Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Επάγγελμα αγρότης | Καλλιέργεια της πατάτας με γνώση και μεθοδικότητα στο Περιθώρι

«Η πατάτα καλλιεργείται στην περιοχή από τη δεκαετία του ’20. Την ευνοεί η αλλαγή θερμοκρασίας. Την ημέρα μπορεί να φτάσει τους 35°C και το βράδυ να πέσει στους 15°C. Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ανεβάζει το άμυλο και τις βιταμίνες της πατάτας και την κάνει νόστιμη». Οι οικογενειακές μνήμες του Απόστολου Βέσμελη στο Περιθώρι του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας είναι πλημμυρισμένες από πατάτα με ένα ελάχιστο άρωμα καπνού, λίγο από τον πατέρα και περισσότερο από τον παππού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Από μικρός πρόλαβα ως κύρια καλλιέργεια την πατάτα και λιγότερο το σιτάρι, που σπέρνεται για να ξεκουράσει το χωράφι», αναφέρει στην «ΥΧ». Επέλεξε να επενδύσει στον τόπο και στο καλό προϊόν, την ΠΓΕ πατάτα Νευροκοπίου, από αγάπη για τη δουλειά, αν και οι υποχρεώσεις ενός αγρότη είναι πλέον μεγάλες. Στα 41 του, ο Απόστολος Βέσμελης κρίθηκε άξιος του σχολείου της αγροτικής στηριζόμενος στην εμπειρία και τη διαρκή ενημέρωση γύρω από την καλλιέργεια, την αγορά, το περιβάλλον.

Σχέδια Βελτίωσης

Καλλιεργεί 150 στρέμματα πατάτα, έχει φτιάξει τη δική του αποθήκη μέσα από σχέδια Βελτίωσης από όπου προμηθεύτηκε και μηχανήματα για την καλλιέργεια πατάτας. Η αποθήκη έχει 500 τ.μ. έκταση και το ποσό της χρηματοδότησης ήταν 50%. «Η χωρητικότητά της επιτρέπει ν’ αποθηκευτεί αν όχι όλο, σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής». Με την αποθήκευση του προϊόντος μπορεί να διεκδικήσει μια καλύτερη τιμή, όπως και να διασφαλίσει την παραγωγή του.


Η συγκομιδή, όπως ο ίδιος εξηγεί, αρχίζει τον Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Οκτώβρη υποχρεωτικά, πριν αρχίσουν οι βροχές. «Εάν δεν έχουμε αποθηκευτικό χώρο και παρακαλάμε για να πουλήσουμε την παραγωγή, το προϊόν ευτελίζεται».

Η ετήσια παραγωγή του κυμαίνεται στους 500-700 τόνους, ανάλογα με τη σεζόν και την ποικιλία. Σημειώνει ότι, εάν δεν είχε αποθήκη, δεν θα μπορούσε να πουλάει μέχρι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. «Το θετικό είναι ότι η πατάτα χρειάζεται ψυγείο για να συντηρηθεί, αλλά σ’ εμάς οι θερμοκρασίες είναι… ψυγείου. Όσοι έχουν παλιές αποθήκες, κατασκευασμένες με τούβλο, υποχρεώνονται να βάλουν σόμπα, όταν η θερμοκρασία πέφτει στους -15°C».

Ο Απόστολος Βέσμελης καλλιεργεί τις ποικιλίες Bamba και Ηλέκτρα και συνεργάζεται με τον Μασούτη εδώ και τρία χρόνια. «Δίνω πατάτα κατευθείαν στον Μασούτη, δεν εμπλέκονται ενδιάμεσοι κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί στηρίζει τους παραγωγούς. Το συμβόλαιο είναι ετήσιο και ανανεώνεται». Είναι ικανοποιημένος, γιατί έχει λύσει το ζήτημα «ράφι» στη διάθεση του προϊόντος, γεγονός που του επιτρέπει να δει μακροπρόθεσμα την καλλιέργεια.

Για να μπορέσει ν’ αποκτήσει προστιθέμενη αξία η καλής ποιότητας πατάτα Νευροκοπίου και να ωφεληθούν οι παραγωγοί, σημαντικό βήμα θεωρεί τη δημιουργία συσκευαστηρίου, γιατί και τα μάρκετ ζητούν μικροσυσκευασίες. Προς το παρόν, συνεργάζεται με συσκευαστήριο στο Περιθώριο. Το μηχάνημα για μικροσυσκευασία κοστίζει γύρω στα 120.000 ευρώ και χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνει απόσβεση. Η μόνη λύση για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος είναι να συνεργαστούν. Σημειώνει, βέβαια, ότι το μηχάνημα επιβάλλεται να είναι ανάλογο με τις ανάγκες του παραγωγού ή των παραγωγών, αν πρόκειται για ομάδα. «Θα πρέπει να γίνει ένας συνεταιρισμός ή μια ομάδα παραγωγών. Είμαστε 10-12 άτομα σε συζήτηση σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι εύκολο, αλλά, όπως είναι τα πράγματα, είτε θα προχωρήσουμε μπροστά είτε θα μείνουμε πίσω».

