Quantcast
Connect with us

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά | Διερευνητικές επαφές ή συμβουλευτικές συνομιλίες;

Στις 16 Μαρτίου, την επομένη της Καθαράς Δευτέρας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών – Στις 17 του μηνός ο γγ του ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών για όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών θεμάτων

Σχεδόν δύο μήνες από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, οι άτυπες διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών από τις δύο χώρες συμφωνήθηκε να επαναληφθούν στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε προτείνει στην τουρκική διπλωματία η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών υπό τους πρέσβεις Παύλο Αποστολίδη και Σεντάτ Ονάλ να διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, τελικώς όμως οι άτυπες συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες θα γίνουν την Τρίτη 16 Μαρτίου σε άγνωστο, προσώρας, μέρος στην Αθήνα.

Η απάντηση από το καθεστώς Ερντογάν για τον χρόνο πραγματοποίησης των διερευνητικών επαφών ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η τουρκική διπλωματική αποστολή στην ελληνική πρωτεύουσα ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών ότι ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μπορεί να γίνει στις 16 Μαρτίου.

Πριν την αποδοχή των ημερομηνιών από ελληνικής πλευράς, η Αθήνα πρότεινε, παράλληλα με τις άτυπες διαβουλεύσεις, να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιακών παραγόντων του ελληνικού και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η προηγούμενη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, στο πλαίσιο των αποκαλούμενων «πολιτικών διαβουλεύσεων», είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2020 στην Άγκυρα και έκτοτε η επαναλήψή τους δεν είχε καταστεί δυνατή λόγω μιας σειράς γεγονότων: της απόπειρας εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, των σεισμογραφικών ερευνών του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελλόριζου και της πολεμικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν και τους στενούς του συνεργάτες εναντίον της Ελλάδας.

Η πιεστική παρότρυνση του διεθνούς παράγοντα έφερε τις δύο χώρες και πάλι στο τραπέζι του διαλόγου, έστω κι αν οι προσδοκίες για σύγκλιση απόψεων είναι από περιορισμένες εώς ανύπαρκτες.

Οι μαξιμαλιστικές θέσεις του καθεστώτος της Τουρκίας δεν επιτρέπει υπεραισιοδοξία ούτε καν από τους πιο ρεαλιστές που θα μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν για την ανάγκη συνεννόησης με σκοπό την συμφωνημένη διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών από το ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έφερε στην επιφάνεια και το γεγονός της διαφωνίας ακόμη και για τον τίτλο της επερχόμενης άτυπης συνάντησης.

Διερευνητικές επαφές, όπως παγίως αποκαλούνται οι άτυπες αυτές διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

elliniko_ypex

Η τουρκική πλευρά «βάφτισε» τις επικείμενες συζητήσεις «συμβουλευτικές συνομιλίες», αποκαλύπτοντας ότι το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί ξεκάθαρα να αναβαθμίσει τις διερευνητικές επαφές σε πολιτικές συνομιλίες.

tourkiko_ypeks

Η απόπειρα της τουρκικής κυβέρνησης να προσδώσει άλλο περιεχόμενο στις συνομιλίες, που έχουν ως σκοπό την βολιδοσκόπηση των προθέσεων της άλλης πλευράς υπό το καθεστώς απόλυτης εμπιστευτικότητας, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιου είδους συμφωνίας, ήταν προφανής από τη συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου του 2021 στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική αντιπροσωπεία είχε προτείνει τότε στην ελληνική διπλωματική ομάδα των Παύλου Αποστολίδη, Αλέξανδρου Κουγιού και Ιφιγένειας Καναρά την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, παρότρυνση με την οποία διαφώνησε η ελληνική πλευρά, θυμίζοντας ότι η συμφωνία είναι στις διερευνητικές επαφές να μην τηρούνται καν συμφωνημένα πρακτικά, αλλά η κάθε πλευρά να τηρεί τις δικές της σημειώσεις σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Πού θα πραγματοποιηθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών

