Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίδομα θέρμανσης | Νέα ποσά και νέοι δικαιούχοι – Υπολογίστε τι ποσό θα λάβετε ανά περιοχή

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και αυξάνεται το ποσό βάσης, ώστε να λάβουν μεγαλύτερο ποσό περισσότεροι δικαιούχοι. Την μεγάλη, ουσιαστική, ωφέλεια όμως θα έχουν όσοι δεν έλαβαν πέρυσι επίδομα και ζεστάθηκαν με τα κλιματιστικά.

Δηλαδή όσοι «κάηκαν» πέρσι με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς κράτησαν κλειστό τον καυστήρα πετρελαίου και άναψαν κλιματιστικά, έχουν ευκαιρία φέτος να θερμανθούν με φτηνό πετρέλαιο, εφόσον βέβαια υπάρχει αυτή η τεχνική δυνατότητα στο νοικοκυριό.

Ποσό βάσης

Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος με βάση τις βαθμοημέρες αυξάνεται στα 350 ευρώ από 300 ευρώ πέρυσι για όλους.

Ειδικά όμως για τους νέους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το ποσό βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή 700 ευρώ, εφόσον όμως δεν καταναλώσουν φυσικό αέριο. Συνεπώς:

  • όλοι οι νέοι δικαιούχοι λόγω αυξημένων εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και
  • όσοι περσινοί δικαιούχοι που δεν είχαν παραγγείλει και δηλώσει αγορές πετρελαίου επειδή άναβαν τα κλιματιστικά επιστρέψουν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης

θα έχουν επιδότηση με ποσό βάσης 700 ευρώ.

Τελικά ποσά

Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Έτσι το ποσό για τον άγαμο θα μπορεί να κλιμακώνεται από 100 ευρώ (εφόσον παραμείνει ίδιο το ελάχιστο πλαφόν επιδότησης) έως 567 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.

Αντίστοιχο το ποσό για τον έγγαμο με ένα ανήλικο παιδί θα κλιμακώνεται από 120 ευρώ έως 680 ευρώ κ.ο.κ.

Για παράδειγμα :

Αθήνα

  • Δικαιούχος του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350€ Χ 0,43 = 150€.
  • Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20%.
  • Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 210 ευρώ κ.ο.κ.

Εφόσον ο ίδιος δικαιούχος είναι νέος δικαιούχος: 

  • Άγαμος στον Δήμο Αθηναίων: 700€ Χ 0,43 = 301€.
  • Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20%.
  • Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 420 ευρώ κ.ο.κ.

Θεσσαλονίκη

  • Οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350€ Χ 0,71 = 248,5€.
  • Εάν υπάρχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 292,2 ευρώ,
  • Εάν υπάρχουν 2 παιδιά το επίδομα ανεβαίνει στα 348 ευρώ κ.ο.κ.

Εφόσον ο ίδιος δικαιούχος είναι νέος δικαιούχος: 

  • Άγαμος στον Δήμο Θεσσαλονίκης: 700€ Χ 0,71 = 497€.
  • Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 20%.
  • Συνεπώς, εάν έχει 1 παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 596 ευρώ, εάν έχει 2 τέκνα στα 696 ευρώ κ.ο.κ.

Με την ίδια λογική μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να υπολογίσουν το επίδομα θέρμανσης που δικαιούνται – αν δικαιούνται – ανάλογα με τον συντελεστή της περιοχής τους.

Νέα εισοδηματικά κριτήρια

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, σε 16.000 ευρώ από 14.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενα κατά 3.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Έτσι :

  • Άγαμος : 16.000€ (από 14.000€)
  • Έγγαμος: 24.000€ (από 20.000€)
  • +3.000€ για κάθε παιδί

Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται:

  • Σε 27.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο
  • Σε 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα
  • Σε 33.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

Πώς θα υπολογίσετε το νέο επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα, για κάθε δικαιούχο, θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 (οι λεγόμενες βαθμοημέρες, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Π.χ. για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150,5. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,71 = 248,5, με προσαύξηση 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Πηγή : imerisia.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι θα μέτρα πυροπροστασίας θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Καβάλας

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Καβάλας  με θέμα την υποχρεωτική προληπτική πυροπροστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1 Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου του 2024 , καλούνται οι πολίτες να συμμορφωθούν στις νομικές διατάξεις και να προχωρήσουν στην λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας στις ιδιοκτησίες τους.

Παρόντες ο Δήμαρχος Καβάλας , Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κύριος Κυριάκος Σταυρίδης , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κύριος Αλέξης Γούλας  αλλά και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας για την πυροπροστασία κύριος Γιώργος Τσακαλίδης.

Μέσα από την συνέντευξη τους, οι ίδιοι  έδωσαν συμβουλές για το τι θα πρέπει να ακολουθηθεί κυρίως για τις ιδιοκτήσιες πλησίον δασικών εκτάσεων, αλλά και ακάλυπτων χωρών τονίζοντας πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προχωράει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου, καταλογίζεται όμως αντίστοιχα το πρόστιμο  και η δαπάνη για τον καθαρισμό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en