ αυτών την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί τον περασμένο Φεβρουάριο, τον οποίο συνόδευαν ομάδα υπουργών και πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Αντιπροσωπεία Αυστριακών και Ούγγρων βουλευτών στον Φράχτη του Έβρου

Επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο πραγματοποίησε κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, συνοδεύοντας τις αντιπροσωπείες των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Η αποστολή παρακολούθησε στο πεδίο την πορεία των εργασιών κατασκευής του φράχτη, ενώ ενημερώθηκε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Frontex και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Την ίδια ώρα έχουν “ανάψει τα αίματα” και πολιτικά για το μεταναστευτικό ζήτημα όσο πλησιάζει και η κάλπη των ευρωεκλογών :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en