Εμπόδια

Η φορολογία και το κόστος παραγωγής προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στους παραγωγούς που χρειάζεται να είναι πολυπράγμονες, να γνωρίζουν τον κύκλο της φύσης και της καλλιέργειάς τους και βέβαια να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της φορολογίας. «Αν αφαιρέσω από το εισόδημα τη φορολογία και τον ΕΦΚΑ, μου μένει η κούραση», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βέσμελης. Αναφέρει το παράδειγμα της επένδυσης που δημιούργησε μέσα από Σχέδια Βελτίωσης, το 2015-2016. «Η αποθήκη έχει 4% αποσβέσεις. Από τα 100.000 ευρώ κόστους, γλυτώνεις 4.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή θα γίνει απόσβεση σε 25 χρόνια».

Επίσης, τονίζει ότι η πατάτα απαιτεί πολύ μεγάλο εξοπλισμό, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα ενδέχεται να κινηθούν από 800 έως 1.000 ευρώ/στρέμμα. «Ο σπόρος μπορεί να φτάσει τα 350 ευρώ/στρέμμα. Το κοστολόγιο, όπως και το ρίσκο, είναι υψηλά. Υπάρχει το ενδεχόμενο μια χρονιά να είναι πολύ καλά τα έσοδα και την επόμενη να μπει μέσα ο παραγωγός για τα καλά». Ο κ. Βέσμελης εξηγεί ότι είναι διαφορετικά τα κόστη εισροών για μια ομάδα παραγωγών, αλλά πάλι, συγκρίνοντας τις τιμές με το εξωτερικό, η ψαλίδα είναι τεράστια. «Στο εξωτερικό ο σπόρος κοστίζει 30 λεπτά κι εμείς τον αγοράζουμε 1,5 ευρώ, άρα δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τον Γάλλο και τον Γερμανό καλλιεργητή, παρά μόνο ως προς το κόστος μεταφοράς. Αυτό το μεταφέραμε στον υπουργό, τον κ. Αποστόλου, που ήρθε στην περιοχή μας πρόσφατα», αναφέρει. Μέχρι βέβαια να μειωθούν σημαντικά οι τιμές των αγροτικών εφοδίων, οι Έλληνες αγρότες θα είναι με την αριθμομηχανή στο χέρι.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη | Οι παροχές που περιλαμβάνει

Από σήμερα και έως το Σεπτέμβριο θα είναι ενεργοποιημένη η «Κάρτα του Αγρότη» όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα διατεθεί στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Επίσης, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Σχεδιάζει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών η ΕΑΣ Καβάλας

Δυναμική παραμένει η παρουσία του Καβαλιώτικου ακτινίδιου στις διεθνείς αγορές, χάρη στην ποιότητα, τη φήμη και τις καλές εμπορικές πρακτικές. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει απορροφηθεί όλη η περσινή παραγωγή, πριν φτάσει το ακτινίδιο του Νοτίου Ημισφαιρίου, κυρίως αυτό της Χιλής, ενώ θα ακολουθήσει της Νέας Ζηλανδίας.

Για νέα πρωτόκολλα προς τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη κάνει λόγο ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, σημειώνοντας πως οι δυο τους θα προστεθούν στις 15 χώρες που ήδη εξάγει η ΕΑΣ. Ο ίδιος προσθέτει ότι έστειλαν φορτία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς αναγνωρίζεται η νοστιμιά και η άριστη ποιότητα του φημισμένου Καβαλιώτικου φρούτου. «Κυρίως μετά τον κορωνοϊό, δημιούργησε μεγάλο καταναλωτικό κοινό λόγω της περιεκτικότητας σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ειδικά C.  Γενικά, την τελευταία εικοσαετία, οι καταναλωτές το έχουν εντάξει στη διατροφή τους εξαιτίας της πληθώρας θρεπτικών συστατικών».

Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Σαραντίδης εξηγεί ότι οι συνεργαζόμενοι με την ΕΑΣ Καβάλας τοπικοί παραγωγοί είναι περισσότεροι από 200 και καλλιεργούν περισσότερα από 4.000 στρέμματα. «Η καλλιέργεια ξεπέρασε τα 25.000 στρέμματα στην περιοχή μας και, μαζί με την Ξάνθη, δημιουργείται ένας ισχυρός παραγωγικός άξονας», σημειώνει. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι φυτεύσεις έχουν αραιώσει σημαντικά, μετά από μια περίοδο που είχαν εκτοξευθεί, μεταξύ 2010 και 2020.

Ο κ. Σαραντίδης τονίζει πως πάγια στόχευσή τους αποτελεί η επέκταση των αγορών και η βελτίωση των εγκαταστάσεων. «Η αυξημένη παραγωγή μάς αναγκάζει να επενδύσουμε σε ψυκτικούς αποθηκευτικούς χώρους και σε σύγχρονα μηχανήματα συσκευασίας πολλών κατηγοριών, ανάλογα με τις δυνατότητες της περασμένης χρονιάς και τις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει.

Στα σχέδιά τους είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέχρι το 2025, έτσι ώστε να καλύψουν ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν τα ψυγεία, «με στόχο να μπορέσουμε να δώσουμε υψηλότερη τιμή στον παραγωγό», καταλήγει.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»

Από σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες αγρότες.

Η προκήρυξη υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση.

Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΝ:

Μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παράγοντας τη δική τους «πράσινη» ενέργεια, θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Διευκρινίζεται πως για αιτήσεις ισχύος έως 30kW εφαρμόζεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (net metering), ενώ για αιτήσεις από 31kW έως 50kW συμψηφίζεται η κατανάλωση, η οποία συμπίπτει την ίδια χρονική στιγμή με την παραγωγή του φωτοβολταϊκού σταθμού, και εφόσον υπάρχει περίσσεια παραγωγή αυτή αποζημιώνεται με μία σταθερή τιμή από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ -ως απλός αυτοπαραγωγός).

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα είναι ο ωφελούμενος να μην έχει ξεκινήσει καμία εργασία ή παραγγελία για τον φωτοβολταϊκό σταθμό.

Εφόσον διαθέτει άνω της μιας αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έχει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χρηματοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος έως 50kW για κάθε μια εξ’ αυτών.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως και τις 15 Μαΐου 2024, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://pvstegi.gov.gr), κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET.

Στο πρόγραμμα η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση δύο ομάδες προτεραιότητες και έως την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού:

· Α’ ομάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά έως και 10,8kW

· B’ Oμάδα προτεραιότητας: Φωτοβολταϊκά πάνω από 10,8kW και έως 50kW

Οι αιτήσεις σε κάθε ομάδα θα κατατάσσονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, ενώ στο πρόγραμμα θα υπάρχουν και επιλαχόντες.

Η εν λόγω πρωτοβουλία υλοποιείται με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στην στέγη» από επαγγελματίες αγρότες και για ισχύ έως 10,8kW. Ωστόσο, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων, αποκλειστικά, από τα νοικοκυριά.

Με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με βασικό όφελος τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα, για όλους τους επαγγελματίες αγρότες που θα το αξιοποιήσουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος έως 50kW που προβλέπει, με ενίσχυση 30% του συνολικού κόστους επένδυσης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου που θέσαμε, προσφάτως, σε δημόσια διαβούλευση, όπου και συμπεριλαμβάνεται η θέσπιση του προγράμματος “Απόλλων” για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ανά την Επικράτεια. Παράλληλα, λαμβάνουμε μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ».

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σημείωσε:

«Από σήμερα οι επαγγελματίες αγρότες με μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτηση τους για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» και να επιδοτηθούν με ποσοστό 30% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW. Αναγνωρίζοντας την πίεση που δημιουργεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στον πρωτογενή τομέα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση τη ελάφρυνσης των αγροτών. Με την δράση «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι» υλοποιούμε μια δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους επαγγελματίες αγρότες με την ετήσια μείωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για έναν μέσο αγρότη (με ετήσια κατανάλωση 30000kWh) να φτάνει στα 3600 ευρώ, ενώ σειρά έχει η ενεργοποίηση του Τιμολογίου «ΓΑΙΑ» που θα εξασφαλίσει, σε μακροχρόνια βάση για τους αγρότες, χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς επίσης και η προώθηση ειδικού προγράμματος ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους για το οποίο η Πολιτεία θα αναλάβει το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en