Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωβαρόμετρο | Ακρίβεια και φτώχεια ανησυχούν τους Ευρωπαίους

Το αυξανόμενο κόστος ζωής αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, που αφορά την περίοδο του φθινοπώρου του 2022.

Και, όσο υψηλό και αν είναι το 93% του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανέφερε την ακρίβεια ως κυριότερη ανησυχία, η αγωνία των Ελλήνων ξεπερνά κάθε άλλη χώρα, αλλά και κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ιστορικό 100% – ένα ποσοστό που δεν έχει ξανακάνει την εμφάνισή του στα μέχρι τώρα αποτελέσματα της τακτικής δημοσκόπησης της ΕΕ.

Άλλοι φόβοι των Ευρωπαίων που αναφέρθηκαν σε υψηλά ποσοστά ήταν η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (97% στην Ελλάδα, 82% σε επίπεδο ΕΕ), η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία (81% σε επίπεδο ΕΕ). Για τους έλληνες συμμετέχοντες, μάλλον αναμενόμενα, η μετανάστευση βρέθηκε στην τρίτη θέση των ανησυχιών (86%), ενώ η κλιματική αλλαγή κατέλαβε την τέταρτη θέση με 84%.

Οικονομικές δυσκολίες και απλήρωτοι λογαριασμοί

Πιο δυσαρεστημένοι, πιο ανήσυχοι και με απόψεις που αποκλίνουν συχνότερα από την ευρωπαϊκή «γραμμή» εμφανίζονται οι Έλληνες σχεδόν σε όλα τα πεδία που εξέτασε το Ευρωβαρόμετρο. Σημαντικό μέρος αυτής της απαισιοδοξίας, ενδέχεται να εξηγείται από τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα στο ερώτημα που αφορούσε την οικονομική τους κατάσταση.

Σε αυτό, μόλις το 20% δήλωσαν ότι ζουν σε γενικές γραμμές άνετα με το εισόδημά τους (ένα πενιχρό 1% απάντησαν ότι ζουν «πολύ άνετα»), ενώ το 51% δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν «κάποιες δυσκολίες» και το 28% ότι αντιμετωπίζουν «πολλές δυσκολίες». Συγκριτικά, το 46% του συνόλου των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι έχουν σχετική οικονομική άνεση και το 8% μεγάλη άνεση, ενώ μόλις το 9% ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Αντιστοίχως, το 85% των Ελλήνων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τουλάχιστον «ορισμένες φορές» (με το 35% να δυσκολεύεται «τις περισσότερες φορές») σε σύγκριση με το 39% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εκ των οποίων μόλις το 9% δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του «τις περισσότερες φορές». Μάλιστα, η ικανότητα των Ελλήνων να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής φαίνεται ότι συνδέεται με την άποψή τους για την ΕΕ, αφού εκείνοι που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα έχουν και τη χειρότερη εικόνα για το μπλοκ.

Ανάλογες αποκλίσεις καταγράφονται και στο βαθμό που οι Έλληνες δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν οικονομικά από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (γεωπολιτική, υγειονομική, κόστους ζωής) των τελευταίων ετών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συγκεκριμένα, το 66% ανέφεραν ότι έχουν ήδη δει τις συνθήκες ζωής τους να επιδεινώνονται και το 29% ότι αναμένουν να τις δουν να επιδεινώνονται εντός του έτους, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα 46% και 39% επί του συνόλου των συμμετεχόντων από όλη την Ευρώπη.

Επομένως, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες ανήκουν στους πλέον δυσαρεστημένους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας τόσο σε εθνικό επίπεδο (79% σε σχέση με το 64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) όσο και σε επίπεδο ΕΕ (77% σε σχέση με το 56% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Αντίθετοι στη στάση της ΕΕ απέναντι στην Ουκρανία

Αξιοσημείωτες αποκλίσεις σημειώνονται και στην άποψη των Ελλήνων για τη στάση της ΕΕ σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, σε σύγκριση με την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που το 74% των Ευρωπαίων εγκρίνει πλήρως ή σε γενικές γραμμές την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία, για τους Έλληνες το ποσοστό συρρικνώνεται στο 48%, ενώ όταν το ερώτημα εξειδικεύεται στις συγκεκριμένες κινήσεις που έκανε το μπλοκ για αυτό το σκοπό (επιβολή κυρώσεων, οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη), οι Έλληνες έχουν την πλέον αρνητική άποψη ανάμεσα στο σύνολο των 27, με το 46% μόλις να δηλώνει ότι τις υποστηρίζει (σε σύγκριση με το 73% του μέσου όρου).