Είναι πλέον θεσμοθετημένο οι διερευνητικές επαφές να μην πραγματοποιούνται εντός των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αλλά σε άλλη τοποθεσία, συνήθως συνεδριακό χώρο ή αίθουσα ξενοδοχείου. Σε αντίθεση με την τουρκική απόφαση να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στη συνάντηση της 25ης Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, που έγινε στο «Ντολμά Μπαχτσέ», η ελληνική πλευρά έχει αποφασίσει να τηρήσει την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών και να μην ανακοινώσει τον χώρο διεξαγωγής της συνάντησης της 16ης Μαρτίου.

Η τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και τους πρέσβεις Μπαρίς Καλκαβάν και Τσαγατάι Ερτσίγες αναμένεται στην Αθήνα το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας 15 Μαρτίου, μάλλον με απευθείας πτήση κυβερνητικού αεροσκάφους, αφού οι εμπορικές πτήσεις δεν πραγματοποιούνται λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας θα έχουν αρνητικό τεστ Covid 72 ωρών, όπως απαιτείται για όλους τους αξιωματούχους που ταξιδεύουν σε ξένη χώρα.

Στο μεγάλο ερώτημα του περιεχομένου των συνομιλιών στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, απάντηση δεν υπάρχει. Εμπειροι διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα απαντήσει στις τουρκικές προτάσεις για την ατζέντα των συνομιλιών και αντιστοίχως οι Τούρκοι διπλωμάτες αναμένεται να ανακοινώσουν ποια είναι η θέση του καθεστώτος Ερντογάν επί των ζητημάτων που η Αθήνα επιθυμεί να ξεκινήσει η διαβούλευση.

Πρόκειται για τον κρισιμότερο γύρο των άτυπων επαφών, αφού από τα όσα διαμειφθούν στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα, θα κριθεί αν και πότε θα συνεχιστούν οι διερευνητικές με τον 63ο γύρο, στον οποίο πολλοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει κάποιου είδους -μη δεσμευτική- διαπραγμάτευση για τα φλέγοντα θέματα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.

Click to comment

Απάντηση

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα | Δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Συνεχίζει τη ρητορική έντασης η Τουρκία, με αφορμή τις εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο. Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει σε επιφυλακή για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις αλλά και τις απειλές.

Ερωτηθείς για αυτές τις αντιδράσεις -στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν δύο θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο– ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε απαντήσει ξανά ότι δεν υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μοναδικό ζήτημα είναι η επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς με την Τουρκία που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με βάση το δίκαιο της θάλασσας αλλά έχουμε δρόμο ακόμα».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση για τα θαλάσσια πάρκα έχει να κάνει με περιβαλλοντολογικούς καθαρά σκοπούς και συνεχίζουμε με πιστεύουμε στη συνέχιση του διαλόγου».

Επιμένει η Τουρκία

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις απειλές, αφού πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας δήλωσαν σήμερα, σύμφωνα με την τουρκική Χουριέτ, ότι είναι σε επιφυλακή για να προστατεύσουν «τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς».

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε επίσης λόγο για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ σχολίασε πως με αυτή της την ενέργεια η Ελλάδα «σαμποτάρει» τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών και ζητά να μην «εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου».

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά, απευθυνόμενοι στην Ελλάδα, ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματίας, ότι δεν πρέπει να γίνουν βήματα που θα βλάψουν την εξομάλυνση και πως σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε προσέγγιση για την ανακήρυξη αυτού του Θαλάσσιου Πάρκου», τόνισε ο εκπρόσωπος του AKP.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο

Την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου αμφισβητεί πάλι η Τουρκία. Αφορμή, οι εξαγγελίες της Αθήνας για δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών και θαλασσοπουλιών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Αθήνα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Παράλληλα, «προειδοποιεί» την Ε.Ε. «να μη γίνει εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».

Continue Reading

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις ένοπλες δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en