Quantcast
Connect with us

ΡΟΔΟΠΗ

Εμφανίστηκαν και στην Κομοτηνή οι σταθμοί φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα είναι ένα σπάνιο είδος, παρόλο που στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αρχίσει να κινείται δυναμικά. Αυτό φάνηκε και το 2019, όταν και οι πωλήσεις τους ήταν ελάχιστες, σε σχέση τόσο με τα συμβατικά οχήματα, όσο και με τα υβριδικά, παρόλο που πέρυσι υπήρχαν 9 μοντέλα διαθέσιμα στην Ελληνική αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με στα στοιχεία, ενώ οι πωλήσεις των υβριδικών μοντέλων αναρριχήθηκαν στο 5,8%, αυξημένες αρκετά σε σχέση με το 2018 που ήταν στο 3,5%, οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν ξεπέρασαν το 0.4% επί του συνόλου των πωλήσεων στα καινούργια αυτοκίνητα.

Σε απόλυτους αριθμούς, το 2019 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 200 νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν οι πωλήσεις καινούργιων οχημάτων ( βενζίνης και ντίζελ) άγγιξαν τις 110.000 μονάδες.

Τα αίτια για την μη εμπιστοσύνη των Ελλήνων οδηγών στα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολλαπλά, με ένα από αυτά να είναι η έλλειψη σταθμών γρήγορης φόρτισης στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που αναγκαστικά δυσχεραίνουν την χρήση τους πέρα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Όμως με 20 νέα μοντέλα να αναμένεται να μπουν στην αγορά μέσα στο 2020, και μάλιστα σε διάφορες κατηγορίες, από μικρά μέχρι μεγαλύτερες κατηγορίες, όλο αυτό αναμένεται να αλλάξει δραματικά.

Έτσι ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστούν και οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κομοτηνή, με έναν 2x22kW tethered Blink Charger, που μπορεί να φορτίζει δύο οχήματα ταυτόχρονα, να εγκαθίσταται στο πάρκινγκ του Kosmoplus που βρίσκεται στην οδό Σισμάνογλου.

Η εγκατάσταση έγινε μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τον κ. Κώστα Χρυσουλάκη, που ασχολήθηκε από την πλευρά των καταστημάτων Kosmoplus με την όλη διαδικασία της εγκατάστασης τόσο στην Κομοτηνή όσο και στην Ξάνθη, όπου λειτουργεί επίσης ανάλογος σταθμός.

Όπως σημείωσε, ο φορτιστής είναι της εταιρείας blink, που φιλοδοξεί να τοποθετήσει 500 τέτοιους φορτιστές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Τα μηχανήματα είναι αυτόματα, λειτουργούν με κάρτα και τηλεμέτρηση, και έχουν GPS, ώστε όταν κάποιος αναζητήσει σταθμό στην περιοχή του, να μπορέσει να βρει τον κοντινότερο σε αυτόν.

Ενδιαφέρον υπάρχει για τα μηχανήματα, παρόλο που προς το παρόν αυτό είναι μικρό λόγω της έλλειψης οχημάτων.

Επειδή όμως υπολογίζεται ότι σε μία πενταετία το 50% των οχημάτων που θα πωλούνται θα είναι ηλεκτρικά, η ζήτηση αναμένεται να ανέβει κατακόρυφα.

Το σημαντικό για τους σταθμούς αυτούς είναι ότι είναι ταχυφορτιστές, και έτσι ενώ στο σπίτι με το οικιακό ρεύμα θα χρειαστεί για να φορτίσει ένα όχημα πέντε με έξι ώρες, με τον ταχυφορτιστή το όχημα θα χρειαστεί πολύ λιγότερη ώρα, ανάλογα με την μπαταρία του.

Βέβαια τα σημεία στα οποία τοποθετούνται οι ταχυφορτιστές, πρέπει να έχουν μεγάλη ισχύ ρεύματος, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το δίκτυο και να γίνει κανονικά η φόρτιση.

Το γεγονός ότι θα αυξηθεί η χρήση του Ηλεκτρικού αυτοκινήτου φαίνεται, σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, από το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν χιλιάδες τέτοια σημεία φόρτισης, και στην Ελλάδα μόλις ξεκινάμε να εγκαθιστούμε αυτούς τους σταθμούς.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομοτηνή | Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας

Με κάθε επισημότητα, με τον καιρό να βοηθά παρά την απειλή της βροχής, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Κομοτηνή με την καθιερωμένη παρέλαση.

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με τους συλλόγους της περιοχής, για να ακολουθήσει η μαθητιώσα νεολαία της πόλης, μαθητές και μαθήτριες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Ακολούθησαν τα τμήματα του Προσκοπισμού και του Σώματος Ελλήνων Οδηγών, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Κομοτηνής.

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

«Στον αέρα» η λειτουργία του κάμπινγκ Φαναρίου Ροδόπης

Αβέβαιο παραμένει το πλαίσιο λειτουργίας του κάμπινγκ Φαναρίου και για φέτος, καθώς ο ανάδοχος που προέκυψε πέρσι τον Ιανουάριο από διαγωνισμό της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ακόμη δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση μίσθωσης. Στον «Χ» μίλησε σχετικά ο Δημήτρης Πολιτειάδης, αντιδήμαρχος Διοίκησης & Καθημερινότητας, χρησιμοποιώντας τη διπλή του ιδιότητα ως προέδρου του Συλλόγου Κατασκηνωτών.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κομοτηνή | Με Stavento & Ήβη Αδάμου οι Γιορτές της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας

Ξεκίνησαν επίσημα την Παρασκευή 1 Μαρτίου οι εκδηλώσεις για την Κομοτηνή-Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2024, με μεγάλη δωρεάν συναυλία με τον Stavento και την Ήβη Αδάμου στις 21:00 στην πλατεία Ειρήνης.

Μαζί τους ο Σωκράτης Βότσκος. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Κομοτηνής με τη συνδρομή του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας. Στην τελετή έναρξης παρέστη και η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η οποία πρόσφατα επισκέφτηκε την πόλη της Κομοτηνής για τον ίδιο λόγο.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en