Αξίες και προτεραιότητες

Όταν κλήθηκαν να επιλέξουν τις αξίες τις οποίες θα έπρεπε να υπερασπιστεί η ΕΕ κατά προτεραιότητα, οι Ευρωπαίοι πρόκριναν τη δημοκρατία (36%), την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και τον κόσμο (29%), την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (28%) και το κράτος δικαίου (24%). Και σε αυτή την περίπτωση, οι ελληνικές αποκλίσεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον: οι Έλληνες επέλεξαν στην πρώτη θέση τη δημοκρατία (41%), στη δεύτερη την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ (39%), το κράτος δικαίου (38%) και έπειτα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (32%).

Όσον αφορά δε στα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, οι ευρωπαίοι πολίτες ανέφεραν πρώτα την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (37%), τη δημόσια υγεία (34%) και την κλιματική αλλαγή (31%), ενώ οι Έλληνες για άλλη μια φορά έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποστήριξη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (55%), φέρνοντάς τη στη δεύτερη θέση. (Ως πρώτη προτεραιότητα ανέδειξαν την αντιμετώπιση της φτώχειας με 58%, ως τρίτη την ενίσχυση της δημόσιας υγείας με 44% και τέταρτη ήρθε η θωράκιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου με 33%).

Αμφιθυμία απέναντι στην ΕΕ

Μιάμιση σχεδόν δεκαετία κρίσεων έχει αφήσει στους Έλληνες αμφίθυμα συναισθήματα απέναντι στην ΕΕ. Έτσι, λιγότερο από το ένα-τρίτο των συμμετεχόντων έχουν θετική άποψη για το Ευρωκοινοβούλιο (27%) ενώ λίγο περισσότεροι είναι εκείνοι που έχουν καλή εικόνα για την ΕΕ εν γένει (34%). Δεδομένου ότι οι Έλληνες δηλώνουν επίσης σε σαφώς μικρότερα ποσοστά ότι θεωρούν θετική τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ (43% σε σχέση με το 62% του ευρωπαϊκού μέσου όρου) προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι θα ήθελαν να δουν τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου να ενισχύεται σε αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το σύνολο των Ευρωπαίων (75% και 55% αντίστοιχα).

Όσο για το ποια κρίνουν οι Έλληνες ότι είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ΕΕ στη χώρα τους; Η διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας έρχεται πρώτη με 46%, ακολουθεί η ενίσχυση της διεθνούς σημασίας της Ελλάδας με 39%, έπειτα η βελτίωση της συνεργασίας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ (35%) και η οικονομική ανάπτυξη (27%). Αντιθέτως, στα αρνητικά της συμμετοχής της Ελλάδας στο μπλοκ, οι ερωτώμενοι ανέφεραν πρώτα την περιορισμένη επιρροή που έχουν κατά την άποψή τους οι Έλληνες στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα είναι καλύτερο να αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο (41% και στις δυο περιπτώσεις), την περιορισμένη επιρροή της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ (40%) και την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα τα πήγαινε καλύτερα αν η Ελλάδα δεν ανήκε στην Ένωση (26%).

