Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευριπίδης Στυλιανίδης | Κατέθεσε 7 προτάσεις για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας μας

Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να θέσει στον Υπουργό Ψηφιακής Σύγκλισης κ. Πιερρακάκη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή.

Συγκεκριμένα διεκδίκησε στην εθνική προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε, να προταχθεί η περιοχή μας αποτελώντας μοντέλο και για άλλες περιφέρειες.

  1. Ζήτησε πλήρη κάλυψη της Ροδόπης και της Περιφέρειας με το νέο σύστημα 5G.
  2. Επέκταση των κοινωνικών ψηφιακών εφαρμογών και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Θράκης για τηλεϊατρική, τηλεδιοίκηση, τηλεεκπαίδευση κλπ.
  3. Πλήρη ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη του ορεινού όγκου.
  4. Διασύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Τσανακλείου και της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με τις κεντρικές ψηφιακές βιβλιοθήκες για την προώθηση και της έρευνας.
  5. Τοποθέτηση οπτικής ίνας στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες για καλύτερες τηλεπικοινωνίες και έγκαιρη ενημέρωση.
  6. Δημιουργία υποδομών εικονικής πραγματικότητας για ξεναγήσεις σε περιβάλλον Έξυπνης Πόλης και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
  7. Τέλος εφαρμογές Έξυπνης Γεωργίας και Γεωργίας Ακριβείας που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ώθηση σε σύγχρονες καλλιέργειες, βγάζοντας τη Θράκη στην πρωτοπορία του πρωτογενούς τομέα.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης συμφώνησε με τον Υπουργό να προετοιμάσει τη συνέργεια αυτή με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα είναι το πρώτο μοντέλο ψηφιακών εφαρμογών προς όφελος των πολιτών έξω από την Αττική και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Κομοτηνή για να ενημερωθεί και επί τόπου.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ | Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1.141 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» το ποσό των 4.743.066 ευρώ, με τη 15η σχετική απόφαση έγκρισης πίστωσης.

Συνολικά, από τον Νοέμβριο του 2023, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα έχει καταβάλει την επιδότηση σε 6.086 δικαιούχους, με το ποσό των 20.460.992 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters | «Ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια δεκαετία (διαγράμματα)

Με τον τίτλο «Η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται μετά από μια δεκαετία πόνου» το πρακτορείο Reuters αφιερώνει ένα άρθρο στα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας μας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί επιτέλους».

«Πριν από μια δεκαετία, η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας καταστροφικής κρίσης χρέους που σημαδεύτηκε από χρόνια λιτότητας, κακουχιών και αναταραχών. Τώρα, αξιωματούχοι και επενδυτές λένε ότι το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η ανάκαμψή της θα ολοκληρωθεί επιτέλους», αναφέρει το άρθρο.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% φέτος, πλησιάζοντας το μέγεθος πριν από την κρίση το 2009 και ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 0,8%.

Το κόστος δανεισμού έχει πέσει κάτω από αυτό της Ιταλίας και οι τράπεζες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες – μια κίνηση που ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας θεωρούν ως ένα τελευταίο σημάδι ομαλότητας.

«Με τη συμμετοχή του κράτους εκτός, αυτό είναι ορόσημο», δήλωσε η Wim-Hein Pals της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Robeco, η οποία πρόσφατα αγόρασε μετοχές σε ελληνικές τράπεζες.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση για να επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον».

Το Reuters επισημαίνει ότι «η ανάκαμψη στην Ελλάδα, της οποίας η κρίση χρέους απείλησε να προκαλέσει την κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης, είναι έντονη – τουλάχιστον στα χαρτιά. Τώρα η χώρα αντιμετωπίζει ένα νέο πρόβλημα: να συγκρατείται από τη στασιμότητα στους ίδιους γίγαντες της ευρωζώνης που κάποτε επέβαλαν αυστηρές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της».

Μετά από χρόνια αποκοπής από τις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα επέστρεψε στην πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Όταν το κρατικό ταμείο διάσωσης τον περασμένο μήνα πούλησε το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς, μια από τις μεγαλύτερες της χώρας, η πώληση υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές.

Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού απειλούν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και η εξάπλωση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, έχουν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Περισσότερες από τις μισές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ (7,98 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, προέρχονται από χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που παλεύουν με ασθενή ανάπτυξη. Οι ελληνικές εξαγωγές, όπως γεωργικά προϊόντα, καύσιμα και φαρμακευτικά προϊόντα – τα δύο τρίτα των οποίων κατευθύνονται στην ΕΕ – μειώθηκαν σχεδόν κατά 9% πέρυσι. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 2% το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της υστέρησης των γειτόνων της.

“Οι χαμηλότερες προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη επηρεάζουν την Ελλάδα με δύο βασικούς τρόπους. Μέσω της πίεσης στις εξαγωγές… και μέσω του υψηλότερου κόστους χρήματος”, δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του IOBE.

Η ανισότητα παραμένει

Ωστόσο, για πολλούς Έλληνες, η οικονομική ανάκαμψη δεν μεταφράστηκε σε βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο.

Η ανεργία παραμένει πάνω από το 10%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Ισπανία και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι από τα χαμηλότερα στο μπλοκ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μηνιαίος μισθός των 1.175 ευρώ είναι 20% χαμηλότερος από ό,τι πριν από 15 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει τομείς όπου οι επενδύσεις είναι πιο μακροπρόθεσμες, είπε ο Βέττας από το ΙΟΒΕ, «όπως τα έργα υποδομής και η μεταποίηση».

Πηγή: newmoney.gr/

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι του νοικοκυριού | Για δύο εβδομάδες δεν ανανεώθηκαν οι τιμές στο e-katanalotis

Για δύο ολόκληρες εβδομάδες οι τιμές για το καλάθι του νοικοκυριού δεν είχαν επικαιροποιηθεί στην πλατφόρμα e-katanalotis. Παρόλο που υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαφήμιζε την πλατφόρμα ως ένα εργαλείο, που θα επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν τις τιμές προκειμένου να επιλέξουν τα φθηνότερα προϊόντα

Οι τιμές είχαν να επικαιροποιηθούν από τις 3 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι πρέπει να ανεβαίνουν  κάθε Τετάρτη στις 09.00 το πρωί.

«Μεριμνά το υπουργείο για την ψυχική μας υγεία;»

Το ζήτημα έθιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος στο OPEN και στο Ώρα Ελλάδος. «Μήπως πάγωσε η χρηματοδότηση στην εταιρεία που ανεβάζει τις τιμές στην πλατφόρμα;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε με πικρό χιούμορ «μήπως το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μεριμνά για την ψυχική μας υγεία, γιατί αν δούμε τις νέες τιμές θα πάθουμε… ντουβρουτζά;».

Τελικά, μετά από λίγο το ζήτημα επιλύθηκε και πλέον οι καταναλωτές μπαίνοντας στην πλατφόρμα μπορούν να δουν τις τιμές για 17-23 Απριλίου. 

Πηγή: ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en