Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά | Ψύχρα στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας – Οι κρυφοί σύμμαχοι της Άγκυρας

Αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ζητά με ψήφισμά της η Ευρωβουλή – Σε επιφυλακή η Αθήνα – Επικοινωνίες Στόλτενμπεργκ με Δένδια και Τσαβούσογλου

 

Δυνατό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά.  Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.

Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας και καταδίκασαν τις παράνομες δραστηριότητές της στα Βαρώσια και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.

 

Ψύχρα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αλλά και κρυφοί σύμμαχοι

Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί επίσης ότι «καθώς η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα» και καταγγέλλει τις «παράνομες και μονομερείς στρατιωτικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο» οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου». Παρ’ όλα αυτά όμως, η Άγκυρα εξακολουθεί και έχει και κρυφούς «συμμάχους», καθώς σύμφωνα με αναλυτές, στο Συμβούλιο Κορυφής αναμένεται να συγκρουστούν δύο ομάδες: Ελλάδα, Κύπρος, Γάλλια, Αυστρία από τη μία, και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμάνια από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό και θα ρίξει τους τόνους όσο πλησιάζουμε προς την 11η Δεκεμβρίου, ποντάροντας στην απροθυμία της δεύτερης ομάδας για λήψη σκληρών μέτρων εναντίον της.

 

Επικοινωνίες Στόλτενμπεργκ με Δένδια και Τσαβούσογλου

Εν τω μεταξύ, η διπλωματική κινητικότητα καλά κρατεί, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ενημερώνει τους διεθνείς παράγοντες για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, ζητώντας τους να αναλάβουν δράση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, με τηλεδιάσκεψη στις 1-2 Δεκεμβρίου, τον ενημέρωσε διεξοδικά για την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το κρατικό δίκτυο της Τουρκίας TRT, στο επίκεντρο των δύο ανδρών βρέθηκαν: Ανατολική Μεσόγειος, Ναγκόρνο Καραμπάχ και  Αφγανιστάν.

 

Σε επιφυλακή η Αθήνα για τον απρόβλεπτο γείτονα

Σε δύο ημέρες, με την λήξη του μπαράζ των navtex για έρευνες του Oruc Reis φαίνεται ότι κάνει τον πρώτο κύκλο της η νέα αυτή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με επίκεντρο την Ελληνική υφαλοκρηπίδα στα ανατολικά της Ρόδου. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι στις 29 Νοεμβρίου -ημέρα που λήγει η χρονική ισχύς της τελευταίας παράνομης ναυτικής οδηγίας- τερματίζονται και οι έρευνες και αναμένεται να δούμε το σεισμογραφικό να αποσύρεται πιθανότατα στο λιμάνι της Αττάλειας.

Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε συναγερμό, διότι ουδείς γνωρίζει με ποιο τρόπο θα θελήσει να κορυφώσει ο Ερντογάν αυτό το ρεσιτάλ προκλητικότητας, πριν αλλάξει στάση και βάλει το «προσωπείο» της διαλλακτικότητας για να αποφύγει τις κυρώσεις.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση Μητσοτάκη στον ισχυρισμό Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη

Για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα».

«Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Και θέλουμε να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στον ισχυρισμό του Ερντογάν ο οποίος επέμεινε λεκτικά και μάλιστα δύο φορές, να μιλά για τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, αφού ο πρωθυπουργός απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο, ο Ερντογάν δεν πρόσθεσε κάτι άλλο ενώ χειροκρότησε κιόλας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά έδωσαν τα χέρια, φωτογραφήθηκαν και αποχώρησαν.

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ερντογάν: «Καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» είπε στη Σακελλαροπούλου

Το μήνυμα ότι «είναι καλύτερα για το μέλλον να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την άφιξή του στο Πρόεδρικό Μέγαρο στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι είναι «αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για ενίσχυση της ευημερίας και τη διαφύλαξη της ειρήνης και για την προώθηση σχέσεων καλής γειτονιάς προς όφελος των δύο λαών μας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en