Δημοκρατία και Ευρωεκλογές

Μεγαλύτερα επίπεδα δυσαρέσκειας εκφράζουν οι Έλληνες και για την κατάσταση της δημοκρατίας στο μπλοκ, καθώς μόλις το 35% δηλώνουν ικανοποιημένοι, σε σύγκριση με το 54% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ωστόσο, αντιστοίχως μικρά ποσοστά ικανοποίησης αναφέρουν και όταν τους ρωτούν την κατάσταση της δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο (34% σε σύγκριση με το 56% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των Ελλήνων αναφορικά με τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2024. Συγκεκριμένα, αν και εκφράζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα διαδικασία (56%, δηλαδή αυξημένο κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017) και δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν εάν οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη εβδομάδα σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν μεταξύ των 27 (75% σε σχέση με τον μέσο όρο του 67%), μόλις το 15% γνωρίζουν πότε πρόκειται να διεξαχθούν οι επόμενες Ευρωεκλογές, ενώ οι αιτίες που δηλώνουν ότι θα τους οδηγήσουν στις κάλπες διαφέρουν ριζικά σε σχέση με τα κίνητρα που αναφέρει ο μέσος όρος των Ευρωπαίων.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που κατά μέσο όρο οι πολίτες της ΕΕ δηλώνουν ως βασικά κίνητρα το καθήκον τους ως πολίτες (37%), το γεγονός ότι συνηθίζουν να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες (34%) και έπειτα την επιθυμία τους να στηρίξουν κάποιο πολιτικό κόμμα (34%) και να ενθαρρύνουν αλλαγές (29%), οι Έλληνες βάζουν στην πρώτη θέση την επιθυμία τους να στηρίξουν ένα πολιτικό κόμμα (55%) ή έναν συγκεκριμένο υποψήφιο (39%) και έπειτα την θέλησή τους να ενθαρρύνουν αλλαγές (37%) και να κάνουν το καθήκον τους ως πολίτες (36%).

Το Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022 διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022 στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 26.431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Στην Ελλάδα συμμετείχαν 1009 άτομα μέσω προσωπικής συνέντευξης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό | Αθώα η μητέρα για πορνογραφία και μαστροπεία

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση του Κολωνού, κηρύσσοντας ένοχο τον Ηλία Μίχο για το αδίκημα του βιασμού κατά πλειοψηφία. Ως προς τα υπόλοιπα αδικήματα, ο Ηλίας Μίχος κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη και ένοχος για Πορνογραφία ανηλίκου, καθώς κατείχε και διένειμε το υλικό μέσω πληροφορικών συστημάτων.

Παράλληλα, κρίθηκε ένοχος για μαστροπεία, ενώ αθωώθηκε για εμπορία ανηλίκου. Τέλος, κρίθηκε ένοχος για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Σημειώνεται πως η μητέρα της ανήλικης κρίθηκε αθώα για πορνογραφία και για μαστροπείας. Η μητέρα κρίθηκε ενοχή μόνο για πλημμεληματική εκβίαση. Μόλις η μητέρα άκουσε την απόφαση η μητέρα ξέσπασε σε κλάματα.

«Η μητέρα είναι αθώα, όπως έλεγα από την πρώτη στιγμή, αυτό που έλεγε η 12χρονη ότι η 34χρονη δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση, επιβεβαιώθηκε από την απόφαση. Ήταν άδικη από την αρχή η προφυλάκισή της. Πήγε και κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και βρέθηκε στη φυλακή για 18 μήνες» σημείωσε ο δικηγόρος της μητέρας Απόστολος Λύτρας. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ακούστηκε η φωνή της 12χρονης» είπε η δικηγόρος της μητέρας της 12χρονης.

«Η υπόθεση είναι μία δικαίωση για το παιδί, μία νίκη για τη Δικαιοσύνη, είμαστε συγκινημένοι. Το παιδί το έμαθε, ήταν στο σχολείο και μίλησε με τη μητέρα του» δήλωσε συνήγορος της μητέρας.

Όσοι βρίσκονταν στο δικαστήριο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης, ενώ αυτή την ώρα πλήθος κόσμου βρίσκεται έξω από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και πανηγυρίζει. 

Πηγή: Newsit.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εξαφάνιση στην Καβάλα | Τι λέει ο πατέρας του 34χρονου αγνοούμενου

Κορυφώνεται η αγωνία για τον 34χρονο αγνοούμενο. Η εξαφάνιση στην Καβάλα, δηλώθηκε από την σύζυγό του. Ο νεαρός είχε πάει τα δίδυμα κοριτσάκια του, στο σχολείο…

Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα για την εξαφάνιση 34χρονου άνδρα. Το πρωί της Τετάρτης 27/03 πήγε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και μετά εξαφανίστηκε. Έχουν περάσει δύο ολόκληρες μέρες από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του 34χρονου Χρίστου Θώμου και η αγωνία της οικογένειας του μεγαλώνει.

Στις έρευνες των αρχών συμμετέχει και ο πατέρας του, Θωμάς Θώμος, ο οποίος μιλάει στο newsit.gr: «Χθες το απόγευμα ένας κτηνοτρόφος ειδοποίησε ότι είδε τον γιο μου στο βουνό πίσω από τον ΧΥΤΑ Καβάλας και αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκομαι εδώ για να ψάξω και εγώ. Να δω τι γίνεται. Ο κτηνοτρόφος είπε πως του είχε ζητήσει νερό ο γιος μου και τον έστειλε σε μια ποτίστρα.

Μετά λέει μπήκε σε κάτι πουρνάρια κοντά σε μια χαράδρα και εξαφανίστηκε  Έρχεται και η ΕΜΑΚ. Είναι τεράστιο το βουνό. Και φαίνεται πως ήταν όντως ο γιος μου γιατί η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα. Το θέμα είναι πως περνούν οι μέρες και ο γιος μου είναι κάπου χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς τίποτα. Ο γιος μου λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή που όμως φαίνεται πως την είχε σταματήσει τους τελευταίους μήνες.Έχει δυο κοριτσάκια 2,5 ετών, είναι δίδυμα, και τα πήγε στον παιδικό σταθμό το πρωί της Τετάρτης. Πήρε καφέ, γύρισε στο σπίτι και γύρω στις 11:00 το πρωί τον καλούσε στο τηλέφωνο η γυναίκα του και δεν απαντούσε. Όταν η γυναίκα του γύρισε στο σπίτι το μεσημέρι δεν τον βρήκε και ενημέρωσε την αστυνομία. Φαίνεται πως πήρε μαζί του κάποια χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι και ένα μαχαίρι. Δεν πήρε κάτι άλλο».

Ανακοίνωση για την εξαφάνιση του 34χρονου εξέδωσε και το «Χαμόγελο του Παιδιού» και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του, καθώς ενδέχεται να συντρέχουν λόγοι οι οποίοι θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο Χρίστος Θώμος έχει ύψος 1.85 μ., έχει κανονικό βάρος, έχει ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μαύρη φόρμα, μαύρη ζακέτα, χακί αθλητικά παπούτσια και κρατούσε χακί σακίδιο πλάτης.

Οποιοσδήποτε  έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες – 1017», σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ | Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Νέα ηλεκτρονικά όπλα ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά του λαθρεμπορίουΣτα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα κοντέινερ που εισέρχονται στην Ελλάδα θα τοποθετούνται συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια.

Το έργο «Σύστημα παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» προϋπολογισμού 80,06 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Απριλίου με το χρόνο να πιέζει καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Τα τελωνεία εισόδου θα εφοδιαστούν με 10.740 συσκευές GPS Trackers οι οποίες θα τοποθετούνται σε φορτηγά και κοντέινερ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν την πορεία των φορτηγών και θα ελέγχουν τη διακίνηση αγαθών σε όλα τα στάδια. Κάθε όχημα που θα επιλέγεται από την τελωνειακή υπηρεσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα του φορτίου ή το τελωνειακό ή μη παραστατικό, θα εφοδιάζεται με GPS-Tracker, το οποίο θα χρεώνεται ο οδηγός του με κατάθεση εγγύησης και την υποχρέωση της παράδοσής του στον προορισμό, είτε αυτό είναι εσωτερικό τελωνείο είτε τελωνείο εξόδου, για να του επιστραφεί η εγγύηση.

Πέραν του ελέγχου ολοκλήρωσης του δρομολογίου θα ελέγχεται μέσω της Επιχειρησιακής Αίθουσας της ΑΑΔΕ η πορεία του οχήματος, η τυχόν εκτροπή του από τη φυσιολογική διαδρομή κ.λπ., ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται πληροφορίες -μέσω διαλειτουργικότητας- μέσω των σταθμών διοδίων που θα μεταδίδουν επίσης εικόνα διελεύσεων των φορτηγών.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης, 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en